Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών

  • Panepistimiop kritis
  • ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ
    ΔΙΔΑΚΤΡΑ:
    ΔΙΔΑΚΤΡΑ:
    ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ: Ανενεργή
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ:
    ΠΟΛΗ:
    ΣΠΟΥΔΕΣ: Full-time
    bookmark
    ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ
    • Το Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης προσφέρει ένα προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα υψηλής ποιότητας και διεξάγει έρευνα με απτά και σημαντικά αποτελέσματα σε περιοχές σημασίας για την βιομηχανία και την κοινωνία. Οι διδακτικές και ερευνητικές δραστηριότητες του Τμήματος καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα βασικών και εφαρμοσμένων περιοχών στην Επιστήμη Υπολογιστών.

      Οι σπουδές στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης προσφέρουν ένα πλήθος δυνατοτήτων, ευκαιριών και πλεονεκτημάτων. Το προπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος στοχεύει στο να παρέχει βαθιά κατανόηση των θεμελιωδών στοιχείων της Επιστήμης Υπολογιστών και σημαντικών περιοχών εφαρμογών. Iσορροπεί σε βάθος και εύρος τόσο στις βασικές αρχές όσο και στις περιοχές εφαρμογών, προσδίδει μεγάλη σημασία σε εργαστηριακή και πειραματική εκπαίδευση και εμπειρία, και προωθεί την καλλιέργεια προσωπικών δεξιοτήτων. Το προπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος συμβαδίζει με διεθνή πρότυπα, λαμβάνει υπ’ όψη του σύγχρονες απόψεις και τάσεις σχετικά με την εκπαίδευση και την έρευνα. Πιστεύουμε οτι προσφέρει την υψηλή ποιότητα που είναι απαραίτητη για την προετοιμασία των μελλοντικών επιστημόνων και σχεδιαστών.

      Το προπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος στοχεύει στο να παρέχει βαθιά κατανόηση των θεμελιωδών στοιχείων της Επιστήμης Υπολογιστών και σημαντικών περιοχών εφαρμογών. Προσφέρει την υψηλή ποιότητα που είναι απαραίτητη για την προετοιμασία τ ω ν μελλοντικών επιστημόνων και μηχανικών. Το περιεχόμενο των σπουδών του καλύπτει εξίσου τα αντικείμενα του υλικού, του λογισμικού, των εφαρμογών της πληροφορικής, των τηλεπικοινωνιών και της θεωρίας, δίνοντας ισόρροπη έμφαση στη διδασκαλία της αυστηρής επιστημονικής μεθόδου και στην καλλιέργεια της νοοτροπίας του μηχανικού και των ικανοτήτων σύνθεσης, δημιουργικότητας, προσωπικών δεξιοτήτων και επιχειρηματικότητας μέσω ειδικών μαθημάτων, εργασιών και εργαστηρίων.

      Τομείς

      ‣ Αρχιτεκτονική υπολογιστών, Γλώσσες προγραμματισμού, Συστήματα υπολογιστών
      ‣ Δίκτυα, Τηλεπικοινωνίες, Ασφάλεια, Κατανεμημένα συστήματα
      ‣ Αλγόριθμοι και Θεωρία υπολογισμού
      ‣ Βάσεις δεδομένων, Γνωσιακά συστήματα, Πληροφοριακά συστήματα
      ‣ Μηχανική μάθηση, Εξόρυξη δεδομένων, Αναγνώριση προτύπων
      ‣ Γραφικά υπολογιστών, Υπολογιστική όραση, Ρομποτική
      ‣ Αλληλεπίδραση ανθρώπου μηχανής
      ‣ Σήματα, Πολυμέσα
      ‣ Βιο-ιατρική πληροφορική και Υπολογιστική βιολογία

      Οι στόχοι του προγράμματος Σπουδών του Τμήματος είναι:

