Site icon Spoudase.gr

Καλές Τέχνες

Περιγραφή Προγράμματος

Το πρόγραμμα Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας προσφέρει στους φοιτητές δημιουργικές γνώσεις και καλλιτεχνικές δεξιότητες σε ένα ευρύ φάσμα εικαστικών μέσων και σύγχρονων δημιουργικών πρακτικών. Στόχος μας είναι να καταφέρουν οι νέοι εικαστικοί να αναπτύξουν ένα κριτικό τρόπο σκέψης, για να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις στον κόσμο του σήμερα. Οι καθηγητές του προγράμματος έχουν δράση στο πεδίο της σύγχρονης τέχνης σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, και συνεργάζονται με πανεπιστήμια και ιδρύματα για την παρουσίαση εκθέσεων, διεξαγωγή έρευνας και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Η εργαστηριακή πρακτική εκπαίδευση προσφέρεται σε παραδοσιακά εικαστικά μέσα (σχέδιο, ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική και κεραμική), αλλά και σε νεότερα(φωτογραφία, βιντεοτέχνη, ψηφιακή τέχνη και animation). Οι φοιτητές μπορούν να πειραματιστούν στις σύγχρονες εικαστικές πρακτικές σε ένα δημιουργικό περιβάλλον που τους επιτρέπει να εξελίξουν τη δική τους καλλιτεχνική πορεία. Η μάθηση στις Καλές Τέχνες υποστηρίζεται από σχετικά μαθήματα έρευνας και συγγραφής, με συμμετοχή σε εκθέσεις που διοργανώνονται από το τμήμα και λαμβάνοντας μέρος σε συνέδρια, εργαστήρια και σεμινάρια με καλεσμένους ερευνητές, παραγωγούς πολιτισμού και καλλιτέχνες από την τοπική και διεθνή εικαστικό χώρο.

Καλλιεργούμε την αντίληψη της σημασίας της δημιουργίας στα σύγχρονα επαγγελματικά πεδία των τεχνών, του πολιτισμού και της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, και εφοδιάζουμε τους φοιτητές μας με δημιουργικές δεξιότητες και κριτικό τρόπο σκέψης που θα τους βοηθήσουν στις μελλοντικές επαγγελματικές τους δραστηριότητες. Οι απόφοιτοι του προγράμματος, εκτός από τη δράση τους και το εικαστικό τους έργο στο πλαίσιο της σύγχρονης τέχνης, εργάζονται σε τομείς όπως: η διδασκαλία της τέχνης, ο κινηματογράφος, η φωτογραφία και γενικότερα οι χώροι των τεχνών και του πολιτισμού.

Στην καρδιά του προγράμματος είναι οι φοιτητές μας και στόχος μας είναι να τους παρέχουμε ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον που τους επιτρέπει να εξελιχθούν ως σύγχρονοι εικαστικοί και πολίτες, συνδεδεμένοι με καλλιτεχνικές κοινότητες σε τοπικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. (Καθηγητές του Πτυχίου Καλών Τεχνών)

Τα προγράμματα σπουδών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας είναι αξιολογημένα από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ) Κύπρου.

Προοπτικές Σταδιοδρομίας

Οι απόφοιτοι του προγράμματος μπορούν να απασχοληθούν ως επαγγελματίες εικαστικοί καλλιτέχνες, ως εκπαιδευτικοί εικαστικών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ως ιστορικοί και κριτικοί τέχνης, ως επιμελητές συλλογών και εκθέσεων ή ως σύμβουλοι πολιτιστικών υπηρεσιών και ιδρυμάτων τέχνης.

Επίσης, μπορούν να εργαστούν στον εκδοτικό χώρο, στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, ως επαγγελματίες φωτογράφοι, γραφίστες, ή ως διοικητικά στελέχη διαχείρισης μουσείων και προβολής πολιτιστικών θεσμών.

Συνοπτικά, ένας πτυχιούχος Καλών Τεχνών μπορεί να εργοδοτηθεί στους ακόλουθους τομείς:

Πρόσβαση σε Περαιτέρω Σπουδές

Οι απόφοιτοι του προγράμματος μπορούν να γίνουν δεκτοί σε σπουδές δεύτερου κύκλου (Μεταπτυχιακές Σπουδές)

Εισδοχή

Γενικό κριτήριο εισδοχής στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών είναι το Απολυτήριο Λυκείου ή άλλοισοδύναμοπροσόν.

Κανονική Ακαδημαϊκή Εισδοχή

Κύριο κριτήριο εισδοχής για κανονική εισαγωγή στα προγράμματα σπουδών είναι το αναγνωρισμένο Απολυτήριο Λυκείου με βαθμό 7.5 από τα 10 ή 15 από τα 20 ή κατάταξη επίδοσης στο κορυφαίο 50% ή ισοδύναμο προσόν.

Επιπρόσθετα, οι αιτούντες αναμένεται να καταθέσουν φάκελο εργασιών σχετικών με την τέχνη, το σχεδιασμό ή τα πολυμέσα (art, design, multimediaportfolio), σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή.

Το portfolio, που προσκομίζουν οι υποψήφιοι τη μέρα προγραμματισμένης συνέντευξης, η οποία μπορεί να διεξαχθεί και διαδικτυακά (online), αξιολογείται από επιτροπή του Τμήματος. Η συνέντευξη έχει τη μορφή συζήτησης σχετικά με τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντα του υποψήφιου και επικεντρώνεται στο portfolio και στα έργα που αυτό περιέχει σχετικά με τη γραφιστική, τα πολυμέσα, τις καλές τέχνες ή άλλα παρεμφερή πεδία.

Η συνέντευξη και η αξιολόγηση του portfolio αποτελούν μία αμφίδρομη διαδικασία κατά την οποία ο υποψήφιος έχει τη δυνατότητα να κάνει ερωτήσεις για το πρόγραμμα σπουδών, να ενημερωθεί για τις δραστηριότητες του Τμήματος και να ξεναγηθεί στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου.

Ειδική Ακαδημαϊκή Εισδοχή

Αυτή η κατηγορία εισδοχής μπορεί να προσφερθεί σε φοιτητές που διαθέτουν Απολυτήριο Λυκείου αλλά δεν έχουν τους απαιτούμενους βαθμούς ή άλλες προϋποθέσεις για τακτική εισδοχή.

Επαρκής Γνώση Αγγλικής Γλώσσα

Οι φοιτητές πρέπει παρακαθήσουν τις κατατακτήριες εξετάσεις αγγλικής γλώσσας του Πανεπιστημίου NEPTON, πριν την εγγραφή τους σε οποιοδήποτε πρόγραμμα σπουδών. Οι διαγνωστικές αυτές εξετάσεις ενδέχεται να καταδείξουν πως ορισμένοι φοιτητές θα πρέπει να παρακολουθήσουν μαθήματα αγγλικών προτού να είναι σε θέση να εγγραφούν στο ακαδημαϊκό πρόγραμμα σπουδών τους.

Φοιτητές με τα ακόλουθα προσόντα στην αγγλική γλώσσα, εγγράφονται αυτόματα στο πρόγραμμα σπουδών τους:

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, οι φοιτητές θα είναι σε θέση να:

 

Exit mobile version