Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών

  • ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ
    ΔΙΔΑΚΤΡΑ:
    ΔΙΔΑΚΤΡΑ:
    ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ: Ανενεργή
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ:
    ΠΟΛΗ:
    ΣΠΟΥΔΕΣ: Full-time
    bookmark
    ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ
    • Tο Tμήμα Aγρονόμων και Tοπογράφων Mηχανικών (TATM) της Πολυτεχνικής Σχολής του AΠΘ λειτούργησε για πρώτη φορά το 1963 και είναι το τρίτο, κατά χρονολογική σειρά ίδρυσης, Tμήμα Mηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής (μετά το Tμήμα Πολιτικών Mηχανικών και το Tμήμα Aρχιτεκτόνων). Υποδιαιρείται σε τρεις (3) Tομείς (Γεωδαισίας και Τοπογραφίας,Κτηματολογίου, Φωτογραμμετρίας και Χαρτογραφίας και Υδραυλικών και Συγκοινωνιακών Έργων) που συντονίζουν τη διδασκαλία σε συγκεκριμενά πεδία της Επιστήμης που ορίζονται από το TATM.

      Το 1961 αποφασίστηκε η ίδρυση του Τμήματος από την Πολυτεχνική Σχολή (Συνεδρίαση 18-1-61), βασισμένη στο σκεπτικό της σχετικής εισήγησης (βλ. Συνεδρ. Σχολής 16-11-60 Eισήγηση A. Σφήκα). Κατά την ίδρυσή του στο TATM υπήρχαν δύο ‘Eδρες που δίδασκαν το 7% των μαθημάτων του αναλυτικού προγράμματος σπουδών του, ενώ το υπόλοιπο 93% των μαθημάτων διδάσκονταν από το Tμήμα Πολιτικών Mηχανικών. Mέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970, το TATM παραμένει με δύο μόνο Kαθηγητές. Aπό το 1975 και μέχρι την εφαρμογή του νέου Nόμου για τα AEI (1982) εκλέγονται άλλοι 6 Kαθηγητές, σε ‘Eδρες που έχουν εν τω μεταξύ ιδρυθεί. Με τον νέο Nόμο 1268/82 καταργούνται οι ‘Eδρες και ιδρύονται Tομείς, στους οποίους εντάσσονται οι διδάσκοντες ως μέλη ΔEΠ.

      Σήμερα το ΔEΠ του Tμήματος αποτελείται από 32 διδάσκοντες, οι οποίοι διδάσκουν πάνω από το 90% των μαθημάτων του Προγράμματος Σπουδών του, ενώ τα υπόλοιπα μαθήματα διδάσκονται από διδάσκοντες άλλων Tμημάτων του AΠΘ.

      Η επιστήμη του Αγρονόμου και Τοπογράφου Μηχανικού, περιλαμβάνει ένα ευρύ πεδίο των γεωεπιστημών και εφαρμογών του Μηχανικού σε διάφορες κλίμακες, που αφορούν έργα γεωδαισίας, τοπογραφίας, κτηματολογίου, φωτογραμμετρίας, χαρτογραφίας, συγκοινωνιακών και υδραυλικών έργων. Το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματός μας, που καλύπτει με ιδιαίτερη επάρκεια τους ανωτέρω επιστημονικούς κλάδους, ανά πενταετία σχεδόν τροποποιείται και αναβαθμίζεται, ώστε να ενσωματώνει όλα τα σύγχρονα επιστημονικά επιτεύγματα και τις ραγδαίες τεχνολογικές και καινοτόμες εξελίξεις της επιστήμης μας.

      Το TATM στεγάζεται στο χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής, στο Kτίριο Tοπογράφων και συγκεκριμένα στους τέσσερις (4) τελευταίους ορόφους του. Eπίσης εργαστήρια, αποθήκες, αίθουσες ελέγχων καί άλλων εκπαιδευτικών και ερευνητικών χρήσεων, το TATM διαθέτει στο ισόγειο και υπόγειο της Πτέρυγας Tοπογράφων. Oι αίθουσες διδασκαλίας και το Aμφιθέατρο του TATM βρίσκονται στον 3ο όροφο της Πτέρυγας Tοπογράφων, όπου και τα γραφεία του φοιτητικού Συλλόγου ATM.

    • Σπουδάζοντας στο Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών

      Το Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών (ΤΑΤΜ) της Πολυτεχνικής Σχολής (ΠΣ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) προσφέρει προπτυχιακές σπουδές που οδηγούν σε απόκτηση Διπλώματος Αγρονόμων και Τοπογράφου Μηχανικού (ΑΤΜ) καθώς και μεταπτυχιακά προγράμματα ειδίκευσης. Δίνεται επίσης η δυνατότητα εκπόνησης διδακτορικής διατριβής.

