Site icon Spoudase.gr

Χημική και Βιομοριακή Ανάλυση

Σκοπός – Περιγραφή

Το ΠΜΣ “Χημική και Βιομοριακή Ανάλυση” έχει μία διττή στόχευση. Την θεωρητική αλλά και την πρακτική (εργαστηριακή) εκπαίδευση των φοιτητών στα αντικείμενα της “Χημικής Ανάλυσης” και της “Βιομοριακής Ανάλυσης”, τα οποία αποτελούν ένα απαραίτητο εργαλείο σε όλους τους κλάδους των φυσικών επιστημών, αλλά κατέχουν επίσης, κυρίαρχη θέση σε πολλές πτυχές της σύγχρονης κοινωνικής – οικονομικής ζωής. Η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για παραγωγή ποιοτικών προϊόντων αλλά και για παροχή υπηρεσιών υψηλής ακρίβειας και αξιοπιστίας καθιστά τη σύγχρονη χημική ανάλυση μια διαδικασία κρίσιμη και

ουσιαστική σε πολλούς εφαρμοσμένους τομείς, όπως η Φυσική, η Βιολογία, η Χημεία, η Χημική Μηχανική, η Φαρμακευτική, η Αρχαιολογία, η Ιατρική, η Εγκληματολογία, η Τέχνη, το Περιβάλλον και η Οικολογία κ.ά. Σε επιχειρήσεις και βιομηχανικές μονάδες που δραστηριοποιούνται στους παραπάνω τομείς, όπως π.χ. η φαρμακοβιομηχανία, η πετροχημική βιομηχανία, η βιομηχανία τροφίμων και πολλές άλλες, η χημική ανάλυση έχει πρωτεύοντα ρόλο στη διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων αλλά και στην αξιοπιστία των παρεχόμενων υπηρεσιών. Αφετέρου, οι βιομοριακές αναλύσεις βασίζονται σήμερα, κυρίως, στη χρήση προηγμένων τεχνικών Μοριακής Βιολογίας, οι οποίες βρίσκουν εφαρμογή σε τομείς της υγείας, των τροφίμων, της βιομηχανίας κτλ. Οι τρέχουσες πειραματικές τεχνικές δίνουν αποτελέσματα με μεγάλη ακρίβεια, υποστηρίζουν μεγάλο όγκο αναλύσεων, ενώ παράλληλα έχουν συμβάλει στη μείωση του κόστους κάθε ανάλυσης.

Οι σύγχρονες βιομοριακές αναλύσεις έχουν γίνει πιο προσιτές στο ευρύ κοινό και στην καθημερινή χρήση, οδηγώντας παράλληλα τις εξελίξεις στον χώρο της Υγείας και της Βιοτεχνολογίας.

Στόχος

Στόχος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών “Χημική και Βιομοριακή Ανάλυση” (ΧΒΑ), είναι:

Μαθησιακά αποτελέσματα

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, οι απόφοιτοί του θα είναι σε θέση να:

Πιστωτικές Μονάδες ECTS Προγράμματος Σπουδών

Το σύνολο των πιστωτικών μονάδων (ECTS) που απαιτούνται για την απόκτηση του Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών «Χημική και Βιομοριακή Ανάλυση» είναι 90 ECTS (30 ECTS ανά εξάμηνο).

Χαρακτηρισμός Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών

Master of Science (MSc)

Ταξινόμηση σύμφωνα με τον κώδικα ISCED-2013 της UNESCO

-με βάση τον τομέα εκπαίδευσης: 0512 – Biochemistry

-με βάση το επίπεδο σπουδών: 7

Διάρκεια φοίτησης

Το Π.Μ.Σ. «Χημική και Βιομοριακή Ανάλυση» (ΧΒΑ) διαρθρώνεται σε τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα, τα οποία περιλαμβάνουν πέντε (5) εξαμηνιαίες θεματικές ενότητες και εκπόνηση διπλωματικής εργασίας (ή/και πρακτικής άσκησης). Η ελάχιστη χρονική διάρκεια για την ολοκλήρωση του προγράμματος είναι ενάμιση (1,5) έτος. Το σύνολο των πιστωτικών μονάδων (ECTS) που απαιτούνται για την απόκτηση του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) είναι 90 ECTS.

Γλώσσα Διδασκαλίας

Η γλώσσα διδασκαλίας του Π.Μ.Σ είναι η Ελληνική. Η γλώσσα εκπόνησης διπλωματικής εργασίας είναι η Ελληνική ή η Αγγλική κατόπιν σχετικής έγκρισης της Κοσμητείας της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας.

Μέθοδος Διδασκαλίας

Όλες οι Θεματικές Ενότητες (Θ.Ε.) (ΧΒΑ50, ΧΒΑ51, ΧΒΑ52) του Προγράμματος προσφέρονται με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως διδασκαλίας. Οι Εργαστηριακές Θεματικές Ενότητες (Ε.Θ.Ε.) (ΧΒΑ53 και ΧΒΑ54), εκτός από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, περιλαμβάνουν και μία πενταήμερη εντατική εργαστηριακή εκπαίδευση στα Εργαστήρια του ΕΑΠ, στην Πάτρα.

