Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων

  • panepistimio aigaiou
  • ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ
    ΔΙΔΑΚΤΡΑ:
    ΔΙΔΑΚΤΡΑ:
    ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ: Ανενεργή
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ:
    ΠΟΛΗ:
    ΣΠΟΥΔΕΣ: Full-time
    bookmark
    ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ
    • Το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων ιδρύθηκε το 2000 και αποτελεί το πρώτο και, μέχρι στιγμής, το μοναδικό τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων (Product Design Engineering) που έχει παράγει αποφοίτους στην Ελλάδα.

      Έχει ως αντικείμενο την ολοκληρωμένη σχεδίαση σύγχρονων και αναδυόμενων προϊόντων, συστημάτων και υπηρεσιών ακολουθώντας τις νέες προσεγγίσεις στον διεπιστημονικό χώρο της σχεδίασης, συνδυάζοντας δημιουργικά γνώσεις και μεθοδολογίες από ένα ευρύ φάσμα των επιστημών, αναγνωρίζοντας τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα της Σχεδίασης καθώς και τον ρόλο των τεχνών σε αυτήν, δίνοντας σημαντική έμφαση στη χρήση νέων τεχνολογιών.

      Αποσκοπεί στη διαμόρφωση επιστημόνων που, έχοντας το προσόν μιας ολιστικής γνωστικής άποψης για τη Σχεδίαση Προϊόντων, θα μπορούν να παρεμβαίνουν δημιουργικά σε όλες τις φάσεις του «κύκλου ζωής» ενός προϊόντος, συστήματος, υπηρεσίας, ξεκινώντας από την αναγκαιότητα ύπαρξής του, τη μορφή του, την κατασκευή πρωτοτύπων, μέχρι και τη σχεδίαση της παραγωγής του.

      Η εκπαιδευτική λειτουργία του τμήματος συμβαδίζει με τις πλέον σύγχρονες πρακτικές και τα προγράμματα σπουδών που προσφέρονται σε διεθνή αναγνωρισμένα ιδρύματα.

      Οι απόφοιτοι του Τμήματος δραστηριοποιούνται σε ένα πολύ σημαντικό αντικείμενο της εθνικής οικονομίας, κατέχουν θέσεις σε design studios, σε εταιρείες παραγωγής προϊόντων, προσφέρουν υπηρεσίες σε θέματα συμβουλευτικής ως προς τη σχεδίαση και την ανάπτυξη προϊόντων, επιχειρηματικότητας και καινοτομίας και συμμετέχουν σε ερευνητικές ομάδες με στόχο την εκπόνηση έρευνας αλλά και τη λήψη διδακτορικού διπλώματος στον χώρο της σχεδίασης.

      Τι είναι ο Μηχανικός Σχεδίασης μηχανικός σχεδίασης

      Ο Μηχανικός Σχεδίασης (design engineer), έχοντας το προσόν μιας διεπιστημονικής άποψης για τη Σχεδίαση (design), μπορεί να παρεμβαίνει δημιουργικά σε όλες τις φάσεις του «κύκλου ζωής» ενός προϊόντος, συστήματος ή υπηρεσίας, ξεκινώντας από την αναγκαιότητα ύπαρξής του, τη μορφή του, την κατασκευή πρωτοτύπων, μέχρι και τη σχεδίαση της παραγωγής του (Robinson et al. 2005).

      Η εξάπλωση της κοινωνίας της πληροφορίας, η παγκοσμιοποίηση και οι νέες ανάγκες και απαιτήσεις που προκύπτουν από αυτές, δημιουργούν καινούργιες βιομηχανίες και υπηρεσίες με αποτέλεσμα την γέννηση νέων μορφών συστημάτων, προϊόντων και υπηρεσιών. Ο μηχανικός σχεδίασης είναι σε θέση να συμβάλει στην αναγνώριση, σύλληψη, και δημιουργία προϊόντων, συστημάτων και υπηρεσιών που είναι κατάλληλα ως προς τη μορφή, το περιεχόμενο, τη λειτουργία, και την αξία τους για την ανθρώπινη δράση.

      Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, η ανάγκη για σχεδιαστές και μηχανικούς σχεδίασης είναι μεγαλύτερη ιδιαίτερα σε τομείς όπως οι υπηρεσίες (φυσικές ή ψηφιακές), η εταιρική ταυτότητα, τα βιομηχανικά προϊόντα, οι νέες τεχνολογίες, η εμπειρία του χρήστη (user experience) και ο συνδυασμός αυτών. Αυτά διαφαίνονται και από την υψηλή απορρόφηση των αποφοίτων του τμήματος στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

      Παραδείγματα αναδυόμενων, πρωτότυπων και καινοτόμων προϊόντων, συστημάτων και υπηρεσιών που σχεδιάζονται από φοιτητές και αποφοίτους μηχανικούς σχεδίασης μπορούν να εντοπιστούν στις ενδεικτικές εργασίες μαθημάτων του τμήματος, τις ενδεικτικές διπλωματικές εργασίες, τα δείγματα δουλειάς και portfolios φοιτητών και αποφοίτων και τις διακρίσεις τους σε διεθνείς και εθνικούς διαγωνισμούς.

    • Το Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών (ΠΠΣ) του Τμήματος είναι πενταετές. Έχει διαρθρωθεί με τρόπο ώστε να είναι συνεπές με τους στόχους του Τμήματος και να εντάσσεται σε διεθνώς αναγνωρισμένες πρακτικές. Όλα τα μαθήματα έχουν διδακτικές μονάδες και πιστωτικές μονάδες ECTS και συνυπολογίζονται στον υπολογισμό του Διπλώματος. Το πρόγραμμα σπουδών δεν διαχωρίζει κύκλους μαθημάτων. Το Τμήμα θεωρεί τα μαθήματα των πρώτων τριών ετών ως υποχρεωτικά μαθήματα κορμού, τα οποία αντιστοιχούν περίπου στο 40% των προσφερόμενων μαθημάτων και περίπου στο 60% των μαθημάτων που απαιτούνται για τη λήψη διπλώματος.

      Επίσης προσφέρονται περίπου τριάντα δύο (32) προαιρετικά μαθήματα, τα οποία ονομάζονται Μαθήματα Ελεύθερης Επιλογής (ΕΕ) (ο ακριβής αριθμός μπορεί να αλλάξει από έτος σε έτος).

      Επίσης, προσφέρονται δέκα επτά (17) μαθήματα Υποχρεωτικής Επιλογής Κατεύθυνσης (ΥΕΚ).

      Προϋποθέσεις Απονομής Τίτλου Σπουδών

      Για την απόκτηση του τίτλου σπουδών απαιτείται η φοίτηση επί 10 εξάμηνα σπουδών και η συγκέντρωση συνολικά 260 διδακτικών μονάδων (ΔΔ) / 300 πιστωτικών μονάδων (ECTS), εκ των οποίων 26 ΔΔ / 30 ECTS μονάδες αντιστοιχούν στην επιτυχή υποβολή διπλωματικής εργασίας και 234 ΔΔ / 270 ECTS στην επιτυχή εξέταση των υπολοίπων υποχρεωτικών μαθημάτων.

      Ο φοιτητής/ήτρια συνεχίζει τις σπουδές του μέχρι να ικανοποιηθούν όλες οι ελάχιστες προϋποθέσεις απόκτησης διπλώματος. Συγκεκριμένα, για την απόκτηση διπλώματος ο φοιτητής/τρια θα πρέπει:

      1. Να έχει συμπληρώσει επιτυχώς μαθήματα με ελάχιστο απαιτούμενο 300 ECTS.
      2. Να έχει εκπονήσει επιτυχώς τη Διπλωματική Εργασία (ΔΕ) και την Πρακτική Άσκηση (ΠΑ).
      3. Να έχει απαλλαχθεί ή να έχει παρακολουθήσει επιτυχώς όλα τα Υποχρεωτικά (Υ) μαθήματα.
      4. Να έχει παρακολουθήσει επιτυχώς εννέα (9) μαθήματα Υποχρεωτικά Επιλογής Κατεύθυνσης (ΥΕΚ), από τα οποία το ένα (1) Στούντιο 7x και τα τέσσερα (4) ΥΕΚ να ανήκουν σε μία κατεύθυνση και από δύο (2) ΥΕΚ σε κάθε μια από τις υπόλοιπες δύο κατευθύνσεις [(1+4)+2+2].
    ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
    ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
    ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

      Αφήστε μια απάντηση

      Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

      ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
      ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
      ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
      ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
      ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
      ΆΡΘΡΑ
      Share on Facebook Tweet Pin it Share on LinkedIn Send email