https://www.spoudase.gr/arthra/?p_asid=6&p_asp_data=Y3VycmVudF9wYWdlX2lkPTM3NTg0JnF0cmFuc2xhdGVfbGFuZz0wJmZpbHRlcnNfY2hhbmdlZD0xJmZpbHRlcnNfaW5pdGlhbD0wJmFzcF9nZW4lNUIlNUQ9ZXhhY3QmYXNwX2dlbiU1QiU1RD10aXRsZSZhc3BfZ2VuJTVCJTVEPWNvbnRlbnQmdGVybXNldCU1QmthdGVnb3JpZXNfYXJ0aHJvbl8lNUQlNUIlNUQ9NTQwOSZjdXN0b21zZXQlNUIlNUQ9YXJ0aHJh
Συμβουλές

Τι είναι το GMAT; Όσα πρέπει να γνωρίζετε

bookmark

 

GMAT

Τα τελευταία πολλά χρόνια, τα πανεπιστήμια ιδιαίτερα στο εξωτερικό, ζητούν πτυχίο Αγγλικών IELTS, TOEFL και GMAT. Το τελευταίο διάστημα αυτό συμβαίνει και με ελληνικά πανεπιστήμια. Πριν την διεύρυνση της ζήτησης αυτών των πτυχίων ως προαπαιτούμενων, υπήρχαν τα κλασικά πτυχία του Lower και του Proficency.

To Spoudase.gr με αυτό το άρθρο που αναφέρεται στο GMAT ξεκινάει ένα μεγάλο αφιέρωμα-οδηγό στα παραπάνω πτυχία. 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, για να ενημερώνεστε καθημερινά για Μεταπτυχιακά, Υποτροφίες, Σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό

Τι είναι το GMAT

To GMAT είναι τεστ που εξετάζει τη λεκτική, ποσοτική, λογική και αναλυτική ικανότητα. Ζητείται από τους υποψήφιους για μεταπτυχιακές σπουδές στο οικονομικό τομέα. Πιο συγκεκριμένα ζητείται σε Μεταπτυχιακά προγράμματα πάνω στην Διοίκηση Επιχειρήσεων, στο Management, στο πεδίο του Finance και άλλα. (MBA, MSc).

Η εξέταση γίνεται μέσω υπολογιστή στην Αγγλική γλώσσα και περιλαμβάνει ένα θέμα έκθεσης, και ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών σε θέματα κατανόησης γραπτού λόγου, μαθηματικών και λογικών προβλημάτων.

Όπως είπαμε η συντριπτική πλειοψηφία των Business Schools του εξωτερικού ζητούν το GMAT ενώ πλέον το ζητούν και τμήματα ελληνικών πανεπιστημίων όπως, το το ΜΒΑ Ιnternational του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το ALBA ΜΒΑ καθώς και το ΜΒΑ in Banking και ΜΒΑ in Shipping του ALBA Business School, το ΜΒΑ πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και άλλα.

Για τους αριθμούς περισσότερα από 6000 μεταπτυχιακά προγράμματα σε 2.100 πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν το GMAT ως κριτήριο πρόσβασης των φοιτητών τους.

Η βαθμολογία του τεστ GMAT ισχύει για πέντε χρόνια οπότε έχετε την ευελιξία να επιλέξετε αν θα αρχίσετε τις μεταπτυχιακές σας σπουδές αμέσως μετά το πανεπιστήμιο ή αργότερα. Αν σκοπεύετε να κάνετε αίτηση σε σχολή επιχειρήσεων κάποια στιγμή μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, συνιστάται να κάνετε το GMAT όσον το δυνατόν συντομότερα – ενώ ακόμα σπουδάζετε, ή λίγο μετά την αποφοίτησή σας, ενώ ακόμα είστε ακόμα συνηθισμένοι να δίνετε εξετάσεις.  

Οι εξετάσεις είναι διαθέσιμες σε ολόκληρο τον κόσμο, και πάνω από 110 εξεταστικά κέντρα, σχεδόν κάθε μέρα του χρόνου.  Η εξέταση γίνεται μέσω υπολογιστή

Μεθοδολογία

Το πιο σημαντικό είναι ότι ο μέσος χρόνος που διατίθεται να διαβάσει ο υποψήφιος την ερώτηση και να απαντήσει είναι 2 λεπτά. Αν κανείς σε αυτό συνυπολογίσει την κούραση των περίπου 4 ωρών της διαδικασίας του τεστ, την ολοένα αυξανόμενη δυσκολία των ερωτήσεων σε περίπτωση σωστών απαντήσεων, την ανομοιογένεια των τιθέμενων ερωτήσεων και την πίεση των εξετάσεων τότε καταλαβαίνει ότι η δυσκολία της κάθε ερώτησης μεγαλώνει.

