Επαναχρήσεις κτιρίων και συνόλων

  • panepistimio thessalias
  • ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ
    ΔΙΔΑΚΤΡΑ: 2.500€
    ΔΙΔΑΚΤΡΑ:
    ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ: Ανενεργή
    ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ: Ανενεργή
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: ,
    ΠΟΛΗ:
    ΣΠΟΥΔΕΣ: Full time/Part-time
    bookmark
    ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ
    • Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Επαναχρήσεις κτιρίων και συνόλων» οργανώνεται από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Σκοπός του προγράμματος είναι να οργανώσει συγκροτημένη θεωρητική και πρακτική έρευνα στο πεδίο:

      1. της αξιοποίησης με νέες χρήσεις υφισταμένων εγκαταλελειμμένων και απαξιωμένων από την αχρηστία κελυφών, συγκροτημάτων και περιοχών και
      2. της κατασκευαστικής, δομικής και ενεργειακής αναβάθμισής τους.

      Η αξιοποίηση και επανάχρηση της αρχιτεκτονικής του παρελθόντος ξεκινά από τα βάθη των αιώνων και από αρχαιοτάτων χρόνων συνέβαλλε στην διάσωση σημαντικών μνημείων του παγκόσμιου πολιτισμού μεταφέροντας παράλληλα πληροφορίες για τον τεχνικό πολιτισμό της περιόδου κατά την οποία κατασκευάσθηκαν. Η επανάχρηση και εκ νέου αξιοποίηση των ιστορικών κατασκευών και όχι μόνον θεωρείται σε παγκόσμια κλίμακα ο πλέον ενδεδειγμένος περιβαλλοντικά τρόπος για την βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη των πόλεων. Η κατεδάφιση και η χωρίς κανένα άλλο επίπεδο αξιολόγησης αξιοποίηση έχει εγκαταλειφθεί προ πολλού και θεωρείται διεθνώς ως μη αποδεκτή λύση. Κύρια αίτια για την παρακμή, την υποβάθμιση και την εγκατάλειψη είτε μεμονωμένων κτιρίων, είτε οικιστικών συνόλων κατοίκησης, διοίκησης, βιομηχανικών περιοχών, στρατοπέδων, λιμενικών εγκαταστάσεων, σιδηροδρομικών σταθμών, αγορών, κ.λπ είναι η παγκοσμιοποίηση και η συνεπακόλουθη αλλαγή των οικονομικών συνθηκών, η αλλαγή στο μοντέλο των μεταφορών, οι αλλαγές στις χρήσεις γης, η μετατόπιση του εμπορικού ενδιαφέροντος σε άλλες περιοχές, η γήρανση και απαξίωση του κτιριακού αποθέματος και πολλά άλλα.

      Η πρακτική της αξιοποίησης με νέες χρήσεις υφισταμένων κτιρίων και περιοχών είναι μία δοκιμασμένη πρακτική ευρύτατα διαδεδομένη στις Ευρωπαϊκές πόλεις εδώ και αρκετές δεκαετίες. Στην Ελλάδα το ενδιαφέρον για τις αποκαταστάσεις και τις λειτουργικές επαναχρήσεις ξεκίνησε εδώ και είκοσι περίπου χρόνια αλλά αναζωπυρώθηκε σε ότι αφορά τα κτιριακά κελύφη την τελευταία δεκαετία κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

      Το προτεινόμενο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στοχεύει στην ολοκληρωμένη διεπιστημονική διαχείριση των θεμάτων επανάχρησης και συνολικής οικοδομικής και ενεργειακής αναβάθμισης προτείνοντας συγκεκριμένη εκπαιδευτική, ερευνητική και μεθοδολογική προσέγγιση. Το αντικείμενο αυτό είναι ένα πολύ επίκαιρο και σύγχρονο θέμα ενασχόλησης για τους μελετητές και αποτελεί κατασκευαστική, συνθετική και ερευνητική πρόκληση για όλες τις ειδικότητες που ασχολούνται με τα τεχνικά έργα. Καλούνται να σχεδιάσουν νέες χρήσεις και νέους χώρους σε παλιά κελύφη για την εξυπηρέτηση των αναγκών με σημερινούς όμως όρους συνθηκών διαβίωσης, υγιεινής και ασφάλειας, αφού προηγουμένως ανιχνεύσουν τα ιστορικά δεδομένα αλλά και την δομή και τις αξίες που αναφέρονται σε αυτά.

