Συμβουλευτική Καριέρας
Η αλλαγή επαγγελματικής πορείας είναι πλέον κάτι σύνηθες στη σύγχρονη πραγματικότητα που χαρακτηρίζεται από οικονομική κρίση, αστάθεια, αβεβαιότητα, στρες, βεβιασμένες επαγγελματικές επιλογές και ανεργία. Είτε από ανάγκη, είτε από επιλογή, αρκετά άτομα αποφασίζουν να αλλάξουν καριέρα. Πόσο εύκολο όμως είναι αυτό;
Για να κάνεις την αλλαγή απαιτούνται τρία πράγματα: να θέλεις πραγματικά την αλλαγή, να ξέρεις πώς θα γίνει η αλλαγή και να δημιουργήσεις την κατάλληλη ευκαιρία για αλλαγή.
Εξέτασε προσεκτικά το “τώρα”
Πριν προχωρήσεις στην αλλαγή καριέρας, είναι σημαντικό να μπορείς να ορίσεις πού βρίσκεσαι αυτή τη στιγμή και πού θέλεις να πας στο μέλλον. Αναρωτήσου λοιπόν: Τι ακριβώς είναι αυτό που σε έχει κουράσει και θέλεις να αλλάξεις πεδίο εργασίας; Η αλλαγή επαγγέλματος είναι μία προσωπική επιλογή ή γίνεται υπό την πίεση του οικογενειακού ή φιλικού σου περίγυρου; Τι θα ήθελες να πετύχεις συγκεκριμένα;
Το σημαντικότερο όμως ερώτημα που πρέπει να θέσεις στον εαυτό σου είναι το “Γιατί”. Γιατί θέλεις να αλλάξεις πεδίο εργασίας; Γύρω από αυτή την ερώτηση προσπάθησε να απαντήσεις συμπληρωματικά και στις εξής ερωτήσεις: Ποιες ανάγκες σου θα ήθελες να ικανοποιηθούν που δεν ικανοποιούνται σήμερα; Ποιες είναι οι προσδοκίες σου από το νέο σου επάγγελμα; Τι νόημα θα έχει αυτό για σένα, για τις σχέσεις σου, για την πορεία της ζωής σου;
Να θυμάσαι ότι όταν σκέψεις για αλλαγή καριέρας κατακλύζουν το μυαλό σου, η αυτογνωσία μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη. Είναι η διαδικασία μέσω της οποίας θα ανακαλύψεις τις πεποιθήσεις και τις αξίες σου, τις κλίσεις και τα ταλέντα σου, τις δυνατότητές και τις αδυναμίες σου, το πάθος σου, για το οποίο θα εργαζόσουν ακόμη και αφιλοκερδώς
Να θυμάσαι επίσης ότι ο στόχος σου πρέπει να είναι σαφής και συγκεκριμένος, εφικτός και ρεαλιστικός, μετρήσιμος με βάση συγκεκριμένα χρονικά όρια. Επίσης προτίμησε να τον διατυπώσεις γραπτά με θετικό τρόπο.
Αφού λοιπόν έχει καθοριστεί σωστά ο στόχος σου, απομένει το πώς θα υλοποιηθεί. Τα παρακάτω βήματα θα σε βοηθήσουν πάνω σ’ αυτό.
Σχεδίασε ένα λεπτομερές πλάνο
Όρισε δηλαδή ποιες συγκεκριμένες δράσεις και ενέργειες πρέπει να ακολουθήσεις. Για μεγαλύτερη ευκολία, σπάσε τον στόχο σου σε μικρότερους.
Οραματίσου ότι έχεις ήδη ολοκληρώσει την αλλαγή. Φαντάσου ότι έχεις ήδη αλλάξει επάγγλεμα. Ρώτα τον εαυτό σου πώς αισθάνεται. Νιώθεις ότι ταιριάζει το νέο επάγγελμα που έχεις επιλέξει με την προσωπικότητά σου, τις αξίες και τον τρόπο ζωής σου;
Κάνε μια λίστα με τα πιθανά εμπόδια
Αυτά δηλαδή που είναι πιθανόν αντιμετωπίσεις και σκέψου ανάλογες λύσεις, ώστε να έχεις την απαραίτητη ευελιξία για να ανταποκριθείς, να προσαρμοστείς ή ακόμη και να αλλάξεις πορεία πλεύσης, εάν χρειαστεί.
Κάνε τους μαθηματικούς υπολογισμούς
Αναλογίσου ποιοι πόροι θα χρειαστούν για την αλλαγή της καριέρας σου. Μη διστάσεις να αναζητήσεις και την βοήθεια ενός Coach για να σε διευκολύνει σε αυτή σου τη μετάβαση.
Μη φοβάσαι μία πιθανή αποτυχία
Μέσα από κάθε αποτυχία, θα πάρεις πληροφορίες που θα σε οδηγήσουν στην επιτυχία.
Εκμεταλλεύσου το διαδίκτυο
Το internet και τα social media μπορεί να σου φανούν χρήσιμα για να πάρεις νέες ιδέες, να κοινωνικοποιηθείς και να ενημερωθείς για τις νεότερες εξελίξεις πάνω στο πεδίο του επαγγέλματος που έχεις επιλέξει.
Μην κάνεις συγκρίσεις με τους άλλους
Η μόνη σύγκριση που είναι επιτρεπτή τη δεδομένη στιγμή, είναι αυτή του εαυτού σου στο παρελθόν και στο παρόν.
Τέλος, να θυμάσαι ότι η υπομονή κι η επιμονή, η πίστη κι ο ενθουσιασμός είναι η βενζίνη στο όχημα της αλλαγής επαγγέλματος. Επίσης να μην ξεχνάς ότι τελικά μέσα από όλη αυτή τη προσπάθεια, δεν έχει σημασία ποια νέα καριέρα κέρδισες, αλλά ποιος έγινες.
career.gr