https://www.spoudase.gr/arthra/?p_asid=6&p_asp_data=Y3VycmVudF9wYWdlX2lkPTM3NTg0JnF0cmFuc2xhdGVfbGFuZz0wJmZpbHRlcnNfY2hhbmdlZD0xJmZpbHRlcnNfaW5pdGlhbD0wJmFzcF9nZW4lNUIlNUQ9ZXhhY3QmYXNwX2dlbiU1QiU1RD10aXRsZSZhc3BfZ2VuJTVCJTVEPWNvbnRlbnQmdGVybXNldCU1QmthdGVnb3JpZXNfYXJ0aHJvbl8lNUQlNUIlNUQ9NTQwOSZjdXN0b21zZXQlNUIlNUQ9YXJ0aHJh
Συμβουλές

Τι είναι τα Graduate Trainee Programmes

bookmark

 

Ανησυχείς για το πώς θα χτίσεις την απαραίτητη προϋπηρεσία που αναζητούν οι εργοδότες; | Της Αφροδίτης Βογδάνου

Είναι γεγονός ότι παρόλο που ένα μεγάλο μέρος των νέων αποφασίζει να μεταναστεύσει στο εξωτερικό αναζητώντας μια καλύτερη επαγγελματική πορεία υπάρχει και μια τολμηρή μερίδα που αποφασίζει να μείνει στην πατρίδα της και να στηρίξει τα όνειρα, τη δυναμική και τη διάθεσή της, τώρα που κάνει το ντεμπούτο της στην αγορά εργασίας. Τι πρόκειται να γίνει, λοιπόν, µε τους τελειόφοιτους και τους αποφοίτους που ξεκινούν να ανοίγουν τα µάτια και τα φτερά τους προς νέους ορίζοντες; Υπάρχουν υποδομές, συνθήκες και ευκαιρίες για αυτούς; Μπορούν να ονειρευτούν ελεύθερα για την επαγγελματική τους πορεία, κι ας µη διαθέτουν ακόμα την ωριμότητα και τη γνώση να διαχειριστούν τις προκλήσεις του αύριο;

Μια απάντηση στις ερωτήσεις αυτές θα μπορούσαν να είναι και τα Graduate Trainee Programms. Πρόκειται για προγράμματα μαθητείας εταιρειών, που ενώ παρέχουν χαμηλότερο μισθό στους αιτούντες, υπόσχονται ότι μετά το τέλος τους θα τους έχουν βοηθήσει να αναπτύξουν όλα εκείνα τα απαραίτητα skills που είναι χρήσιμα για την αγορά εργασίας. Γιατί όμως θα πρέπει ένας απόφοιτος να κάνει αίτηση σε κάποιο από αυτά; Ποια είναι τα οφέλη που μπορεί να έχει;

► Υποστηρίζεται η μετάβαση από το πανεπιστήμιο στο εργασιακό περιβάλλον

Μπορεί να έχεις αρκετή εργασιακή εμπειρία, είτε είναι από διάφορες δουλειές που έκανες ως φοιτητής, είτε είναι από πρακτική άσκηση που ολοκλήρωσες ως μέρος του πτυχίου σου. Αυτό όμως δεν κάνει λιγότερο αγχωτική και δύσκολη τη μετάβση από full time φοιτητή σε full time εργαζόμενο. Τα καλά Graduate Training Programmes έχουν σχεδιαστεί ειδικά για εκείνους που μόλις αποφοίτησαν και είναι έτσι δομημένα για να προσφέρουν υποστήριξη και πολύτιμες δεξιότητες για να χτιστεί η αναγκαία αυτοπεποίθηση στο εργασιακό περιβάλλον. 

► Σε βοηθούν να επιλέξεις την καριέρα που σου ταιριάζει 

Δεν είναι ασυνήθιστο να είσαι αβέβαιος ακόμα και μετά την αποφοίτησή σου για το ποια ακριβώς καριέρα σου ταιριάζει. Πολλά graduate trainee programms  δεν έχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις ως προς τη φύση των σπουδών καθώς πολλές από τις δεξιότητες που κάποιος ανέπτυξε στο πανεπιστήμιο είναι μεταφερόμενες. Αντίθετα, αν ανέφεραν συγκεκριμένη φύση σπουδών θα ήταν πολύ πιθανό να περιορίσουν τα αντικείμενα ενδιαφέροντός σου αφού μπορεί να βρεις κάτι που δεν είχες σκεφτεί ποτέ πριν ότι θα σου άρεσε να κάνεις. Επίσης, υπάρχουν και προγράμματα στα οποία υπάρχουν εναλλαγές μεταξύ των τμημάτων που απασχολείσαι προκειμένου να βρεις αυτό στο οποίο η προσωπικότητα και οι δεξιότητές σου ταιριάζουν. 

► Σε βοηθούν να συνεχίσεις την επαγγελματική σου ανάπτυξη 

Πολλά Graduate training programmes σου δίνουν τη δυνατότητα και κάνεις παράλληλα με τη δουλειά σου και κάποια επαγγελματική πιστοποίηση κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο έχεις την ευκαιρία να εφαρμόσεις στην πράξη όσα έμαθες κατά τη διάρκεια των σπουδών σου αλλά μπορείς και να τα εμπλουτίσεις με επαγγελματικές πιστοποιήσεις που θα ταιριάζουν στη συγκεκριμένη επαγγελματική πορεία που θα θες να ακολουθήσεις. 

