Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών

  • Panepistimiop kritis
  • ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ
    ΔΙΔΑΚΤΡΑ:
    ΔΙΔΑΚΤΡΑ:
    ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ: Ανενεργή
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ:
    ΠΟΛΗ:
    ΣΠΟΥΔΕΣ: Full-time
    bookmark
    ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ
    • Το Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής είναι ένα από τα παλαιότερα Τμήματα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Θεμελιώδης σκοπός του είναι να προάγει τη μελέτη της Φιλοσοφίας και των Κοινωνικών Επιστημών, τόσο αυτόνομα, όσο και στις ποικίλες μεταξύ τους διασυνδέσεις, επιδιώκοντας την υψηλού επιπέδου έρευνα και διδασκαλία αυτών των πεδίων. Υπηρετώντας αυτόν τον σκοπό, τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Τμήματος διεκδικούν ισχυρή παρουσία στις σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

      Το Πρόγραμμα Σπουδών είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να διασφαλίζει στις/ους πτυχιούχους του Τμήματος ευρεία παιδεία στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες και εκπαίδευση σε διαφορετικές μεθόδους εργασίας και έρευνας. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στις Επιστήμες της Εκπαίδευσης, οι οποίες, σε συνδυασμό με τα μαθήματα που προσφέρονται από τα δύο άλλα Τμήματα της Φιλοσοφικής Σχολής, δίνουν σε όσες/ους το επιθυμούν τη δυνατότητα να εργαστούν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

      Δήλωση Πολιτικής Ποιότητας

      Το Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής (ΦΚΣ) παρέχει υψηλής ποιότητας ανώτατη εκπαίδευση στα πεδία της Φιλοσοφίας και των Κοινωνικών Επιστημών, τόσο αυτόνομα, όσο και στις ποικίλες μεταξύ τους διασυνδέσεις, καλλιεργώντας την υψηλού επιπέδου έρευνα και διδασκαλία αυτών των πεδίων. Υπηρετώντας αυτόν τον σκοπό, τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Τμήματος διεκδικούν ισχυρή παρουσία στις σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Το Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών (ΠΠΣ) είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να διασφαλίζει στις/ους πτυχιούχους του Τμήματος ευρεία παιδεία στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες, καθώς και εκπαίδευση σε ποικίλες μεθόδους έρευνας. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στις Επιστήμες της Εκπαίδευσης, οι οποίες, σε συνδυασμό με τα μαθήματα που προσφέρονται από τα δύο άλλα Τμήματα της Φιλοσοφικής Σχολής, δίνουν σε όσες/ους το επιθυμούν τη δυνατότητα να εργαστούν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

      Η Πολιτική Διασφάλισης Ποιότητας (ΠΔΠ) του ΦΚΣ χαράσσεται με γνώμονα τη διαρκή διασφάλιση υψηλής ποιότητας του παραγόμενου εκπαιδευτικού, επιστημονικού, ερευνητικού και διοικητικού έργου του Τμήματος, σύμφωνα με τα διεθνή ακαδημαϊκά πρότυπα και τις καλές πρακτικές του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΧΑΕ), αλλά και σε συμμόρφωση προς τις απαιτήσεις της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας (ΑΔΙΠ) και της κείμενης νομοθεσίας.

      Τρία είναι τα βασικά γενικά χαρακτηριστικά της πολιτικής ποιότητας του Τμήματος:

      Α. Εναρμονίζεται με την πολιτική ποιότητας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

      Β. Υποστηρίζει την ακαδημαϊκή φυσιογνωμία και τον προσανατολισμό του προγράμματος σπουδών σε συμφωνία με την αποστολή του Τμήματος, όπως αυτή θεμελιώνεται στους βασικούς πυλώνες της ιδρυτικής αποστολής του, και υλοποιεί τους στρατηγικούς στόχους του καθορίζοντας τα μέσα και τους τρόπους επίτευξής τους.

      Γ. Αναλαμβάνει να βελτιώνεται και να προσαρμόζεται στις τρέχουσες ακαδημαϊκές και κοινωνικές συνθήκες και απαιτήσεις, και ανατροφοδοτείται διαρκώς με την ενεργό συμμετοχή όλων των μελών του Τμήματος (διδακτικό προσωπικό, φοιτητές/φοιτήτριες, διοικητικό προσωπικό).

