Site icon Spoudase.gr

Φυσικοχημεία (MSc in Physical Chemistry)

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑ στο Τμήμα Χημείας έχει ως αντικείμενο την πειραματική και θεωρητική βασική έρευνα υψηλού επιπέδου στο πεδίο της Φυσικοχημείας, που αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της Χημείας, και επιπλέον την εφαρμογή της στη Χημική Τεχνολογία – Βιομηχανία. Η Φυσικοχημεία αναπαράγει μέσω φυσικών θεωριών τη συμπεριφορά των χημικών ουσιών μελετώντας τις ιδιότητες της ύλης τόσο μακροσκοπικά όσο και στο μοριακό επίπεδο. Εκτός από την πειραματική μελέτη των φασματοσκοπικών, θερμοδυναμικών και κινητικών ιδιοτήτων των αντιδρώντων χημικών συστημάτων, αναπτύσσει φυσικές θεωρίες για την ερμηνεία της μικροσκοπικής και μακροσκοπικής συμπεριφοράς της ύλης. Επιπλέον, η ανάπτυξη των ηλεκτρονικών υπολογιστών έδωσε τη δυνατότητα της πρόβλεψης φυσικοχημικών ιδιοτήτων και διεργασιών σε βιομηχανικές εφαρμογές μέσω των υπολογιστικών μεθόδων-τεχνικών των μοριακών προσομοιώσεων χημικών συστημάτων. Οι προσομοιώσεις ως υπολογιστικά πειράματα επιτελούνται σε μεγάλα Υπερ-Υπολογιστικά Κέντρα της Χώρας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επίσης και άλλων χωρών όπως οι Η.Π.Α κ.λπ.

Σκοπός του ΠΜΣ είναι η εκπαίδευση νέων ερευνητών-στελεχών, ικανών να σχεδιάζουν τη μελέτη των φυσικοχημικών ιδιοτήτων της ύλης, μέσω πειραματικών και αναλυτικών θεωρητικών μεθόδων, καθώς και μέσω μοριακών προσομοιώσεων των φυσικών συστημάτων με τη χρήση Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Ειδικά, ενδιαφέρει η ανάπτυξη πειραματικών και υπολογιστικών τεχνικών και η διάδοση της χρήσης τους στη Βιομηχανία (Σχεδιασμός και βελτιστοποίηση παραγώγων χημικής προέλευσης). Επιδιώκεται η ανάπτυξη συνεργασίας με ερευνητές τομέων όπου εφαρμόζεται η Χημεία, όπως Βιοχημεία, Βιολογία, Φαρμακολογία, Μηχανολογία κ.λπ. με στόχο την επωφελή συνεργεία στην ανάπτυξη των αντίστοιχων τομέων της Εθνικής Οικονομίας.

Δείτε αναλυτικά την προκήρυξη:

 

Το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Αθη­νών προκηρύσσει για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 δέκα (10) θέσεις μεταπτυχιακών φοιτητών στα πλαίσια λειτουργίας του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών “Φυσικοχημεία” (ΦΕΚ: 3037, τ. Β΄ 27-7-2018).

Το πρόγραμμα αυτό  οδηγεί στην απονομή Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) μετά από σπουδές (τεσσάρων) 4 ακαδημαϊκών εξαμήνων.

Κατηγορίες Πτυχιούχων

Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί κάτοχοι τίτλου του Α΄ κύκλου σπουδών των Τμημάτων:

ή άλλων συναφούς αντικειμένου ΑΕΙ της ημεδαπής ή ομοτα­γών, αναγνωρισμένων από το ΔΟΑΤΑΠ, ιδρυμάτων  της αλλοδαπής

Γίνονται δεκτοί ως υπεράριθμοι και μέλη των κατηγοριών ΕΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ σύμφωνα με την παρ. 8 του αρ.34 του Ν. 4485/17.

Κριτήρια επιλογής

Η επιλογή των μεταπτυχιακών φοιτητών γίνεται με συνεκτίμηση των εξής κριτηρίων:

  1. Το γενικό βαθμό του πτυχίου.
  2. Το μέσο όρο βαθμολογίας σε τρία προπτυχιακά μαθήματα σχετικά με τη Φυσικοχημεία
  3. Την τυχόν ερευνητική δραστηριότητα του υποψηφίου.
  4. Τις τυχόν δημοσιεύσεις.
  5. Τις συστατικές επιστολές
  6. Την προφορική συνέντευξη του υποψηφίου

Αιτήσεις υποψηφιότητας

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν από Δευτέρα 8 Ιουνίου μέχρι και την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020 ηλεκτρονικά στη Γραμματεία του Τμήματος Χημείας secr@chem.uoa.gr, με θέμα «Ονοματεπώνυμο_Αίτηση Υποψηφιότητας στο ΠΜΣ Φυσικοχημεία» τα ακόλουθα δικαιολογητικά.  Αιτήσεις που θα υποβληθούν με οποιονδήποτε άλλον τρόπο δεν θα γίνονται δεκτές.

  1. Αίτηση συμμετοχής
  2. Βιογραφικό σημείωμα
  3. Αντίγραφο πτυχίου ή βεβαίωση περάτωσης σπουδών, ή στοιχεία από τα οποία να προκύπτει ότι αναμένεται η αποφοίτησή τους κατά την εξεταστική περίοδο Σεπτεμβρίου του 2020
  4. Πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας
  5. Δημοσιεύσεις σε περιοδικά με κριτές, εάν υπάρχουν
  6. Αποδεικτικά επαγγελματικής ή ερευνητικής δραστηριότητας, εάν υπάρχουν
  7. Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας
  8. Δύο συστατικές επιστολές
  9. Πιστοποιητικό γλωσσομάθειας της αγγλικής τουλάχιστον επιπέδου Β2

Περισσότερες πληροφορίες για το Π.Μ.Σ. μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα http://www.phys.chem.uoa.gr

Σχετικές πληροφορίες παρέχονται από τη Γραμματεία του Τμήματος Χημείας στα τηλέφωνα  210 7274386, 7274098.

Exit mobile version