      Δείτε αναλυτικά την Προκήρυξη:

       

      Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν υποψηφιότητα για την παρακολούθηση του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, που οδηγεί στην απονομή Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) με τίτλο «ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΕΙΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΩΝ». Για την απόκτηση του ΔΜΣ απαιτείται η παρακολούθηση και επιτυχής εξέταση σε μαθήματα, εργαστήρια και σεμινάρια, κατανεμημένα σε δύο εξάμηνα και, στη συνέχεια, η εκπόνηση και η επιτυχής εξέταση της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας. Οι σπουδές ολοκληρώνονται σε τρία εξάμηνα με τη συμπλήρωση 90 πιστωτικών μονάδων/ ECTS (πλήρης φοίτηση). Υπάρχει και η δυνατότητα μερικής φοίτησης σε διπλάσιο χρόνο( 6 εξάμηνα).

      Η παρακολούθηση του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών απαιτεί τέλη φοίτησης 2.500 Ευρώ.

      Ο αριθμός των εισακτέων ανέρχεται σε είκοσι (20). Tο ανώτατο όριο μπορεί να ξεπερασθεί σε περιπτώσεις ισοψηφίας, και ειδικών περιπτώσεων κατά την κρίση των αρμοδίων οργάνων. Γίνονται δεκτοί ως υπεράριθμοι υπότροφοι και μέλη των κατηγοριών ΕΕΠ,ΕΔΙΠ και ΕTΕΠ, σύμφωνα με την παράγραφο 8 του άρθρου 34 του νόμου 4485/17.

      Στο πρόγραμμα γίνονται δεκτοί απόφοιτοι ΑΕΙ της ημεδαπής ή αντίστοιχων Τμημάτων της αλλοδαπής με προπτυχιακές σπουδές που έχουν άμεση συνάφεια με τα αντίστοιχα γνωστικά αντικείμενα του προγράμματος. Ενδεικτικός κατάλογος Τμημάτων των οποίων οι απόφοιτοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση είναι:

      • Τμήματα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
      • Τμήματα Χωροταξίας
      • Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών
      • Απόφοιτοι ΤΕΙ ειδικότητας Δομικών έργων, Αποκατάστασης μνημείων και Αρχιτεκτονικής εσωτερικών χώρων

      Αιτήσεις αποφοίτων από άλλα Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ γίνονται δεκτές όταν οι υποψήφιοι έχουν ήδη, είτε μεταπτυχιακές σπουδές στα πιο πάνω αντικείμενα, είτε αναγνωρισμένη επαγγελματική εμπειρία.

      Οι ενδιαφερόμενοι-ες πρέπει συμπληρώσουν και υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση υποβολής υποψηφιότητας στο email: [email protected] ή [email protected]

      Για να θεωρηθεί έγκυρή η υποβολή υποψηφιότητας πρέπει να αποστείλουν στην Γραμματεία του ΠΜΣ «ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΕΙΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΩΝ» τα παρακάτω δικαιολογητικά:

