Τμήμα Οδοντιατρικής

  • ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ
    ΔΙΔΑΚΤΡΑ:
    ΔΙΔΑΚΤΡΑ:
    ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ: Ανενεργή
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ:
    ΠΟΛΗ:
    ΣΠΟΥΔΕΣ: Full-time
    bookmark
    ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ
    • Η οδοντιατρική επιστήμη αποτελεί κομμάτι της ιατρικής επιστήμης, προσβλέπει στη βελτίωση και προαγωγή της υγείας του ανθρώπου, συμμετέχει στις υπηρεσίες υγείας και συμβάλλει στην έρευνα και στην βιοτεχνολογία. Στόχος των πανεπιστημιακών και ιδιαίτερα των οδοντιατρικών σπουδών είναι να δώσουν στον φοιτητή/τρια τις απαραίτητες ιατρικές γνώσεις, να αναπτύξουν τις δεξιότητες και ικανότητές τους, να αναδείξουν τις ανθρώπινες αξίες, να διαμορφώσουν τον χαρακτήρα τους με βάση την ηθική και την δεοντολογία που επιβάλλεται για την άσκηση του οδοντιατρικού λειτουργήματος.

      Το Τμήμα Οδοντιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ βρίσκεται μέσα στα όρια της Πανεπιστημιούπολης, με κεντρική είσοδο επί της Αγίου Δημητρίου. Αποτελείται από δύο κτίρια, εκ των οποίων το ένα παλαιότερο στο οποίο στεγάζονται τα Εργαστήρια και οι Κλινικές του Τμήματος και ένα νεότερο, το Μανδαλίδειο Κέντρο Οδοντιατρικών Ερευνών (ΜΚΟΕ) που αποτελεί αξιοποίηση δωρεάς προς το Τμήμα Οδοντιατρικής (κληροδότημα της οικογένειας Μανδαλίδη) για την ανάπτυξη της έρευνας στην Οδοντιατρική Επιστήμη. Στο ΜΚΟΕ βρίσκεται αίθουσα έρευνας που ανήκει στο Εργαστήριο Βασικών Επιστημών, ενώ προβλέπεται βάσει των αποφάσεων Γ.Σ 172/12-6-2001 να λειτουργούν και οι Κλινικές που αφορούν την Μεταπτυχιακή εκπαίδευση.

      Μέχρι σήμερα έχουν αποφοιτήσει 6.992 οδοντίατροι (είναι εγγεγραμμένοι 10.044), ενώ σήμερα υπάρχουν 870 εγγεγραμμένοι προπτυχιακοί φοιτητές και 189 μεταπτυχιακοί φοιτητές.

    • Απαιτήσεις του προγράμματος, περιγραφή του προγράμματος και κύρια μαθησιακά αποτελέσματα:

      Στο Τμήμα Οδοντιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης η διδασκαλία της Οδοντιατρικής Επιστήμης είναι πλήρους παρακολούθησης και συμμορφώνεται με το πρόγραμμα του Παραρτήματος V, σημείο 5.3.1, σύμφωνα με το άρθρο 34 της Κοινοτικής Οδηγίας 2005/36/ΕΕ της 7ης Σεπτεμβρίου 2005, όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 26 του άρθρου 1 της Οδηγίας 2013/55/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Συμβουλίου της 20ης Νοεμβρίου 2013.
      Το πρόγραμμα Σπουδών της Οδοντιατρικής Σχολής είναι σύμφωνο με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για την Οδοντιατρική Εκπαίδευση ADEE (Association for Dental Education in Europe) για το προφίλ και τις ικανότητες του Ευρωπαίου οδοντιάτρου. Κάθε φοιτητής κατά την διάρκεια των πενταετών σπουδών του πρέπει να παρακολουθήσει και να εξεταστεί με επιτυχία σε θεωρητικά μαθήματα με εργαστηριακή άσκηση, προκλινικά μαθήματα διάρκειας ενός ακαδημαϊκού έτους και μαθήματα με κλινική εκπαίδευση και άσκηση διάρκειας δύο ακαδημαϊκών ετών.

      Για την απόκτηση του πτυχίου της Οδοντιατρικής Σχολής, οι φοιτητές υποχρεούνται να παρακολουθήσουν και να εξεταστούν με επιτυχία σε μαθήματα (υποχρεωτικά κορμού και επιλογής) τα οποία αποτιμώνται σε 300 πιστωτικές μονάδες ECTS που κατανέμονται σε 10 εξάμηνα σπουδών (τουλάχιστον 5.000 ώρες).
      Με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, ο απόφοιτος θα είναι σε θέση να α) εργαστεί σαν οδοντίατρος παρέχοντας υπηρεσίες Οδοντιατρικής Υγείας, είτε ως ελεύθερος επαγγελματίας, είτε σε οργανωμένους φορείς υπηρεσιών Υγείας, β) να πραγματοποιήσει επιστημονική έρευνα στον τομέα της Οδοντιατρικής επιστήμης, γ) να εφαρμόζει την γνώση στην κλινική πράξη, δ) να επικοινωνεί σε μια ξένη γλώσσα, ε) να χρησιμοποιεί τις απαραίτητες τεχνολογίες, στ) να επιδεικνύει κοινωνική, επαγγελματική και ηθική ευθύνη, ζ) να εργάζεται είτε ανεξάρτητος είτε ως μέλος ομάδος σε διεθνή ή διεπιστημονικά πλαίσια.

      Επαγγελματικό καθεστώς: Δεν υπάρχει

      Πρόσβαση σε περαιτέρω σπουδές: Ο τίτλος δίνει πρόσβαση στον 2ο κύκλο σπουδών (Μεταπτυχιακές Σπουδές)

      Σύστημα βαθμολογίας καικλίμακα κατανομής των βαθμών

      Η βαθμολογική κλίμακα με την οποία υπολογίζονται οι βαθμοί επίδοσης των φοιτητών είναι δεκαβάθμια (0-10)
      Άριστα : 8,50-10,00
      Λίαν Καλώς: 6,50- 8,49
      Καλώς (Kalos) Good : 5.00-6.49
      Ανεπιτυχώς 0,00-4,99
      Ο ελάχιστος προαγώγιμος βαθμός είναι το 5

      Επίσημη διάρκεια του προγράμματος

      10 ΕΞΑΜΗΝΑ, 300 ECTS

      ECTS:
      Ένα πλήρες ακαδημαϊκό έτος σπουδών ισοδυναμεί με 60 μονάδες ECTS (Ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς και συσσώρευσης πιστωτικών μονάδων) και ένα πλήρες εξάμηνο σε 30 ECTS (1ECTS= 25-30 ώρες φόρτου εργασίας φοιτητών) (Εναρμόνιση της Ελληνικής Νομοθεσίας ΥΑ Φ5/89656/Β3, ΦΕΚ 1466/2007/Β άρθρα 1,2,3 με την Ευρωπαϊκή).
      Σε κάθε μάθημα αποδίδεται ο αριθμός των απαιτούμενων ECTS (>=2) που εκφράζει το φόρτο εργασίας που απαιτείται από τον φοιτητή για την ολοκλήρωση ενός μαθήματος, εργαστηρίου φροντιστηρίου πρακτικής άσκησης κλπ.

    ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
    ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
    ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

      Αφήστε μια απάντηση

      Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

      ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
      ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
      ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
      ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
      ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
      ΆΡΘΡΑ
      Share on Facebook Tweet Pin it Share on LinkedIn Send email