Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία

 • ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ
  ΔΙΔΑΚΤΡΑ:
  ΔΙΔΑΚΤΡΑ:
  ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ: Ανενεργή
  ΔΙΑΡΚΕΙΑ:
  ΠΟΛΗ:
  ΣΠΟΥΔΕΣ: Full-time
  bookmark
  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ
  • Το Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία, στα χρόνια που πέρασαν από την ίδρυση του αναπτύχθηκε ως ένα επιστημονικά αξιόπιστο Πανεπιστημιακό Τμήμα εκπαίδευ­σης εκπαιδευτικών παιδιών προσχολικής ηλικίας, με σαφή προσανατολισμό στις σύγχρονες θεωρητικές και διδακτικές προσεγγίσεις των Επιστημών της Εκπαίδευσης.

   Σκοπός του Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος είναι να διαμορφώσει εκπαιδευτικούς-ερευνητές που να είναι σε θέση να ερμηνεύουν, να αναλύουν την εκπαιδευτική και κοινωνική πραγματικότητα και να αναπροσαρμόζουν ως επαγγελματίες εκπαιδευτικοί τις επιλογές τους κατά τη διάρκεια της εκ­παιδευτικής πράξης.

   Το Τμήμα προσφέρει το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Επιστήμες της Αγωγής: Καινοτόμες Παιδαγωγικές Προσεγγίσεις σε Πολυπολιτισμικά Εκπαιδευτικά Περιβάλλοντα».

   Το Τμήμα άρχισε να λειτουργεί το 1987. Η αρχική του ονομασία ήταν Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών. Το 1992 έγινε αυτοδύναμο Τμήμα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Το 1998 εντάχθηκε στη Σχολή Επιστημών Αγωγής μαζί με το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης. Το 2002 μετονομάστηκε σε Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία.

   Στα χρόνια που πέρασαν από την ίδρυσή του αναπτύχθηκε ως ένα επιστημονικά αξιόπιστο Πανεπιστημιακό Τμήμα εκπαίδευσης εκπαιδευτικών παιδιών προσχολικής ηλικίας, με σαφή προσανατολισμό στις σύγχρονες θεωρητικές και διδακτικές προσεγγίσεις των Επιστημών της Εκπαίδευσης. Στο πνεύμα αυτό έχει προετοιμάσει όλα τα προηγούμενα χρόνια εκπαιδευτικούς παιδιών προσχολικής ηλικίας που μπορούν να ασκήσουν με επάρκεια παιδαγωγικό και ερευνητικό έργο.

  • Σε κάθε μάθημα του προγράμματος σπουδών αντιστοιχούν διδακτικές και πιστωτικές μονάδες. Οι διδακτικές μονάδες αντιστοιχούν στις ώρες διδασκαλίας ανά εβδομάδα στη διάρκεια του εξαμήνου. Οι πιστωτικές μονάδες εκφράζουν φόρτο εργασίας των φοιτητών στη διάρκεια του εξαμήνου για την επιτυχή παρακολούθηση του μαθήματος και την επίτευξη των αντίστοιχων μαθησιακών αποτελεσμάτων βάσει του Ευρωπαϊκού Συστήματος Μεταφοράς και Συσσώρευσης Πιστωτικών Μονάδων (European Credit Transfer and Accumulation System – ECTS). Ο φόρτος εργασίας απορρέει από παρακολούθηση διαλέξεων, φροντιστηρίων και εργαστηρίων, αυτόνομη μελέτη, εκπόνηση εργασιών, εξετάσεις, κ.λπ. Κάθε πιστωτική μονάδα αντιστοιχεί σε φόρτο εργασίας 25-30 ωρών στη διάρκεια του εξαμήνου. Βάσει των προδιαγραφών του ECTS, το σύνολο των πιστωτικών μονάδων ανά εξάμηνο είναι 30. Το σύνολο των πιστωτικών μονάδων για τα τέσσερα έτη φοίτησης στο Τμήμα είναι 240. Στα τέσσερα έτη φοίτησης οι φοιτήτριες/φοιτητές μπορούν να συγκεντρώσουν πρόσθετες πιστωτικές μονάδες (πέραν των 240) παρακολουθώντας επιτυχώς προαιρετικά μαθήματα που προσφέρονται στο πρόγραμμα σπουδών.

   Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει υποχρεωτικά μαθήματα, κατ’ επιλογήν υποχρεωτικά μαθήματα, προαιρετικά μαθήματα και υποχρεωτικές ενότητες Πρακτικής Κατάρτισης. Για τη λήψη του πτυχίου κάθε φοιτήτρια/φοιτητής υποχρεούται να παρακολουθήσει επιτυχώς κάθε υποχρεωτικό μάθημα και κάθε υποχρεωτική ενότητα Πρακτικής Κατάρτισης. Επιπλέον, κάθε φοιτήτρια/φοιτητής υποχρεούται να επιλέξει και να παρακολουθήσει επιτυχώς ορισμένα από τα προσφερόμενα κατ’ επιλογήν υποχρεωτικά μαθήματα. Τα προαιρετικά μαθήματα δεν είναι προαπαιτούμενα για τη λήψη του πτυχίου αλλά οι βαθμοί σε αυτά και οι αντίστοιχες πιστωτικές τους μονάδες καταχωρούνται στη μερίδα των φοιτητριών/φοιτητών που θα τα παρακολουθήσουν και αναφέρονται στο Παράρτημα Διπλώματος που θα παραλάβουν κατά την αποφοίτησή τους.

   Οι φοιτήτριες/φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να εκπονήσουν πτυχιακή εργασία στο τέταρτο έτος φοίτησής τους εφόσον το επιθυμούν. Σε περίπτωση που δεν εκπονήσουν πτυχιακή εργασία, θα πρέπει να παρακολουθήσουν επιτυχώς τρία επιπλέον κατ’ επιλογήν υποχρεωτικά μαθήματα. Στο πρόγραμμα σπουδών προσφέρονται δύο ξένες γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά) και οι φοιτήτριες/φοιτητές στη διάρκεια των σπουδών τους επιλέγουν τη μία από αυτές.

   Κατά την αποφοίτησή τους από το Τμήμα, οι φοιτήτριες/φοιτητές εκτός από το Πτυχίο τους παραλαμβάνουν και το Παράρτημα Διπλώματος. Το Παράρτημα Διπλώματος βάσει των προδιαγραφών του ECTS είναι ένα συνοδευτικό και επεξηγηματικό έγγραφο που περιγράφει το γενικότερο πλαίσιο των σπουδών κάθε πτυχιούχου. Εκδίδεται στην ελληνική και αγγλική γλώσσα και μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει τη λίστα των μαθημάτων που παρακολούθησε ο/η πτυχιούχος.

  ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
  ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
  ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

   Αφήστε μια απάντηση

   Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

   ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
   ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
   ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
   ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
   ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
   ΆΡΘΡΑ
   Share on Facebook Tweet Pin it Share on LinkedIn Send email