      1. Αίτηση Συμμετοχής και δύο (2) φωτογραφίες μεγέθους ταυτότητας
      2. Αντίγραφο διπλώματος ή πτυχίου ή βεβαίωση ότι αναμένεται η αποφοίτησή τους μέχρι την 30 Σεπτεμβρίου 2019, καθώς και βεβαίωση ισοτιμίας ΔΟΑΤΑΠ όταν απαιτείται.
      3. Αναλυτική βαθμολογία μαθημάτων
      4. Αποδεικτικό γνώσης ξένων Γλωσσών (η γνώση μιας ξένης γλώσσας, και ειδικότερα της αγγλική είναι προαπαιτούμενο). Για τους αλλοδαπούς απαιτείται και η επαρκής γνώση της ελληνικής γλώσσας. Το επίπεδο της γνώσης της ξένης γλώσσας ή των ξένων γλωσσών θα πρέπει να είναι αντίστοιχο τουλάχιστο με το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας Επιπέδου Β2 του Ν. 2740/1999, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 19 του άρθρου13 του Ν. 3149/2003. Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται οι κάτοχοι πτυχίου ή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών Πανεπιστημίου της αλλοδαπής
      5. Βιογραφικό σημείωμα
      6. Υπόμνημα εργασιών (portfolio) που πιστοποιεί την ποιότητα του έργου των υποψηφίων στην αρχιτεκτονική, το design, και γενικότερα στην θεματική του μεταπτυχιακού προγράμματος.
      7. Δημοσιεύσεις σε περιοδικά με κριτές, εάν υπάρχουν
      8. Αποδεικτικά επαγγελματικής ή ερευνητικής δραστηριότητας, εάν υπάρχουν
      9. Φωτοτυπία δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας (ή διαβατηρίου για τους αλλοδαπούς υποψηφίους)
      10. Δύο συστατικές επιστολές
      11. Σύντομο κείμενο 500-600 λέξεων όπου αναπτύσσονται οι λόγοι για τους οποίους επιθυμεί ο υποψήφιος να παρακολουθήσει το ΠΜΣ“ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΕΙΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΩΝ ”.

      Η επιλογή των υποψηφίων γίνεται από την επιτροπή επιλογής υποψηφίων φοιτητών του ΠΜΣ «ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΕΙΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΩΝ» και πραγματοποιείται σε δύο στάδια:

      • στο πρώτο στάδιο αξιολογείται ο φάκελος των υποψηφίων και
      • στο δεύτερο στάδιο, οι υποψήφιοι/ιες που θα επιλεγούν από το πρώτο στάδιο θα κληθούν σε συνέντευξη.

      Για περισσότερες πληροφορίες, τόσο για την φυσιογνωμία του Τμήματος όσο και για το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών οι ενδιαφερόμενοι-ες καλούνται να απευθυνθούν στη Γραμματεία Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (καθημερινά 12.00 – 14.00), Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πεδίο Άρεως, 383 34 ΒΟΛΟΣ τηλ. 24210 74242, 6979335120 (κα. Παπανάτσιου Κατερίνα), http://www.arch.uth.gr/reuse-master, e-mail [email protected] και [email protected].

    • Η δομή του προγράμματος είναι η ακόλουθη:

      1ο εξάμηνο

      Θεωρία 1: Σύγχρονη Αρχιτεκτονική σε παλιά κτίρια και ιστορικά σύνολα
      Θεωρία 2: Αποτύπωση και τεκμηρίωση κτιρίων και συνόλων
      Θεωρία 3: Εξοικονόμηση ενέργειας σε υφιστάμενα κελύφη
      Εργαστήριο 1: Νέα Αρχιτεκτονική σε Ιστορικό Περιβάλλον – Στρατηγικές Ανάκτησης
      Σεμινάριο 1: Σεμινάριο αποτύπωσης με 3d scanner

      2ο εξάμηνο

      Θεωρία 4: Στατική επάρκεια και ενίσχυση υφισταμένων κελυφών, Η/Μ εγκαταστάσεις σε υφιστάμενα κελύφη
      Εργαστήριο 2: Επανάχρηση κτιρίων της ανώνυμης παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής
      Εργαστήριο 3: Βιομηχανικά κτίρια – νέες χρήσεις
      Εργαστήριο 4: Διαλέξεις από προσκεκλημένους στην θεματική των υλοποιημένων έργων επανάχρησης
      Σεμινάριο 2: Σεμινάριο BMS (Building Management System)
      Σεμινάριο 3: Σεμινάριο BIM (Building Information Modeling)

      3ο εξάμηνο

      Διπλωματική εργασία

    ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
    ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
    ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

      Αφήστε μια απάντηση

      Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

      ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
      ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
      ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
      ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
      ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
      ΆΡΘΡΑ
      Share on Facebook Tweet Pin it Share on LinkedIn Send email