Τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικών – Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών

  • panepistimio aigaiou
  • ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ
    ΔΙΔΑΚΤΡΑ:
    ΔΙΔΑΚΤΡΑ:
    ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ: Ανενεργή
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ:
    ΠΟΛΗ:
    ΣΠΟΥΔΕΣ: Full-time
    bookmark
    ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ
    • Το Τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικών – Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών έχει ως στόχο την καλλιέργεια, προαγωγή και μετάδοση της γνώσης, με τη διδασκαλία και έρευνα, στα γνωστικά πεδία της Στατιστικής, της Αναλογιστικής Επιστήμης και των Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών. Ο σκοπός του Τμήματος είναι η κατάρτιση επιστημόνων, οι οποίοι χρησιμοποιώντας σύνθετες μαθηματικές μεθόδους, ιδίως της Θεωρίας των Πιθανοτήτων, παράλληλα με μεθόδους άλλων επιστημών, ιδίως οικονομικών, θα μπορούν να εκτιμήσουν επιχειρηματικούς κινδύνους ή να πάρουν αποφάσεις για την τιμολόγηση αγαθών και υπηρεσιών ή να καταρτίσουν ασφαλιστικά, χρηματοδοτικά ή συνταξιοδοτικά σχέδια ή να προτείνουν επενδυτικές στρατηγικές, με στόχο την αποδοτικότερη λειτουργία του κοινωνικοοικονομικού συστήματος.

      Βασική επιδίωξη είναι ο τυπικός απόφοιτός του να συνδυάζει υψηλές ικανότητες στελέχους επιχείρησης και θετικού επιστήμονα. Για το λόγο αυτό, το Τμήμα είναι ανταγωνιστικό και απαιτητικό και σε συνδυασμό με το υψηλό επίπεδο σπουδών που παρέχει, εξασφαλίζει άριστες επαγγελματικές προοπτικές στους αποφοίτους.

      Το Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών στοχεύει στην απόκτηση από το φοιτητή ενός αξιόλογου μαθηματικού υπόβαθρου καθώς επίσης και στην απόκτηση γνώσεων πληροφορικής, λογιστικής και οικονομίας.

      Παράλληλα το Τμήμα προσφέρει αναμορφωμένο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) με κατευθύνσεις: (α) Στατιστική και Ανάλυση Δεδομένων και (β) Αναλογιστικά – Χρηματοοικονομικά Μαθηματικά. Σκοπός του Προγράμματος είναι αφενός μεν η προαγωγή της γνώσης και η ανάπτυξη της έρευνας και αφετέρου, η κατάρτιση επιστημόνων απαραίτητων για τις εκπαιδευτικές, ερευνητικές και αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας. Τα μαθήματα του ΠΜΣ, έχουν επιλεγεί ώστε να προσφέρουν στους μεταπτυχιακούς φοιτητές/τριες την ειδίκευση που απαιτούν οι πλέον πρόσφατες επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις, σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες της σύγχρονης Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Πραγματικότητας.

      Επαγγελματικές Προοπτικές:

      Οι στατιστικοί συνήθως αξιοποιούνται για την επεξεργασία και ανάλυση, με τη χρήση στατιστικών και υπολογιστικών πακέτων, οικονομικών, τεχνολογικών, μηχανολογικών, μετεωρολογικών, ιατρικών, βιολογικών, γενετικών και άλλων δεδομένων για την εξαγωγή καθοριστικών συμπερασμάτων για την εξέλιξη των επιχειρήσεων, της παραγωγής, της φαρμακοβιομηχανίας, της γενετικής, της οικονομικής επιστήμης, της ιατρικής κ.ά.  Οι αναλογιστές ασχολούνται κυρίως με την εκτίμηση επιχειρηματικών κινδύνων που σχετίζονται με αβέβαια μελλοντικά γεγονότα όπως είναι τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά προγράμματα. Έτσι ο αναλογιστής ασχολείται με την πρόβλεψη της οικονομικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων (ύψος κερδών ή ζημίας), τις προβλέψεις και εκτιμήσεις για την εμφάνιση φυσικών φαινομένων, ατυχημάτων, ασθενειών, θανάτου κ.ά. Για την απόκτηση της άδειας εξασκήσεως επαγγέλματος προβλέπονται εξετάσεις που διεξάγονται δύο φορές το χρόνο.  Οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες για ασφαλιστικά και χρηματοοικονομικά προϊόντα, για τη διαχείριση οικογενειακών και ατομικών χαρτοφυλακίων, για ιδιωτικοποιήσεις, συγχωνεύσεις και εξαγορές εταιρειών, για διαχείριση κινδύνων, για χρηματοδοτήσεις μεγάλων έργων, για επενδύσεις κ.ά.