      Οι στρατηγικοί στόχοι του Τμήματος είναι:

      • Να αναπτύσσει και να προάγει την πολύπλευρη γνώση μέσω της ακαδημαϊκής διδασκαλίας και της έρευνας.
      • Να καλλιεργεί και να προάγει τις Επιστήμες που θεραπεύει με την ακαδημαϊκή και την εφαρμοσμένη διδασκαλία και έρευνα.
      • Να παρέχει στους πτυχιούχους τα απαραίτητα εφόδια, εξασφαλίζοντάς τους άρτια θεωρητική και ερευνητική κατάρτιση, η οποία θα τους επιτρέπει να συμμετέχουν στην ανάπτυξη της γνώσης και να έχουν τις βάσεις για μια επιτυχημένη ερευνητική ή και επαγγελματική σταδιοδρομία.
      • Να συμβάλλει στην εξύψωση του επιπέδου και την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών της εκπαίδευσης σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της Παιδαγωγικής Επάρκειας στο Π.Κ.
      • Να συμβάλλει στην αντιμετώπιση και την επίλυση παιδαγωγικών προβλημάτων εν γένει εντός της Φιλοσοφικής Σχολής.

      Εντός αυτού του πλαισίου το ΦΚΣ του Πανεπιστημίου Κρήτης έχει ως πρωταρχικό στόχο την παροχή ακαδημαϊκής εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου στους φοιτητές και τις φοιτήτριές του, προκειμένου αυτοί/ές να είναι σε θέση: α) να διακριθούν σε επαγγελματικούς τομείς που σχετίζονται με το αντικείμενο των σπουδών τους, β) να ασχοληθούν αποτελεσματικά με τη μελέτη και την έρευνα στα γνωστικά πεδία της Φιλοσοφίας και των Κοινωνικών Επιστημών και γ) να καταστούν πολίτες της σημερινής κοινωνικής πραγματικότητας, με ενήμερη, ευέλικτη και δημιουργική σκέψη, κριτικό πνεύμα, υψηλό ήθος, ανθρωπιστική παιδεία, αίσθημα ευθύνης και διάθεση κοινωνικής προσφοράς.

    • Στο Τμήμα λειτουργούν δύο [υπό θεσμοθέτηση] Κατευθύνσεις Σπουδών: (1) Φιλοσοφίας, (2) Κοινωνικών Επιστημών.

      Οι φοιτητές/τριες υποχρεούνται να επιλέξουν κατεύθυνση σπουδών κατά τη δήλωση μαθημάτων του πέμπτου εξαμήνου σπουδών τους.

      Το κατωτέρω πρόγραμμα αφορά τους φοιτητές/τριες που θα εισαχθούν από το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 και μετά.

      Οι φοιτητές/τριες παλαιότερων ετών ακολουθούν το αντίστοιχο παλαιό πρόγραμμα σπουδών.

      H δομή του Προγράμματος Σπουδών είναι τέτοια ώστε ο/η φοιτητής/τρια πρώτα να εξοικειώνεται με τον προβληματισμό στους βασικούς κλάδους της Φιλοσοφίας και των Κοινωνικών Επιστημών και στη συνέχεια να επιλέγει Κατεύθυνση Σπουδών και να διαμορφώνει ένα σχετικά εξατομικευμένο πρόγραμμα μαθημάτων.

      1. Μαθήματα

      Η κατανομή των ωρών διδασκαλίας στο Ενδεικτικό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος, που αναφέρεται παρακάτω, είναι ενδεικτική.

      Α. Μαθήματα Κορμού (24 ή 28)

      Τα Μαθήματα Κορμού είναι υποχρεωτικά για κάθε φοιτητή του Τμήματος. Τα μαθήματα κορμού έχουν ως στόχο την εξοικείωση των φοιτητών/τριών με τα βασικά αντικείμενα της Φιλοσοφίας και των Κοινωνικών Επιστημών που καλλιεργούνται στο Τμήμα καθώς και τη βασική κατάρτισή τους σε αντικείμενα των ανθρωπιστικών επιστημών. Τα μαθήματα κορμού χωρίζονται σε:

      Μαθήματα (Υποχρεωτικές Παραδόσεις) από το Τμήμα ΦΚΣ (14)

      1. Εισαγωγή στη φιλοσοφία
      2. Φιλοσοφία της επιστήμης (για φοιτητές του [Β’] έτους και εξής)
      3. Λογική
      4. Ηθική φιλοσοφία
      5. Πολιτική και κοινωνική φιλοσοφία
      6. Ιστορία της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας
      7. Ιστορία της νεότερης φιλοσοφίας
      8. Εισαγωγή στην Κοινωνιολογία
      9. Κοινωνιολογική θεωρία
      10.Επιστημολογία των κοινωνικών επιστημών (για φοιτητές του [Β’] έτους και εξής)
      11.Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης ή Ιστορία της Εκπαίδευσης
      12.Εισαγωγή στην Ψυχολογία Ι
      13.Εισαγωγή στην Ψυχολογία ΙΙ
      14.Διδακτική μεθοδολογία (για φοιτητές του [Β’] έτους και εξής)

