Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης

  • ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ
    ΔΙΔΑΚΤΡΑ:
    ΔΙΔΑΚΤΡΑ:
    ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ: Ανενεργή
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ:
    ΠΟΛΗ:
    ΣΠΟΥΔΕΣ: Full-time
    bookmark
    ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ
    • Ίδρυση και Αποστολή του Τμήματος

      Το Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης (ΘΙΣΤΕ) της Σχολής Καλών Τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) ιδρύθηκε και λειτούργησε για πρώτη φορά κατά το ακαδηµαϊκό έτος 2006-2007. Η επιστημονική αποστολή και ο εκπαιδευτικός στόχος του Τμήματος συνίστανται στην παροχή των απαραίτητων εφοδίων για την άρτια κατάρτιση του ιστορικού και θεωρητικού της τέχνης, του τεχνοκριτικού και του επιστημονικού ερευνητή ο οποίος απασχολείται σε Iδρύματα συναφή με τον πολιτισμό και τις τέχνες, καθώς και όσων επιθυμούν να σταδιοδρομήσουν στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση.
      Η Iστορία και η Θεωρία της Τέχνης αντιµετωπίζονται ως ειδικευµένος και σαφώς προσδιορισµένος ακαδηµαϊκός και επαγγελµατικός προσανατολισµός. Η ερευνητική εµβέλεια του συγκεκριµένου επιστημονικού πεδίου ενισχύεται από ένα διευρυμένο διεπιστημονικό πλαίσιο το οποίο καλύπτει σηµαντικό αριθµό γνωστικών αντικειµένων όπως η Ιστορία και η Θεωρία της Αρχιτεκτονικής, η Αισθητική και η Φιλοσοφία της Τέχνης, η Ευρωπαϊκή Ιστορία, η Ιστορία και η Θεωρία της Λογοτεχνίας, η Μουσειολογία, η Ανθρωπολογία και η Κοινωνιολογία της Τέχνης.
      Το Τμήμα ΘΙΣΤΕ προάγει τις ιστορικές και θεωρητικές προσεγγίσεις της τέχνης ως το πρώτο και μοναδικό Tμήμα στον ελλαδικό χώρο το οποίο θεραπεύει το συγκεκριμένο αντικείμενο. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι το Τμήμα εντάσσεται στο πλαίσιο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, γεγονός που παρέχει συνθήκες άμεσης επαφής και συνεργασίας με τον ίδιο τον χώρο παραγωγής και προβολής των έργων τέχνης, δηλαδή τα εργαστήρια του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών και τους εκθεσιακούς χώρους του Ιδρύματος. Υποστηρίζεται επίσης από τη λειτουργική και επαρκώς εξοπλισμένη Νέα Βιβλιοθήκη της Σχολής.
      Το Τμήμα ΘΙΣΤΕ παρέχει σπουδές ανώτατης εκπαίδευσης σε επίπεδο προπτυχιακού, μεταπτυχιακού και διδακτορικού προγράμματος, καθώς και τη δυνατότητα διεξαγωγής μεταδιδακτορικής έρευνας. Οι κάτοχοι πτυχίου του Τμήματος, αλλά και οι διδάκτορες και οι απόφοιτοι του Προγράμματος Mεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Θεωρία και Ιστορία της Τέχνης» (ΜΕΘΙΣΤΕ) µπορούν να προσφέρουν τις γνώσεις και την επιστηµονική τους πείρα σε μουσεία, πινακοθήκες, καλλιτεχνικά ιδρύματα, πολιτιστικά κέντρα, ερευνητικά ινστιτούτα, σε εξειδικευμένα ή γενικού προσανατολισμού μέσα ενημέρωσης, καθώς και στη μέση εκπαίδευση και τον χώρο της ανώτατης παιδείας.

    • Το Πρόγραµµα Σπουδών περιέχει τους τίτλους των υποχρεωτικών, των κατ’ επιλογήν υποχρεωτικών και των προαιρετικών (εφόσον υπάρχουν) µαθηµάτων, το περιεχόµενό τους, τις εβδοµαδιαίες ώρες διδασκαλίας τους, στις οποίες επιτελείται το κάθε µορφής διδακτικό έργο, καθώς και τη χρονική αλληλουχία ή αλληλεξάρτηση των µαθηµάτων.