      *Το Τμήμα ιδρύθηκε το 2000 (Π.Δ. 83/2000, ΦΕΚ 72/τ.Α΄) και λειτούργησε ως αυτόνομο Τμήμα της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013. Με το Π.Δ. 93/2013 (ΦΕΚ 131/τ.Α΄) συγχωνεύθηκε με το Τμήμα Μαθηματικών και αποτέλεσε από τότε την Κατεύθυνση Στατιστικής και Αναλογιστικών – Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών (Σ.Α.Χ.Μ.) του Τμήματος Μαθηματικών. Με το νόμο 4485/04.08.2017 (ΦΕΚ 114/τ.Α΄) το Τμήμα λειτουργεί, εκ νέου, ως αυτόνομο Τμήμα από το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 με ημερομηνία έναρξης την 01η/09/2018.

      Σημειώνεται ότι σε κάθε περίπτωση οι τίτλοι σπουδών που ήδη έχουν χορηγηθεί από το πρώην Τμήμα είναι ισότιμοι και αντίστοιχοι ως προς κάθε συνέπεια και με τους χορηγούμενους από το Τμήμα Μαθηματικών (Κατεύθυνση Σ.Α.Χ.Μ.) όπως και με αυτούς που θα χορηγηθούν από το νέο Τμήμα.

      Με βάση τα πιο πάνω, η συγχώνευση αλλά και η εκ νέου λειτουργία του δεν έχουν επηρεάσει με κανένα τρόπο την ανεξαρτησία και αυτονομία του Τμήματος, δεν έχουν αλλοιώσει τα προγράμματα σπουδών (προπτυχιακά και μεταπτυχιακά), ενώ οι απόφοιτοι αποκτούσαν και συνεχίζουν να αποκτούν τους ίδιους ακριβώς τίτλους σπουδών και άρα, διατηρούν τα ίδια ακριβώς επαγγελματικά δικαιώματα.

    • Δηλώσεις μαθημάτων

      • Οι φοιτήτριες/τες του 1ου έτους έχουν δικαίωμα να εγγράφονται στα μαθήματα του εξαμήνου τους και μόνο σε αυτά.
      • Οι φοιτήτριες/τες του 2ου έτους έχουν δικαίωμα να εγγράφονται σε μαθήματα, τα οποία αντιστοιχούν το ανώτερο σε 42 ECTS ανά εξάμηνο, μη συμπεριλαμβανομένων των Αγγλικών.
      • Οι φοιτήτριες/τες του 3ου έτους έχουν δικαίωμα να εγγράφονται σε μαθήματα, τα οποία αντιστοιχούν το ανώτερο σε 48 ECTS ανά εξάμηνο, μη συμπεριλαμβανομένων των Αγγλικών.
      • Οι φοιτήτριες/τες του 4ου έτους μπορούν να εγγράφονται σε μαθήματα τα οποία αντιστοιχούν το ανώτερο σε 56 ECTS ανά εξάμηνο, μη συμπεριλαμβανομένης της Πρακτικής Άσκησης και των Αγγλικών.
      • Μετά την ολοκλήρωση του 4ου έτους οι φοιτητές/τριες έχουν δικαίωμα να εγγράφονται σε μαθήματα τα οποία αντιστοιχούν το ανώτερο σε 64 ΕCTS ανά εξάμηνο, μη συμπεριλαμβανομένων των Αγγλικών.
      • Στις δηλώσεις μαθημάτων σε κάθε εξάμηνο θα πρέπει να προηγούνται τα υποχρεωτικά μαθήματα προηγούμενων εξαμήνων, στα οποία οι φοιτήτριες/τες δεν έχουν εξεταστεί επιτυχώς.

