Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας

  • ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ
    ΔΙΔΑΚΤΡΑ:
    ΔΙΔΑΚΤΡΑ:
    ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ: Ανενεργή
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ:
    ΠΟΛΗ:
    ΣΠΟΥΔΕΣ: Full-time
    bookmark
    ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ
    • Το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με έδρα την Κομοτηνή ιδρύθηκε το 1993 (Π.Δ. 365/93, Φ.Ε.Κ. 156/13-09-1993) και δέχτηκε τους πρώτους φοιτητές του το ακαδημαϊκό έτος 1995-1996. Το Τμήμα αυτονομήθηκε διοικητικά κατά το ακαδημαϊκό έτος 2008. Εντάχθηκε στη νεοσυσταθείσα τότε «Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών» του Δ.Π.Θ. το 2013.
      Σκοπός του Tμήματος είναι:

      1. Να μελετά και να ερευνά τον αρχαίο ελληνικό, λατινικό, βυζαντινό και νεοελληνικό κόσμο, όπως αυτός εκφράζεται μέσα από τα φιλολογικά, λογοτεχνικά και εν γένει γραπτά μνημεία.
      2. Να μελετά και να ερευνά την ελληνική γλώσσα στη συγχρονία και διαχρονία της.
      3. Να μελετά και να ερευνά τις εκδηλώσεις του πνευματικού και άλλου βίου του Ελληνισμού διαχρονικά.
      4. Να παρέχει στους πτυχιούχους του τη θεωρητική και πρακτική κατάρτιση για την επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία και εξέλιξη.

      Στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας υπηρετούν σήμερα 24 μέλη Δ.Ε.Π., 2 μέλη Ε.ΔΙ.Π., 1 μέλος Ε.Ε.Π., 3 μέλη Ε.Τ.Ε.Π. και 2 μόνιμες διοικητικοί υπάλληλοι. Το Τμήμα δέχεται κατ’ έτος περίπου 230 φοιτητές και φοιτούν σε αυτό περισσότεροι από 1080 φοιτητές Α΄ κύκλου σπουδών (προπτυχιακοί) και περίπου 140 φοιτητές Β΄ και Γ΄ κύκλου σπουδών (συγκεκριμένα 64 μεταπτυχιακοί φοιτητές, 68 υποψήφιοι διδάκτορες και 9 μεταδιδακτορικοί ερευνητές).
      Το Τμήμα προσφέρει τρεις ειδικεύσεις:

      1. Κλασική Φιλολογία (Αρχαία Ελληνική και Λατινική Φιλολογία)
      2. Βυζαντινή και Νεοελληνική Φιλολογία
      3. Γλωσσολογία

      και οργανώνει τα ακόλουθα Προγράμματα Σπουδών:

      • Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών (Πτυχίο, 4ετής φοίτηση).
      • Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Κείμενα και Πολιτισμός» (Δ.Μ.Σ., φοίτηση τριών εξαμήνων).
      • Διατμηματικό-Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εξειδίκευση στις Τ.Π.Ε. και Ειδική Αγωγή, Ψυχοπαιδαγωγική της Ένταξης» σε συνεργασία με το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» – Ινστιτούτο Πληροφορικής και Επικοινωνιών (διετής φοίτηση).
      • Εκπόνηση Διδακτορικής Διατριβής.
      • Εκπόνηση Μεταδιδακτορικής Έρευνας.
    • Ένα πλήρες ακαδημαϊκό έτος σπουδών ισοδυναμεί με 60 μονάδες ECTS (Ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς και συσσώρευσης πιστωτικών μονάδων) και ένα πλήρες εξάμηνο με 30 ECTS (1 ECTS = 25 ώρες) (Εναρμόνιση της Ελληνικής Νομοθεσίας Υ.Α. Φ5/89656/Β3, Φ.Ε.Κ. 1466/2007/Β, άρθρ. 1-3, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή). Σε κάθε μάθημα αποδίδεται ο αριθμός των απαιτούμενων ECTS (>= 2 ) που εκφράζει τον φόρτο εργασίας που απαιτείται από τον φοιτητή για την ολοκλήρωση του μαθήματος, εργαστηρίου, φροντιστηρίου, πρακτικής άσκησης κ.λπ.

      Το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας περιλαμβάνει 40 μαθήματα (5 μαθήματα ανά εξάμηνο Χ 6 μονάδες ECTS = 30 μονάδες ECTS / ανά εξάμηνο, δηλαδή 240 μονάδες συνολικά). Από αυτά, τα 20 είναι μαθήματα κορμού, υποχρεωτικά για όλους, διδάσκονται στα τέσσερα πρώτα εξάμηνα σπουδών και αποτελούν την Α΄ Ζώνη. Τα υπόλοιπα 20 είναι μαθήματα που οδηγούν στην απόκτηση Ειδίκευσης και αποτελούν τη Β΄ Ζώνη. Στη Β΄ Ζώνη οι φοιτητές παρακολουθούν 12 μαθήματα Ειδίκευσης, 1 υποχρεωτικό μάθημα Παιδαγωγικών, Πρακτική Άσκηση και 6 Ελεύθερες Επιλογές.

      Το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών κατανέμει τα μαθήματα ανά Ειδικεύσεις, Υποειδικεύσεις και συναφή επιστημονικά πεδία, τόσο τα υποχρεωτικά της Α΄ Ζώνης όσο και τα υποχρεωτικά και τις Ελεύθερες Επιλογές της Β΄ Ζώνης. Επιπλέον περιλαμβάνει όλες τις Ελεύθερες Επιλογές που μπορεί να προσφέρει το Τμήμα σε κάθε Ειδίκευση, Υποειδίκευση ή συναφές επιστημονικό πεδίο.

    ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
    ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
    ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

      Αφήστε μια απάντηση

      Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

      ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
      ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
      ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
      ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
      ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
      ΆΡΘΡΑ
      Share on Facebook Tweet Pin it Share on LinkedIn Send email