Τμήμα Θεάτρου

  • ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ
    ΔΙΔΑΚΤΡΑ:
    ΔΙΔΑΚΤΡΑ:
    ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ: Ανενεργή
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ:
    ΠΟΛΗ:
    ΣΠΟΥΔΕΣ: Full-time
    bookmark
    ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ
    • Το Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1992 έχοντας ως στόχους την επιστημονική μελέτη του θεατρικού φαινομένου και την καλλιτεχνική εκπαίδευση στον χώρο του θέατρου. Ο χαρακτήρας των δραστηριοτήτων του είναι μικτός: επιστημονικός και καλλιτεχνικός, θεωρητικός και πρακτικός, εκπαιδευτικός και ερευνητικός. Το Τμήμα Θεάτρου είναι ένας τόπος σπουδών και έρευνας όπου η θεωρία και η πρακτική, η επιστήμη και η τέχνη, συνεργάζονται και αλληλοσυμπληρώνονται.

      Τα ερευνητικά και επιστημονικά ενδιαφέροντα των μελών ΔΕΠ καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα περιόδων, προσεγγίσεων και αντικειμένων: από την υποκριτική και τη σκηνογραφία μέχρι τη σκηνοθεσία και τη θεατρική αρχιτεκτονική και από το θέατρο της αρχαιότητας και την πρόσληψή του μέχρι το θέατρο του 19ου και του 20ού αιώνα σε Ελλάδα και Ευρώπη και τη θεωρία της λογοτεχνίας. Ως εκ τούτου, το προσωπικό του Τμήματος Θεάτρου συνεισφέρει με δημοσιεύσεις, παραστάσεις, ερευνητικά προγράμματα αλλά και καλλιτεχνικές παραγωγές σε πεδία που σχετίζονται τόσο με την ιστορία και τη θεωρία του θεάτρου όσο και με τη σκηνική πράξη και την καλλιτεχνική δημιουργία.

      Εκπαιδευτικά, η διαμόρφωση επιστημόνων και καλλιτεχνών του θεάτρου με σφαιρική παιδεία που επιδιώκεται από το Τμήμα, συνεπάγεται τη διδασκαλία μαθημάτων που εξασφαλίζουν τη στέρεη θεατρολογική κατάρτιση όλων των φοιτητών (ιστορία θεάτρου, θεωρία θεάτρου, δραματολογία, ανάλυση της θεατρικής παράστασης), σε συνδυασμό με σπουδές στις τέχνες της καλλιτεχνικής πρακτικής (Υποκριτική, Σκηνογραφία, Σκηνοθεσία). Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του Τμήματος Θεάτρου αποκτούν έτσι εφόδια και γνώσεις που αξιοποιούνται εξίσου στη θεατρική σκηνή και πράξη, στη μελέτη του θεάτρου αλλά και στην εκπαίδευση, ανανεώνοντας τα εργαλεία της διδακτικής και της επιστήμης.

      Το Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών είναι μια πανεπιστημιακή μονάδα που μέσα από την ερευνητική και εκπαιδευτική δραστηριότητά της συμβάλλει στην πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης, χτίζει δεσμούς με την πόλη, καλλιεργεί την καινοτομία και τον πειραματισμό και προβάλλει στο εξωτερικό την εγχώρια καλλιτεχνική δημιουργία και τον επιστημονικό λόγο.

    • Στο Νέο Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών, που άρχισε να εφαρμόζεται από φέτος,  μειώνεται ο αριθμός των υποχρεωτικών μαθημάτων (μαθημάτων κορμού) από 31 σε 30: επτά μαθήματα κορμού του παλαιού ΠΠΣ καταργούνται και έξι νέα εισάγονται.

      Τα μαθήματα κορμού που καταργούνται είναι: «Ιστορία του παγκοσμίου θεάτρου IV», «Ιστορία του παγκοσμίου θεάτρου V», «Κείμενα θεωρίας θεάτρου Ι», «Κείμενα θεωρίας θεάτρου ΙΙ», «Εισαγωγή στη γραπτή επιστημονική εργασία», «Στοιχεία υποκριτικής», «Στοιχεία σκηνογραφίας-ενδυματολογίας».

      Τα μαθήματα κορμού που εισάγονται είναι: «Εισαγωγή στη Νεοελληνική Λογοτεχνία», «Κείμενα θεωρίας θεάτρου» και τέσσερα Εργαστήρια (το ένα με θέμα την Εισαγωγή στη γραπτή επιστημονική εργασία, και τα άλλα τρία αφιερωμένα σε θεατροπαιδαγωγικές εφαρμογές).

