https://www.spoudase.gr/arthra/?p_asid=6&p_asp_data=Y3VycmVudF9wYWdlX2lkPTM3NTg0JnF0cmFuc2xhdGVfbGFuZz0wJmZpbHRlcnNfY2hhbmdlZD0xJmZpbHRlcnNfaW5pdGlhbD0wJmFzcF9nZW4lNUIlNUQ9ZXhhY3QmYXNwX2dlbiU1QiU1RD10aXRsZSZhc3BfZ2VuJTVCJTVEPWNvbnRlbnQmdGVybXNldCU1QmthdGVnb3JpZXNfYXJ0aHJvbl8lNUQlNUIlNUQ9NTQwOSZjdXN0b21zZXQlNUIlNUQ9YXJ0aHJh
Συμβουλές

Πώς να δουλεύεις παραγωγικά και χωρίς άγχος

bookmark

 

Συμβουλές για το πώς να κάνεις πιο εύκολη τη δουλειά σου και να χωρίς στρες.

Ένα από τα πολύ ωραία πράγματα που γράφει ο David Allen στο best seller Getting Things Done (το πολύ γνωστό GTD), είναι για το πώς να καταφέρεις στη δουλειά σου να μην έχεις να σκεφτείς και πολλά. Να μη νιώθεις στρεσαρισμένος – αντίθετα, να είσαι ικανοποιημένος με τη δουλειά που βγάζεις κάθε μέρα. Να πηγαίνεις το πρωί και να βρίσκεις μόνο απλές δουλειές να σε περιμένουν, κι όταν φεύγεις από τη δουλειά να αφήνεις πίσω σου μόνο απλές δουλειές και πάλι. Και να βλέπεις μέρα με τη μέρα ότι είσαι παραγωγικός, και να χαίρεσαι. Μαγικό?

Για τους περισσότερους από εμάς, δεν είναι και τόσο απλό. Στο γραφείο έχουμε ένα εκατομμύριο emails, τηλέφωνα, χαρτιά, reports, έχουμε και τυχόν επισκέπτες που και που. Projects και λίστες με δουλειές, που μπορούν να τρελάνουν οποιονδήποτε. Και με όλα αυτά να συμβαίνουν, κοιτάς τη λίστα σου και βλέπεις μια δουλειά που λέει “Να φρεσκάρω το παρουσιαστικό του site μου” ή “Να κάνω έρευνα στις τάσεις της αγοράς”. Αυτές μόνο απλές δουλειές δεν είναι. Είναι projects ολόκληρα που σε τρομάζουν, που μπορούν να κάθονται στη λίστα σου για πάντα. Που προτιμάς να διαβάσεις το zenhabits ή ένα άλλο αγαπημένο σου blog όσο αυτές οι δουλειές εξακολουθούν να κάθονται στη λίστα σου.

Και τι να κάνεις λοιπόν? Πάρε τη δουλειά σου και κάντην εύκολη.

Να πώς:

  • Για κάθε project που έχεις, διάλεξε μια επόμενη κίνηση. Αν θέλεις, μπορείς να κάνεις κι ολόκληρη λίστα με επόμενες κινήσεις, αλλά το σημαντικότερο είναι να διαλέξεις ΜΙΑ επόμενη κίνηση. Συγκεκριμένα, βρες την πρώτη πρώτη κίνηση που πρέπει να γίνει για να προχωρήσει το project σου. Να το δούμε λίγο πιο προσεχτικά αυτό: πρώτη πρώτη κίνηση εννοούμε εκείνη που πρέπει να γίνει στην αρχή, διαφορετικά δεν μπορεί να προχωρήσει το project. Όχι οποιαδήποτε άλλη που μπορεί να γίνει και σε ένα μήνα που το project θα τρέχει ήδη. Αν είναι πολλές, διάλεξε μια. Και δες τι πρέπει να γίνει γι’ αυτή την κίνηση στον πραγματικό κόσμο, εννοώντας να πάρεις ένα τηλέφωνο, να στείλεις ένα email, να κάνεις μια λίστα, να διαβάσεις κάτι, να γράψεις κάτι άλλο, να μιλήσεις με κάποιον, να κάνεις ένα brainstorming, να πάρεις μια απόφαση, να κάνεις μια αγορά.
  • Ρίξε μια ματιά στη λίστα με τις δουλειές σου και βεβαιώσου ότι όλες είναι σπασμένες σε μικρότερες κινήσεις. Πολλές φορές πάμε και γράφουμε στις λίστες μας τα ονόματα των projects. Τα βλέπεις, και δεν ξέρεις από πού να τα πιάσεις και πού να τ’ αφήσεις. Κάπως πρέπει να ξεκινήσεις. Το “να φρεσκάρω το παρουσιαστικό του site μου” για παράδειγμα, μπορεί να ξεκινήσει με μια επόμενη κίνηση τύπου να κάνω αναζήτηση στο Internet για άλλα sites με ωραίο σχεδιασμό, ή να διαβάσω κάποιο άρθρο σχετικά με το σχεδιασμό των sites, ή να σχεδιάσω τρεις ιδέες πώς θα μπορούσε να είναι το νέο παρουσιαστικό, ή να κάνω ένα brainstorming για το καινούριο όνομα του site.
  • Κάνε μια λίστα των ενεργειών αυτών ανά είδος. Συγκέντρωσε τα τηλέφωνα μαζί. Συγκέντρωσε όσα χρειάζονται διάβασμα μαζί. Τα emails μαζί. Τις ιστοσελίδες που θέλεις να ψάξεις μαζί. Με αυτό τον τρόπο, όταν πιάνεις για παράδειγμα να δουλέψεις με τα τηλέφωνα, τα έχεις όλα μαζί σε μια λίστα, και ένα ένα τα ξεπετάς.
  • Απλά βάλε μπρος. Αν πραγματικά έχεις σπάσει τη λίστα σου σε μικρότερες ξεκάθαρες κινήσεις, δε χρειάζεται και πολλή σκέψη στη συνέχεια – τουλάχιστον όχι όση χρειαζόταν για να κάνεις αυτό το πρώτο σπάσιμο. Αυτό που έχεις να κάνεις είναι να βάλεις μπρος, και να αρχίζεις να ξεπετάς αυτές τις μικρότερες πια δουλειές. Πιάσε μια, κι όταν τελειώσεις γιόρτασε το! Και πήγαινε στην επόμενη. Στο τέλος της μέρας, θα πρέπει να έχεις ένα σωρό μικρές μικρές ενέργειες, και αυτό από μόνο του πρέπει να είναι super ικανοποιητικό.

πηγή: zenhabits.gr

Share on Facebook Tweet Pin it Share on LinkedIn Send email