Site icon Spoudase.gr

Τμήμα Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας

Αποστολή – Στόχοι του Τμήματος

Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα ίδρυσης του Τμήματος (άρθρα 2 και 3, ΠΔ 206, ΦΕΚ97/12-6-1992)ς, η αποστολή του είναι: «η κατάρτιση στελεχών Οικιακής Οικονομίας ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις της εκπαίδευσης, καθώς και στις απαιτήσεις της οργάνωσης και διοίκησης της οικογένειας».

Με βάση την παραπάνω αποστολή του Τμήματος, οι βασικοί του στόχοι διαμορφώνονται ως εξής:

Αντικείμενο Σπουδών

Η Οικιακή Οικονομία είναι ένα επιστημονικό πεδίο, το οποίο εμπίπτει στις ανθρωπιστικές επιστήμες. Αντλεί τη θεματολογία της από ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών περιοχών με στόχο την επίτευξη της βέλτιστης και βιώσιμης διαβίωσης των ατόμων, των οικογενειών και των ανθρωπίνων κοινοτήτων. Στον 21ο αιώνα, οι παραπάνω έννοιες συμπεριλαμβάνουν τα ευρύτερα περιβάλλοντα διαβίωσης, εξαιτίας της κυρίαρχης αντίληψης ότι οι δυνατότητες, οι επιλογές και οι προτεραιότητες των ατόμων και των οικογενειών προκαλούν επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα, ξεκινώντας από τον οίκο και φτάνοντας μέχρι τις τοπικές και παγκόσμιες κοινότητες.

Σήμερα, η Οικιακή Οικονομία αντλεί θέματα από διαφορετικά επιστημονικά πεδία, συνθέτοντάς τα μέσα από τη διεπιστημονική έρευνα. Αυτή η σύνθεση είναι αναγκαία καθώς τα φαινόμενα και οι προκλήσεις της καθημερινής ζωής, συνήθως, δεν είναι μονοδιάστατα.

Η Οικιακή Οικονομία διαμορφώνει τη θεματολογία της από:

Το γεγονός ότι η Επιστήμη της Οικιακής Οικονομίας χαρακτηρίζεται από διεπιστημονικότητα, ως προς τη θεματολογία που διαπραγματεύεται, της προσδίδει επιστημονικά και ερευνητικά πλεονεκτήματα, τα οποία επιτρέπουν την ανάπτυξη εξειδικευμένων προσεγγίσεων και ερμηνειών του γνωστικού της πεδίου. Ο διεπιστημονικός χαρακτήρας της Επιστήμης της Οικιακής Οικονομίας, συνδυαζόμενος με το στόχο της επίτευξης βέλτιστης και βιώσιμης διαβίωσης του σημερινού ανθρώπου, την καθιστά Επιστήμη με πρακτικές εφαρμογές, οι οποίες αποσκοπούν στην ενίσχυση των ποιοτικών δεικτών διαβίωσης του ανθρώπου στους περισσότερους κοινωνικούς τομείς της καθημερινής του δράσης σε τοπικό ή/και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Eπαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων

Οι τομείς απασχόλησης των αποφοίτων του Τμήματος είναι οι ακόλουθοι:

Το πρόγραμμα σπουδών υποβοηθά τη διασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των φοιτητών, τα οποία αφορούν:

Ενισχύει, επίσης, την προσπάθεια διεύρυνσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των φοιτητών και σε άλλους επαγγελματικούς τομείς, όπως,

Το Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών προετοιμάζει τους φοιτητές του Τμήματος για να συνεχίσουν τις σπουδές τους, εάν το  επιθυμούν, σε επίπεδο μεταπτυχιακών σπουδών στον χώρο των Οικονομικών, της Εκπαίδευσης και του Πολιτισμού, της Βιώσιμης Ανάπτυξης, της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, της Δημόσιας Υγείας και Διατροφής, της Δημιουργικότητας και της Καινοτομίας, της Ειδικής Αγωγής, κ.ά.

Exit mobile version