Διδακτικό Υλικό

Το διδακτικό υλικό, στο οποίο βασίζεται το Πρόγραμμα και το οποίο οφείλουν οι φοιτήτριες και φοιτητές να μελετούν σε σταθερή βάση κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, αποτελείται από έντυπο υλικό το οποίο τους διανέμεται, καθώς και από υλικό που τίθεται στη διάθεσή τους μέσω του διαδικτύου. Πρόκειται για βασικό και συμπληρωματικό υλικό που αφορά στο περιεχόμενο κάθε Θεματικής Ενότητας (Θ.Ε.).


Ακαδημαϊκό Έτος 2019-2020

Προσφερόμενες θέσεις για το εαρινό εξάμηνο: 60

Γίνονται δεκτοί/ές:

Απόφοιτοι του προγράμματος «Σπουδές στις Φυσικές Επιστήμες» του ΕΑΠ ή απόφοιτοι Πανεπιστημίου των τμημάτων Χημείας ή Χημικής Μηχανικής ή Φυσικής ή Φυσικών Επιστημών ή Επιστήμης Υλικών ή Μηχανικών Επιστήμης Υλικών ή Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών ή Περιβάλλοντος ή Βιολογίας ή Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας ή Βιοτεχνολογίας ή Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας ή Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών ή Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής ή Φαρμακευτικής ή Ιατρικής ή Κτηνιατρικής ή Γεωλογίας ή Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος ή Επιστημών της Θάλασσας ή Γεωγραφίας ή Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων ή Μηχανικών Περιβάλλοντος ή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων ή Μηχανικών Διαχείρισης Ενεργειακών Πόρων ή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών ή Γεωπονίας ή Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής ή Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών ή Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας ή Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων ή Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής ή Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων ή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ή Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής ή Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής ή Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος ή Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος ή Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος ή Αγροτικής Ανάπτυξης ή Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης ή Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου ή Επιστημών Οίνου Αμπέλου και Ποτών ή Μηχανικών Βιοιατρικής ή Πληροφορικής με Εφαρμογές στην Βιοιατρική ή Μαιευτικής ή Νοσηλευτικής ή Φυσικοθεραπείας ή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών ή συναφών τμημάτων, καθώς και απόφοιτοι Τ.Ε.Ι. των τμημάτων Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης ή Τεχνολογίας Πετρελαίου ή Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου ή Μηχανικών Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου και Μηχανολόγων Μηχανικών ή Μηχανικών Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος ή Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος ή Μηχανικών Περιβάλλοντος και Μηχανικών Αντιρρύπανσης ή Βιολογικής Γεωργίας ή Τεχνολογίας Τροφίμων ή Τεχνολόγων Γεωπόνων ή Διατροφής και Διαιτολογίας ή Τεχνολόγων Περιβάλλοντος ή Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος ή Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών ή Τεχνολογίας Αλιείας – Υδατοκαλλιεργειών ή Αισθητικής και Κοσμητολογίας ή Ιατρικών Εργαστηρίων ή Νοσηλευτικής ή Μαιευτικής ή Φυσικοθεραπείας ή συναφών τμημάτων.

Οι αλλοδαποί υποψήφιοι φοιτητές θα πρέπει να έχουν πιστοποιημένη επάρκεια της Ελληνικής Γλώσσας επιπέδου τουλάχιστον Γ1. Επίσης, απαιτείται από όλους τους φοιτητές η πολύ καλή γνώση της Αγγλικής Γλώσσας, η οποία βεβαιώνεται από σχετικά πιστοποιητικά ή από υπεύθυνη δήλωση του υποψήφιου φοιτητή.

Σημείωση:

Όπου στα προηγούμενα γίνεται αναφορά σε:

α. Πτυχιούχους Τμημάτων Πανεπιστημίων ή Τ.Ε.Ι., εννοούνται οι πτυχιούχοι τμημάτων: ελληνικών Πανεπιστημίων ή Τ.Ε.Ι. ή οι έχοντες ισότιμους και συναφείς τίτλους της αλλοδαπής αναγνωρισμένους από το ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α. ή το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ή το Ι.Τ.Ε. αντίστοιχα ή οι κάτοχοι πρώτου κύκλου σπουδών των ως άνω τμημάτων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής*.

β. Πτυχιούχους Πανεπιστημίων ή Τ.Ε.Ι., εννοούνται οι πτυχιούχοι ελληνικών Πανεπιστημίων ή Τ.Ε.Ι., οι έχοντες ισότιμους τίτλους της αλλοδαπής αναγνωρισμένους από το ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α. ή το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ή το Ι.Τ.Ε. αντίστοιχα ή οι κάτοχοι πρώτου κύκλου σπουδών ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής*.

Με τον όρο δε Πανεπιστήμια εννοούμε Πανεπιστημιακές Σχολές, Πολυτεχνεία και την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

*Επισήμανση: Σύμφωνα με την παρ. 7, αρ. 34 του ν. 4485/2017 «Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών δεν απονέμεται σε φοιτητή του οποίου ο τίτλος σπουδών πρώτου κύκλου από ίδρυμα της αλλοδαπής δεν έχει αναγνωριστεί από το Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), σύμφωνα με το ν.3328/2005 (Α’80)».

Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνει αποκλειστικά μέσω του διαδικτύου.

Η έναρξη υποβολής των αιτήσεων ξεκινάει από τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 12:00.

Το σύστημα υποβολής αιτήσεων θα παραμείνει ανοικτό μέχρι τη συμπλήρωση του αριθμού των προσφερόμενων θέσεων και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 16ης Ιανουαρίου  2020 και ώρα 12:00

Exit mobile version