      Το πρόγραμμα ισχύει για τους εισακτέους του ακ. έτους 2019-20 και εξής. Οι φοιτητές/τριες παλαιοτέρων ετών θα συνεχίσουν και ολοκληρώσουν τις σπουδές τους σύμφωνα με το παλαιό ΠΠΣ.

      Η κατάργηση των μαθημάτων «Ιστορία του παγκοσμίου θεάτρου IV και V» θα επιφέρει ριζικές αλλαγές στο περιεχόμενο των μαθημάτων «Ιστορία του παγκοσμίου θεάτρου Ι-ΙΙΙ». Αντίστοιχα και η αντικατάσταση των μαθημάτων «Κείμενα Θεωρίας θεάτρου Ι και ΙΙ» με το μάθημα «Κείμενα θεωρίας θεάτρου».

      Για τον λόγο αυτό, είναι απολύτως κρίσιμο οι φοιτητές που ακολουθούν το παλαιό ΠΠΣ να δηλώνουν τα μαθήματα αυτά στο εξάμηνο στο οποίο προσφέρονται: καθώς το πρόγραμμα θα αναπτύσσεται στον χρόνο, οι φοιτητές παλαιοτέρων ετών δεν θα έχουν τη δυνατότητα να τα δηλώσουν σε μεταγενέστερο εξάμηνο, διότι δεν θα προσφέρονται πια.

      Πιο συγκεκριμένα:

      • τα μαθήματα «Στοιχεία υποκριτικής», «Στοιχεία σκηνογραφίας-ενδυματολογίας» παύουν να διδάσκονται (διδάχτηκαν για τελευταία φορά το ακ. έτος 2018-19).
      • το μάθημα «Ιστορία του Παγκοσμίου θεάτρου IV θα διδαχτεί για τελευταία φορά το 2019-20.
      • το μάθημα «Ιστορία του Παγκοσμίου Θεάτρου V θα διδαχτεί το ακ. έτος 2019-20 και για τελευταία φορά το 2020-21.
      • τα μάθηματα «Κείμενα Θεωρίας θεάτρου Ι και ΙΙ» θα διδαχτούν τα ακ. έτη 2019-20, 2020-21 και για τελευταία φορά το 2021-22.

      Για τους φοιτητές/τριες που δεν θα έχουν περάσει τα μαθήματα αυτά μέχρι την κατάργησή τους, προβλέπεται να εξετάζονται με την παλιά ύλη έως ότου το νέο ΠΠΣ αναπτυχθεί σε πλήρη λειτουργία, δηλαδή έως το 2022-23 (δηλαδή, όταν περάσουν τα πέντε έτη σπουδών για τους εισακτέους του 2018-19).

      Από το 2022-23 και έπειτα:

      – οι φοιτήτριες/ές, που θα χρωστούν τα μαθήματα «Ιστορία του παγκοσμίου θεάτρου Ι-ΙΙΙ», θα εξετάζονται στην καινούργια, αναμορφωμένη ύλη τους. Όσοι/ες χρωστούν τα μαθήματα «Ιστορία του Παγκοσμίου θεάτρου IV και V» θα πρέπει να τα αντικαταστήσουν με επιλεγόμενα θεατρολογικά μαθήματα (τα οποία θα προσδιοριστούν σε δεύτερο χρόνο).

      – οι φοιτήτριες/ές, που θα χρωστούν το «Κείμενα θεωρίας θεάτρου Ι», θα εξετάζονται στην ύλη του αναμορφωμένου «Κείμενα θεωρίας θεάτρου», και θα πρέπει να αντικαταστήσουν το μάθημα «Κείμενα θεωρίας θεάτρου ΙΙ» με επιλεγόμενο θεατρολογικό μάθημα (το οποίο θα προσδιοριστεί σε δεύτερο χρόνο).

      – όσοι θα χρωστούν το μάθημα «Στοιχεία υποκριτικής» θα πρέπει να τα αντικαταστήσουν με ένα από τα παρακάτω: «Κινησιολογία για άλλες κατευθύνσεις» ή «Ξιφασκία για άλλες κατευθύνσεις» (ανάλογα με τη διαμόρφωση του προγράμματος)

      – όσοι θα χρωστούν το μάθημα «Στοιχεία σκηνογραφίας-ενδυματολογίας» θα πρέπει να τα αντικαταστήσουν με ένα από τα παρακάτω: «Κούκλες και μάσκες για άλλες κατευθύνσεις», «Πλαστική Ι: Υλικά για άλλες κατευθύνσεις», «Εισαγωγή στο θεατρικό κοστούμι» (ανάλογα με τη διαμόρφωση του προγράμματος)

    ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
    ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
    ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

      Αφήστε μια απάντηση

      Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

      ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
      ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
      ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
      ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
      ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
      ΆΡΘΡΑ
      Share on Facebook Tweet Pin it Share on LinkedIn Send email