Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης

  • Panepistimio Ioanninon
  • ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ
    ΔΙΔΑΚΤΡΑ:
    ΔΙΔΑΚΤΡΑ:
    ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ: Ανενεργή
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ:
    ΠΟΛΗ:
    ΣΠΟΥΔΕΣ: Full-time
    bookmark
    ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ
    • Το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών & Επιστημών της Τέχνης (όπως μετονομάστηκε το Τμήμα Πλαστικών Τεχνών & Επιστημών της Τέχνης με το άρθρο 63 του ν. 4386/2016) λειτουργεί στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων από το Σεπτέμβριο του 2000. Λειτούργησε ως σήμερα με τον τίτλο Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης και από το 2013 είναι ενταγμένο στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Με το άρθρο 63 του Ν. 4386/2016 μετονομάσθηκε σε Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, με διάρκεια φοίτησης δέκα (10) εξάμηνα και με αλλαγή των εισαγωγικών εξετάσεων σύμφωνα με τη διαδικασία που ισχύει στα υπόλοιπα Τμήματα Εικαστικών Τεχνών των Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας [εδάφιο γ΄ της παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 2525/1997 (Α΄188), όπως ισχύει κάθε φορά.

      Αποστολή του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών & Επιστημών της Τέχνης είναι να καλλιεργεί και να προάγει τις εικαστικές τέχνες με την ακαδημαϊκή και εφαρμοσμένη διδασκαλία. Να παρέχει στους φοιτητές τα απαραίτητα εφόδια που εξασφαλίζουν την άρτια καλλιτεχνική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία, αναβαθμίζοντας την καλλιτεχνική και αισθητική τους παιδεία. Να εκπαιδεύει τους φοιτητές στην Ιστορία και τη Θεωρία της Τέχνης. Να συμβάλει στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου.

      Το πρόγραμμα σπουδών έχει καθορισμένες τέσσερις κατευθύνσεις που αναγράφονται στο ενιαίο πτυχίο ως ειδικευμένοι και σαφώς προσδιορισμένοι ακαδημαϊκοί και επαγγελματικοί προσανατολισμοί: α Ζωγραφική, β. Γλυπτική, γ. Πολυμέσα − Γραφικές Τέχνες, δ. Ιστορία και Θεωρία της Τέχνης.

      Εργαστήρια

      • Ζωγραφικής
      • Γλυπτικής
      • Ιστορίας της Τέχνης
      • Σύγχρονων Διευρυμένων Εκφραστικών Μορφών
      • Χαρακτικής
      • Φωτογραφίας
      • Βιντεοτέχνης – Οπτικοακουστικών Μέσων
      • Ψηφιακών Μορφών Τέχνης
      • Πολυμέσων
      • Κινουμένου Σχεδίου
      • Γραφιστικής

      Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης με βάση τις εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις έχουν τη δυνατότητα της επαγγελματικής ενασχόλησης σε φορείς του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα − Πανεπιστήμια, Επιστημονικά Ινστιτούτα, Μουσεία, Πινακοθήκες − οι οποίοι έχουν ως αντικείμενο δραστηριότητας την τέχνη σε μία ή περισσότερες κατευθύνσεις και ειδικεύσεις από αυτές που λειτουργούν στο Τμήμα. Ακόμη, έχουν τη δυνατότητα να διδάξουν στην Πρωτοβάθμια ή Δευτεροβάθμια εκπαίδευση τα Καλλιτεχνικά μαθήματα − Αισθητική Αγωγή, καθώς και την Ιστορία της Τέχνης, ή και να εργασθούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Οι πτυχιούχοι του Τμήματος που επιθυμούν να ασκήσουν τη διδασκαλία της τέχνης στην εκπαίδευση, ανεξαρτήτως κατεύθυνσης, είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθήσουν και να εξετασθούν επιτυχώς στα προβλεπόμενα από το πρόγραμμα σπουδών και τον κανονισμό του Τμήματος παιδαγωγικά μαθήματα.

    • Το πρόγραμμα σπουδών πενταετούς φοίτησης υπηρετεί τις ανάγκες εκπαίδευσης στο εικαστικό πεδίο και στον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού. Κεντρική θέση στο πρόγραμμα σπουδών έχουν τα εργαστήρια ζωγραφικής και γλυπτικής με τις αντίστοιχες κατευθύνσεις. Μια σειρά άλλων εργαστηρίων εμπλουτίζουν το πρόγραμμα σπουδών, προσφέροντας στους φοιτητές ένα ευρύ πεδίο επιλογής εκφραστικού μέσου. Οι φοιτητές μας έχουν στη διάθεσή τους εργαστήρια χαρακτικής, φωτογραφίας, installations, video art, ψηφιακών μορφών τέχνης, κινουμένου σχεδίου, πολυμεσικών εφαρμογών στην τέχνη, σκηνογραφίας, γραφιστικής κ.α. Ισχυρό σημείο της εκπαίδευσης, που αναδεικνύει και την ιδιαιτερότητα του Τμήματος, είναι ότι τα εργαστήρια συνεργάζονται διδακτικά και θεματικά μεταξύ τους, δίνοντας τη δυνατότητα στους φοιτητές να παρακολουθούν και να συμβουλεύονται όλους τους διδάσκοντες του Τμήματος αναφορικά με την εξέλιξη του έργου τους. Τα εργαστηριακά μαθήματα καλύπτουν το 75% τουλάχιστον του συνολικού αριθμού ECTS. Αντίστοιχα, η θεωρητική εκπαίδευση με μαθήματα που εκτείνονται σε μια ποικιλία γνωστικών αντικειμένων (ιστορία τέχνης και αρχιτεκτονικής, μουσειολογία, ανθρωπολογία, φιλοσοφία-αισθητική), και σε προγραμματική συνεργασία με τα εργαστήρια, ολοκληρώνει την εικαστική εκπαίδευση, προσφέρει στέρεες βάσεις για προβληματισμούς και ανοίγει νέα πεδία για περαιτέρω έρευνα και μελέτη.

      Ο φοιτητής ολοκληρώνει τις σπουδές του και παίρνει πτυχίο όταν:

      • έχει εγγραφεί σε τουλάχιστον 10 διδακτικά εξάμηνα
      • έχει εξεταστεί επιτυχώς (με προβιβάσιμο βαθμό) σε μαθήματα που αντιστοιχούν σε τουλάχιστον 300 ECTS.
    ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
    ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
    ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

      Αφήστε μια απάντηση

      Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

      ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
      ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
      ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
      ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
      ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
      ΆΡΘΡΑ
      Share on Facebook Tweet Pin it Share on LinkedIn Send email