Site icon Spoudase.gr

Τμήμα Ψυχολογίας

Το Τμήμα Ψυχολογίας ανήκει στην Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Παν/μίου Κρήτης. Ιδρύθηκε το 1984 (Π.Δ. 156/1984, ΦΕΚ Α΄ 53/27-4-1984) και δέχθηκε φοιτητές για πρώτη φορά το ακαδημαϊκό έτος 1987-88. Είναι το πρώτο τμήμα Ψυχολογίας στην Ελλάδα. Το Τμήμα βρίσκεται στην Πανεπιστημιούπολη στο Γάλλο, περίπου 4,5 χλμ από το κέντρο του Ρεθύμνου.

Πρωταρχικός στόχος του Τμήματος είναι η παροχή στους φοιτητές του μιας υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης όπου η διδασκαλία να συνδέεται με την έρευνα. Για το σκοπό αυτό το Τμήμα διαμόρφωσε ένα πλουραλιστικό πρόγραμμα σπουδών καλύπτοντας τα κυριότερα επιμέρους πεδία της ψυχολογικής επιστήμης με εισαγωγικά μαθήματα, ενώ μέσω των σεμιναρίων και εργαστηρίων που προσφέρει δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές να αναπτύξουν μια σειρά δεξιότητες καθώς και κριτική σκέψη. Για την καλύτερη σύνδεση της εκπαιδευτικής και ερευνητικής του λειτουργίας το Τμήμα προχώρησε στη θεσμοθέτηση 4 Εργαστηρίων (Εργαστήριο Πειραματικής Ψυχολογίας, Εργαστήριο Νευροεπιστημών της Συμπεριφοράς, Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας και Εργαστήριο Ψυχολογίας των Εξαρτήσεων). Μέσω όλων των παραπάνω οι φοιτητές αποκομίζουν θεωρητικές γνώσεις και άλλες δεξιότητες και επιπλέον έχουν μια σύντομη εμπειρία πρακτική άσκησης (200 ώρες). Έτσι ολοκληρώνοντας τις σπουδές τους δυνητικά είναι έτοιμοι για να προχωρήσουν σε μεταπτυχιακές σπουδές ή άλλες επιλογές σταδιοδρομίας.

Εκπαιδευτικοί, ερευνητικοί και επαγγελματικοί στόχοι

Το Τμήμα έχει ως αποστολή:

Επαγγελματική κατοχύρωση

Με τη λήψη πτυχίου, οι απόφοιτοι λαμβάνουν Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος Ψυχολόγου (χωρίς ειδικότητα) και, κατά συνέπεια, απολαύουν τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτή, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Επίσης, οι απόφοιτοι του Τμήματος αποκτούν όλα τα απαραίτητα προσόντα για τη συνέχιση των σπουδών τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο με στόχο την απόκτηση εξειδίκευσης στην Ψυχολογία. Ακόμη, οι φοιτητές μας έχουν ικανοποιητική εκπαίδευση σε ερευνητικές μεθόδους σε διάφορα πεδία της Ψυχολογίας (π.χ., Γνωστική Ψυχολογία, Κοινωνική Ψυχολογία) μέσω των υποχρεωτικών εργαστηρίων και της ερευνητικής τους πτυχιακής που τους δίνουν απαραίτητα εφόδια για περαιτέρω ανάπτυξη των ερευνητικών τους δεξιοτήτων σε ακαδημαϊκό ή εφαρμοσμένο επίπεδο (π.χ., στο χώρο της Κλινικής Ψυχολογίας, της Σχολικής, Συμβουλευτικής, Οργανωτικής και Ψυχολογίας της Υγείας). Τέλος, μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως τις αποκτηθείσες γνώσεις τους για 10 επαγγελματική ενασχόληση σε όμορες επιστημονικές περιοχές, όπως η εκπαίδευση, η ειδική αγωγή, οι ανθρώπινοι πόροι, το μάρκετιγκ, η διοίκηση κ.ά., μετά από κατάλληλη εκπαίδευση.

Exit mobile version