https://www.spoudase.gr/arthra/?p_asid=6&p_asp_data=Y3VycmVudF9wYWdlX2lkPTM3NTg0JnF0cmFuc2xhdGVfbGFuZz0wJmZpbHRlcnNfY2hhbmdlZD0xJmZpbHRlcnNfaW5pdGlhbD0wJmFzcF9nZW4lNUIlNUQ9ZXhhY3QmYXNwX2dlbiU1QiU1RD10aXRsZSZhc3BfZ2VuJTVCJTVEPWNvbnRlbnQmdGVybXNldCU1QmthdGVnb3JpZXNfYXJ0aHJvbl8lNUQlNUIlNUQ9NTQxMSZjdXN0b21zZXQlNUIlNUQ9YXJ0aHJh
Ενημέρωση

Τα Τμήματα που προήλθαν από ΤΕΙ συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται με καχυποψία

bookmark

 

Ο Ομότιμος Καθηγητής Ευάγγελος Γαζής ΕΜΠ για τo Τμήμα Φυσικής στην Καβάλα

Το Τμήμα Φυσικής στην Καβάλα είναι ένα νέο Τμήμα, που μόλις τώρα κάνει τα πρώτα του βήματα. Ωστόσο το Τμήμα αυτό καθ’ εαυτό έχει μια μακρά ιστορία. Προέρχεται από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΤΕΙ-ΑΜΘ το όποιο είχα την τύχη να γνωρίσω το 2008. Τότε, που με τον Καθηγητή και Ακαδημαϊκό Δημήτρη Νανόπουλο εγκαινιάσαμε, μπροστά σε ένα πολυπληθές ακροατήριο στην Καβάλα, ένα νέο επιστημονικό περιοδικό, το Journal of Engineering Science and Technology Review (http://www.jestr.org), το οποίο σήμερα καλύπτεται από τη βάση του Scopus.

Το πρώτο ερώτημα έρχεται αυθόρμητα. Πόσα άραγε επιστημονικά περιοδικά εκδίδονται από τα Πανεπιστήμιά μας και πόσα από αυτά καλύπτονται από μία παγκοσμίου κύρους επιστημονική βάση; Η σύντομη απάντηση είναι, πολύ λίγα.

Η πορεία των πραγμάτων είναι εξίσου ενδιαφέρουσα. Στο πλαίσιο του Τμήματος υπεγράφη Μνημόνιο Συναντίληψης (Memorandum of Understanding) με το Διεθνές Ευρωπαϊκό Κέντρο Σωματιδιακής Έρευνας CERN. Καρπός της συνεργασίας αυτής, μεταξύ άλλων, ήταν να εγκαταστήσουμε ένα μεγάλο και σύγχρονο υπερυπολογιστικό κέντρο GRID επιπέδου Tier2 στo Τμήμα και να συνδεθεί, επί συνεχούς βάσεως από τότε, με το μεγαλύτερο πείραμα σωματιδιακής φυσικής του κόσμου το ATLAS, που καταμετρά τις αλληλεπιδράσεις πρωτονίων-πρωτονίων στον μεγάλο αδρονικό επιταχυντή Large Hadron Collider-LHC, περιμέτρου 27 χιλιομέτρων. Παράλληλα, αναπτύχθηκαν καινοτόμα ερευνητικά προϊόντα με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ωστόσο, τίποτα απ’ όλα τα παραπάνω δεν έχει αξία στη Χώρα μας, αν η βάση εισαγωγής δεν προσιδιάζει στο νομιζόμενο κύρος μίας καθηγητικής Σχολής, όπως το Τμήμα Φυσικής. Η προσπάθεια διαγράφεται με μία μονοκονδυλιά, ακόμη και αν υπάρχουν κατασκευασμένες καταστάσεις που κρύβουν την αλήθεια των πραγμάτων.

Ας δούμε μερικές από αυτές αναλυτικότερα:

Τα Τμήματα που προήλθαν από την μετεξέλιξη των ΤΕΙ συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται με καχυποψία και δυστυχώς προς αυτή την κατεύθυνση δεν βρίσκουν την απαραίτητη βοήθεια του Υπουργείου Παιδείας. Για παράδειγμα, εφέτος, αιφνιδιαστικά, χωρίς δηλαδή να υπάρξει κανένας διάλογος, το Υπουργείο Παιδείας κατέστησε τα νέα Τμήμα Φυσικής στην Καβάλα και Λαμία, αναντίστοιχα με τα απολύτως ομοειδή παλαιότερα Τμήματα Φυσικής που πέρυσι είχαν κριθεί αντίστοιχα!

Ασχέτως με τις όποιες αιτιάσεις, στην πραγματικότητα έκλεινε το «μάτι» στους υποψηφίους να μη τα δηλώσουν στις προτιμήσεις τους. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που τόσο το Φυσικό της Καβάλας όσο και της Λαμίας είχαν χαμηλότερες επιδόσεις στις ήδη χαμηλές επιδόσεις της χρονιάς. Το δεύτερο λοιπόν ερώτημα είναι στην πολυδιαφημιζόμενη αξιολόγηση, αυτή η αταξία θα ληφθεί υπόψη ή θα είναι μία βολική συστροφή (conventionalist twist) κατά Karl Popper;

Ούτε όμως και οι προβλεπόμενες οικονομικές ενισχύσεις από την Πολιτεία καταβλήθηκαν, παρά το γεγονός ότι δεσμεύτηκαν κονδύλια από το ΕΣΠΑ. Ως αποτέλεσμα υπήρξε ένας βαθμός αντικανονικότητας στην ανάπτυξη αυτών των Τμημάτων.

Αναμφίβολα υπάρχουν ευθύνες και από το συγκεκριμένο Τμήμα, το οποίο δεν έκανε την καλύτερη παρουσίαση των αρετών του, των καινοτομιών που έχει αναπτύξει και των γιγαντιαίων εξοπλισμών που διαθέτει. Παρόλα αυτά δεν είναι σωστό ένα νέο Τμήμα αντί να το αγκαλιάσουμε να το πετροβολούμε.

Εδώ, αν θέλετε είναι το κομβικό σημείο, όσοι είμαστε στον ακαδημαϊκό χώρο της έρευνας και της επιστήμης γνωρίζουμε ότι οι δυσκολίες είναι στα πρώτα και όχι στα ύστερα βήματα. Ως εκ τούτου είναι άδικη μια τέτοια αντιμετώπιση για το νέο Τμήμα Φυσικής της Καβάλας το οποίο κατά την γνώμη μου έχει πολύ περισσότερες αρετές από ότι ελαττώματα. Οι νέοι φοιτητές που σπουδάζουν σε αυτό και το ξέρουν και το διαπιστώνουν καθημερινά. Ελπίζω συνάδελφοι και εργαστήρια από τα αδελφά Τμήματα Φυσικής να δουν με διαφορετική άποψη τα δύο νέα Τμήματα στη Καβάλα και Λαμία και να συνεργαστούν μαζί τους προς όφελος πάντοτε της νεολαίας που επέλεξε να σπουδάσει Φυσική.

Πηγή: esos.gr

 

Share on Facebook Tweet Pin it Share on LinkedIn Send email