Με περισσότερα από 30 χρόνια ενασχόλησης με τα τεστ είμαστε σε θέση να προετοιμάσουμε αποτελεσματικά τον υποψήφιο στις ομάδες θεματικών ενοτήτων και “παγίδων” που θα αντιμετωπίσει. Με τις διδασκόμενες μεθόδους και τεχνικές μειώνουμε αισθητά τους απαιτούμενους χρόνους σωστής απάντησης. Αυτά συνδυαζόμενα με το τρόπο εργασίας που υποδεικνύουμε στους φοιτητές μας οδηγούν στα υψηλά σκορς και στην αποδοχή τους από τα πανεπιστήμια της επιλογής τους.

Ερωτήσεις περί GMAT

Πώς κάνω αίτηση για να δώσω το τεστ;

Ο πιο απλός τρόπος είναι μέσω Internet με χρήση πιστωτικής κάρτας. Εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε την αίτηση, τηλεφωνικά, ταχυδρομικά ή με φαξ. Για να κλείσετε θέση τώρα μέσω internet επιλέξτε τον παρακάτω σύνδεσμο: Schedule a GMAT appointment

Υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις και πότε;

Για να ελέγξετε τη διαθεσιμότητα των θέσεων επιλέξτε τον παρακάτω σύνδεσμο: Find a Test Center

Πόση ώρα διαρκεί το τεστ και ποιά είναι η κλίμακα βαθμολογίας του;

Το τεστ διαρκεί 4 ώρες. Η κλίμακα βαθμολογίας είναι 200…..800. Το Analytical Writing section και το Integrated Reasoning section βαθμολογούνται ξεχωριστά με κλίμακα βαθμολογίας 0…..6 και 1…..8 αντίστοιχα.

Πόσο κοστίζει για να δώσω εξετάσεις;

Το κόστος των εξετάσεων είναι $250 συν ΦΠΑ.

Μέχρι πόσες φορές μπορώ να δώσω;

Μία φορά καθε 16 ημέρες και το ανώτατο μέχρι 5 φορές το χρόνο.

Πόσα χρόνια διαρκούν τα αποτελέσματα;

5 χρόνια.

Πότε παίρνω τα αποτελέσματα;

Ανεπίσημα τα αποτελέσματα τα μαθαίνετε αμέσως μετά την ολοκλήρωση του τεστ (εκτός από τα αποτελέσματα στο Analytical Writing). Ολοκληρωμένα, στέλνονται σε σας και στα πανεπιστήμια της επιλογής σας μετά από περίπου 20 ημέρες.

Ποιο είναι το επίσημο site του GMAT;

Το επίσημο site του GMAT είναι www.mba.com, στο οποίο μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για το τεστ καθώς και να προμηθευτείτε επίσημο υλικό.

Ποια είναι η κλίμακα βαθμολόγησης;

Το μέγιστο σκορ που μπορεί ένας υποψήφιος να επιτύχει είναι 800 (με βαθμολογία πολλαπλάσια του 10).
 
Ποιό θεωρείται ένα καλό score στο GMAT;

Tα Πανεπιστήμια παγκοσμίως βλέπουν θετικά οποιοδήποτε σκορ πάνω από  550 στα 800, αλλά για να εξασφαλίσετε την εισαγωγή σας στα κορυφαία Πανεπιστήμια του εξωτερικού θα πρέπει να έχετε ένα σκορ που να ξεπερνά το 620 ή και το 650 στα  800 κατά περίπτωση 

Τι είναι το CAT (Computer Adaptive Test), δηλαδή Test με ερωτήσεις μεταβαλλόμενης δυσκολίας;

Σε ένα τέτοια σύστημα εξετάσεων, η οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή παρουσιάζει μία ερώτηση κάθε φορά, η οποία επιλέγεται από μια πληθώρα ερωτήσεων. Οι ερωτήσεις όλες που παρουσιάζονται στον εξεταζόμενο είναι αποθηκευμένες σε μια μεγάλη βάση ερωτήσεων, κατηγοριοποιημένες σύμφωνα με το περιεχόμενο και το βαθμό δυσκολίας τους.
 
Η πρώτη ερώτηση που εμφανίζεται στον εξεταζόμενο είναι μέτριας δυσκολίας και η κάθε επόμενη ερώτηση που θα εμφανιστεί εξαρτάται από το εάν απάντησε ή όχι σωστά ο εξεταζόμενος. Εάν δώσει σωστή απάντηση, τότε η επόμενη ερώτηση που θα του εμφανιστεί στην οθόνη θα είναι μεγαλύτερης δυσκολίας. Με άλλα λόγια, το πρόγραμμα CAT (Computer Adaptive Test) προσαρμόζει τις ερωτήσεις σύμφωνα με το επίπεδο του εξεταζόμενου.
 