      • Η υψηλή στάθμη και ποιότητα με διεθνή κριτήρια,
      • Η εναρμόνισή του με τις σύγχρονες αντιλήψεις για την επιστήμη και την τεχνολογία των υπολογιστών, της πληροφορικής, και των τηλεπικοινωνιών.
      • Η εφαρμοσμένη κατεύθυνση, με έμφαση στην εργαστηριακή εκπαίδευση, παράλληλα με την καλλιέργεια της ερευνητικής και δημιουργικής σκέψης και την κατανόηση των αρχών, ώστε να επιτυγχάνεται η σωστή εκπαίδευση του επιστήμονα και του μηχανικού.
      • Ο σωστός συνδυασμός βάθους και εύρους γνώσεων,
      • Στο μεταπτυχιακό επίπεδο, η εξειδίκευση σε τομείς αιχμής και η διεξαγωγή έρευνας διεθνούς στάθμης, σε συνεργασία και με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας. Η επίτευξη των παραπάνω στόχων αποτελεί βασικό μέλημα του Τμήματος, και καθίσταται δυνατή χάρη στην υψηλή στάθμη των μελών του Τμήματος και στην ενεργό συμμετοχή των φοιτητών στις δραστηριότητές του.
    • Χαρακτήρας των Σπουδών, Επαγγελματικές Προοπτικές

      Ακολουθώντας κυρίως το υπόδειγμα αμερικανικών και ευρωπαϊκών πανεπιστημιακών τμημάτων «Computer Science and Engineering», το πρόγραμμα σπουδών αντιμετωπίζει την Πληροφορική ως τεχνολογική επιστήμη: έχοντας αυστηρά επιστημονικά θεμέλια και μεθοδολογία, αποσκοπεί στην κατασκευή συστημάτων, υλικού και λογισμικού, τα οποία καλούνται να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένες ανθρώπινες ανάγκες. Έτσι, καλύπτει εξ ίσου τα αντικείμενα του υλικού, του λογισμικού, των εφαρμογών της πληροφορικής, και της θεωρίας. Παράλληλα, δίνεται ισόρροπη έμφαση στη διδασκαλία της αυστηρής επιστημονικής μεθόδου και στην καλλιέργεια των ικανοτήτων σύνθεσης και της νοοτροπίας μηχανικού μέσω ειδικών εργασιών και εργαστηρίων.

      Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει υποχρεωτική Διπλωματική Εργασία, καθώς και προαιρετική Πρακτική Άσκηση μέσω εργασίας εκτός Πανεπιστημίου. Τέλος, προσφέρονται μαθήματα παιδαγωγικής κατάρτισης. Με τον τρόπο αυτό, οι απόφοιτοι του Τμήματος μπορούν να ανταποκριθούν με την ίδια ευκολία στις απαιτήσεις όλου του φάσματος επαγγελματικής απασχόλησης, από τη βιομηχανία, τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς, μέχρι την δευτεροβάθμια εκπαίδευση και την έρευνα.

      Βασικές Σπουδές

      Το πρόγραμμα βασικών σπουδών στην Επιστήμη των Υπολογιστών αποτελείται από τα μαθήματα κορμού, που είναι υποχρεωτικά, από δύο ομάδες μαθημάτων επιλογής από τα οποία ο φοιτητής πρέπει να παρακολουθήσει ορισμένο αριθμό, και από άλλα μαθήματα ελεύθερης επιλογής. Οι επιλογές επιτρέπουν την ειδίκευση σε τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας των υπολογιστών, της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών ή και σε θέματα διδακτικής, παιδαγωγικής, ή οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων.

      Το βάρος κάθε μαθήματος δηλώνεται σε Ευρωπαϊκές Πιστωτικές Μονάδες (ECTS).Ο εξαμηνιαίος φόρτος εργασίας ενός φοιτητή είναι το άθροισμα των Πιστωτικών Μονάδων (ECTS) των μαθημάτων στα οποία έχει εγγραφεί το εξάμηνο αυτό. Συνιστάται ο φόρτος αυτός να είναι περίπου ίσος με 30 ECTS για κάθε εξάμηνο. Ο μέγιστος επιτρεπτός φόρτος είναι σαράντα έξι (46) ECTS ανά εξάμηνο. Επιπλέον αυτού του μέγιστου επιτρεπτού φόρτου, επιτρέπεται η εγγραφή του φοιτητή σε ένα (1) επιπλέον μάθημα ανά εξάμηνο για αναβαθμολόγηση (υπό την προφανή προϋπόθεση ότι έχει ήδη περάσει αυτό το μάθημα).

      Για κάθε μάθημα του προγράμματος σπουδών δίδεται παρακάτω η χρονιά των σπουδών στην οποία αυτό κανονικά αντιστοιχεί, ο τομέας στον οποίο ανήκει, το βάρος του σε διδακτικές μονάδες, το κατά πόσο είναι μάθημα κορμού ή επιλογής, καθώς και τα προαπαιτούμενα μαθήματα τα οποία ο φοιτητής πρέπει να έχει περάσει για να μπορεί να εγγραφεί σ’ αυτό και να το παρακολουθήσει.