Πώς θα βρεις ένα καλό graduate training programme;

Σίγουρα αξίζει και τον κόπο και την προσπάθεια για να ψάξεις για ένα καλό graduate training programme. Οι ευκαιρίες σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες είναι πιθανόν να είναι οι πρώτες που σου έρχονται στο μυαλό αλλά και στα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησής σου αλλά υπάρχει μεγάλος όγκος τέτοιων ευκαιριών και σε άλλες μικρότερες εταιρείες. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι μικρότερες εταιρείες τείνουν να προσελκύουν λιγότερους υποψηφίους οπότε ακόμα και αν το επίπεδο ανταγωνισμού είναι παρόμοιο, οι πιθανότητες να επιλεγείς για τη θέση αυξάνονται σημαντικά. Ένα πρόγραμμα σε μια μικρομεσαία επιχείρηση θα σου προσφέρει εξίσου πολύτιμες γνώσεις και σε πολλές περιπτώσεις θα σου παρέχει πολύ περισσότερες ευκαιρίες εξέλιξης. Το να δουλεύεις σε μια μικρή εταιρεία συχνά σου δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσεις περισσότερη εμπειρία και να έχεις περισσότερες αρμοδιότητες. 

✔ Ξεκάθαρο πλάνο ανάπτυξης

Ένα graduate programme θα παρέχει ξεκάθαρες προοπτικές εξέλιξης μέσω συνεχούς εκπαίδευσης και θα σου δίνει την ευκαιρία να εμπλακείς με πολλά και διαφορετικά projects. Θα αναφέρει ξεκάθαρα ότι υπάρχει η δυνατότητα μόνιμης απασχόλησης μετά το τέλος του για τους υποψήφιους που θα δείξουν ότι έχουν αναπτύξει τις κατάλληλες δεξιότητες και έχουν ενσωματωθεί στην κουλτούρα της εταιρείας.   

✔ Υποστήριξη καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος

Οι οργανισμοί που εφαρμόζουν τέτοια προγράμματα οφείλουν να δεσμευτούν στην υποστήριξη των υποψηφίων για την επίτευξη των στόχων τους. Ο στόχος των προγραμμάτων αυτών δεν είναι μια απασχόληση μικρής διάρκειας, αλλά το “χτίσιμο” των υποψηφίων από την αρχή για να είναι σε θέση να αναλάβουν ρόλους με αυξημένα καθήκοντα μετά το τέλος του προγράμματος. Γι’ αυτό, εστίασε σε προγράμματα που θα σου προσφέρουν την υποστήριξη με οποιοδήποτε τρόπο. Από το να κάνεις καθημερινές συναντήσεις με κάποιον υπεύθυνο, μέχρι το να έχεις κάποιον μέντορα. 

✔ Βραβευμένοι Εργοδότες 

Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι οι απόφοιτοι προσανατολίζονται συχνά σε μια εταιρεία και λόγω των ευκαιριών που δίνει αλλά κυρίως λόγω της κουλτούρας της. Οι άνθρωποι θέλουν να βρίσκονται σε εργασιακά περιβάλλοντα στα οποία θα αισθάνονται ευτυχισμένοι, θα έχουν την υποστήριξη, τα κίνητρα και τις επιβραβεύσεις που χρειάζονται προκειμένου να είναι αποδοτικοί. Ένας καλός τρόπος για να ανακαλύψεις σε τι εταιρεία θα ήθελες να δουλέψεις, είναι να ψάχνεις για βραβεία σε εταιρείες όπως Employers Awards κ.ά.

Όταν έρθει η ώρα να κάνεις αίτηση για κάποιο graduate recruitment programme, να είσαι σίγουρος ότι θα επενδύσεις όσο χρόνο πρέπει για να φτιάξεις μια αίτηση με στόχο τη θέση αυτή. Ακόμα και αν βρεις πολλά τέτοια προγράμματα που σε ενδιαφέρουν και θέλεις να κάνεις αίτηση, θα πρέπει να αντισταθείς στον πειρασμό να επιταχύνεις τη διαδικασία στέλνοντας παντού την ίδια αίτηση. Αν επενδύσεις χρόνο στο να διαμορφώσεις την αίτησή σου ώστε να ταιριάζει στην εταιρεία και στο πρόγραμμα στο οποίο κάνεις αίτηση, οι πιθανότητες να περάσεις στην επόμενη φάση της συνέντευξης θα είναι σίγουρα πολύ μεγαλύτερες. 

Ενδεικτικά κάποιες εταιρείες που έχουν Graduate Trainee Programms είναι οι: Vodafone, Adecco, P&G, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, WIND, Papastratos. Ακόμα μπορείτε να δείτε και το πρόγραμμα Regeneration.

Share on Facebook Tweet Pin it Share on LinkedIn Send email