Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών

  • panepistimio thessalias
  • ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ
    ΔΙΔΑΚΤΡΑ:
    ΔΙΔΑΚΤΡΑ:
    ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ: Ανενεργή
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ:
    ΠΟΛΗ:
    ΣΠΟΥΔΕΣ: Full-time
    bookmark
    ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ
    • Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών υπάγεται στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (5ετές Πρόγραμμα Σπουδών). Ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2000 ως Τμήμα Μηχανικών Η/Υ, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων, δέχτηκε τους πρώτους φοιτητές τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους και τον Ιούνιο του 2013 μετονομάστηκε σε Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών.

      Το Τμήμα από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 θα υλοποιήσει ένα νέο πρόγραμμα σπουδών, το οποίο ενσωματώνει:

      α) Νέες τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις στην επιστήμη των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών.

      Β) Βέλτιστες διεθνείς πρακτικές στην εκπαίδευση των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών.

      Γ) Ευελιξία στους φοιτητές για την ολοκλήρωση του προγράμματος εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων.

      Το νέο πρόγραμμα είναι ισότιμο και αντίστοιχο με το Δίπλωμα Ενιαίου και Αδιάσπαστου Τίτλου Σπουδών Μεταπτυχιακού Επιπέδου (Integrated Master) στην ειδικότητα του Τμήματος, επιπέδου 7 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού πλαισίου προσόντων.

      Τo Τμήμα προσφέρει τρία Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) τα οποία οδηγούν στην απονομή Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) στην «Επιστήμη και Τεχνολογία Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών», στην «Εφαρμοσμένη Πληροφορική» και στα «Ευφυή Δίκτυα Ηλεκτρικής Ενέργειας».

      Παράλληλα το Τμήμα προσφέρει τη δυνατότητα παρακολούθησης Διδακτορικών Σπουδών που οδηγούν στην απόκτηση Διδακτορικού Διπλώματος (Δ.Δ.).

      Το Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών (Π.Π.Σ.) του Τμήματος έχει σχεδιαστεί, έτσι ώστε να παρέχει γνώσεις σε όλο το φάσμα των τεχνολογιών της Πληροφορικής, των Τηλεπικοινωνιών και της Ενέργειας, δίνοντας, παράλληλα, στους φοιτητές την δυνατότητα να επιλέξουν με ευελιξία τα μαθήματα των Τομέων, στους οποίους επιθυμούν να αποκτήσουν μεγαλύτερη εξειδίκευση. Οι Γνωστικοί Τομείς του Τμήματος είναι οι ακόλουθοι:

      1. Εφαρμογών και Θεμελιώσεων της Επιστήμης των Υπολογιστών
      2. Τεχνολογιών Λογισμικού και Πληροφοριακών Συστημάτων
      3. Υλικού και Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών
      4. Σημάτων, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων
      5. Ενέργειας

      Η προβλεπόμενη διάρκεια των σπουδών είναι πέντε (5) έτη. Οι φοιτητές, προκειμένου να ολοκληρώσουν επιτυχώς τις σπουδές τους, δύνανται να ζητούν τις συμβουλές και την καθοδήγηση των Συμβούλων Σπουδών.

    • Το Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών συνίσταται από ένα σύνολο μαθημάτων, κατανεμημένων σε εξάμηνα, ώστε να ικανοποιούνται η χρονική αλληλουχία και η αλληλοεξάρτησή τους, και διαρθρωμένων σε δύο κύκλους σπουδών.

      Τα μαθησιακά αποτελέσματα του Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών ευθυγραμμίζονται με τα αντικείμενα που θεραπεύονται από το Τμήμα, πλαισιωμένα από μια σειρά μαθημάτων που χτίζουν ένα ισχυρό υπόβαθρο στα Μαθηματικά και στη Φυσική ώστε να υπάρχει τόσο η μαθηματική όσο και η φυσική κατανόηση των φαινομένων που τυχόν θα αντιμετωπίσουν οι απόφοιτοί μας στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία είτε στη βιομηχανία είτε σε ακαδημαϊκές θέσεις.

      Ο πρώτος κύκλος συνίσταται από ένα σύνολο μαθημάτων κορμού, που παρέχουν τις βασικές γνώσεις κατά τα τρία (3) πρώτα έτη σπουδών. Σκοπός των μαθημάτων κορμού είναι η απόκτηση της απαραίτητης, θεωρητικής και πρακτικής, γνώσης σε διάφορα θέματα της Πληροφορικής, των Τηλεπικοινωνιών και της Ενέργειας, έτσι ώστε να τεθούν οι βάσεις για την επιτυχή παρακολούθηση των κατευθύνσεων σπουδών κατά τον δεύτερο κύκλο μαθημάτων επιλογής.

      Κατά το 5ο και το 6ο εξάμηνο, οι φοιτητές έχουν την δυνατότητα ελεύθερης επιλογής δύο (2) μαθημάτων, ανά εξάμηνο, από τους τομείς εξειδίκευσης που υποστηρίζονται από το Τμήμα. Κατά τον πρώτο κύκλο, οι φοιτητές επιπροσθέτως έχουν την υποχρέωση εγγραφής σε δύο (2) μαθήματα Αγγλικής, τα οποία βαθμολογούνται με χαρακτηρισμό «επιτυχία» – «αποτυχία», δεν έχουν μονάδες ECTS και δεν συμμετέχουν στην διαμόρφωση του βαθμού Διπλώματος.

      Ο δεύτερος κύκλος αφορά τα επόμενα δύο έτη σπουδών (Δ’ και Ε’) και περιλαμβάνει μαθήματα επιλογής. Εκτός από αυτά τα μαθήματα, οι φοιτητές μπορούν να παρακολουθούν και ορισμένα διατμηματικά μαθήματα επιλογής από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών.

      Το δέκατο εξάμηνο είναι αφιερωμένο στην εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας.

      Επιπροσθέτως, όλοι οι φοιτητές μπορούν να πραγματοποιήσουν δίμηνη Πρακτική Άσκηση, η οποία είναι προαιρετική και πραγματοποιείται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι φοιτητές αποκτούν δικαίωμα συμμετοχής στην πρακτική από το 3ο έτος και μέχρι το πέρας των σπουδών τους. Η τήρηση της διαδικασίας πραγματοποιείται εξολοκλήρου από το κεντρικό Γραφείο Πρακτικής (www.pa.uth.gr) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

      Εν κατακλείδι, ο σχεδιασμός του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών ικανοποιεί τρία βασικά χαρακτηριστικά:

      1. Εστίαση της μελέτης σε περιορισμένο αριθμό μαθημάτων,
      2. Απόκτηση γνώσης κατά λογική αλληλουχία, και
      3. Εμπέδωση της βασικής γνώσης πριν την εξειδίκευση.

      Για την απόκτηση του διπλώματος του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών απαιτούνται 300 ECTS ως εξής:

      1. Επιτυχής παρακολούθηση σαράντα πέντε (45) μαθημάτων (270 ECTS),
      2. Εκπόνηση διπλωματικής εργασίας (30 ECTS).
    ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
    ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
    ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

      Αφήστε μια απάντηση

      Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

      ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
      ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
      ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
      ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
      ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
      ΆΡΘΡΑ
      Share on Facebook Tweet Pin it Share on LinkedIn Send email