Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων

 • panepistimio ditikis makedonias
 • ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ
  ΔΙΔΑΚΤΡΑ:
  ΔΙΔΑΚΤΡΑ:
  ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ: Ανενεργή
  ΔΙΑΡΚΕΙΑ:
  ΠΟΛΗ:
  ΣΠΟΥΔΕΣ: Full-time
  bookmark
  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ
  • Το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων το οποίο ιδρύθηκε με τον νόμο 4610/19 και εντάσσεται στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

   Το αντικείμενο σπουδών του τμήματος είναι ο ολιστικός σχεδιασμός προϊόντων και συστημάτων, που ξεκινάει με τη σύλληψη της ιδέας και καταλήγει στην ολοκλήρωση του τελικού προϊόντος και η μεθοδική, πολυεπιστημονική προσέγγιση για το σχεδιασμό, την υλοποίηση, την τεχνική διαχείριση και τη λειτουργία ενός παραγωγικού συστήματος.

   Συνδέεται έτσι άμεσα με την έννοια του Βιομηχανικού Σχεδιασμού και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την αποτύπωση και το σχεδιασμό της γεωμετρίας (CAD), την επιλογή των υλικών, την οργάνωση της παραγωγής, την ψηφιακή καθοδήγηση των εργαλειομηχανών (CNC), την τεχνική μελέτη αντοχής, θέματα διαδραστικότητας και διεπαφής σε περίπτωση ψηφιακών συστημάτων καθώς και διαδικασίες έρευνας αγοράς και προϊοντικής ταυτότητας.

   Σκοπός του Τμήματος

   Ο σκοπός του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων είναι να παράγει αποφοίτους που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν δημιουργικά μια σειρά από νέες τεχνολογίες στις επιστήμες και τις τέχνες για να σχεδιάσουν λύσεις με την μορφή χρηστικών, καινοτόμων και πρωτοποριακών προϊόντων και συστημάτων.

   Κατευθύνσεις

   Το Τμήμα παρέχει τις παρακάτω βασικές κατευθύνσεις:

   • Σχεδιασμός διαδραστικών συστημάτων (Κ1)
   • Σχεδιασμός και κατασκευαστική προϊόντων (Κ2)
   • Σχεδιασμός συστημάτων (Κ3)

   Γνώσεις και δεξιότητες

   Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους οι διπλωματούχοι του Τμήματος αποκτούν τις απαραίτητες επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις και δεξιότητες, έτσι ώστε να μπορούν να δραστηριοποιούνται στις διάφορες φάσεις σχεδιασμού και ανάπτυξης βιομηχανικών προϊόντων και παραγωγικών συστημάτων. Ειδικότερα ο απόφοιτος του Τμήματος μπορεί να ασχοληθεί με μια σειρά από αντικείμενα, όπως ενδεικτικά αναφέρονται στη συνέχεια:

   • Τη γραφική απεικόνιση ιδεών για νέα προϊόντα ή βελτιώσεις προϊόντων. Την επιμέλεια, παραγωγή και εκτύπωση όλων των ειδών σχεδίων. Την παραγωγή πραγματικών και ψηφιακών μακετών των προϊόντων.
   • Το σχεδιασμό σε Η/Υ (CAD) του προϊόντος και την προετοιμασία των ηλεκτρονικών αρχείων που απαιτούνται για τη παραγωγή του.
   • Την αισθητική, εργονομία, λειτουργικότητα και χρηστικότητα του προϊόντος που σχεδιάζεται, ώστε να έχει απήχηση στο καταναλωτικό κοινό. Την εσωτερική διακόσμηση χώρων και την οργάνωση εκθέσεων.
   • Την επιλογή των υλικών κατασκευής και μεθόδων παραγωγής του προϊόντος που αναπτύσσεται.
   • Την κοστολόγηση του προϊόντος και την έρευνα για την οικονομικά βιώσιμη μαζική παραγωγή του.
   • Την παραγωγή πρωτοτύπων προϊόντων και συστημάτων.
   • Την έρευνα, ανάπτυξη, χρήση και συντήρηση σύγχρονων υπολογιστικών συστημάτων σχεδιασμού και ανάπτυξης προϊόντων (π.χ. CAD/CAM/CAE). Την υπολογιστική μηχανική, την βιομιμητική και την κυκλική οικονομία.
   • Τον σχεδιασμό και ανάπτυξη παραγωγικών συστημάτων που απαιτούνται για τη δημιουργία των διαφόρων βιομηχανικών προϊόντων.
   • Την εκπαίδευση και κατάρτιση σύμφωνα με την ισχύουσα κάθε φορά νομοθεσία. Επίσης μπορούν να απασχοληθούν ως μέλη ερευνητικών ομάδων σε θέματα εφαρμοσμένης έρευνας στα πλαίσια των παραπάνω αρμοδιοτήτων.
  • H ελάχιστη δυνατή διάρκεια των σπουδών είναι 10 εξάμηνα. Κάθε εξάμηνο περιλαμβάνει τουλάχιστον 13 πλήρεις εβδομάδες διδασκαλίας. Ο φόρτος εργασίας που απαιτείται για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος σπουδών και τη λήψη του διπλώματος αντιστοιχεί σε 300 ECTS συμπεριλαμβανομένης της διπλωματικής εργασίας, η οποία αντιστοιχεί σε 30 ECTS.

  ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
  ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
  ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

   Αφήστε μια απάντηση

   Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

   ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
   ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
   ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
   ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
   ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
   ΆΡΘΡΑ
   Share on Facebook Tweet Pin it Share on LinkedIn Send email