      Οι δηλώσεις μαθημάτων κάθε εξάμηνου, εκτός του αρχικού (Α’ εξάμηνο), γίνεται μέσω του διαδικτύου, μετά το τέλος της εξεταστικής του Σεπτεμβρίου και του χειμερινού εξαμήνου,αντίστοιχα, μέσα σε καθορισμένο χρονικό διάστημα, οι προθεσμίες του οποίου τηρούνται αυστηρά. Οι φοιτήτριες/τες αρχικά πρέπει να προμηθευτούν τους λογαριασμούς και τους κωδικούς πρόσβασης (password) ηλεκτρονικά στη σελίδα https://ype.aegean.gr/setyourpass/ , οι οποίοι ισχύουν για όλα τα εξάμηνα φοίτησης. Οι εγγραφές γίνονται στην κεντρική σελίδα του Πανεπιστημίου: www.samos.aegean.gr. Έχοντας προμηθευτεί τους κωδικούς πρόσβασης (username και password) μπορούν να εισέλθουν στο Σύστημα Ενημέρωσης Φοιτητών (Σ.Ε.Φ.) https://sef.samos.aegean.gr για να δηλώσουν μαθήματα, για να ελέγξουν τα μαθήματα που έχουν δηλώσει και για να τροποποιήσουν (εάν το επιθυμούν) τη δήλωσή τους.

      Δηλώσεις/τροποποιήσεις μαθημάτων πέραν των προβλεπόμενων προθεσμιών δεν είναι εφικτές.

      Οι δηλώσεις μαθημάτων πρέπει να γίνονται πολύ προσεκτικά, γιατί δεν είναι δυνατό να εξεταστεί η/ο φοιτήτρια/φοιτητής σε μάθημα το οποίο δεν έχει δηλωθεί.

      Προϋποθέσεις απόκτησης πτυχίου

      Για να καταστεί πτυχιούχος φοιτήτρια/της της Εισαγωγικής Κατεύθυνσης πρέπει να πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

      α)   Να έχει επιτύχει σε τουλάχιστον 34 μαθήματα ως ακολούθως:

      • στα 18 Υποχρεωτικά Μαθήματα (εξαιρουμένων των Αγγλικών).
      • σε τουλάχιστον 9 από τα Κατ’ Επιλογή Υποχρεωτικά μαθήματα του Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος ΣΑΧΜ, εκτός της Πρακτικής Άσκησης
      • σε τουλάχιστον 7 από τα μαθήματα Επιλογής ή τα Κατ’Επιλογή Υποχρεωτικά του Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος ΣΑΧΜ ή τα προσφερόμενα από τα άλλα Τμήματα (μέχρι 5 προσφερόμενα από άλλα Τμήματα)
      • σε αυτά τα 34 μαθήματα δεν συμπεριλαμβάνονται τα μαθήματα: Αγγλικά Ι, Αγγλικά ΙΙ, Αγγλικά ΙΙΙ, Αγγλικά-Toefl/GMAT, Μουσική Ι, Μουσική ΙΙ.

      β)    Να έχει επιτύχει στα μαθήματα Αγγλικά ΙΙ και Αγγλικά  ΙΙΙ (απαιτείται επιτυχία στο μάθημα Αγγλικά Ι  ή αππαλαγή από αυτό).

      γ)    Να έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 240 ECTS (μη συμπεραλαμβανομένων των ECTS των Αγγλικών).

      δ)    Για τον υπολογισμό του βαθμού πτυχίου λαμβάνονται υπόψη τα ανωτέρω 34 μαθήματα και τα Αγγλικά ΙΙ και ΙΙΙ.  Στον υπολογισμό του βαθμού πτυχίου, καθώς και σις ECTS που απαιτούνται για την απόκτηση του πτυχίου, δεν προσμετρώνται τα  μαθήματα: Αγγλικά Ι, Αγγλικά-Toefl/GMAT, Μουσική Ι, Μουσική ΙΙ.