      Μαθήματα από τα άλλα Τμήματα της Φιλοσοφικής Σχολής (10)
      (Κατ’ επιλογήν υποχρεωτικά)

      • Κλασική φιλολογία
        Αρχαία Ελλην. Θεματογραφία (ΑΕΦΦ 010 ή 020) 1
        Αρχαία Ελληνική Φιλολογία (ΑΕΦΦ 100-299) & Λατινική Φιλολογία (ΛΑΦΦ 100-299) 3
      • Βυζαντινή & νεοελληνική φιλολογία
        Βυζαντινή και νεοελληνική φιλολογία (ΒΕΦ 100-299 & ΝΕΦ 100-299) 3
      • Ιστορία
        Αρχαία Ιστορία (ΑΙΣ.###) ή
        Βυζαντινή (ΒΙΣ.###) ή
        Μεσαιωνική Ιστορία (ΙΜΧ.###) ή
        Νεότερη Ιστορία (ΙΝΧ.###) 2
      • Γλωσσολογία
        Θεωρητική Γλωσσολογία (ΓΛΩΦ 100-280) 1

      Ξενόγλωσση Γραμματεία και Ορολογία (4)

      Οι φοιτητές/τριες που κατέχουν ήδη αναγνωρισμένο δίπλωμα ξένης γλώσσας απαλλάσσονται από τα τέσσερα μαθήματα Ξενόγλωσσης Γραμματείας και Ορολογίας.

      Β. Μαθήματα Κατεύθυνσης (18)

      Ο φοιτητής με δήλωσή του, που υποβάλλεται στη Γραμματεία κατά τη δήλωση μαθημάτων του πέμπτου (Ε’) εξαμήνου, ορίζει την Κατεύθυνση που θα ακολουθήσει.

      Κατεύθυνση Φιλοσοφίας

      • Μαθήματα Τομέα Φιλοσοφίας:
        12 υποχρεωτικά κατ’ επιλογήν μαθήματα – 4 υποχρεωτικά κατ’ επιλογήν μαθήματα από κάθε μία από τις διδακτικές ενότητες Α, Β, Γ (βλ. παρακάτω). Από τα 4 μαθήματα κάθε ενότητας ένα πρέπει να είναι Σεμινάριο και μία Άσκηση (συνολικά 3 υποχρεωτικά κατ’ επιλογήν Σεμινάρια και 3 υποχρεωτικές κατ’ επιλογήν Ασκήσεις). Οι Ασκήσεις έχουν ως αντικείμενο τη μελέτη βασικών κειμένων της φιλοσοφικής γραμματείας.
      • Μαθήματα ελεύθερης επιλογής:
        6 από οποιοδήποτε Τμήμα.

      Κατεύθυνση Κοινωνικών Επιστημών

      • Μαθήματα Τομέα Θεωρίας και Μεθοδολογίας των Κοινωνικών Επιστημών:
        12 υποχρεωτικά κατ’ επιλογήν μαθήματα – 4 υποχρεωτικά κατ’ επιλογήν μαθήματα από κάθε μία από τις διδακτικές ενότητες Α, Β, Γ (βλ. παρακάτω). Από τα 4 μαθήματα κάθε ενότητας δύο πρέπει να είναι Σεμινάρια (συνολικά 6 υποχρεωτικά κατ’ επιλογήν Σεμινάρια).
      • Μαθήματα ελεύθερης επιλογής:
        6 από οποιοδήποτε Τμήμα.

      Υποχρεωτικά για την απόκτηση πτυχίου του τμήματος είναι:

      • για την κατεύθυνση «Φιλοσοφία», τρία (3) σεμινάρια και τρεις (3) ασκήσεις.
      • για την κατεύθυνση «Κοινωνικές Επιστήμες», έξι (6) σεμινάρια.

      Προϋπόθεση για τη συμμετοχή του/της φοιτητή/τριας στα Σεμινάρια είναι να γνωρίζει μια Ξένη Γλώσσα και να έχει γνώση σχετική με το αντικείμενο του Σεμιναρίου.

      2. Πτυχιακή Εργασία

      Στο Τμήμα Φ.Κ.Σ., η Πτυχιακή Εργασία είναι προαιρετική. Η Πτυχιακή αυτή Εργασία μπορεί να επιλεγεί στην αρχή του τέταρτου (Δ’) έτους σπουδών και ισοδυναμεί με τρία (3) τρίωρα μαθήματα (ένα Σεμινάριο και δύο Παραδόσεις). Κατά συνέπεια, για τους/τις φοιτητές/τριες που επιλέγουν την Πτυχιακή Εργασία ο αριθμός μαθημάτων μειώνεται σε σαράντα τρία (43) ή τριάντα εννέα (39), ανάλογα με το αν είναι υποχρεωμένοι/ες να περάσουν επιτυχώς τα μαθήματα ξενόγλωσσης γραμματείας ή όχι.

