Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών

  • ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ
    ΔΙΔΑΚΤΡΑ:
    ΔΙΔΑΚΤΡΑ:
    ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ: Ανενεργή
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ:
    ΠΟΛΗ:
    ΣΠΟΥΔΕΣ: Full-time
    bookmark
    ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ
    • Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ιδρύθηκε με το ΒΔ.400/72 και άρχισε να λειτουργεί το 1972-73. Η ακριβής ονομασία του Τμήματος ήταν τότε Τμήμα Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, πράγμα που σήμαινε την κάλυψη δύο ευρύτερων επιστημονικών περιοχών και όχι μίας. Τα 2 τμήματα διαχωρίστηκαν από το ακαδημαϊκό έτος 1976-77 και δημιουργήθηκαν δύο νέα τμήματα, το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. Με το Π.Δ. 266/93 το Τμήμα μετονομάστηκε σε Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών.

      Από το πανεπιστημιακό έτος 1993-94 άρχισε να λειτουργεί στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών που οδηγεί στην απόκτηση Διδακτορικού Διπλώματος.

      Το Τμήμα συμμετέχει πολύ δυναμικά σε ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα, Ευρωπαϊκά και Ελληνικά. Το Τμήμα ΗΜΜΥ συμμετέχει επίσης σε Διατμηματικά και Διευρωπαικά Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών.

    • Απαιτήσεις του προγράμματος, περιγραφή του προγράμματος και κύρια μαθησιακά αποτελέσματα

      Το πρόγραμμα σπουδών αποτελείται από τον βασικό κύκλο σπουδών (τα 5 πρώτα εξάμηνα) και 3 παράλληλους κύκλους ειδίκευσης (τα επόμενα 5 εξάμηνα).

      Ο βασικός κύκλος σπουδών είναι κοινός για όλους τους φοιτητές και προσφέρει τις απαραίτητες γνώσεις υποδομής μαθηματικών, φυσικής και πληροφορικής, καθώς και της επιστήμης του ΗΜΜΥ στις περιοχές ηλεκτρικής ενέργειας, ηλεκτρονικής-υπολογιστών και τηλεπικοινωνιών.
      Στο τέλος του 5ου εξαμήνου οι φοιτητές επιλέγουν έναν από τους τρεις κύκλους ειδίκευσης: Ηλεκτρικής Ενέργειας, Ηλεκτρονικής-Υπολογιστών, Τηλεπικοινωνιών, όπου κατά τη διάρκεια του 6ου έως και του 9ου εξαμήνου παρακολουθούν περισσότερα εφαρμοσμένα και εξειδικευμένα μαθήματα της επιστήμης του ΗΜΜΥ, η πλειονότητα των οποίων σχετίζονται με τον επιλεχθέντα κύκλο ειδίκευσης.

      Με τη συμπλήρωση του 7ου εξαμήνου οι φοιτητές μπορούν να αρχίσουν να ασχολούνται με την διπλωματική τους εργασία (ισοδύναμη με εργασία επιπέδου Master), την οποία ολοκληρώνουν και υποστηρίζουν στο τέλος του 10ου εξαμήνου ενώπιον τριμελούς εξεταστικής επιτροπής του διδακτικού προσωπικού.
      Για την απόκτηση του διπλώματος ΗΜΜΥ οι φοιτητές πρέπει:

      1) Να εξεταστούν επιτυχώς σε 61 εξαμηνιαία μαθήματα. Από τα μαθήματα αυτά τα 33 είναι υποχρεωτικά του βασικού κύκλου σπουδών, ενώ τα υπόλοιπα 28 διαμορφώνονται ανάλογα με τον κύκλο ειδίκευσης που επιλέγουν ως εξής:
      Κύκλος Ειδίκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας: 16 υποχρεωτικά μαθήματα και 12 επιλογής.
      Κύκλος Ειδίκευσης Ηλεκτρονικής-Υπολογιστών: 12 υποχρεωτικά μαθήματα και 16 επιλογής.
      Κύκλος Ειδίκευσης Τηλεπικοινωνιών: 16 υποχρεωτικά μαθήματα και 12 επιλογής.

      Ο τελικός βαθμός κάθε μαθήματος βασίζεται στην επίδοση του φοιτητή σε διάφορες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, όπως ενδιάμεσες και τελικές εξετάσεις, κατ΄ οίκον εργασίες και θέματα, εργαστηριακές αναφορές κ.λ.π., ανάλογα με το μάθημα.

