Site icon Spoudase.gr

Ορθόδοξη Θεολογία και Χριστιανικός Πολιτισμός

Το Π.Μ.Σ. απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) με τίτλο: «Ορθόδοξη Θεολογία και Χριστιανικός Πολιτισμός», στις εξής ειδικεύσεις:

Αντικείμενο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) «Ορθόδοξη Θεολογία και Χριστιανικός Πολιτισμός» του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας είναι η προαγωγή της γνώσης και η ανάπτυξη της έρευνας, μελέτης και επιστημονικής εξειδίκευσης στο χώρο της Ορθόδοξης Θεολογίας, όπως ορίζεται στους ειδικότερους επιστημονικούς τομείς.

Σκοπός του Π.Μ.Σ. είναι η καλλιέργεια και η προαγωγή της θεολογικής γνώσης καθώς κι η ανάπτυξη της έρευνας στο χώρο της Ορθόδοξης Θεολογίας και γενικότερα του Χριστιανικού Πολιτισμού. Επιπλέον, αποσκοπεί στην ικανοποίηση θεολογικών, ερευνητικών, εκπαιδευτικών, κοινωνικών και εκκλησιαστικών αναγκών αλλά και στην παραγωγή και μετάδοση γνώσεων, μεθοδολογικών εργαλείων και ερευνητικών αποτελεσμάτων στον θεολογικό χώρο. Ειδικότερα, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα αποσκοπεί:

α) στην κατάρτιση εξειδικευμένων επιστημόνων ικανών για τη μελέτη θεολογικών, εκκλησιαστικών και κοινωνικών θεμάτων, για ακαδημαϊκό έργο σ’ αυτούς τους τομείς και για επιστημονική στήριξη υπηρεσιών, ιδρυμάτων και κοινωνικών θεσμών
β) στην εξειδίκευση θεολόγων με δεξιότητες, γνώσεις και εμπειρίες, ώστε να μπορούν να προσφέρουν υψηλής ποιότητας έργο σε εκπαιδευτικά και κοινωνικά ιδρύματα, στη δημόσια εκπαίδευση και σε ειδικές θέσεις επιμορφωτών και άλλων στελεχών της Εκκλησίας.
γ) στην ανάπτυξη ερευνητικών δεξιοτήτων και της κριτικής σκέψης ως προϋποθέσεων για τη διδακτορική έρευνα και
δ) στην ανάπτυξη διεπιστημονικών και διϊδρυματικών συνεργασιών οι οποίες θα συμβάλουν στην προαγωγή της διεπιστημονικής έρευνας και στην ανάδειξη της Ορθόδοξης Θεολογίας

Δείτε αναλυτικά την προκήρυξη:

1. Στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσει κατά το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.), για τη λήψη Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) με τον τίτλο «Ορθόδοξη Θεολογία και Χριστιανικός Πολιτισμός» με τις παρακάτω ειδικεύσεις:

α) Βιβλικών, Πατερικών, Αγιολογικών και Θρησκειολογικών Σπουδών
β) Ιστορίας, Δόγματος, Φιλοσοφίας και Αρχαιολογίας
γ) Εφαρμοσμένης Θεολογίας

Οι σπουδές διαρθρώνονται σε τρία (3) εξάμηνα κι ολοκληρώνονται με τη συγγραφή διπλωματικής εργασίας κατά το τέταρτο εξάμηνο. Ο ανώτατος επιτρεπόμενος χρόνος ολοκλήρωσης σπουδών καθορίζεται σε έξι (6) διδακτικά εξάμηνα και στην περίπτωση της μερικής φοίτησης στα οκτώ (8) εξάμηνα.

2. Για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 θα εγγραφούν στο Π.Μ.Σ. για τη λήψη Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών 64 υποψήφιοι και θα καταταγούν, ανάλογα με τη δήλωση προτιμήσεως και την προβλεπόμενη από την Απόφαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ διαδικασία επιλογής, ως εξής:
α) Ειδίκευση Βιβλικών, Πατερικών, Αγιολογικών και Θρησκειολογικών Σπουδών: 19 θέσεις
β) Ειδίκευση Ιστορίας, Δόγματος, Φιλοσοφίας και Αρχαιολογίας: 20 θέσεις
γ) Ειδίκευση Εφαρμοσμένης Θεολογίας: 25 θέσεις

3. Στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ορθόδοξη Θεολογία και Χριστιανικός Πολιτισμός» γίνονται δεκτοί:
α) πτυχιούχοι πρώτου κύκλου σπουδών Α.Ε.Ι. (Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι.) της ημεδαπής και πτυχιούχοι πρώτου κύκλου σπουδών ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Η επιλογή γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 34 του Ν. 4485/2017 και τις προβλέψεις του Κανονισμού Μεταπτυχιακών Σπουδών (βλ. άρθρο 5).
β) Μέλη των κατηγοριών Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π., εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 34 του Ν. 4485/2017, μπορούν να εγγραφούν ως υπεράριθμοι και μόνο ένας κατ’ έτος στο Π.Μ.Σ. με την προϋπόθεση να υφίσταται συνάφεια με τον τίτλο σπουδών και το έργο που επιτελούν στο οικείο Ίδρυμα.
γ) Υπότροφοι του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) και αλλοδαποί υπότροφοι του Ελληνικού Κράτους ή εκκλησιαστικών οργανισμών γίνονται δεκτοί εκτός σειράς και κατόπιν απόφασης της Συνέλευσης του Τμήματος μετά από εισήγηση της Επιτροπής Επιλογής και Εξέτασης, η οποία διαβιβάζεται στη Συνέλευση από το Διευθυντή του Π.Μ.Σ.

Ο αριθμός των εισακτέων πτυχιούχων από μη Θεολογικά Τμήματα ή Σχολές δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι (6) ανά ειδίκευση. Σε περίπτωση κενών θέσεων, ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξάνεται. Η εγγραφή τους γίνεται αφού εξεταστούν γραπτά σε τρία (3) μαθήματα ειδίκευσης του προπτυχιακού κύκλου σπουδών, που καθορίζονται από τη Συνέλευση του Τμήματος. (για την εξεταστέα ύλη ανάειδίκευση βλ. το παράρτημα στο τέλος της παρούσας προκήρυξης)

4. Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να εγγραφούν στο Π.Μ.Σ. καλούνται να υποβάλουν από τις 10 Σεπτεμβρίου έως τις 10 Οκτωβρίου 2020, στη Γραμματεία του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ. αίτηση (διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Τμήματος), που θα συνοδεύεται από τα παρακάτω δικαιολογητικά σε έντυπη μορφή:
α) Αντίγραφο πτυχίου.
Σε περίπτωση πτυχιούχου από ομοταγές ίδρυμα του εξωτερικού, υποβάλλεται και η νόμιμη αναγνώριση του πτυχίου από το Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.)

Όλα τα δικαιολογητικά που εκδίδονται από ξένη υπηρεσία πρέπει να είναι:

β) Πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας των προπτυχιακών μαθημάτων.

γ) Πιστοποιητικό γνώσης τουλάχιστον μίας ξένης γλώσσας (επίπεδο Β2 και άνω), σύμφωνα με τα ισχύοντα στη δημόσια διοίκηση. Σε περίπτωση γνώσης και δεύτερης ξένης γλώσσας υποβάλλεται επίσης το αντίστοιχο πιστοποιητικό. Το επίπεδο γλωσσομάθειας της ξένης γλώσσας αποδεικνύεται με τους εξής τρόπους:
i) Με Κρατικό Πιστοποιητικό του ν. 2740/1999 όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 19 του άρθρου 13 του Ν. 3149/2003
ii) Με πτυχίο Ξένης Γλώσσας και Φιλολογίας ή Πτυχίο Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας της ημεδαπής ή αντίστοιχο και ισότιμο σχολών της αλλοδαπής
iii) Με Πτυχίο, προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό δίπλωμα ή διδακτορικό δίπλωμα οποιουδήποτε αναγνωρισμένου ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της αλλοδαπής
iv) Με Απολυτήριο τίτλο ισότιμο των ελληνικών σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εφόσον έχουν αποκτηθεί μετά από κανονική φοίτηση τουλάχιστον έξι ετών στην αλλοδαπή.Η άδεια επάρκειας διδασκαλίας ξένης γλώσσας δεν αποδεικνύει τη γνώση ξένης γλώσσας (Π.Δ. 347/2003). Οι υποψήφιοι που είναι κάτοχοι της σχετικής άδειας πρέπει να προσκομίσουν επικυρωμένο αντίγραφο και ακριβή μετάφραση του τίτλου σπουδών βάσει του οποίου εκδόθηκε η άδεια επάρκειας διδασκαλίας ξένης γλώσσας.Σε περίπτωση γνώσης και δεύτερης ξένης γλώσσας υποβάλλεται επίσης το αντίστοιχο πιστοποιητικό. Η πιστοποίηση αντιστοιχεί με τα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας που γίνονται δεκτά από το ΑΣΕΠ. Για τη γνώση σλαβικών γλωσσών υποβάλλεται πιστοποιητικό από το ΙΜΧΑ ή τίτλος σπουδών αναγνωρισμένου ιδρύματος.Οι αλλοδαποί καταθέτουν πιστοποιητικό επάρκειας της ελληνικής γλώσσας από Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας ΑΕΙ, καθώς και πτυχίο μιας δυτικοευρωπαϊκής γλώσσας, όπως παραπάνω. Σε περίπτωση που είναι πτυχιούχοι ελληνόγλωσσου Πανεπιστημιακού Τμήματος, το πτυχίο αυτό επέχει θέση και πιστοποιητικού επάρκειας της ελληνικής γλώσσας.

