Site icon Spoudase.gr

Ευρωπαϊκό και Συγκριτικό Κοινωνικό Δίκαιο

Το κάθε Πανεπιστήμιο χορηγεί ξεχωριστό Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών. Το Δίπλωμα που απονέμει το Τμήμα Νομικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εκδίδεται στην ελληνική γλώσσα, ενώ το αντίστοιχο δίπλωμα που απονέμει το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Toulouse Capitole στη γαλλική γλώσσα.

Τα γνωστικά αντικείμενα του Προγράμματος είναι τα ακόλουθα: Ευρωπαϊκό Δίκαιο, Συγκριτικό Δίκαιο, Κοινωνικό Δίκαιο.

Σκοπός του Κοινού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών είναι: κατά πρώτον η παροχή συστηματικών γνώσεων εξειδίκευσης στα παραπάνω γνωστικά αντικείμενα, ώστε οι κάτοχοι του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών να γίνονται ικανοί για αυτοδύναμη έρευνα και πρακτική ενασχόληση στο πεδίο των επιστημονικών, ερευνητικών, επαγγελματικών τους ενδιαφερόντων. Κυρίως όμως η επιλογή του συγκεκριμένου προγράμματος παρέχει την ευκαιρία της επιστημονικής εμβάθυνσης σε σύγχρονα προβλήματα του ευρωπαϊκού κοινωνικού δικαίου και της συγκριτικής νομικής επιστήμης που απασχολούν τη νομική θεωρία και τη δικαστηριακή πρακτική. Περαιτέρω, το Κοινό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στο Ευρωπαϊκό και Συγκριτικό Κοινωνικό Δίκαιο επιδιώκει να:

Δείτε αναλυτικά την προκήρυξη:

Το Τμήμα Νομικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Τουλούζης Capitole οργανώνει και λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 επανιδρυμένο και αναμορφωμένο κοινό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) με τίτλο «Ευρωπαϊκό και Συγκριτικό Κοινωνικό Δίκαιο (ΦΕΚ 3777/τΒ΄/3-9-2018).

Το ΠΜΣ δεν έχει τέλη εγγραφής και περιλαμβάνει δύο εξάμηνα. Τα μαθήματα του πρώτου εξαμήνου διεξάγονται στην Τουλούζη, ενώ αυτά του δευτέρου εξαμήνου στη Θεσσαλονίκη. Όλα τα μαθήματα απαιτούν τη φυσική παρουσία των φοιτητών. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου ακαδημαϊκού εξαμήνου (θερινή περίοδο) οι φοιτητές επιλέγουν να εκπονήσουν μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία ή εναλλακτικά να πραγματοποιήσουν πρακτική άσκηση και να συντάξουν την έκθεση της πρακτικής άσκησης. Η διδασκαλία και οι εξετάσεις γίνονται στη γαλλική γλώσσα. Η πολύ καλή γνώση της γαλλικής γλώσσας είναι επομένως προαπαιτούμενο για την εγγραφή στο Πρόγραμμα αυτό. Ακόμη, απαιτείται καλή γνώση και της αγγλικής γλώσσας. Οι φοιτητές που θα γίνουν δεκτοί στο Πρόγραμμα, θα αποκτήσουν από το Σεπτέμβριο, τη φοιτητική ιδιότητα και στα δύο Ιδρύματα. Η εισαγωγή γίνεται μετά την εξέταση του φακέλου της υποψηφιότητας από την αρμόδια Επιτροπή υπευθύνων του Προγράμματος.

Αριθμός εισακτέων

Ο αριθμός εισακτέων στο πρόγραμμα κατ’ έτος ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε δεκατέσσερις (14). Κάθε Πανεπιστήμιο μπορεί να επιλέξει μέχρι επτά (7) φοιτητές.

Κατηγορίες πτυχιούχων

Στο ΠΜΣ γίνονται δεκτοί απόφοιτοι Τμημάτων Νομικής Πανεπιστημίων της ημεδαπής και αναγνωρισμένων ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής.

Προθεσμία Υποβολής των Δικαιολογητικών

Οι αιτήσεις με τα συνημμένα δικαιολογητικά των υποψηφίων για φοίτηση στο πρόγραμμα κατά το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 θα γίνονται δεκτές από τη Τετάρτη 10 Ιουνίου έως και την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020.

Τρόποι υποβολής των δικαιολογητικών

α. Με ταχυδρομική αποστολή στη διεύθυνση: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Νομικής, Γραμματεία Τμήματος Νομικής, Ισόγειο, Τ.Κ. 54124, Θεσσαλονίκη, με την ένδειξη: «Συμμετοχή στο ΔΠΜΣ Ευρωπαϊκό και Συγκριτικό Κοινωνικό Δίκαιο».

β. Με ηλεκτρονική αποστολή στη διεύθυνση: info_mdsec@law.auth.gr με θέμα «Συμμετοχή στο ΔΠΜΣ Ευρωπαϊκό και Συγκριτικό Κοινωνικό Δίκαιο».

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι τα εξής:

  1. Αίτηση (υπάρχει στην ιστοσελίδα της Προγράμματος https://mdsec.law.auth.gr).
  2. Αντίγραφο πτυχίου Νομικής.
  3. Αναλυτική βαθμολογία (όπου να αναγράφεται η ημερομηνία ορκωμοσίας και ο βαθμός πτυχίου). Εναλλακτικά γίνεται αποδεκτό και το παράρτημα διπλώματος.
  4. Συνοπτικό κείμενο στα γαλλικά στο οποίο οι υποψήφιοι θα αναπτύσσουν τους λόγους για τους οποίους επιθυμούν να παρακολουθήσουν το εν λόγω πρόγραμμα σπουδών.
  5. Βιογραφικό σημείωμα, συνοδευόμενο από τα απαιτούμενα αποδεικτικά των αναφερομένων σε αυτό, καθώς και από οποιοδήποτε υποστηρικτικό της υποψηφιότητας στοιχείο.
  6. Επικυρωμένοι και μεταφρασμένοι τίτλοι σπουδών που να αποδεικνύουν την πολύ καλή γνώση της γαλλικής και την καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας σύμφωνα με το συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο γίνεται αποδεκτό από το ΑΣΕΠ.
  7. Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου.
  8. Επιπρόσθετα για πτυχιούχους Τμημάτων Νομικής αναγνωρισμένων ομοταγών Πανεπιστημίων της αλλοδαπής: Τα ανωτέρω μαζί με πιστοποιητικό αναγνώρισης ισοτιμίας και αντιστοιχίας από το ΔΟΑΤΑΠ καθώς και αντιστοιχία της βαθμολογικής κλίμακας αυτών με τη βαθμολογική κλίμακα των ημεδαπών τίτλων.

Πληροφορίες για το Πρόγραμμα στην ιστοσελίδα του ΠΜΣ https://mdsec.law.auth.gr

Exit mobile version