Site icon Spoudase.gr

Διδασκαλία ξένων γλωσσών στην Ευρώπη: εκπαίδευση στη γλωσσική και πολιτισμική διαφορετικότητα των σχολικών πληθυσμών

Κάθε συνεργαζόμενο ίδρυμα απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) στη «Διδασκαλία ξένων γλωσσών στην Ευρώπη: εκπαίδευση στη γλωσσική και πολιτισμική διαφορετικότητα των σχολικών πληθυσμών» στους φοιτητές που αποπεράτωσαν επιτυχώς τις σπουδές τους. Το Δίπλωμα, το οποίο συντάσσεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις κάθε ιδρύματος, αναφέρει το συνεργαζόμενο ίδρυμα και υπογράφεται από τον Πρύτανη του κάθε ιδρύματος.

Το Κοινό Ελληνογαλλικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Κοινό ΠΜΣ) έχει ως γνωστικό αντικείμενο τη
Διδακτική των γλωσσών-πολιτισμών με ειδίκευση σχολείο και πολυγλωσσία.

Σκοπός του Κοινού ΠΜΣ είναι η εξειδικευμένη και υψηλής ποιότητας εκπαίδευση στη διαχείριση και αξιοποίηση της πολυγλωσσίας των μαθητικών πληθυσμών καθώς και η προαγωγή της έρευνας στα συγκεκριμένα πεδία.

Δείτε αναλυτικά τη προκήρυξη:

Το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ προκηρύσσει για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 την εισαγωγή δέκα (10) μεταπτυχιακών φοιτητριών και φοιτητών στο Διακρατικό Ελληνογαλλικό ΠΜΣ (Master 2) Διδασκαλία ξένων γλωσσών στην Ευρώπη: εκπαίδευση στη γλωσσική και πολιτισμική διαφορετικότητα των σχολικών πληθυσμών.

Το Διακρατικό ΠΜΣ απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) που αναγνωρίζεται τόσο από την Γαλλία όσο και από την Ελλάδα, είναι μονοετούς διάρκειας (90 ΕCTS) και δεν έχει δίδακτρα.

Τα μαθήματα του πρώτου εξαμήνου διεξάγονται στο Πανεπιστήμιο της Angers, ενώ αυτά του δευτέρου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Οι φοιτητές μετακινούνται με υποτροφία του Προγράμματος κινητικότητας Erasmus+.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μαθήματα, Πρακτική Άσκηση και συγγραφή Διπλωματικής Εργασίας. Η διδασκαλία διεξάγεται στη γαλλική ή αγγλική γλώσσα. Η Διπλωματική Εργασία εκπονείται στη γαλλική. Ανάλογα με το θέμα της ΔΕ και, κατά περίπτωση, υπάρχει η δυνατότητα εκπόνησής της στην ελληνική ή αγγλική γλώσσα.

Δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής του ΠΜΣ (βάσει φακέλου και προφορικής παρουσίασης) έχουν κάτοχοι πτυχίου τετραετούς φοίτησης ελληνόγλωσσων και ξενόγλωσσων Τµηµάτων Φιλολογίας και Ανθρωπιστικών σπουδών Α.Ε.Ι. της ηµεδαπής ή αναγνωρισµένων οµοταγών ιδρυµάτων της αλλοδαπής, καθώς και πτυχιούχοι στους οποίους αναγνωρίζεται η ισοτιμία μαθημάτων ή η επαγγελματική τους εμπειρία.

Οι υποψήφιοι πρέπει να καταθέσουν τα εξής δικαιολογητικά:

-Αίτηση Συμμετοχής
-Βιογραφικό σημείωμα
-Επικυρωμένο αντίγραφο πτυχίου/πτυχίων ή βεβαίωση περάτωσης σπουδών
-Πιστοποιητικό Αναλυτικής Βαθμολογίας
-Προσχέδιο ερευνητικής εργασίας στη γαλλική γλώσσα 2000 λέξεων (εάν δεν έχει εκπονηθεί προηγούμενη ΜΔΕ σε συναφές γνωστικό πεδίο)
-Πιστοποιητικό γλωσσομάθειας γαλλικής γλώσσας επιπέδου Γ1, εάν οι υποψήφιοι δεν είναι κάτοχοι του Πτυχίου Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Τμήματος της ημεδαπής ή της αλλοδαπής
-Αποδεικτικά ερευνητικής ή επαγγελματικής δραστηριότητας, εάν υπάρχουν
-Πιστοποιητικά γλωσσομάθειας άλλων γλωσσών εκτός της Γαλλικής.

Η επιλογή των υποψηφίων στο Πρόγραμμα μοριοδοτείται ως εξής:

-Βαθμός πτυχίου σε ποσοστό 20%
-Μέσος όρος βαθμολογίας σε σχετικά με το γνωστικό αντικείμενο του ΠΜΣ προπτυχιακά μαθήματα σε ποσοστό 20%
-Προσχέδιο ερευνητικής εργασίας και προφορική παρουσίαση 50%
-Κατοχή δεύτερου πτυχίου Α΄ ή Β΄ κύκλου σπουδών σε ποσοστό 5%
-Επαγγελματική δραστηριότητα σε ποσοστό 5%.

Ενδεικτική βιβλιογραφία για τη σύνταξη του προσχέδιου ερευνητικής εργασίας

-Byram M., B. Gribkova, H. Starkey, 2002. Développer la dimension interculturelle de l’enseignement des langues, Strasbourg, Éditions du Conseil de l’Europe. http://www.coe.int/t/dg4/linguistic/source/guide_dimintercult_fr.pdf

-Candelier M. (dir.), 2010. Cadre de Référence pour les Approches Plurielles des Langues et des Cultures, Graz, CELV/Conseil de l’Europe. http://carap.ecml.at/Portals/11/documents/CARAP_Version3_F_20091019.pdf

-De Carlo M., 1998. L’interculturel, Paris, CLE International. https://www.academia.edu/9649535/LINTERCULTUREL

Οι φάκελοι υποψηφιοτήτων θα πρέπει να αποσταλούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έως τις 8 Μαΐου 2020 στην ηλ. διεύθυνση της Γραμματείας του Τμήματος: secr@frl.uoa.gr

Υποψήφιοι που δεν δύνανται να καταθέσουν βεβαίωση ολοκλήρωσης σπουδών μέχρι την καταληκτική ημερομηνία, δηλ. την 8η Μαΐου 2020, μπορούν να υποβάλουν φάκελο υποψηφιότητας για τη συμμετοχή τους στην αξιολόγηση των υποψηφίων, με την απαρέγκλιτη υποχρέωση να την υποβάλουν το αργότερο μέχρι την ημερομηνία εγγραφής τους στο πρόγραμμα, 1-2 Σεπτεμβρίου 2020, διαφορετικά αποκλείονται από τη διαδικασία.

Exit mobile version