δ) Αποδεικτικά για συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα κινητικότητας σπουδαστών ή τυχόν ερευνητική και συγγραφική δραστηριότητα ή επαγγελματική εμπειρία που έχουν σχέση με το πεδίο ειδίκευσης.
ε) Δύο (2) συστατικές επιστολές, εκ των οποίων η μία (1) από τον προτεινόμενο ως επιβλέποντα καθηγητή.
στ) Βιογραφικό σημείωμα.
ζ) Φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου.
η) Βεβαίωση της παροχής και της διάρκειας της υποτροφίας εκδιδόμενη από τη σχετική δημόσια ή εκκλησιαστική αρχή για τους αλλοδαπούς υποτρόφους του Ελληνικού Κράτους ή εκκλησιαστικών οργανισμών.

Τα δικαιολογητικά μπορούν να κατατεθούν είτε ηλεκτρονικά στη ηλεκτρονική διεύθυνση evafeia@past.auth.gr είτε με ταχυμεταφορέα (εταιρίες Courier), όπου λαμβάνεται ως εμπρόθεσμη η ημερομηνία σφαγίδας/αποστολής), στη εξής διεύθυνση:
ΠΜΣ «Ορθόδοξη Θεολογία και Χριστιανικός Πολιτισμός»,
Γραμματεία Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής
Θεολογίας, Γραφείο 212, 2ος όροφος,
Θεολογική Σχολή,
Πανεπιστημιούπολη ΑΠΘ,
ΤΚ 541 24 Θεσσαλονίκη

Για αυτοπρόσωπη παρουσία απαιτείται τηλεφωνικό ραντεβού (τηλέφωνο 2310996683 Ευτέρπη Βαφειάδου) και ισχύει μόνο για την περίπτωση που είναι αδύνατη η αποστολή με άλλο τρόπο.

5. Η επιλογή γίνεται με βάση το σύνολο των μορίων που προκύπτουν από τη μοριοδότηση των κριτηρίων, τα οποία ορίζει η Συνέλευση του Τμήματος ως εξής:
α) Bαθμός Πτυχίου/Διπλώματος (45%).
β) Μέσος όρος των βαθμών τριών υποχρεωτικών ή υποχρεωτικών επιλογής προπτυχιακών μαθημάτων (μαθημάτων βαρύτητας), τα οποία είναι σχετικά με την ειδίκευση του Π.Μ.Σ. και καθορίζονται από τη Συνέλευση του Τμήματος (30%). Για τους πτυχιούχους των μη Θεολογικών Τμημάτων/Σχολών εξάγεται ο μέσος όρος των βαθμών από τα γραπτώς εξεταζόμενα ανά ειδίκευση σχετικά μαθήματα.
γ) Προφορική συνέντευξη από αρμόδια Επιτροπή (10%)
δ) Κατοχή δεύτερου πτυχίου ή άλλου μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου (5%).
ε) Ερευνητική ή συγγραφική δραστηριότητα ή επαγγελματική εμπειρία συναφής προς το πεδίο ειδίκευσης, καθώς και συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα κινητικότητας σπουδαστών (5%).
στ) Πιστοποιημένη γνώση δεύτερης ξένης γλώσσας (5%).

Τα αποτελέσματα με τους Πίνακες επιτυχόντων και επιλαχόντων θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Τμήματος. Σε περίπτωση που κάποιος επιτυχών/ούσα δεν εγγραφεί, θα κληθεί ο πρώτος επιλαχών/ούσα.

Exit mobile version