Site icon Spoudase.gr

Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής

Το Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής  ανήκει στη Σχολή Αγροτικής Παραγωγής Υποδομών και Περιβάλλοντος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ). Το Πανεπιστήμιο ιδρύθηκε το 1920 υπό την ονομασία Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή Αθηνών (Α.Γ.Σ.Α.) και είναι το πρώτο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στον τομέα της Γεωπονίας και το τρίτο από πλευράς αρχαιότητας, μετά το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο.

Σκοπός του Τμήματος

Το Tμήμα ΕΖΠΥ αποσκοπεί στη δημιουργία άρτια καταρτισμένων επιστημόνων ικανών να εφαρμόζουν τις αρχές της βιολογίας, της τεχνολογίας και της οικονομίας σε θέματα που σχετίζονται με την παραγωγή, διαχείριση και διατήρηση των παραγωγικών ζώων και των κατάλληλων για μαζική παραγωγή υδρόβιων οργανισμών.

Πολιτική Ποιότητας του Τμήματος

Η Πολιτική Ποιότητας του Τμήματος ΕΖΠ αποτελεί τη δέσμευση του Τμήματος για τη συνεχή διασφάλιση και βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης, της έρευνας και όλων των δραστηριοτήτων του Τμήματος, αναγνωρίζοντας ότι την πρωταρχική ευθύνη για τη διασφάλιση της ποιότητας φέρει το ίδιο το Τμήμα και τα μέλη του.

Η πολιτική ποιότητας του Τμήματος συνίσταται στην παροχή υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης στους φοιτητές του αλλά και στη διασφάλιση ανάπτυξης ενός δημιουργικού περιβάλλοντος έρευνας και εργασίας για τα μέλη του.

Το Τμήμα ΕΖΠ δεσμεύεται να παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις σε θέματα εκπαίδευσης και να αναμορφώνει κατάλληλα τα προγράμματα σπουδών του, καθώς επίσης και να παράγει υψηλής ποιότητας ερευνητικό έργο, με τήρηση των κανόνων ηθικής και δεοντολογίας. Να παρακολουθεί και αναλύει τους δείκτες επίδοσης με στόχο τη λήψη αποφάσεων και την ανάληψη διορθωτικών ενεργειών για το εκπαιδευτικό, ερευνητικό και το συνολικό έργο του Τμήματος.

Κάθε μέλος του Τμήματος πρέπει να συνεισφέρει στην επίτευξη των στόχων του που είναι η υποστήριξη της μάθησης, της καινοτομίας, της επιδίωξης της αριστείας καθώς και της ακαδημαϊκής ελευθερίας στη διδασκαλία και την έρευνα.

Επιστημονικό Αντικείμενο

Το επιστημονικό αντικείμενο του Τμήματος είναι σαφώς διεπιστημονικό δεδομένου ότι συνδυάζει Γενετική, Διατροφή, Φυσιολογία, Μοριακή Βιολογία, Τεχνολογία, Υγιεινή, Βιοτεχνολογία, Οικονομία, Ηθολογία, και Διαχείριση. Κατά συνέπεια το πρόγραμμα σπουδών καλύπτει ένα σημαντικό εύρος γνωστικών αντικειμένων όπως: Ανατομία-Φυσιολογία, Διατροφή, Γενετική, Εκτροφή αγροτικών ζώων, ιχθύων, διθύρων μαλακίων και δεκάποδων καρκινοειδών. Επίσης περιλαμβάνει τη μελέτη της εκτροφής διαφόρων ειδών ζώων, όπως: βοοειδή, βουβάλια, πρόβατα, αίγες, πτηνά (όρνιθες, πάπιες, χήνες, στρουθοκάμηλοι), χοίροι,, μονοπλα, κουνέλια, ελάφια, ζαρκάδια και υδρόβιων οργανισμών, με σκοπό την παραγωγή γάλακτος, κρέατος, μαλλιού, αυγών και ιχθύων, διθύρων μαλακίων (μύδια, στρείδια) και δεκάποδων καρκινοειδών (γαρίδες, αστακοί).

Προοπτική απασχόλησης/εργασίας

Οι απόφοιτοι του Τμήματος στελεχώνουν δημόσιες υπηρεσίες (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Οργανισμούς του Δημοσίου, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Τράπεζες, Τεχνικά Λύκεια κλπ.) , τον ιδιωτικό τομέα (κτηνοτροφικές, ιχθυοτροφικέςκαι μυδοτροφικές επιχειρήσεις, εργοστάσια παρασκευής ζωοτροφών, φαρμακευτικές εταιρίες κλπ..) ή ακόμη δραστηριοποιούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Μέρος αυτών απασχολούνται ως ερευνητές σε διάφορα Ερευνητικά Κέντρα ή Ινστιτούτα, ή σε Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Exit mobile version