      Στο τελευταίο έτος του προγράμματος σπουδών (εναλλακτικά και στο τρίτο έτος) έχει συμπεριληφθεί η Πρακτική Άσκησηη οποία είναι ΚΕΥ μάθημα, και στην οποία αντιστοιχούν ECTS. Η Πρακτική Άσκηση, η οποία προσμετράει στις ECTS που απαιτούνται για το πτυχίο και στον υπολογισμό του βαθμού του πτυχίου, έχει ελάχιστη διάρκεια οκτώ εβδομάδες, πραγματοποιείται συνήθως τους θερινούς μήνες (Ιούλιος – Αύγουστος) και δηλώνεται μαζί με τα μαθήματα του εαρινού ή χειμερινού εξαμήνου. Φοιτήτρια/της που δεν έχει δηλώσει εκ των προτέρων την Πρακτική Άσκηση, δε δικαιούται συμμετοχή σε αυτή.

      Οι φοιτήτριες/τες έχουν το δικαίωμα να εκπονήσουν πτυχιακή εργασία, από το 4ο έτος των σπουδών τους και μετά, υπό την επίβλεψη ενός διδάσκοντα του τμήματος ή άλλων τμημάτωνΔικαίωμα δήλωσης έχουν μόνο οι φοιτήτριες/τες που έχουν εξεταστεί επιτυχώς σε ΟΛΑ τα 14 υποχρεωτικά μαθήματα των 2 πρώτων ετών και σε 2 από τα 4 υποχρεωτικά μαθήματα του 3ου έτους. 

      H πτυχιακή εργασία:

      • Είναι ισοδύναμη με δύο (2) μαθήματα επιλογής (Ε) και της αντιστοιχούν 12
      • Δηλώνεται ως μάθημα κατά τη διάρκεια δήλωσης μαθημάτων (χειμερινού ή εαρινού εξαμήνου), διαφορετικά δεν είναι δυνατή η εκπόνησή της. Μετά τη δήλωσή της, υποβάλλεται σχετική αίτηση στη γραμματεία του Τμήματος. Η επιλογή θέματος γίνεται σε συνεννόηση με τον διδάσκοντα.  Η αίτηση εξετάζεται από τη Συνέλευση του τμήματος, η οποία επικυρώνει και την τριμελή εξεταστική επιτροπή.
      • Προσμετράται στις ECTS που απαιτούνται για το πτυχίο και στον υπολογισμό του βαθμού του πτυχίου.

      Οι φοιτητές/τριες δεν μπορούν να παρουσιάσουν την πτυχιακή εργασία που ανέλαβαν πριν την πάροδο τουλάχιστον 2 μηνών από την ημερομηνία ορισμού της τριμελούς εξεταστικής επιτροπής τους.  Η παρουσίαση της πτυχιακής μπορεί να γίνει μέσα σε χρονικό περιθώριο ενός ακαδημαϊκού εξαμήνου από την ημερομηνία έγκρισης της αίτησης από τη Συνέλευση του Τμήματος.  Σε ειδικές περιπτώσεις, και κατόπιν εισήγησης του επιβλέποντα διδάσκοντα και της τριμελούς επιτροπής στη Συνέλευση, το χρονικό περιθώριο για την παρουσίαση μπορεί να επεκταθεί το πολύ σε ένα ακαδημαϊκό έτος.

      Οι φοιτητές/τριες είναι υποχρεωμένοι κατά τη διάρκεια της εκπόνησης της πτυχιακής εργασίας να καταθέτουν λεπτομερή έκθεση προόδου στα μέλη της τριμελούς εξεταστικής επιτροπής κάθε τρεις μήνες.

      Σύμφωνα με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος, θεσπίζονται εξεταστικές περίοδοι πτυχιακών εργασιών.  Οι περίοδοι ξεκινούν 15 ημέρες πριν από κάθε εξεταστική και τελειώνουν 15 ημέρες μετά.

    ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
    ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
    ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

      Αφήστε μια απάντηση

      Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

      ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
      ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
      ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
      ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
      ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
      ΆΡΘΡΑ
      Share on Facebook Tweet Pin it Share on LinkedIn Send email