Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας

  • panteio
  • ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ
    ΔΙΔΑΚΤΡΑ:
    ΔΙΔΑΚΤΡΑ:
    ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ: Ανενεργή
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ:
    ΠΟΛΗ:
    ΣΠΟΥΔΕΣ: Full-time
    bookmark
    ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ
    • Το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών αποτελεί οργανική εξέλιξη του πρώτου στην ιστορία τμήματος Πολιτικής Επιστήμης στη χώρα. Με τη σημερινή του ονομασία προήλθε από την κατάτμηση του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών και ιδρύθηκε το 1997.

      Αποστολή του Τμήματος είναι η μελέτη και έρευνα της Πολιτικής Επιστήμης και της Νεότερης Ιστορίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική και πολιτική θεωρία, την πολιτική φιλοσοφία, την πολιτική κοινωνιολογία και τη συγκριτική πολιτική ανάλυση, τις θεωρίες της δημοκρατίας και του κράτους, τα πολιτικά και κομματικά συστήματα, τη συγκρότηση και λειτουργία των πολιτικών θεσμών, εθνικών και ευρωπαϊκών, τη δημόσια πολιτική και πολιτική οικονομία, καθώς και στη νεότερη και σύγχρονη παγκόσμια, ευρωπαϊκή και ελληνική ιστορία.

      Στόχος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας είναι να εφοδιάσει τους φοιτητές και τις φοιτήτριες με τις εξειδικευμένες γνώσεις και την επιστημονική μεθοδολογία που απαιτούνται για την έρευνα και τη κριτική μελέτη του πολιτικού φαινομένου και της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας. Η πολιτική επιστήμη και η νεότερη και σύγχρονη ιστορία, η κοινωνική και πολιτική θεωρία και φιλοσοφία, η πολιτική οικονομία και το δημόσιο δίκαιο εντάσσονται ως ιδιαίτερες αλλά αλληλοσυνδεόμενες πειθαρχίες στο ευρύτερο πλαίσιο των κοινωνικών επιστημών. Παράλληλα με τη εξειδικευμένη γνώση, επιδιώκονται διεπιστημονικές συνθέσεις σε συγκεκριμένες θεματικές και γεωγραφικές ενότητες που επιτρέπουν την πληρέστερη κατανόηση των σύγχρονων προβλημάτων. Το Τμήμα εστιάζει ειδικότερα σε: ελληνικές /βαλκανικές /οθωμανικές/ ευρωπαϊκές σπουδές, σύγχρονες ιδεολογίες, πολιτική και εκλογική συμπεριφορά, συγκρουσιακή πολιτική και κινήματα, οικονομία και πολιτική, δίκαιο και πολιτική, μειονοτικές ομάδες, πολιτική και κοινωνική ιστορία, δημόσια ιστορία. Επίσης, μελετά ιστορικά και στη συγχρονία τις διαδικασίες παγκοσμιοποίησης, τις μεταναστευτικές και προσφυγικές μετακινήσεις και άλλα ζητήματα που απασχολούν το ευρωπαϊκό και παγκόσμιο γίγνεσθαι.

      Παρά τις δυσκολίες στην αγορά εργασίας και το γεγονός ότι κανένα πτυχίο δεν εγγυάται σήμερα τη μετέπειτα επαγγελματική αποκατάσταση, το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος μεριμνά με κάθε δυνατό τρόπο για τις μελλοντικές επαγγελματικές προοπτικές των φοιτητών. Συγκριτικές μελέτες από διεθνείς οργανισμούς έχουν δείξει ότι τα διεπιστημονικά προγράμματα σπουδών, που εστιάζουν στην αυτενέργεια των φοιτητών/φοιτητριών, ενισχύουν την αποτελεσματικότητα στην εύρεση ικανοποιητικής απασχόλησης, ενώ αντιθέτως τα αυστηρά εξειδικευμένα προγράμματα σπουδών στις κοινωνικές επιστήμες υστερούν στη διασύνδεση με την αγορά εργασίας.

      Τα πιθανά πεδία απασχόλησης των πτυχιούχων του Τμήματος είναι:
      α) στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (ενδεχομένως με μια πρόσθετη παιδαγωγικού περιεχομένου μαθητεία μετά το πτυχίο),
      β) σε κρατικές υπηρεσίες και σε δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις,
      γ) σε Ευρωπαϊκούς Θεσμούς,
      δ) στα ποικίλα μέσα επικοινωνίας.

    • Το Πρόγραμμα Σπουδών δομείται με βάση τη διεπιστημονικότητα, η οποία εκφράζεται από τη συνύπαρξη τριών βασικών κατευθύνσεων: Πολιτική Επιστήμη, Πολιτική Φιλοσοφία και Νεότερη Ιστορία. Οι φοιτητές έχουν εξάλλου τη δυνατότητα επιλογής από ένα ευρύ φάσμα μαθημάτων τόσο εντός όσο και εκτός του τμήματος. Πέρα από τον βασικό κορμό των υποχρεωτικών μαθημάτων, κάθε φοιτητής/φοιτήτρια ενθαρρύνεται να διαμορφώσει ένα ατομικό πρόγραμμα σπουδών με βάση τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και τις στοχεύσεις του. Χαρακτηριστικό του προγράμματος είναι το άνοιγμά του σε μεμονωμένα μαθήματα ή ομάδες μαθημάτων από άλλα Τμήματα του Παντείου ή άλλων δημοσίων ελληνικών πανεπιστημίων -τα λεγόμενα Μαθήματα Εκτός Τμήματος (ΜΕΤ). Αυτή η δυνατότητα, επιτρέπει την ευρύτερη δυνατή επικοινωνία των φοιτητών μας με τα τεκταινόμενα σε άλλα τμήματα και ιδρύματα όπου θεραπεύονται οι κοινωνικές επιστήμες.

      Από το ακαδημαϊκό έτος 2015-6 έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Σπουδών τα Σεμινάρια Ελεύθερης Επιλογής (ΣΕΕ) όπου μετέχουν, με υποχρεωτική παρακολούθηση, έως 20 φοιτητές και η βαθμολόγηση στηρίζεται σε γραπτές εργασίες. Στόχος των ΣΕΕ είναι να μυήσουν τους φοιτητές στην επιστημονική έρευνα και να επιτρέψουν την εμβάθυνση σε συγκεκριμένα ειδικότερα αντικείμενα.

      Πιστωτικές µονάδες

      Κάθε εξάµηνο σπουδών αντιστοιχεί σε 30 πιστωτικές µονάδες ή ECTS. Το πτυχίο αντιστοιχεί σε σύνολο 240 πιστωτικών µονάδων. Οι πιστωτικές µονάδες είναι µονάδα µέτρησης κοινή σε όλο τον Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης  στον οποίον συµµετέχουν 48 κράτη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε 1 ECTS αντιστοιχούν 25 µε 30 ώρες εργασίας.

    ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
    ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
    ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

      Αφήστε μια απάντηση

      Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

      ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
      ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
      ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
      ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
      ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
      ΆΡΘΡΑ
      Share on Facebook Tweet Pin it Share on LinkedIn Send email