Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών

  • oikonomiko panepistimio
  • ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ
    ΔΙΔΑΚΤΡΑ:
    ΔΙΔΑΚΤΡΑ:
    ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ: Ανενεργή
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ:
    ΠΟΛΗ:
    ΣΠΟΥΔΕΣ: Full-time
    bookmark
    ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ
    • Το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών (ΔΕΟΣ) αποτελεί ένα σχετικά νέο Τμήμα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών το οποίο ιδρύθηκε με το ΠΔ 377/89 και δέχθηκε για πρώτη φορά φοιτητές το ακαδημαϊκό έτος 1990-91. Το Τμήμα χορηγεί ενιαίο Πτυχίο, το οποίο, σύμφωνα με το ΠΔ που το δημιούργησε, είναι αντίστοιχο των Πτυχίων των άλλων Οικονομικών Τμημάτων της χώρας. Σκοπός του Τμήματος είναι η προαγωγή και η μετάδοση της γνώσης στο επιστημονικό πεδίο των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σχέσεων, ώστε να εκπαιδευτούν οικονομολόγοι με διεπιστημονική κατάρτιση και ευρύτερη δυνατότητα κατανόησης της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής πραγματικότητας. Οι γνώσεις αυτές θεωρούνται ιδιαίτερα χρήσιμες σήμερα, που η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οικονομία της είναι τμήμα της ζώνης του ευρώ και γενικότερα, λειτουργεί στο πλαίσιο μιας παγκοσμιοποιημένης οικονομίας.

      Συγκριτικά με τα παρεμφερή Τμήματα Ευρωπαϊκών Σπουδών, το ΔΕΟΣ διαφέρει, καθώς θεραπεύει, κατά κύριο λόγο, την Οικονομική Επιστήμη σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και δευτερευόντως άλλες συναφείς Επιστήμες, όπως Πολιτική, Νομική και Διοίκηση των Επιχειρήσεων. Η υψηλή στάθμη των σπουδών στο Τμήμα συνάγεται και από το γεγονός ότι οι πτυχιούχοι του Τμήματος γίνονται δεκτοί για μεταπτυχιακές σπουδές σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού, κάποια από τα οποία είναι από τα κορυφαία του κόσμου. Tο επιστημονικό προσωπικό του έχει υψηλή αναγνωρισιμότητα στον διεθνή ακαδημαϊκό κόσμο.

      Απονεμόμενος ακαδημαϊκός τίτλος:

      Στους αποφοίτους του τμήματος απονέμεται πτυχίο στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Οικονομικές Σπουδές. Το πτυχίο είναι ενιαίο και η κατεύθυνση σπουδών δεν αναγράφεται στην περγαμηνή αλλά μόνο στο αντίγραφο πτυχίου και στο πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας

      Προϋποθέσεις εισαγωγής

      Οι φοιτητές εισάγονται στο Τμήμα με το σύστημα των Πανελληνίων Εξετάσεων και όσα ορίζονται από αυτό για ειδικές κατηγορίες εισακτέων φοιτητών. Επίσης, εισάγονται μέσω κατατακτηρίων εξετάσεων και μέσω της διαδικασίας των μετεγγραφών, η οποία ορίζεται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

    • Το Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών αποβλέπει στην κατάρτιση στελεχών, τα οποία θα καλύψουν τις ανάγκες της χώρας σε υπηρεσίες των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων που σχετίζονται με τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις και ιδιαίτερα εκείνες που αναπτύσσονται στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

      Για τους νεοεισαγόμενους φοιτητές ακαδημαϊκού έτους 2010-2011:

      Το πτυχίο του Τμήματος απονέμεται αφού ο σπουδαστής παρακολουθήσει και επιτύχει στις εξετάσεις τουλάχιστον σαράντα (40) μαθημάτων,και στα μαθήματα Ξένων Γλωσσών.

      Το Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών περιλαμβάνει 49 μαθήματα που προσφέρονται από το Τμήμα, μαθήματα που προσφέρονται από άλλα Τμήματα του Πανεπιστημίου, ένα σεμινάριο Εφαρμογών Πληροφορικής, μαθήματα Ξένων Γλωσσών, Διπλωματική Εργασία, καθώς και μαθήματα που διδάσκονται στα αγγλικά για τους φοιτητές/-τριες που έρχονται από άλλες χώρες μέσω του Προγράμματος Erasmus. Το Πτυχίο του Τμήματος παρέχεται σε όσους εξεταστούν επιτυχώς:

      1. σε 40 μαθήματα συνολικά, και στα μαθήματα της Ξένης Γλώσσας (ισχύει για τους εισερχόμενους φοιτητές/-τριες ακαδημαϊκού έτους 2010-2011).
      2. σε 32 μαθήματα συνολικά, καθώς επίσης και στο ένα σεμινάριο Εφαρμογών Πληροφορικής και στα μαθήματα των Ξένων Γλωσσών (Για τους φοιτητές που έχουν εισαχθεί μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2009- 2010).

      Η εκπαιδευτική λειτουργία περιλαμβάνει περιοχές της Οικονομικής Επιστήμης που σχετίζονται με την αγορά και τις επιχειρήσεις (Χρηματοδοτική, Λογιστική, Βιομηχανική Οργάνωση, Τραπεζική), την οικονομική συμπεριφορά και τις αποφάσεις ατόμων και Κυβερνήσεων (Μικροοικονομική, Μακροοικονομική, Δημόσια Οικονομική, Θεωρία Παιγνίων), τις σχέσεις μεταξύ κρατών (Διεθνής Οικονομική, Διεθνής Πολιτική Οικονομία, Διεθνείς Οργανισμοί, Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο), τις ποσοτικές μεθόδους (Οικονομετρία, Στατιστική) και τις κοινωνικές και πολιτικές πλευρές της οικονομικής πραγματικότητας (Ανισότητες, Ανεργία, Προστασία του Περιβάλλοντος, Θεσμοί, Δημοκρατία). Για το λόγο αυτό, υπάρχει δυνατότητα μεγαλύτερης εξειδίκευσης σε μια από τις δυο κατευθύνσεις του Τμήματος:

      1. Διεθνής Οικονομική και Χρηματοδοτική
      2. Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική Οικονομία

      Τέλος, οι φοιτητές του Τμήματος έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το Πρόγραμμα στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης, το οποίο οδηγεί στη λήψη του Πιστοποιητικού Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας, πράγμα το οποίο εξασφαλίζει τη δυνατότητα συμμετοχής των αποφοίτων σε 15 διαγωνισμούς ΑΣΕΠ Εκπαιδευτικών, καθώς επίσης, την απασχόλησή τους ως εκπαιδευτικών σε δραστηριότητες που απαιτείται παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια.

    ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
    ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
    ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

      Αφήστε μια απάντηση

      Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

      ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
      ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
      ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
      ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
      ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
      ΆΡΘΡΑ
      Share on Facebook Tweet Pin it Share on LinkedIn Send email