      Ο φοιτητής υποβάλλει τη δήλωση προτίµησης των κατ’ επιλογήν υποχρεωτικών µαθηµάτων στη Γραµµατεία του Τµήµατος στην αρχή κάθε εξαµήνου και σε ηµεροµηνίες που ανακοινώνονται από τη Γραμματεία.

      Η κατανοµή των εξαµηνιαίων µαθηµάτων σε εξάµηνα με βάση το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος ανταποκρίνεται σε συνθήκες κανονικής φοίτησης, προσαρµοσµένης στον ελάχιστο δυνατό αριθµό εξαµήνων που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου και στην αλληλουχία των προαπαιτούµενων και των εξαρτώµενων από προαπαιτούµενα µαθήµατα. Σημειώνεται ότι στο Τµήµα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης το µάθηµα «Αγγλική/Γαλλική Ορολογία Τέχνης 1» έχει οριστεί ως προαπαιτούµενο του μαθήματος «Αγγλική/Γαλλική Ορολογία Τέχνης 2».

      Επιπλέον, το Πρόγραμμα Σπουδών περιέχει τις πιστωτικές μονάδες με βάση τα οριζόμενα στη Φ.5/89656/Β3/13.8.2007 απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων (Β’ 1466), καθώς και τα μαθησιακά αποτελέσματα και τα προσόντα που αποκτώνται από το σύνολο του Προγράμματος Σπουδών, αλλά και από κάθε επί μέρους μάθημα ή εκπαιδευτική δραστηριότητα ή πρακτική άσκηση που περιλαμβάνεται σε αυτό, σε αντιστοίχηση με εκείνα του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων Δια Βίου Μάθησης και του Πλαισίου Προσόντων του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης.

      Το σύστημα «πιστωτικών µονάδων» βασίζεται στο φόρτο εργασίας του φοιτητή προκειµένου αυτός να ολοκληρώσει µια µαθησιακή διαδικασία. Για ένα εξάµηνο φοίτησης απαιτούνται, σύµφωνα µε το σύστηµα αυτό, 30 πιστωτικές µονάδες, ενώ για ένα ακαδηµαϊκό έτος 60. Αντίστοιχη είναι η πιστωτική µονάδα του ECTS (European Credit Transfer System), συστήµατος που εφαρµόζεται στις ευρωπαϊκές χώρες όπου έχει ενεργοποιηθεί η δράση-κινητικότητα φοιτητών του προγράµµατος Erasmus.

      Κατάρτιση Προγράμματος Σπουδών

      Αρµόδια για την κατάρτιση του Προγράµµατος Σπουδών είναι η Συνέλευση του Τµήµατος. Η σχετική απόφαση εγκρίνεται ακολούθως από την Κοσμητεία της Σχολής Καλών Τεχνών και εν συνεχεία από τη Σύγκλητο της ΑΣΚΤ. Το Πρόγραµµα Σπουδών αναθεωρείται ετησίως και η σχετική πράξη δηµοσιεύεται στην ιστοσελίδα και στον (ηλεκτρονικό ή έντυπο) Οδηγό Σπουδών του Τµήµατος.

      Στο Πρόγραµµα Σπουδών του Τµήµατος µπορούν να περιλαµβάνονται και µαθήµατα που ανήκουν στο γνωστικό πεδίο Τοµέα άλλου Τµήµατος. Στην περίπτωση αυτή για την ανάθεση διδακτικού έργου σε μέλη του διδακτικού προσωπικού του άλλου Τμήματος απαιτείται αντίστοιχη πρόταση της Συνέλευσης του Τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης η οποία απευθύνεται προς το Τμήμα και το Ίδρυμα όπου ανήκει ο διδάσκων.

    ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
    ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
    ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

      Αφήστε μια απάντηση

      Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

      ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
      ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
      ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
      ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
      ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
      ΆΡΘΡΑ
      Share on Facebook Tweet Pin it Share on LinkedIn Send email