      2) Να εκπονήσουν, συγγράψουν και υποστηρίξουν επιτυχώς την διπλωματική τους εργασία, η οποία είναι ισοδύναμη με οκτώ (8) εξαμηνιαία μαθήματα και αντιστοιχίζεται με τριάντα (30) πιστωτικές μονάδες ECTS.

      Ακόμη, οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να εκπονήσουν πρακτική άσκηση, τρίμηνης ελάχιστης διάρκειας, η οποία έχει ενταχθεί στο 10ο εξάμηνο του προγράμματος σπουδών και προσφέρεται σε όλους τους κύκλους ειδίκευσης ως προαιρετικό μάθημα.
      Με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος σπουδών, ο απόφοιτος έχει τις γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες να μπορεί να σχεδιάζει, υλοποιεί, υποστηρίζει και συντηρεί συστήματα και υπηρεσίες για την παραγωγή, μεταφορά, διανομή, αποθήκευση, επεξεργασία, έλεγχο και χρησιμοποίηση ενέργειας και πληροφορίας.

      Επαγγελματικό καθεστώς (αν υπάρχει)

      Το δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών προσδίδει στον κάτοχό του τον νομικά κατοχυρωμένο τίτλο του “Μηχανικού” και πιστοποιεί τις γνώσεις και τα δικαιώματα να ασκεί το επάγγελμα του, που περιλαμβάνει “τη μελέτη και την κατασκευή συστημάτων για την παραγωγή, μεταφορά, διανομή, αποθήκευση, επεξεργασία, έλεγχο και χρησιμοποίηση ενέργειας και πληροφορίας”. Οι απόφοιτοι του Τμήματος αποκτούν τη σχετική άδεια άσκησης επαγγέλματος Μηχανολόγου-Ηλεκτρολόγου Μηχανικού από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, μετά από εξετάσεις, και τα σχετικά επαγγελματικά δικαιώματα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

      Πρόσβαση σε περαιτέρω σπουδές

      Πρόσβαση σε Μεταπτυχιακές Σπουδές (2ου και 3ου Κύκλου).

      Σύστημα βαθμολογίας και, αν υπάρχει, κλίμακα κατανομής των βαθμών

      Η βαθμολογική κλίμακα με την οποία υπολογίζονται οι βαθμοί επίδοσης των φοιτητών είναι δεκαβάθμια (0-10)
      Άριστα : 8,50-10,00
      Λίαν Καλώς: 6,50- 8,49
      Καλώς : 5.00-6.49
      Ανεπιτυχώς 0,00-4,99
      Ο ελάχιστος προαγώγιμος βαθμός είναι το 5

      Επίσημη διάρκεια του προγράμματος

      Πενταετές πρόγραμμα ολοκληρωμένων σπουδών πλήρους φοίτησης (10 εξ. x 13 εβδ./ εξάμηνο: 300 ως 319 ECTS, ανάλογα με τα μαθήματα επιλογής που επιλέχτηκαν). Οι πιστωτικές μονάδες ECTS εκφράζουν το φόρτο εργασίας που χρειάζονται οι φοιτητές για να επιτύχουν τα αναμενόμενα μαθησιακά αποτελέσματα. Ο φόρτος εργασίας συνίσταται στο χρόνο που υπολογίζεται ότι χρειάζεται τυπικά να αφιερώσει ένας φοιτητής για να ολοκληρώσει όλες τις μαθησιακές δραστηριότητες (όπως είναι η παρακολούθηση παραδόσεων, οι εργασίες, η ανεξάρτητη ιδιωτική μελέτη, η διπλωματική εργασία και οι εξετάσεις) που απαιτούνται για την επίτευξη των αναμενόμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων. 60 πιστωτικές μονάδες ECTS αντιστοιχούν στο φόρτο εργασίας ενός ολόκληρου έτους τυπικής μάθησης πλήρους φοίτησης (ακαδημαϊκό έτος) και τα συναφή μαθησιακά αποτελέσματα. Ο φόρτος εργασίας του φοιτητή κυμαίνεται από 1500 έως 1800 ώρες για ένα ακαδημαϊκό έτος, όπου μία πιστωτική μονάδα ECTS αντιστοιχεί σε 25 έως 30 ώρες φόρτου εργασίας φοιτητών.

    ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
    ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
    ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

      Αφήστε μια απάντηση

      Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

      ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
      ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
      ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
      ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
      ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
      ΆΡΘΡΑ
      Share on Facebook Tweet Pin it Share on LinkedIn Send email