      Απολύτως αναγκαία για σπουδές στην επιστήμη υπολογιστών είναι η γνώση της Αγγλικής γλώσσας, διότι η συντριπτική πλειοψηφία της βιβλιογραφίας είναι γραμμένη σ’ αυτήν. Οι φοιτητές πρέπει να παρακολουθούν τα αντίστοιχα υποχρεωτικά μαθήματα κατά τα δύο πρώτα χρόνια των σπουδών τους με κάθε επιμέλεια (εφ’ όσον βέβαια δεν ξέρουν ήδη Αγγλικά σε βαθμό που να μπορούν να περάσουν τις αντίστοιχες εξετάσεις χωρίς παρακολούθηση), δεδομένου ότι στον 3ο και 4ο χρόνο σπουδών γίνεται ευρεία χρήση αγγλόφωνης βιβλιογραφίας.

      Προϋποθέσεις Απόκτησης Πτυχίου

      Οι προϋποθέσεις για την απόκτηση πτυχίου είναι οι εξής:

      [1] Εγγραφή στο Τμήμα και παρακολούθηση μαθημάτων για τουλάχιστον οκτώ (8) εξάμηνα.

      [2] Επιτυχία σε όλα τα μαθήματα κορμού συνολικού φόρτου 172 ECTS. Όπως φαίνεται και στον Πίνακα 1, στον κορμό περιλαμβάνεται και η εκπόνηση Διπλωματικής Εργασίας.

      [3] Επιτυχία σε τουλάχιστον τρία (3) μαθήματα συνολικού φόρτου τουλάχιστον 20 ECTS των ομάδων επιλογής Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (Ε1) και Άλλων Επιστημών (Ε2). Πρέπει να είναι τουλάχιστον δύο (2) μαθήματα από την Ε1 και το πολύ ένα (1) από την Ε2.

      [4] Επιτυχία σε μαθήματα Επιλογής Ειδίκευσης των ομάδων Ε3 έως Ε9, τουλάχιστον σαράντα δύο (42) ECTS. Το πολύ τρία (3) μαθήματα της ίδιας ομάδας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ικανοποίηση της προϋπόθεσης αυτής. Με αίτηση του ενδιαφερομένου που εγκρίνεται από την Επιτροπή Σπουδών του Τμήματος, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και μεταπτυχιακά μαθήματα του Τμήματος για την ικανοποίηση της προϋπόθεσης αυτής, καθοριζόμενης ταυτόχρονα και της ομάδας (Ε3 έως Ε9) όπου κατατάσσεται κάθε αναγνωριζόμενο μάθημα για τον κάθε ενδιαφερόμενο. Η εγγραφή σε μεταπτυχιακό μάθημα γίνεται δεκτή με την προϋπόθεση ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί επιτυχώς η παρακολούθηση ενός τουλάχιστον ενός μαθήματος της ίδιας ομάδας. Η κατάταξη των μεταπτυχιακών μαθημάτων στις ομάδες επιλογής ειδίκευσης γίνεται από την Επιτροπή Σπουδών μετά από συνεννόηση με την Επιτροπή Μεταπτυχιακών Σπουδών.

      [5] Επιτυχία σε τουλάχιστον ένα (1) μάθημα ελεύθερης επιλογής ή ενός (1) επιπλέον μαθήματος Ε1-Ε9 συνολικού φόρτου έξι (6) ECTS.

      [6] Συμπλήρωση τουλάχιστον διακοσίων σαράντα (240) ECTS συνολικά. Είναι δυνατόν ένας προπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος να εγγράφεται και σε μεταπτυχιακά μαθήματα του Τμήματος ως ελεύθερες μονάδες, αλλά μόνο μετά από προηγούμενη συνεννόηση και άδεια από τον εκάστοτε διδάσκοντα. Οι ECTS μονάδες των μεταπτυχιακών μαθημάτων που αυτός περνά επιτυχώς συνυπολογίζονται στις συνολικές ECTS μονάδες του φοιτητή.

    ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
    ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
    ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

      Αφήστε μια απάντηση

      Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

      ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
      ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
      ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
      ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
      ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
      ΆΡΘΡΑ
      Share on Facebook Tweet Pin it Share on LinkedIn Send email