Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

  • panepistimio thessalias
  • ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ
    ΔΙΔΑΚΤΡΑ:
    ΔΙΔΑΚΤΡΑ:
    ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ: Ανενεργή
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ:
    ΠΟΛΗ:
    ΣΠΟΥΔΕΣ: Full-time
    bookmark
    ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ
    • Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ιδρύθηκε και ξεκίνησε την λειτουργία του το 1999. Το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος διαρκεί πέντε έτη και το πτυχίο του παρέχει στους αποφοίτους του πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα αρχιτέκτονα μηχανικού στην Ελλάδα και στις χώρες της ΕΕ. Το Τμήμα προσφέρει τρία μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών καθώς και σπουδές διδακτορικού επιπέδου. Το Τμήμα ενισχύει συστηματικά την διεθνή ταυτότητά του με πολυάριθμες συνεργασίες με Πανεπιστήμια στην Ευρώπη αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Στόχος του προγράμματος σπουδών του Τμήματος είναι να διαμορφώσει αρχιτέκτονες καταρτισμένους τεχνικά, εφοδιασμένους με κοινωνική και πολιτισμική ευαισθησία και με διευρυμένες δυνατότητες κατανόησης του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού.

      Η φυσιογνωμία του Τμήματος έχει δομηθεί στη βάση της κατανόησης και της αποδοχής της πολυσημαντότητας του πεδίου της σύγχρονης αρχιτεκτονικής πρακτικής, και των ιδιαιτεροτήτων της αγοράς εργασίας. Οι βασικοί άξονες της ταυτότητάς του στηρίζονται α: στην σημασία της θεωρίας, της ιστορίας και γενικότερα των ανθρωπιστικών επιστημών στις σπουδές της αρχιτεκτονικής, β: στην διεύρυνση του σχεδιασμού από το οικοδομικό αντικείμενο στην κατασκευή του τοπίου, σε διάφορες κλίμακες, δηλαδή τη μετάθεση του σχεδιασμού από το κτίσμα στην πόλη ως αστικό τοπίο. γ: στη σχέση του σχεδιασμού με την τεχνολογία, τον δυνητικό χώρο και τις εικαστικές τέχνες δ: στην έμφαση στις περιβαλλοντικές πρακτικές.

      Το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος έχει συγκροτηθεί έτσι ώστε να παρέχει στους φοιτητές και στις φοιτήτριες γνώσεις σε διάφορες πτυχές και πεδία άσκησης αρχιτεκτονικής πρακτικής ως πρακτικής του σχεδιασμού και της δημιουργικής έκφρασης. Δηλαδή, τόσο στο πεδίο της συμβατικής αρχιτεκτονικής πρακτικής όσο επίσης και σε εκείνο που διαμορφώνεται δυναμικά στην κοινωνική πραγματικότητα και επιτρέπει στους αρχιτέκτονες να εντάσσονται ικανοποιητικά σε πολλούς και ποικίλους τομείς της παραγωγής του χώρου.

    • Οι σπουδές στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ολοκληρώνονται σε 10 ακαδημαϊκά εξάμηνα (5 έτη). Για την ολοκλήρωσή τους απαιτείται η επιτυχής παρακολούθηση 40 υποχρεωτικών μαθημάτων και 11 μαθημάτων επιλογής στα πρώτα 9 εξάμηνα. Το 10ο εξάμηνο είναι αφιερωμένο στην εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας. Τα μαθήματα έχουν διαφορετικούς συντελεστές βαρύτητας και διαφορετικό φόρτο εργασίας ο οποίος αποτιμάται με μονάδες ECTS (1 μονάδα ECTS αντιστοιχεί σε 25 ώρες εργασίας/εξάμηνο). Συνολικά για την απόκτηση του διπλώματος Αρχιτέκτονα Μηχανικού απαιτούνται 300 ECTS (30 ECTS/εξάμηνο) εκ των οποίων οι 270 αποκτώνται από τα μαθήματα και οι 30 από την διπλωματική εργασία.

      Το Πρόγραμμα Σπουδών

      Το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Αρχιτεκτόνων έχει καταρτιστεί ώστε να διευκολύνει τη φοίτηση, λαμβάνοντας υπόψιν τις προδιαγραφές των αρχιτεκτονικών σπουδών όπως έχουν οριστεί από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Πιστοποίησης του Τμήματος Αρχιτεκτόνων, τη διεθνή πρακτική, τα προγράμματα σπουδών των ομοειδών Τμημάτων σε εθνικό επίπεδο αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν την ταυτότητα του ΤΑΜ, την εξασφάλιση των προαπαιτούμενων γνώσεων για τα προσφερόμενα σε κάθε εξάμηνο σπουδών μαθήματα, και την ισοκατανομή του φόρτου εργασίας των φοιτητών και φοιτητριών.

      Η διάρθρωση των μαθημάτων είναι κοινή για όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες μέχρι και το 4ο εξάμηνο σπουδών και στοχεύει στην δημιουργία ενός κοινού υποβάθρου υποχρεωτικών γνώσεων για όλους. Τα προσφερόμενα μαθήματα είναι όλα υποχρεωτικά (Υ) εκτός των μαθημάτων ξένων γλωσσών που είναι υποχρεωτικά κατ’ επιλογήν (ΥΕ) δηλαδή οι φοιτητές επιλέγουν μια από τις 4 συνήθως προσφερόμενες ξένες γλώσσες. Από το 5ο εξάμηνο και μετά διατηρείται ένας σταθερός κορμός υποχρεωτικών μαθημάτων (Υ) για όλους αλλά οι φοιτητές και φοιτήτριες έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν κάποια μαθήματα ανάλογα με τις ιδιαίτερες στοχοθεσίες στους. Το πρόγραμμα προσφέρει μαθήματα Υποχρεωτικά κατ’ επιλογήν (ΥΕ) στα μαθήματα αρχιτεκτονικής σύνθεσης και ελεύθερης επιλογής (Ε).

      Προϋποθέσεις απονομής του διπλώματος και υπολογισμός της βαθμολογίας

      Προκειμένου να απονεμηθεί το δίπλωμα του Αρχιτέκτονα Μηχανικού σε φοιτητή ή φοιτήτρια του Τμήματος, πρέπει να συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

      Α) Να έχουν συμπληρωθεί τα 10 εξάμηνα της φοίτησης στο Τμήμα.
      Β) Να έχει παρακολουθήσει και εξεταστεί επιτυχώς σε όλα τα υποχρεωτικά, υποχρεωτικά κατ επιλογήν και μαθήματα επιλογής, ώστε να συγκεντρώνονται 270 πιστωτικές μονάδες.
      Γ). Να έχουν εξεταστεί επιτυχώς σε 11 μαθήματα επιλογής τα οποία κατανέμονται υποχρεωτικά ανά δυο (2) στο 5ο και 6ο εξάμηνο, ανά 3 στο 7ο και 8ο εξάμηνο και 1 στο ένατο εξάμηνο.
      Δ). Να έχει εκπονήσει Διπλωματική Εργασία που έχει εξεταστεί επιτυχώς (30 πιστωτικές μονάδες).

      Ο βαθμός του διπλώματος προκύπτει ως Μέσος όρος της σταθμισμένης (ανάλογα με το βάρος των ECTS) βαθμολογίας των μαθημάτων και της Διπλωματικής Εργασίας.

    ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
    ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
    ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

      Αφήστε μια απάντηση

      Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

      ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
      ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
      ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
      ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
      ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
      ΆΡΘΡΑ
      Share on Facebook Tweet Pin it Share on LinkedIn Send email