Τμήμα Κινηματογράφου

  • ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ
    ΔΙΔΑΚΤΡΑ:
    ΔΙΔΑΚΤΡΑ:
    ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ: Ανενεργή
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ:
    ΠΟΛΗ:
    ΣΠΟΥΔΕΣ: Full-time
    bookmark
    ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ
    • Tο Tμήμα Kινηματογράφου ιδρύθηκε το 2004 και αποτελεί το μοναδικό φορέα κινηματογραφικής παιδείας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας μας. Η δημιουργία του, ως τέταρτο τμήμα της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, ήρθε να καλύψει ένα σημαντικό κενό στην ανώτατη κινηματογραφική παιδεία και να ανταποκριθεί σε ένα χρόνιο αίτημα τόσο της κινηματογραφικής, όσο και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο (3255/2004) αποστολή και σκοπό έχει “να καλλιεργεί και να προάγει την κινηματογραφική τέχνη, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης οπτικοαουστικής εκπαίδευσης, με την ακαδημαϊκή και εφαρμοσμένη έρευνα και διδασκαλία” και να παρέχει στους αποφοίτους “τα εφόδια που εξασφαλίζουν την κατάρτισή τους για την καλλιτεχνική, επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία και εξέλιξη”.

      Στη μέχρι τώρα λειτουργία του το Τμήμα Κινηματογράφου έχει εκπαιδεύσει νέους κινηματογραφιστές “ικανούς να συμβάλλουν στην αναβάθμιση της παραγωγής”, όπως αποδεικνύεται από την διακεκριμένη παρουσία ταινιών φοιτητών και αποφοίτων σε διεθνή και εγχώρια φεστιβάλ, καθώς και την επιτυχή παρουσία αρκετών αποφοίτων στον επαγγελματικό χώρο, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, κάτω από τις σημερινές αντίξοες συνθήκες.

      Η εκπαιδευτική φιλοσοφία του Τμήματος συνδυάζει την πράξη με τη θεωρία, ενώ το πενταετές πρόγραμμα σπουδών υποστηρίζει εξίσου επτά καλλιτεχνικές κατευθύνσεις – ειδικότητες (σενάριο, σκηνοθεσία, διεύθυνση παραγωγής, ήχος-μουσική, σκηνογραφία-ενδυματολογία, διεύθυνση φωτογραφίας, μοντάζ) καθώς και την κατεύθυνση της θεωρίας και ιστορίας κινηματογράφου. Παράλληλα το Τμήμα υποστηρίζει την περαιτέρω επιστημονική και καλλιτεχνική έρευνα μέσω της εκπόνησης διδακτορικών διατριβών.

      Στο πλαίσιο της στενής επαφής του Τμήματος Κινηματογράφου με την κινηματογραφική κοινότητα, πάρα πολλοί διακεκριμένοι συντελεστές του ελληνικού κινηματογράφου έχουν κατά καιρούς διδάξει, δώσει διαλέξεις, masterclasses κ.λπ. ενώ το Τμήμα είχε την τιμή να ανακηρύξει επίτιμους διδάκτορες τον Μιχάλη Κακογιάννη, τον Παντελή Βούλγαρη και τον Κώστα Γαβρά.

      Οι εγκαταστάσεις του τμήματος φιλοξενούνται σε ένα ειδικά διαμορφωμένο καπνομάγαζο στη Σταυρούπολη, Θεσσαλονίκης στην οδό Ικονίου 1. Εκτός από αίθουσες διδασκαλίας, ο χώρος διαθέτει εργαστήρια φωτογραφίας, ήχου, μοντάζ καθώς και μία βιβλιοθήκη-ταινιοθήκη.

    • Το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Κινηματογράφου είναι 5ετές.

      Στα δύο πρώτα έτη τα μαθήματα είναι υποχρεωτικά (8 μαθήματα και 1 ξένη γλώσσα σε κάθε εξάμηνο) και προσφέρουν μία εισαγωγή σε όλες τις βασικές θεματικές περιοχές των κινηματογραφικών σπουδών.

      Από το τρίτο έτος, οι φοιτητές/τριες καλούνται να επιλέξουν μια από τις οκτώ θεματικές περιοχές στην οποία επιθυμούν να εστιάσουν ιδιαίτερα και η οποία θα καθορίσει τη συνέχεια των σπουδών τους και θα αναγράφεται στο παράρτημα πτυχίου τους. Τα προσφερόμενα πεδία είναι: Διεύθυνση φωτογραφίας, Ήχος και Μουσική, Θεωρία-Ιστορία κινηματογράφου, Μοντάζ, Παραγωγή, Σενάριο, Σκηνογραφία-Ενδυματολογία, Σκηνοθεσία.

      Τα μαθήματα του τρίτου και τέταρτου έτους χωρίζονται σε υποχρεωτικά (τα εργαστήρια και τα μαθήματα παιδαγωγικής) και σε μαθήματα επιλογής στις οκτώ θεματικές περιοχές. Στην πράξη οι φοιτητές/τριες σε κάθε αντίστοιχο εξάμηνο εκτός από τα υποχρεωτικά επιλέγουν και 4 ή 5 από τα μαθήματα επιλογής.

      Οι φοιτητές/τριες 3ου έτους και άνω έχουν δικαίωμα δήλωσης μαθημάτων ελεύθερης επιλογής από άλλα Τμήματα του ΑΠΘ σε αντικατάσταση μαθημάτων επιλογής που προσφέρονται στο Τμήμα Κινηματογράφου, με την προϋπόθεση ότι αυτά δεν αποτελούν μαθήματα που έχουν περαστεί από τους/τις φοιτητές/τριες σε προηγούμενη προπτυχιακή τους πορεία για άλλο πτυχίο.

      Το σύνολο των ECTS των μαθημάτων ελεύθερης επιλογής δεν μπορεί να ξεπερνά τα 20 ECTS σε όλη τη διάρκεια φοίτησης.

      Στο 5ο έτος εκπονούνται δύο μεγάλες εργασίες, η ερευνητική εργασία (20 ects) και η πτυχιακή εργασία (40 ects).

      Το πρόγραμμα σπουδών ακολουθεί το Ευρωπαϊκό Σύστημα Μεταφοράς-Συσσώρευσης Πιστωτικών Μονάδων (European Credit Transfer System, ECTS). Ο φόρτος εργασίας ενός έτους σπουδών αντιστοιχεί σε 60 πιστωτικές μονάδες ECTS, ενώ 30 μονάδες του ενδεικτικού προγράμματος σπουδών αντιστοιχούν σε ένα εξάμηνο. Για τη λήψη πτυχίου απαιτείται συγκέντρωση 300 μονάδων ECTS.

    ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
    ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
    ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

      Αφήστε μια απάντηση

      Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

      ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
      ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
      ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
      ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
      ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
      ΆΡΘΡΑ
      Share on Facebook Tweet Pin it Share on LinkedIn Send email