Κάθε ερώτηση στο GMAT είναι πολλαπλών επιλογών, και διαθέτει 5 πιθανές απαντήσεις, από τις οποίες καλείται ο εξεταζόμενος να επιλέξει τη μία σωστή. Η επόμενη ερώτηση εμφανίζεται μόνο στην περίπτωση που απαντήσει στην τρέχουσα ερώτηση, οπότε δεν μπορεί να υπερπηδήσει ερώτηση και να πάει, χωρίς να απαντήσει, στην επόμενη.  

Ποια είναι τα κύρια μέρη του τεστ GMAT, και τι μετρούν;

Οι εξετάσεις GMAT έχουν τέσσερα κύρια μέρη που εξετάζουν τέσσερις διαφορετικούς τύπους δεξιοτήτων συλλογισμού: Ποσοτική, Λεκτική, Ολοκληρωμένη Συλλογική και Αναλυτική Γραφή. Ο συνολικός χρόνος εξέτασης είναι τρεις και μισή ώρες, όμως πρέπει να υπολογίσεις τον συνολικό χρόνο περίπου στις τέσσερις ώρες, μαζί με τα προαιρετικά διαλείμματα. Με τη σειρά, είναι:

1. Αξιολόγηση Αναλυτικής Γραφής: Η ΑΑΓ αποτελείται από ένα 30-λεπτο δοκίμιο, Ανάλυση ενός Επιχειρήματος. Θα σας δοθεί ένα επιχείρημα και θα κληθείτε να αναλύσετε το σκεπτικό πίσω από αυτό το επιχείρημα και να γράψετε μια κριτική πάνω σε αυτό. Το θέμα του επιχειρήματος θα είναι γενικού ενδιαφέροντος που θα αφορά τις επιχειρήσεις ή διάφορα άλλα θέματα. Δεν απαιτούνται συγκεκριμένες γνώσεις όσον αφορά το θέμα του επιχειρήματος, δεδομένου ότι σε αυτή την ενότητα αξιολογείται η ικανότητά σας στην αναλυτική γραφή. Δε θα σας ζητηθεί να παρουσιάσετε τις δικές σας απόψεις επί του θέματος.

2. Ενότητα Ολοκληρωμένης Συλλογιστικής: Δείξτε στις σχολές και στους εργοδότες τα προσόντα που έχουν σημασία με την μοναδική Ενότητα Ολοκληρωμένης Συλλογιστικής του τεστ GMAT. Αυτή η 30-λεπτη ενότητα έχει 12 ερωτήσεις σχεδιασμένες να μετρήσουν την ικανότητά σας να αναλύσετε στοιχεία που σας παρουσιάζονται σε διάφορες μορφές και από πολλαπλές πηγές. Τα παρακάτω είναι ορισμένα από τα προσόντα που μετρώνται: η οργάνωση πληροφοριών για να βρείτε σχέσεις που λύνουν αλληλένδετα προβλήματα, ο συνδυασμός πληροφοριών για την επίλυση σύνθετων προβλημάτων, και η σύνθεση πληροφοριών που παρουσιάζονται σε γραφήματα, κείμενα και αριθμούς. Τα προσόντα που μετρώνται σε αυτή την ενότητα είναι πολύ σημαντικά στον τομέα της εκπαίδευσης διοίκησης καθώς επίσης και σε αυτό το πλούσιο σε δεδομένα περιβάλλον στο οποίο λειτουργούμε.

3. Ποσοτική ενότητα: Αυτή η 75-λεπτη ενότητα αποτελείται από 37 ερωτήσεις που μετρούν την ικανότητά σας στην επίλυση ποσοτικών προβλημάτων, την ποσοτική αιτιολόγηση και την ερμηνεία γραφικών δεδομένων. Σε ολόκληρη την ενότητα αναμιγνύονται δύο τύποι ερωτήσεων – Επίλυση Προβλημάτων και Επάρκεια Δεδομένων. Και οι δύο τύποι απαιτούν γνώση της αριθμητικής, στοιχειώδη άλγεβρα και ευρέως διαδεδομένες έννοιες της γεωμετρίας. Αυτή η ενότητα μετρά τα συλλογιστικά σας προσόντα, σε αντίθεση με τα υποκείμενα προσόντα σας στα μαθηματικά.

4. Προφορική ενότητα: Αυτή η 75-λεπτη ενότητα έχει 41 ερωτήσεις που μετρούν την ικανότητά σας να διαβάσετε και να κατανοήσετε γραπτό υλικό, να αξιολογήσετε και να αιτιολογήσετε επιχειρήματα, καθώς επίσης και να διορθώσετε γραπτό υλικό ώστε να εναρμονίζεται με τα κανονικά Αγγλικά. Η Κατανόηση Γραπτού Κειμένου, η Διόρθωση Προτάσεων και η Κριτική Αιτιολόγηση ερωτήσεων αναμειγνύονται σε αυτή την ενότητα. 

Λεωνίδας Βουρλιώτης

Επιστημονικός συνεργάτης του spoudase.gr

Share on Facebook Tweet Pin it Share on LinkedIn Send email