Site icon Spoudase.gr

Ορθόδοξης Θεολογίας

Το ΠΜΣ οδηγεί στην απονομή Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στο αντικείμενο της «Ορθόδοξης Θεολογίας»,μετά την πλήρη και επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών με βάση το πρόγραμμα σπουδών, στις κάτωθι ειδικεύσεις:

  1. «Βιβλικών Σπουδών» με επιστημονικά πεδία / κατευθύνσεις: α) Ερμηνεία και Θεολογία της Π.Δ., β) Ερμηνεία και Θεολογία της ΚΔ., γ) Αρχές και προϋποθέσεις της βιβλικής ερμηνευτικής, δ) Ιστορία του Βιβλικού Ισραήλ, ε) Ιουδαϊσμός – Ιστορία της Εποχής της Καινής Διαθήκης, στ) Βιβλική Αρχαιολογία, και ζ) Ιστορία διαμόρφωσης και εξέλιξης του Κανόνα της Αγίας Γραφής.
  2. «Πατερικών και Ιστορικών Σπουδών – Χριστιανικής Αρχαιολογίας» με επιστημονικά πεδία / κατευθύνσεις: α) Γενική Εκκλησιαστική Ιστορία, β) Ιστορία της Εκκλησίας της Ελλάδος, γ) Ιστορία των Ορθοδόξων Πατριαρχείων και των Σλαβικών Εκκλησιών, δ) Ιστορία Αρχαίων Ανατολικών Εκκλησιών, ε) Χριστιανική και Βυζαντινή Αρχαιολογία, στ) Κανονικό Δίκαιο (Παράδοση και Θεολογία), ζ) Ιστορία Θρησκευμάτων, η) Ιστορία της Λατρείας, θ) Ομιλητική, ι) Ιεραποστολική ια) Πατρολογία (Ελληνική, Λατινική και Συριακή), ιβ) Εκκλησιαστική Γραμματεία και Θεολογία, και ιγ) Πατερική Θεολογία.
  3. «Συστηματικής Θεολογίας και Επιστημών της Αγωγής» με επιστημονικά πεδία/κατευθύνσεις: α) Δογματική β) Ιστορία Δογμάτων και Συμβολική, γ) Ηθική, δ) Θεολογία, Φιλοσοφία και Πολιτισμός ε) Οικουμενική Κίνηση (Ιστορία και Θεολογία), στ) Ποιμαντική και ζ) Θρησκευτική Εκπαίδευση.

Οι τίτλοι απονέμονται από το Τμήμα Θεολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Δείτε την προκήρυξη:

Το Τμήμα Θεολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών προκηρύσσει εισαγωγικές εξετάσεις στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ορθόδοξης Θεολογίας» με τρεις Ειδικεύσεις: 1. «Βιβλικών Σπουδών», 2. «Πατερικών και Ιστορικών Σπουδών – Χριστιανικής Αρχαιολογίας», και 3. «Συστηματικής Θεολογίας και Επιστημών της Αγωγής».

Το ΠΜΣ «Ορθόδοξης Θεολογίας» δέχεται σαράντα δύο (42) φοιτητές ανά ακαδημαϊκό έτος, δηλαδή δεκατέσσερις (14) μεταπτυχιακούς φοιτητές ανά ειδίκευση.

Η επανίδρυση και ο κανονισμός του ΠΜΣ «Ορθόδοξης Θεολογίας» έχουν εγκριθεί από τη Σύγκλητο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ.( 4390/2-10-2018).

Στο ΠΜΣ «Ορθόδοξης Θεολογίας» γίνονται δεκτοί κάτοχοι τίτλου του Α΄ κύκλου σπουδών ΑΕΙ της ημεδαπής ή ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής αναγνωρισμένων από τον ΔΟΑΤΑΠ, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

ΤΡΟΠΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ

Η επιλογή των φοιτητών γίνεται σύμφωνα με το νόμο 4485/2017 και τις προβλέψεις του παρόντος Κανονισμού Μεταπτυχιακών Σπουδών.

Οι αιτήσεις μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά κατατίθενται στη Γραμματεία του ΠΜΣ.

Απαραίτητα δικαιολογητικά είναι:

Για τους αλλοδαπούς, εκτός από τα προαναφερθέντα δικαιολογητικά κρίνεται 2 υποχρεωτική: (α) η κατάθεση της ισοτιμίας του βασικού πτυχίου, όπως αυτή πιστοποιείται από τον ΔΟΑΤΑΠ και (β) η Βεβαίωση Ελληνομάθειας, η οποία χορηγείται από το Διδασκαλείο της Ελληνικής ως ξένης γλώσσας των Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Η Βεβαίωση Ελληνομάθειας απαιτείται και για τους υποτρόφους.

Οι κάτοχοι πτυχίου ΑΕΙ εκτός τις Θεολογίας γίνονται δεκτοί, εφόσον υποστούν προ της συμμετοχής τους στις εισαγωγικές εξετάσεις του Π.Μ.Σ. επιτυχή δοκιμασία στα κατωτέρω τέσσερα (4) μαθήματα κορμού του Τμήματος Θεολογίας: (α) Εισαγωγή στην Παλαιά Διαθήκη, (β) Γενική Εκκλησιαστική Ιστορία, (γ) Δογματική και (δ) Πατρολογία. Η βάση επιτυχίας είναι το πέντε (5) κατά τη βαθμολογική κλίμακα μηδέν έως δέκα (0- 10) χωρίς την χρήση κλασματικού μέρους στις γραπτές εξετάσεις.

Οι αιτήσεις των υποψηφίων υποβάλλονται από 16 Σεπτεμβρίου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2020 στη Γραμματεία του Τμήματος Θεολογίας τις Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημιούπολη – Άνω Ιλίσια και δεν επιτρέπεται η υποβολή αίτησης στο ίδιο ακαδημαϊκό έτος για περισσότερες της μιας ειδίκευσης.(Όσοι από τους υποψήφιους έχουν υποβάλει αίτηση δεν χρειάζεται να επανϋποβάλουν).

Η επιλογή των εισακτέων προϋποθέτει τα εξής κριτήρια:

Η ακριβής ημερομηνία των εξετάσεων θα ανακοινωθεί εν ευθέτω χρόνω. (Το «ΠΜΣ Ορθόδοξης Θεολογίας» δεν προβλέπει δίδακτρα).

Exit mobile version