Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων

  • panepistimio aigaiou
  • ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ
    ΔΙΔΑΚΤΡΑ:
    ΔΙΔΑΚΤΡΑ:
    ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ: Ανενεργή
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ:
    ΠΟΛΗ:
    ΣΠΟΥΔΕΣ: Full-time
    bookmark
    ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ
    • Το Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου ιδρύθηκε το 1997 (ΦΕΚ 223/1997, τεύχος Α). H αποστολή του Τμήματος είναι η παροχή υψηλού επιπέδου επιστημονικής τεχνολογικής παιδείας, η οποία κατατείνει στη δημιουργία επιστημόνων με υψηλού επιπέδου γνώσεις και δεξιότητες στις Τεχνολογίες της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών. Στα πλαίσια της αποστολής του Τμήματος το πρόγραμμα σπουδών του έχει ως βασικούς στόχους:

      • Την επίτευξη υψηλής ποιότητας ανωτάτης παιδείας σύμφωνα με τα διεθνώς αποδεκτά πρότυπα.
      • Την τεχνολογική κατεύθυνση σπουδών.
      • Την παρακολούθηση των νέων εξελίξεων της έρευνας και της τεχνολογίας και την ένταξη και προσαρμογή του εκπαιδευτικού αντικειμένου σε αυτές.
      • Την καλλιέργεια γνώσεων και δεξιοτήτων στους αποφοίτους, που να τους επιτρέπουν να ανταποκριθούν σε ανταγωνιστικά εργασιακά περιβάλλοντα, να δραστηριοποιηθούν στην έρευνα και να εκπονήσουν μεταπτυχιακές σπουδές, να παρακολουθούν διαρκώς τις εξελίξεις της έρευνας και της τεχνολογίας δια της δια βίου εκπαίδευσης.

      Η επιτυχής ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου σπουδών, που οργανώνεται στο Τμήμα, οδηγεί στην απονομή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master), στην ειδικότητα του Τμήματος, επιπέδου 7 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων (ΦΕΚ 3524/21.08.2018)

      Με βάση τα στοιχεία που τηρεί η γραμματεία του Τμήματος, τον Νοέμβριο 2019 οι εγγεγραμμένοι φοιτητές στο Τμήμα είναι 1349 και 271 για το Προπτυχιακό και Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών αντίστοιχα. Επίσης, στο Τμήμα εκπονούν διδακτορική διατριβή 81 Υποψήφιοι Διδάκτορες. ι απόφοιτοι του τμήματος ανέρχονται συνολικά σε 666, 528 και 77 για το Προπτυχιακό, Μεταπτυχιακό και Διδακτορικό Πρόγραμμα Σπουδών αντίστοιχα.

      Το Τμήμα διατηρεί διαδικτυακό τόπο αποφοίτων (Alumni) στη διεύθυνση: https://alumni.icsd.aegean.gr/.

      Στόχοι και Αντικείμενο

      Στην εποχή που το όραμα μιας Ευρωπαϊκής Κοινωνίας της Πληροφορίας και της Γνώσης, μετουσιώνεται σε δράση για την υπέρβαση των τεχνικών, κοινωνικών και οικονομικών εμποδίων και τη θεμελίωση Εθνικών και Ευρωπαϊκών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών υποδομών, η ανάπτυξη σύγχρονων και λειτουργικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Σε αυτό το πλαίσιο, το Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων έχει ως κεντρικό στόχο τη δημιουργία επιστημόνων με υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, δημιουργικό και κριτικό πνεύμα, ικανών να αναλύουν τα προβλήματα και να αξιοποιούν τις σύγχρονες Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών για το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τη διοίκηση Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών συστημάτων. Το εκπαιδευτικό έργο του Τμήματος συνδυάζεται με την εκτεταμένη δραστηριότητα σε βασική και εφαρμοσμένη έρευνα, που στόχο έχει την παραγωγή νέας γνώσης και τη διάδοσή της στον Εθνικό και Ευρωπαϊκό χώρο.

      Ήδη από την εποχή της ίδρυσής του, το 1997, στο Τμήμα καταγράφηκε η οπτική ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οι κλασικές έννοιες του τηλεπικοινωνιακού μηχανικού και του επιστήμονα πληροφορικής θα πάψουν να αποτελούν αυτοτελείς οντότητες και ένα νέο ολοκληρωμένο επιστημονικό αντικείμενο, αυτό του Μηχανικού Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, θα κληθεί να καλύψει τις ανάγκες αυτές. Η ολοκλήρωση των τεχνολογιών της πληροφορικής και των επικοινωνιών στο πλαίσιο ενιαίων συστημάτων, έδωσε στο Τμήμα έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, τον οποίο διατηρεί και ενισχύει.

      Το Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων υιοθετεί την προαναφερόμενη αντίληψη για τη φύση των Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών συστημάτων. Ως Πληροφοριακό νοείται ένα σύστημα που δέχεται πληροφορίες, τις αποθηκεύει, τις ανακτά, τις μετασχηματίζει και τις επεξεργάζεται. Το Πληροφοριακό σύστημα αποτελεί ένα οργανωμένο σύνολο ξεχωριστών αλληλεπιδρώντων στοιχείων: ανθρώπων, διαδικασιών, δεδομένων, λογισμικού και υλικού εξοπλισμού. Η παραπάνω θεώρηση καλύπτει όχι μόνο την πρώτη διάσταση της ονομασίας του Τμήματος, αλλά και τη δεύτερη, αφού σύμφωνα μ’ αυτήν, ο όρος «Επικοινωνιακό σύστημα» δε λογίζεται ως ανεξάρτητη και συμπληρωματική, αλλά ως εγγενής διάσταση ενός ολοκληρωμένου Πληροφοριακού συστήματος. Έτσι, οι δύο διαστάσεις της ονομασίας του Τμήματος αντικατοπτρίζουν την πληρότητα των σπουδών, η οποία απαιτείται για την επίτευξη των τεθέντων σκοπών.

