Το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής της Σχολής Επιστημών Υγείας & Αγωγής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου ιδρύθηκε το 1992 με την ονομασία «Τμήμα Διαιτολογίας». Άρχισε να λειτουργεί με την εισαγωγή των πρώτων εισακτέων το 1994, το 1999 μετονομάστηκε σε «Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής» και από το 2013 εντάχθηκε στη Σχολή Επιστημών Υγείας και Αγωγής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
Είναι το αρχαιότερο Πανεπιστημιακό Τμήμα στη χώρα, στο χώρο της διαιτολογίας & διατροφής. Παράλληλα με την εκπαίδευση των φοιτητών, αναπτύσσονται ερευνητικά προγράμματα και με διεθνείς συνεργασίες, τα αποτελέσματα των οποίων κατατάσσουν το Τμήμα σε ένα από τα κορυφαία στον Ευρωπαϊκό χώρο. Από το Ακαδημαϊκό Έτος 2000-01 το Τμήμα παρέχει και Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, πλήρους και μερικής φοίτησης, που οδηγεί σε μεταπτυχιακό και σε διδακτορικό δίπλωμα. Σύμφωνα με αξιολογήσεις του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, αλλά και το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής, κατέχουν κορυφαία θέση μεταξύ όλων των ελληνικών Πανεπιστημίων, όσον αφορά τη διεθνή απήχηση της έρευνας που πραγματοποιείται.
Σκοπός
Η αποστολή του Τμήματος είναι η κατάρτιση επιστημόνων οι οποίοι θα εφαρμόζουν την Επιστήμη της Διαιτολογίας και της Διατροφής για τη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών και της διατροφικής κατάστασης τόσο μεμονωμένων ατόμων, όσο και ομάδων του πληθυσμού, υγιών ή ασθενών, π.χ. νεογνών, βρεφών, παιδιών, και εφήβων, αθλουμένων καθώς και ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Αντικείμενο σπουδών
Η εκπαίδευση που παρέχεται στο Τμήμα καλύπτει το ευρύτερο φάσμα των γνωστικών αντικειμένων της Διατροφής, του Μεταβολισμού, της Παθοφυσιολογίας, της Βιοχημείας, της Μοριακής Βιολογιας, και της επιστήμης των Τροφίμων, συνδυάζει τη θεωρητική διδασκαλία με την εργαστηριακή και πρακτική άσκηση, και παρακολουθεί τις τρέχουσες επιστημονικές εξελίξεις στη διατροφή και την υγεία. Προϋπόθεση για την απόκτηση του πτυχίου είναι η επιτυχής εξέταση όλων των μαθημάτων του Προγράμματος Σπουδών, η επιτυχής παρακολούθηση της πρακτικής άσκησης και η εκπόνηση Πτυχιακής Μελέτης.
Στο Τμήμα καλλιεργείται επίσης έρευνα υψηλού επιπέδου συμβάλλοντας στην προαγωγή της επιστημονικής γνώσης και της δημόσιας υγείας, καθώς και της οικονομικής και της κοινωνικής ανάπτυξης της χώρας.
Απασχόληση
Οι πτυχιούχοι του Τμήματος μπορούν να απασχοληθούν επαγγελματικά στη δημόσια και ιδιωτική Νοσοκομειακή περίθαλψη (Νοσοκομεία, Κλινικές, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά ιατρεία), στην Κοινότητα (Παιδικοί σταθμοί, Γηροκομεία, Κέντρα Αποκατάστασης, ΚΑΠΗ, Δημοτικά ιατρεία, Κατασκηνώσεις), σε αθλητικές Ομοσπονδίες, αθλητικούς συλλόγους και γυμναστήρια, στη Βιομηχανία (Βιομηχανίες Τροφίμων, σκευασμάτων τροφίμων) και Μονάδες μαζικής εστίασης, στην Ανώτατη και Μεταλυκειακή Εκπαίδευση (ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΙΕΚ), σε Ερευνητικά Κέντρα και Ερευνητικά Ινστιτούτα και ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή υπάλληλοι (Διαιτολογικά Γραφεία, Διαιτητικά Κέντρα, Ινστιτούτα).
Αποστολή του Τμήματος είναι η κατάρτιση επιστημόνων, οι οποίοι θα εφαρμόζουν την Επιστήμη της Διαιτολογίας και της Διατροφής για τη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών και της διατροφικής κατάστασης μεμονωμένων ατόμων, αλλά και ομάδων του πληθυσμού, υγιών ή ασθενών, νεογνών, βρεφών, παιδιών, και εφήβων, αθλουμένων, καθώς και ατόμων με ειδικές ανάγκες. Η εκπαίδευση που παρέχεται στο Τμήμα καλύπτει το ευρύτερο φάσμα των γνωστικών αντικειμένων της Διατροφής και συνδυάζει τη θεωρητική διδασκαλία με την εργαστηριακή και πρακτική άσκηση και παρακολουθεί τις τρέχουσες επιστημονικές εξελίξεις.
Το Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών είναι ένα από τα ελκυστικότερα των ΑΕΙ της χώρας. Η βάση εισαγωγής στο Τμήμα για την τελευταία δεκαετία είναι κατά μέσο όρο 18.200 μονάδες, ενώ υψηλό ποσοστό του φοιτητικού πληθυσμού (άνω του 30%) είχαν δηλώσει το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής ως μία από τις πρώτες επιλογές τους για την εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Το ποσοστό αποφοίτησης των φοιτητριών/τών του Τμήματος Επιστήμης ΔιαιτολογίαςΔιατροφής, στο σύνολο των ετών λειτουργίας του είναι άνω του 65%.
Η φοίτηση είναι τετραετής. Προϋπόθεση για την απόκτηση του πτυχίου είναι η επιτυχής εξέταση όλων των μαθημάτων του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών, συμπεριλαμβανομένης και της ξένης γλώσσας, η επιτυχής παρακολούθηση της Πρακτικής Άσκησης και η εκπόνηση Πτυχιακής Μελέτης.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
ΆΡΘΡΑ