Site icon Spoudase.gr

Γενετική, Βελτίωση Φυτών και Παραγωγή Πολλαπλασιαστικού Υλικού

Σκοπός του ΠΜΣ είναι:

Δείτε την προκήρυξη:

Το Τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ υλοποιεί το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών “Γενετική, Βελτίωση Φυτών και Παραγωγή Πολλαπλασιαστικού Υλικού (Genetics, Plant Breeding and Production of Plant Propagation Material)” με έδρα τη Θεσσαλονίκη, διάρκειας τριών (3) εξαμήνων και χωρίς δίδακτρα.

Το πρόγραμμα αυτό που άρχισε να λειτουργεί την Ακαδημαϊκή χρονιά 2018-2019, αποτελεί εξέλιξη/αναμόρφωση του πρώτου πλήρως οργανωμένου Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στο Τμήμα Γεωπονίας και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που είχε ως τίτλο ‘Γενετική Βελτίωση των Φυτών και Γεωργία’, το οποίο λειτούργησε αδιάκοπα από το 1972. Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) ορίζεται σε τρία (3) εξάμηνα (105 ECTS), με εκπόνηση διπλωματικής εργασίας που αρχίζει από τα μέσα του πρώτου εξαμήνου.

Αντικείμενο του ΠΜΣ ‘Γενετική, Βελτίωση Φυτών και Παραγωγή Πολλαπλασιαστικού Υλικού’ είναι η προαγωγή των βασικών γνώσεων στα πεδία της Γενετικής, Κλασσικής και Μοριακής Βελτίωσης των φυτών, της σύγχρονης Γονιδιωματικής τεχνολογίας, της Βιοτεχνολογίας των φυτών και της Παραγωγής Σπόρων και Πολλαπλασιαστικού Υλικού, που είναι απαραίτητες για την κατανόηση των αρχών και μεθόδων που διέπουν τη βελτιωτική διαδικασία.

Σκοπός του ΠΜΣ είναι να εισαγάγει τους φοιτητές των Γεωπονικών και Βιολογικών επιστημών στο γνωστικό αντικείμενο της Βελτίωσης των φυτών και να βοηθήσει στην κατανόηση των αρχών και σύγχρονων μεθόδων που διέπουν τη βελτιωτική διαδικασία, παρέχοντας τη δυνατότητα για τη συνέχιση των σπουδών τους στην Ελλάδα και αποφυγή απώλειας των διακεκριμένων πτυχιούχων στο εξωτερικό. Επιπλέον στόχος είναι, και η παροχή χρήσιμων και σύγχρονων γνώσεων σε πτυχιούχους που απασχολούνται ήδη επαγγελματικά σε επιχειρήσεις και βιομηχανίες στο χώρο της παραγωγής σπόρου και πολλαπλασιαστικού υλικού.

Ο αριθμός και οι κατηγορίες των πτυχιούχων που γίνονται δεκτοί
Στο ΠΜΣ γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι Τμημάτων Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας ή συναφών Τμημάτων ΑΕΙ (Πανεπιστημίων και ΤΕΙ) της ημεδαπής και αναγνωρισμένων ομοταγών τμημάτων της αλλοδαπής. Ο αριθμός των εισακτέων στο πρόγραμμα για την 3η ακαδημαϊκή χρονιά 2020-2021, ορίζεται στους δώδεκα (12) μεταπτυχιακούς φοιτητές. Επιπλέον του αριθμού αυτού των εισακτέων γίνονται δεκτοί υπότροφοι του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), ή και άλλων φορέων (Έλληνες ή αλλοδαποί).

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ-ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν από 27/7/2020 έως και την 11/9/2020,
➢ ηλεκτρονικά στο email: pms.genetics@agro.auth.gr τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

  1. Αίτηση σε ειδικό έντυπο (ΑίτησηΠΜΣ.doc), όπου εκτός των άλλων θα δηλώνουν και σε ποια επιστημονική περιοχή επιθυμούν να ασχοληθούν.
  2. Τίτλους σπουδών και αναλυτική βαθμολογία νομίμως επικυρωμένα (Οι τίτλοι σπουδών από ΑΕΙ του εξωτερικού πρέπει να έχουν αναγνώριση ισοτιμίας του ΔΟΑΤΑΠ). Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνουν δεκτοί στο ΠΜΣ είναι να συγκεντρώνουν μέσο όρο βαθμού πτυχίου τουλάχιστον έξι (6) με κλίμακα 1 έως 10
  3. Βιογραφικό σημείωμα.
  4. Ερευνητική πρόταση (έως 4 σελίδες Α4, γραμματοσειρά 12, διάστιχο μονό) σχετική με τα ερευνητικά ενδιαφέροντα της/του υποψήφιας/ου.
  5. Επιστημονικές δημοσιεύσεις/Αποδεικτικά Επαγγελματικής εμπειρίας.
  6. Δύο συστατικές επιστολές.
  7. Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας.
  8. Μία πρόσφατη φωτογραφία.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

Τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων περιλαμβάνουν δύο φάσεις:

Η πρώτη φάση είναι προκριματική (μέγιστο 70 μόρια)

Τα κριτήρια αξιολόγησης και οι αντίστοιχοι συντελεστές βαρύτητας ορίζονται ως ακολούθως:

Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει

Προσωπική συνέντευξη και σύγχρονη προφορική υποστήριξη της γραπτής ερευνητικής πρότασης που έχει αξιολογηθεί ενώπιον της Επιτροπής Επιλογής (30 μόρια).

Από τη συνδυασμένη βαθμολογία στην πρώτη και δεύτερη φάση καταρτίζεται πίνακας που περιλαμβάνει τους υποψηφίους οι οποίοι κρίνονται κατάλληλοι για την παρακολούθηση του προγράμματος. Σε περιπτώσεις τελικής ισοβαθμίας προβλέπεται η εισαγωγή των ισοβαθμησάντων ως υπεράριθμων. Οι υπότροφοι του ΙΚΥ μπορούν να εισάγονται στο ΠΜΣ ως υπεράριθμοι.

Ο πίνακας επικυρώνεται από τη Συνέλευση του Τμήματος. Ο τελικός πίνακας επιτυχόντων και τυχόν επιλαχόντων αφού επικυρωθεί από την Συνέλευση αναρτάται στον πίνακα ανακοινώσεων της Γραμματείας και στην ιστοσελίδα του ΠΜΣ.

Πληροφορίες δίνονται καθημερινά 11:00-13:00 στα τηλ. 2310-998617, 998784, 998727 ή με e-mail στo pms.genetics@agro.auth.gr και στην ιστοσελίδα http://mpsplantbreeding.agro.auth.gr

Exit mobile version