Τμήμα Φιλολογίας

  • Panepistimiop kritis
  • ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ
    ΔΙΔΑΚΤΡΑ:
    ΔΙΔΑΚΤΡΑ:
    ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ: Ανενεργή
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ:
    ΠΟΛΗ:
    ΣΠΟΥΔΕΣ: Full-time
    bookmark
    ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ
    • Tο Tμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Kρήτης, από την ίδρυσή του το 1983 λειτούργησε με τρόπο πρωτοποριακό σε σχέση με άλλα φιλολογικά Τμήματα της εποχής. Για παράδειγμα, έδωσε έμφαση στην ευελιξία του Προγράμματος Σπουδών του προσφέροντας στους φοιτητές του τη δυνατότητα πολλών μαθησιακών επιλογών και συμμετοχής σε σεμινάρια. Επίσης, ίδρυσε τον πρώτο στην Eλλάδα ανεξάρτητο Tομέα Θεατρολογίας – Mουσικολογίας και είναι το πρώτο που καλλιέργησε τις κινηματογραφικές σπουδές σε πανεπιστημιακό επίπεδο στη χώρα.

      Tο Τμήμα Φιλολογίας έχει ως αποστολή του να καλλιεργεί και να προάγει τις σχετικές με τη Φιλολογία επιστήμες (Kλασική, Bυζαντινή και Nεοελληνική Φιλολογία, Γλωσσολογία, Θεατρολογία) μέσω της ακαδημαϊκής διδασκαλίας και της επιστημονικής έρευνας. Παρέχει στους πτυχιούχους του τα απαραίτητα εφόδια για την επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία, συμβάλλοντας στην πρόοδο των φιλολογικών επιστημών εν γένει και στη βελτίωση του επιπέδου της Δευτεροβάθμιας Eκπαίδευσης ειδικότερα.

      Οι σπουδές στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης αποσκοπούν στην όξυνση της κριτικής ικανότητας και στην εμπέδωση ενός αξιακού αποθέματος ώστε οι απόφοιτοι του Τμήματος να παίρνουν θέση στον δημόσιο χώρο, να συμβάλλουν στη διαμόρφωση των νοοτροπιών, να υπηρετούν την επιστήμη με προσήλωση στην αλήθεια και στην ορθολογική σκέψη και να μεταδίδουν την επιστημονική γνώση με ανιδιοτέλεια, ευσυνειδησία και κριτικό πνεύμα, σύμφωνα με τις αξίες του ανθρωπισμού και προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, να υπερασπίζονται και να προάγουν, λόγω και έργω, την ελευθερία και την ισότητα, την αλληλεγγύη και την ανεκτικότητα, την ειρήνη και τη δημοκρατία.

    • Το Πρόγραμμα Σπουδών του Tμήματος, που εφαρμόζεται στην αναθεωρημένη του μορφή από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, παραμένει το πιο ευέλικτο στην Eλλάδα με γνώμονα τη βέλτιστη αναλογία μεταξύ υποχρεωτικών και επιλεγόμενων υποχρεωτικών μαθημάτων.

      Το Τμήμα Φιλολογίας προσφέρει προπτυχιακές σπουδές σε τέσσερις Κατευθύνσεις, που αντιστοιχούν στους Τομείς του:

      • Κατεύθυνση Κλασικών Σπουδών
      • Κατεύθυνση Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας
      • Κατεύθυνση Γλωσσολογίας
      • Κατεύθυνση Θεατρικών, Κινηματογραφικών και Μουσικών Σπουδών

      Η επιλογή Κατεύθυνσης γίνεται στην αρχή του τρίτου ή του τέταρτου ή -το αργότερο- του πέμπτου εξαμήνου σπουδών.

      Στα οκτώ εξάμηνα των προπτυχιακών σπουδών του, ο φοιτητής / η φοιτήτρια οφείλει να παρακολουθήσει επιτυχώς συνολικά σαράντα τέσσερα (44) τουλάχιστον μαθήματα.

      Ειδικότερα:

      • Εικοσιπέντε (25) μαθήματα Κορμού, δηλαδή βασικά μαθήματα Φιλολογίας που συνίστανται σε παραδόσεις (23) και σε ασκήσεις (2).
      • Δεκαέξι (16) μαθήματα Κατεύθυνσης (που συνίστανται σε δώδεκα παραδόσεις [1] και τέσσερα σεμινάρια).
      • Τρεις (3) Ελεύθερες Επιλογές, στις οποίες μπορεί να περιλαμβάνεται η Πρακτική Άσκηση.

      Το Τμήμα δίνει στους φοιτητές / στις φοιτήτριες τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ειδικό κύκλο μαθημάτων και να λάβουν Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας (ΠΠΔΕ). Οι φοιτητές / φοιτήτριες μπορούν να ενσωματώσουν το σύνολο ή μέρος των μαθημάτων αυτών στο πτυχίο τους.

      [1] Στην περίπτωση της Κατεύθυνσης Κλασικών Σπουδών, σε δέκα παραδόσεις και δύο ασκήσεις.

      ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ

      Το επίπεδο των προσόντων που αποκτούν οι πτυχιούχοι του Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας (όπως περιγράφεται παραπάνω αλλά και στον αναλυτικό Οδηγό Σπουδών) αντιστοιχεί στο Επίπεδο 6 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (ως Πτυχίο Ανώτατης Εκπαίδευσης), το οποίο περιγράφεται στο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων & Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

      Σε ό,τι αφορά στο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων Διά Βίου Μάθησης και του Πλαισίου Προσόντων του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης, το επίπεδο των προσόντων που αποκτούν οι απόφοιτοι του ΠΠΣ Φιλολογίας αντιστοιχεί στο Επίπεδο 6 (1ος Κύκλος Σπουδών Ανώτατης Εκπαίδευσης), το οποίο περιγράφεται στο σχετικό κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2009).

    ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
    ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
    ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

      Αφήστε μια απάντηση

      Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

      ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
      ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
      ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
      ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
      ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
      ΆΡΘΡΑ
      Share on Facebook Tweet Pin it Share on LinkedIn Send email