    • Το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος εξελίσσεται σε 5 έτη και έχει σχεδιαστεί λαμβάνοντας υπόψη διεθνή πρότυπα σπουδών, τα οποία προσαρμόζονται στις ανάγκες της Ελληνικής πραγματικότητας. Καλύπτει το σύνολο των αντικειμένων που συνθέτουν το βασικό κορμό γνώσης που αφορά τα Πληροφοριακά και Επικοινωνιακά συστήματα, προσφέροντας μαθήματα υψηλής ποιότητας. Στην κατεύθυνση αυτή υιοθετούνται φοιτητοκεντρικά συστήματα διδασκαλίας, αξιολόγηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, υψηλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ καθηγητών – φοιτητών, αλλά και δράσεις σύνδεσης της διδασκαλίας με την έρευνα και την παραγωγή. Επιπλέον, το Πρόγραμμα Σπουδών ανανεώνεται και εξελίσσεται διαρκώς, ακολουθώντας τη δυναμική του κλάδου, έτσι ώστε οι σπουδές που προσφέρει το Τμήμα να έχουν διαρκώς σύγχρονο, δυναμικό και ανταγωνιστικό χαρακτήρα.

      Τίτλος Σπουδών – Κατευθύνσεις

      Η ονομασία του τίτλου σπουδών που απονέμεται από το Τμήμα είναι «Δίπλωμα στην Επιστήμη του Μηχανικού Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων».

      Ο Τίτλος Σπουδών συνοδεύεται από το Παράρτημα Διπλώματος το οποίο ακολουθεί το πρότυπο που ανέπτυξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο της Ευρώπης και η UNESCO/CEPES. Το Παράρτημα Διπλώματος δίνει περιγραφή της φύσης, του επιπέδου, του υποβάθρου, του περιεχόμενου και του καθεστώτος των σπουδών, καθώς και τους επιστημονικούς Κύκλους που ολοκληρώθηκαν με επιτυχία από το άτομο που αναγράφεται ονομαστικά στο πρωτότυπο του τίτλου, στον οποίο επισυνάπτεται το Παράρτημα.

      Σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος, στα τρία (3) πρώτα έτη σπουδών οι φοιτητές και φοιτήτριες παρακολουθούν ένα κύκλο υποχρεωτικών μαθημάτων, ενώ από το τέταρτο έτος επιλέγουν μαθήματα που ανήκουν σε έξι (6) επιστημονικούς Κύκλους:

      1. Κύκλος Ασφάλεια Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων και Ιδιωτικότητα
      2. Κύκλος Πληροφοριακά Συστήματα και Επιχειρηματικότητα
      3. Κύκλος Τεχνολογίες Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνιών
      4. Κύκλος Επικοινωνιακά Συστήματα και Δίκτυα
      5. Κύκλος Διαχείριση Πληροφορίας και Ευφυή Συστήματα
      6. Κύκλος Θεμελιώσεις της Επιστήμης των Υπολογιστών

      Η επιτυχής ολοκλήρωση του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών, που οργανώνεται στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, οδηγεί στην απονομή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master), στην ειδικότητα του Τμήματος, επιπέδου 7 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων (ΦΕΚ 3524/21.08.2018).

      Προϋποθέσεις Απονομής Τίτλου Σπουδών

      Για  την  απόκτηση  του  τίτλου  σπουδών  απαιτείται  η  φοίτηση  επί  10  εξάμηνα  σπουδών  και  η  συγκέντρωση  συνολικά  τουλάχιστον  300  πιστωτικών  μονάδων  (ECTS),  εκ  των  οποίων  30  μονάδες  αντιστοιχούν  στην  επιτυχή  υποβολή  διπλωματικής  εργασίας  και  οι  υπόλοιπες  τουλάχιστον  270  μονάδες στην επιτυχή εξέταση των υπολοίπων μαθημάτων.

      Πιο  συγκεκριμένα,  ένας  φοιτητής  ή  φοιτήτρια  του  Τμήματος,  για  την  απόκτηση  Διπλώματος,  απαιτείται να πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

      1. Να έχει επιτύχει στα τριάντα έξι (36) Υποχρεωτικά Μαθήματα.
      2. Να  έχει  επιτύχει  σε  τουλάχιστον  τέσσερα  (4)  μαθήματα  Κύκλου,  σε  δύο  (2)  διαφορετικούς  Κύκλους  (συνολικά,  δηλαδή,  σε  τουλάχιστον  οκτώ  (8)  μαθήματα  Κύκλου,  εκ  των  οποίων  τέσσερα (4) κατ’ ελάχιστο θα ανήκουν σε καθέναν από τους δύο διαφορετικούς Κύκλους).
      3.  Να  έχει  επιτύχει  συνολικά  σε  πενήντα  τέσσερα  (54)  μαθήματα  (πλην  των  Αγγλικών  και  της  Διπλωματικής Εργασίας).
      4. . Να έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον 300 πιστωτικές μονάδες (ECTS).
      5. Να έχει επιτύχει στο μάθημα των Αγγλικών.
      6. Να έχει ολοκληρώσει επιτυχώς τη Διπλωματική του Εργασία.
    ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
    ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
    ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

      Αφήστε μια απάντηση

      Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

      ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
      ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
      ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
      ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
      ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
      ΆΡΘΡΑ
      Share on Facebook Tweet Pin it Share on LinkedIn Send email