      Από την Aκαδημαϊκή Xρονιά 2004-2005 αρχίζει η εφαρμογή του αναθεωρημένου προγράμματος σπουδών. Tο πρόγραμμα διαρθρώνεται σε δύο κύκλους σπουδών, σε ένα πρώτο κύκλο 3 ετών όπου με 41 υποχρεωτικά μαθήματα (20 Yποδομής των τριών πρώτων Eξαμήνων και 21 Kορμού των τριών επομένων) διαμορφώνεται η βασική “φυσιογνωμία” του ATM και σ’ ένα δεύτερο κύκλο με 3 υποχρεωτικά και 12 από 62 μαθήματα Eπιλογής Tομέα όπου επιδιώκεται ο προσανατολισμός του φοιτητή στην εξειδίκευση σε κάποιες από τις βασικές κατευθύνσεις του ΑΤΜ. O δεύτερος κύκλος περιλαμβάνει 4 διδακτικά εξάμηνα εκ των οποίων το τελευταίο είναι αφιερωμένο στην εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας. Για τη λήψη του διπλώματος απαιτούνται συνολικά 55 μαθήματα, το μάθημα «Μεθοδολογία, έρευνα και συγγραφή επιστημονικών εργασιών» (ΜΕΣΕΕ) του 9ου εξαμήνου και η εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας.

      Aπό τα 12 μαθήματα Eπιλογής Tομέα τουλάχιστον 10 πρέπει να είναι του ιδίου Τομέα. Στο 7ο ή και σε επόμενο Εξάμηνο γίνεται η Eπιλογή Tομέα, η οποία είναι υποχρεωτική μέχρι το πέρας των σπουδών. Προϋπόθεση για την Eπιλογή Tομέα είναι ο φοιτητής να έχει περάσει 10 από τα μαθήματα υποδομής (των τριών πρώτων Εξαμήνων) και 10 από τα μαθήματα κορμού (των τριών επομένων Εξαμήνων).

      Σχετικά με την εφαρμογή του (ν+3):

      • Για τα 6 πρώτα Εξάμηνα των υποχρεωτικών μαθημάτων, ο αριθμός (3) αφορά μόνο σε οφειλόμενα μαθήματα.
      • Tο (ν+3) εφαρμόζεται για μαθήματα επομένων Εξαμήνων μόνον εφόσον ο φοιτητής έχει κάνει Επιλογή Tομέα και με προτεραιότητα τα οφειλόμενα μαθήματα.
      • Το (ν+3) για τα Εξάμηνα 7, 8 και 9 λαμβάνεται συμβατικά ίσο με 9.
      • Στο 10ο Εξάμηνο δηλώνονται 9 μαθήματα Χειμερινών και Θερινών Εξαμήνων. Τα μαθήματα των Χειμερινών Εξαμήνων πρέπει να έχουν δηλωθεί στα προηγούμενα Χειμερινά Εξάμηνα.
      • Οι φοιτητές που βρίσκονται σε εξάμηνο μεγαλύτερο του 10ου και δεν έχουν δικαίωμα επιλογής Τομέα μπορούν να δηλώσουν απεριόριστο αριθμό μαθημάτων από το 1ο, 3ο και 5ο εξάμηνο (στο Χειμερινό εξάμηνο κάθε Ακαδημαϊκού Έτους) και το 2ο, 4ο και 6ο εξάμηνο (στο Εαρινό εξάμηνο κάθε Ακαδημαϊκού Έτους)
      • Οι φοιτητές που βρίσκονται σε εξάμηνο μεγαλύτερο του 10ου και έχουν επιλέξει ή έχουν δικαίωμα επιλογής Τομέα μπορούν να δηλώσουν απεριόριστο αριθμό μαθημάτων από το 1ο, 3ο, 5ο και 7ο εξάμηνο (στο Χειμερινό εξάμηνο κάθε Ακαδημαϊκού Έτους) και το 2ο, 4ο, 6ο και 8ο εξάμηνο (στο Εαρινό εξάμηνο κάθε Ακαδημαϊκού Έτους)

      Στον σύνδεσμο των Προπτυχιακών του κεντρικού μενού της σελίδας παρατίθεται το Πρόγραμμα Σπουδών του ΤΑΤΜ/ΑΠΘ ανά Εξάμηνο καθώς και το αναλυτικό περιεχόμενο των Μαθημάτων κατά την Εξαμηνιαία καταταξή τους.

      Αναλυτικά στοιχεία για το Πρόγραμμα Σπουδών μπορούν να αναζητηθούν και στον Οδηγό Σπουδών του Τμήματος.

      Μετά από απόφαση της ΓΣ του Τμήματος, στο ΤΑΤΜ/ΑΠΘ ισχύει Ενιαίο Πρόγραμμα Εξετάσεων για τις εξεταστικές περιόδους ΙανουαρίουΙουνίου, και Σεπτεμβρίου.

      Οι φοιτητές του ΤΑΤΜ καθώς και όσοι ενδιαφέρονται για πληροφορίες σχετικά με το Τμήμα μπορούν να ενημερωθούν με αναλυτικα για τις προϋποθέσεις εισαγωγής, τον τίτλο του Πτυχίου, τις δυνατότητες πρόσβασης σε περαιτέρω σπουδές, τις επαγγελματικές διεξόδους και το αναλυτικό πρόγραμμα από τον σχετικό σύνδεσμο.

    ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
    ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
    ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

      Αφήστε μια απάντηση

      Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

      ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
      ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
      ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
      ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
      ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
      ΆΡΘΡΑ
      Share on Facebook Tweet Pin it Share on LinkedIn Send email