https://www.spoudase.gr/arthra/?p_asid=6&p_asp_data=Y3VycmVudF9wYWdlX2lkPTM3NTg0JnF0cmFuc2xhdGVfbGFuZz0wJmZpbHRlcnNfY2hhbmdlZD0xJmZpbHRlcnNfaW5pdGlhbD0wJmFzcF9nZW4lNUIlNUQ9ZXhhY3QmYXNwX2dlbiU1QiU1RD10aXRsZSZhc3BfZ2VuJTVCJTVEPWNvbnRlbnQmdGVybXNldCU1QmthdGVnb3JpZXNfYXJ0aHJvbl8lNUQlNUIlNUQ9NTQwOSZjdXN0b21zZXQlNUIlNUQ9YXJ0aHJh
Συμβουλές

Πως οι Πανελλήνιες θα σε βοηθήσουν στην φοιτητική σου ζωη!

bookmark

 

«Κάθε τέλος και μια καινούργια αρχή», λένε, και η έναρξη της φοιτητικής ζωής δεν συγκρίνεται με καμία άλλη στον κλάδο της εκπαίδευσης. Συμβολίζει τα χρόνια τα ανέμελα, τα ξέγνοιαστα, τα αξέχαστα. Ωστόσο, είναι σε όλους γνωστό και το «κάθε αρχή και δύσκολη». Ποιος όμως φοβάται τις δυσκολίες που θα προκύψουν στη φοιτητική ζωή, εφόσον έχει βγει ‘’αλώβητος’’ από τη μάχη των Πανελληνίων εξετάσεων; Οι Πανελλήνιες έριξαν αυλαία και κάποιοι ενδεχομένως θεωρούν ότι ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Κι όμως, αυτές οι εξετάσεις θα αφήσουν ανεξίτηλο το σημάδι τους στις ζωές μας και πολύ περισσότερο στη φοιτητική ζωή, που για αρκετούς βρίσκεται μία ανάσα μακριά, διότι μας δίδαξαν πολλά, τέσσερα βασικότερα εκ των οποίων είναι τα εξής:

Πρόγραμμα

Ποιος ξεχνάει το πρόγραμμα διαβάσματος εν όψει Πανελληνίων που διαμορφώσαμε κατά τη διάρκεια της χρονιάς; Έτσι ο προγραμματισμός αποτελεί το Α και το Ω των φοιτητικών μας χρόνων. Τα προγράμματα που θέτουμε μας βοηθούν να οργανώνουμε την καθημερινότητα, τις υποχρεώσεις ακόμα και τις εξόδους μας (δεν πρέπει να μείνει κανείς παραπονεμένος)! Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε και τον λόγο που δηλώνουμε φοιτητές : η σχολή. Προφανώς κάθε φοιτητής που σέβεται τον εαυτό του δεν θα πιάσει βιβλία από τις πρώτες κιόλας ημέρες των σπουδών, αλλά θα πρέπει σχολή και μαθήματα να βρίσκονται υπό έλεγχο, ώστε «να μην χάσουμε τον μπούσουλα». Συνεπώς, ο χρυσός κανόνας είναι ο εξής : προγραμματίζουμε τα πάντα στην ατζέντα μας, κολλάμε Post- it Notes σε σημεία εμφανή και όλα θα πάνε κατ΄ευχήν!

Λογικοί στόχοι και επιβράβευση

Έχουμε μάθει καλά, από τα σχολικά κιόλας χρόνια, πως τα πάντα χτίζονται σιγά-σιγά, ένα βήμα τη φορά. Οι επιδιώξεις των φοιτητών λοιπόν, πρέπει να είναι λογικές και εύκολα πραγματοποιήσιμες, για να μην απογοητευόμαστε με τους εαυτούς μας στην περίπτωση που ακόμα δεν έχουμε καταφέρει κάτι. Για παράδειγμα, χαρακτηριστικός παράλογος στόχος των φοιτητών είναι να καλυφθεί ύλη μηνών σε ένα βράδυ! Μία τέτοια προσπάθεια βέβαια, δεν προσφέρει τίποτα παρά αναποτελεσματικότητα και κούραση. Είναι απαραίτητο επιπλέον, να επιβραβεύουμε τον εαυτό μας κάθε φορά που φέρνουμε εις πέρας κάποια υποχρέωση, που εκτελέσαμε κάποια εργασία. Ως φοιτητές οι ίδιοι γινόμαστε μέντορες του εαυτού μας.