      3. Πρόγραμμα «ΣΩΚΡΑΤΗΣ /ΕRASMUS»

      Συνεργασία με πανεπιστήμια του εξωτερικού: Κατά τη διάρκεια των σπουδών του ο/η φοιτητής/τρια έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει μαθήματα (σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού, μέσω του προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών «Socrates/Erasmus». Το Τμήμα συνεργάζεται με τα εξής Πανεπιστήμια: α) Μεγάλη Βρετανία: University of Sheffield, University of Liverpool, University of Saint Andrews, β) Κάτω Χώρες: Universiteit Utrecht, γ) Γαλλία: Universite de Lorraine, Universite Paris Diderot-Paris 7, Institut Universitaire de Formation des Maitres Midi-Pyrenees, University of Nice Sophia-Antipolis, Universite Paris 13-Paris Nord, δ) Γερμανία: Universitat Jena, Freie Universitat Berlin, Universitat Hildesheim, Ludwig-Maximilians-Universitat Munchen, Friedrich-Alexander-Universitat Erlangen-Nurnberg, Padagogische Hochschule Freiburg, Humboldt Universitat zu Berlin, Universitat Munster, ε) Ισπανία: Universidad de Valladolid, Universidad Complutense de Madrid, στ) Ουγγαρία: Central European University, ζ) Τσεχία: Charles University, η) Βουλγαρία: St. Liment Ohridski University of Sofia, θ) Πολωνία: Pedagogical University of Cracow, Uniwersytet Warszawski, ι) Αυστρία: Universitat Wien, ια) Τουρκία: Adnan Menderes University, Maltepe University, Cumhuriyet University, ιβ) Ελβετία: Universitat Bern, ιγ) Νορβηγία: Oslo and Akershus University College of Applied Sciences, ιδ), Ιταλία: Universita degli Studi di Genova, ιε) Κύπρος: Πανεπιστήμιο Κύπρου, ιστ) Ιρλανδία: Froebel College of Education.

      4. Πρακτική Άσκηση

      Από τον Αύγουστο του 2005 άρχισε να υλοποιείται στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών το Πρόγραμμα της Πρακτικής Άσκησης. Είναι ένα πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενο από το Υπουργείο Παιδείας και την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου ο συμμετέχων/ουσα φοιτητής/τρια ασκείται, για χρονικό διάστημα τριών μηνών (πλήρης απασχόληση – 23 ώρες εβδομαδιαία), σε έργο συναφές με το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος σε φορέα που επιλέγει είτε μέσα από δεδομένη λίστα συνεργαζόμενων φορέων είτε σε φορέα που προτείνει ο/η ίδιος/α. Στόχοι του Προγράμματος είναι η σύνδεση της ακαδημαϊκής γνώσης με την επαγγελματική ανάπτυξη και η στήριξη του προσωπικού επαγγελματικού σχεδιασμού των φοιτητών/τριών του Τμήματος. Η Πρακτική Άσκηση δεν λαμβάνει βαθμό, υπολογίζεται όμως ως ένα μάθημα ελεύθερης επιλογής.

      5. Μονάδες ECTS (πιστωτικές μονάδες) – απόκτηση πτυχίου

      Από τα μαθήματα του Προγράμματος σπουδών, οι Παραδόσεις έχουν 5 πιστωτικές μονάδες ECTS, ενώ τα Σεμινάρια και οι Ασκήσεις έχουν 10 πιστωτικές μονάδες ECTS . Η Πτυχιακή Εργασία έχει 20 πιστωτικές μονάδες ECTS.

      Η λήψη του πτυχίου προϋποθέτει τη συγκέντρωση τουλάχιστον 240 πιστωτικών μονάδων, οι οποίες κατανέμονται σε οκτώ (8) εξάμηνα (με μέγιστο αριθμό πιστωτικών μονάδων ανά εξάμηνο τις 30 [τριάντα]). Ο/Η φοιτητής/τρια αποκτά πτυχίο με την επιτυχή εξέταση σε σαράντα δύο (42) μαθήματα και, αν κάτι τέτοιο απαιτείται, σε τέσσερα (4) μαθήματα ξενόγλωσσης γραμματείας και ορολογίας (σύνολο 46 μαθήματα), κατανεμημένα σε οκτώ (8) εξάμηνα:

    ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
    ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
    ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

      Αφήστε μια απάντηση

      Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

      ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
      ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
      ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
      ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
      ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
      ΆΡΘΡΑ
      Share on Facebook Tweet Pin it Share on LinkedIn Send email