Loading...
Ενημέρωση

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που κάνει διαγνώσεις παιδικών ασθενειών

bookmark
Share

 

Καινοτομία στον τομέα της υγείας

Το πρώτο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο είναι ικανό να κάνει διαγνώσεις κοινών παιδικών ασθενειών, το ίδιο καλά ή ακόμη καλύτερα και από έναν παιδίατρο, δημιούργησαν επιστήμονες από την Κίνα και τις ΗΠΑ.

Προκειμένου να «εκπαιδεύσουν» τους αλγόριθμους του «έξυπνου» συστήματός τους οι ερευνητές, με επικεφαλής τον κινεζικής καταγωγής Κανγκ Ζανγκ του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, χρησιμοποίησαν στοιχεία από περίπου 1,36 εκατομμύρια επισκέψεις ασθενών κάτω των 18 ετών σε παιδιάτρους στην Κίνα.

Το συγκεκριμένο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιεί τεχνικές βαθιάς μηχανικής μάθησης για να εντοπίζει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τα ιατρικά δεδομένα των ασθενών, βοηθώντας έτσι τους γιατρούς να πραγματοποιούν άμεσα αποτελεσματικές διαγνώσεις, λειτουργώντας ως ένα πρόσθετο «χέρι βοήθειας» στη διαχείριση του φόρτου της απαιτητικής τους εργασίας.

Ο επικεφαλής της έρευνας ανέφερε σχετικά: «Πιστεύω ότι θα μπορεί να κάνει τελικά τις περισσότερες από τις δουλειές που σήμερα κάνει ένας γιατρός. Όμως η τεχνητή νοημοσύνη ποτέ δεν θα αντικαταστήσει ένα γιατρό. Απλώς θα επιτρέπει στους γιατρούς να κάνουν καλύτερη δουλειά σε λιγότερο χρόνο και με λιγότερο κόστος».

Με την «εκπαίδευσή» του, το σύστημα μαθαίνει να εντοπίζει τις παιδικές ασθένειες, όπως ακριβώς κάνει και ένας παιδίατρος, αφού προηγουμένως έχει ανατρέξει στα ιατρικά ιστορικά και στα αποτελέσματα διαγνωστικών εξετάσεων των ασθενών.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, ο «έξυπνος» παιδίατρος μπορεί να κάνει διαγνώσεις -με ακρίβεια σε ποσοστό 90% έως 97%– ασθενειών όπως ένα κοινό κρυολόγημα, μια οξεία κρίση άσθματος, μια μονοπυρήνωση, μια ανεμοβλογιά, μια ιγμορίτιδα κλπ.

Με σκοπό να εξετάσουν την εγκυρότητα του συστήματος, οι επιστήμονες συνέκριναν τις επιδόσεις του με τις διαγνώσεις 20 παιδιάτρων. Τα αποτέλεσμα είχαν ως εξής: Το σύστημα έκανε καλύτερες διαγνώσεις από τους παιδιάτρους που δεν είχαν πείρα. Όμως, σε γενικές γραμμές, δεν αποδείχθηκε καλύτερο από τους ιδιαίτερα έμπειρους παιδιάτρους.

Οι ερευνητές –που δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στο ιατρικό περιοδικό «Nature Medicine»– εργάζονται ήδη για την αναβάθμιση τους συστήματος, ώστε αυτό να κάνει διαγνώσεις σε περισσότερες ασθένειες, πέρα από τις παιδικές.

career.gr

Ενημέρωση
0

Εφαρμογή που προβλέπει την κολπική μαρμαρυγή από το ΑΠΘ

Η ψηφιακή τεχνολογία και οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης έχουν μπει στο τομέα της Καρδιολογίας συμβάλλοντας στην έγκαιρη διάγνωση και στην καλύτερη αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων αλλά και στη μείωση έως και 50% των επανεισαγωγών στο νοσοκομείο. Σήμερα υπάρχουν εφαρμογές για έξυπνα κινητά που όχι μόνο υπενθυμίζουν στον ασθενή με καρδιακή ανεπάρκεια να πάρει τα […]

arrow
Ενημέρωση
0

RAP2020: Διεθνές Συνέδριο Εφαρμογών Πυρηνικής Φυσικής στη Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Ιατρική, Μηχανική και Περιβάλλον

Το Διεθνές Συνέδριο για τις Εφαρμογές Ακτινοβολίας (RAP 2020) διοργανώνεται από το Sievert Association, Niš, Σερβία, σε συνεργασία με το Tyndall National Institute, Cork, Ιρλανδία, υπό την αιγίδα του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο Στόχος της Διάσκεψης είναι να παρέχει το φόρουμ για τους ερευνητές και τους επαγγελματίες που ασχολούνται με τις εφαρμογές […]

arrow
Ενημέρωση
0

Δύο ημέρες με ελεύθερη είσοδο στο μουσείο Ακρόπολης τον Μάρτιο

Κατά τον μήνα Μάρτιο, η είσοδος στο μουσείο της Ακρόπολης θα είναι ελεύθερη τις ημέρες: ♦ την 6η Μαρτίου, Ημέρα Μνήμης Μελίνας Μερκούρη, ♦ και την 25η Μαρτίου. Το εισιτήριο στο Μουσείο της Ακρόπολης ισχύει για την επίσκεψη στους εκθεσιακούς χώρους εντός του Μουσείου και στην αρχαιολογική ανασκαφή στη βάση του Μουσείου. Επιπλέον το εισιτήριο […]

arrow
Ενημέρωση
0

Αθήνα: Διεθνές Συνέδριο «Πράσινη Χημεία, Βιώσιμη Ανάπτυξη και Κυκλική (βιο)οικονομία»

Η Ένωση Ελλήνων Χημικών, σε συνεργασία με την Interdivisional Committee on Green Chemistry for Sustainable Development (ICGCSD) της IUPAC και το Ελληνικό Δίκτυο Πράσινης Χημείας διοργανώνουν το 9th IUPAC International Conference on Green Chemistry (ICGC-9), το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 18-22 Οκτωβρίου 2020. Το διεθνές συνέδριο ICGC-9 τελεί υπό την αιγίδα του Τμήματος […]

arrow