Επανάληψη = μήτηρ πάσης μαθήσεως

Οι φορές που έβγαλες την ύλη των Πανελληνίων εξετάσεων; Αμέτρητες. Θυμάσαι ακόμα την πιο μικρή λεπτομέρεια στο βιβλίο, το τυπολόγιο, την κλίση των ανωμάλων αρχαίων ρημάτων, τη στοίβα και την ουρά στην πληροφορική κ.ο.κ. Ο λόγος; Η επανάληψη. Όταν κάτι επαναλαμβάνεται, αποτυπώνεται στο μυαλό και εμπεδώνεται καλύτερα! Έτσι λοιπόν, και στο πανεπιστήμιο, όπου ο τρόπος μελέτης και μάθησης είναι εντελώς διαφορετικός από εκείνον που συνηθίσαμε εν καιρώ σχολείου, καθιστά απαραίτητη την επανάληψη, για να αποτυπωθούν οι γνώσεις στο μυαλό και να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν στον επαγγελματικό στοίβο. Οι παπαγάλοι δεν έχουν πλέον λόγο ύπαρξης!

Παρέες

Ενδεχομένως να αναρωτηθείς τι σχέση έχουν οι φίλοι με τις Πανελλήνιες και το πανεπιστήμιο και θα σου απαντήσω τη μεγαλύτερη! Ξεχνάς εκείνα τα βράδια που γυρνούσες στο σπίτι κατάκοπος από τον φόρτο της ημέρας, όταν τα πάντα έμοιαζαν βουνό, όταν σκέφτηκες να τα παρατήσεις και να φύγεις σε ένα νησί, μακριά από όλους και όλα; Τότε ήταν που εμφανίζονταν εκείνα τα υπέροχα πλάσματα, οι φίλοι σου και σε ενθάρρυναν να συνεχίσεις τον αγώνα σου. Τότε που τα μηνύματα στο social media ήταν αμέτρητα του τύπου : «Σοβαρέψου, το τέλος είναι κοντά!», «Είμαστε μαζί σε όλο αυτό!». Έκαναν τα πάντα να μοιάζουν καλύτερα και σου έδιναν δύναμη να συνεχίσεις.

Στα φοιτητικά χρόνια οι δύσκολες στιγμές θα είναι υπαρκτές και πλέον θα χρειάζεσαι και άλλους ανθρώπους δίπλα σου να σε στηρίξουν και να σε ενθαρρύνουν: οι αγαπημένοι σου συμφοιτητές. Τα άτομα που περνάτε χρόνο και γελάτε μαζί στα αμφιθέατρα, στους καφέδες, τα ξενύχτια, στις φοιτητικές μαζώξεις. Βρες ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα, μάθε καινούργια πράγματα, απόλαυσε μαζί τους κάθε στιγμή, μοιραστείτε τέσσερα (ίσως και παραπάνω) υπέροχα χρόνια!

Οι Πανελλήνιες σίγουρα αποτελούν έναν σημαντικό αγώνα για την πλειοψηφία των εφήβων. Όχι όμως και τον μοναδικό. Στη ζωή θα έρθουμε αντιμέτωποι με παρόμοιες αλλά και δυσκολότερες καταστάσεις που μας κάνουν πιο δυνατούς και έμπειρους. Η ζωή συνεχίζεται ανεξαρτήτως αποτελέσματος, η τυχόν δεύτερη προσπάθεια αποδεικνύει το σθένος του καθενός και τη λαχτάρα του να φτάσει εκεί που ονειρεύεται. Να θυμάστε ότι νικητές είναι αυτοί που δεν παραιτούνται, όχι εκείνοι που δεν γνώρισαν την αποτυχία. Ζήστε την κάθε στιγμή αυτού του αξέχαστου καλοκαιριού.

Συγχαρητήρια σε όλους και καλή φοιτητική ζωή!

Πηγή: Από την Ελευθερία Χασάπη για το citycampus.gr

 

Share on Facebook Tweet Pin it Share on LinkedIn Send email