Site icon Spoudase.gr

Πως να επιλέξω τι μεταπτυχιακό να κάνω

Η επιλογή μεταπτυχιακού προγράμματος είναι συνήθως δύσκολη και ορισμένες φορές χρονοβόρα διαδικασία.

Η επιλογή μεταπτυχιακού προγράμματος είναι συνήθως δύσκολη και ορισμένες φορές χρονοβόρα διαδικασία. Στο www.spoudase.gr παρέχονται πληροφορίες για τη διαδικασία και τα υπάρχοντα μεταπτυχιακά προγράμματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό για τη επιλογή του καταλληλότερου προγράμματος ανάλογα με τα μελλοντικά σχέδια, τις προσδοκίες και τους στόχους κάθε υποψηφίου.

α) Μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδίκευσης (MSc) Αποτελεί εξειδίκευση σε κάποια επιστημονική περιοχή ή σε κάποιο γνωστικό αντικείμενο. Στοχεύει στην προαγωγή της γνώσης και στην ανάπτυξη της έρευνας. Η χρονική του διάρκεια μπορεί να διαφοροποιείται από κλάδο σε κλάδο ή από Ίδρυμα σε Ίδρυμα και είναι συνήθως 1 ή 2 χρόνια. Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα περιλαμβάνει συνήθως διδακτικές ώρες (παρακολούθηση και επιτυχή εξέταση σε μαθήματα) καθώς και εκπόνηση, εξέταση και παρουσίαση διπλωματικής εργασίας. Μπορεί να οδηγήσει στην απονομή διδακτορικού διπλώματος.

β) Διδακτορικό(PhD). Οι σπουδές σε διδακτορικό επίπεδο συνίστανται στην εκπόνηση μίας ερευνητικής εργασίας πάνω σε μία επιστημονική περιοχή, η οποία διαρκεί συνήθως από 3 έως 5 χρόνια. Η διδακτορική διατριβή εποπτεύεται από έναν καθηγητή – επόπτη και η τελική κρίση της γίνεται από επταμελή επιτροπή η οποία αποτελείται από μέλη ΔΕΠ. Οι σπουδές σε διδακτορικό επίπεδο μπορούν να οδηγήσουν σε καριέρα ακαδημαϊκού ή ερευνητή. Ο κανονισμός μεταπτυχιακών σπουδών μπορεί να προβλέπει ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής την προηγούμενη λήψη του αντίστοιχου μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης.

γ) Σε προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών στο Εξωτερικό, κυρίως στην Αγγλία συναντάμε και άλλους τίτλους όπως MA, MSc, MBA, MAcc, MFin, LLM, MPhil. Όλοι οι παραπάνω τίτλοι αφορούν σε Master, απλά προσδιορίζουν και την ειδικότητα. Το MPhil αποτελεί προστάδιο για ερευνητική διατριβή και περιλαμβάνει συνήθως λιγότερα μαθήματα ή καθόλου μαθήματα και μεγάλο ποσοστό ερευνητικής δουλειάς. Συγκεκριμένα οι ανωτέρω συμπτύξεις σημαίνουν:

Προσοχή θέλουν τα πτυχία με τίτλο Diploma και Certificate που αναφέρουν ορισμένα Αγγλικά Πανεπιστήμια, τα οποία θεωρούνται μεν μεταπτυχιακές σπουδές, αλλά δεν αναγνωρίζονται ως Master.

Λήψη απόφασης για μεταπτυχιακές σπουδές

Η λήψη απόφασης για μεταπτυχιακές σπουδές είναι μία σημαντική διαδικασία η οποία συνδέεται με την εκπαιδευτική και επαγγελματική πορεία του ατόμου και την επηρεάζει. Η επιλογή μεταπτυχιακών σπουδών μπορεί να είναι συχνά δύσκολη καθώς περιλαμβάνει σειρά πραγμάτων τα οποία πρέπει κανείς να λάβει υπόψη του, καθώς και σειρά ερωτημάτων στα οποία πρέπει να απαντήσει, όπως:

Στην διαδικασία λήψης απόφασης για μεταπτυχιακές σπουδές δεν υπάρχουν συνταγές επιτυχημένης απόφασης. Η καλή απόφαση είναι προσωπική για τον καθένα και σχετίζεται με τις δυνατότητές του, τα ενδιαφέροντά του, τα προσωπικά του χαρακτηριστικά και τους επαγγελματικούς στόχους του.

Πληροφορίες για μεταπτυχιακές σπουδές

Προκειμένου να διευκολυνθεί κάποιος στη λήψη απόφασης για τις μεταπτυχιακές σπουδές χρειάζεται να αναζητήσει, να συγκεντρώσει και να αξιολογήσει κάποιες πληροφορίες για:

Πηγές αναζήτησης πληροφοριών για μεταπτυχιακές σπουδές

Η αναζήτηση των πληροφοριών θα πρέπει να γίνεται εγκαίρως, από το τρίτο ακόμα έτος των σπουδών, καθώς ο χρόνος προετοιμασίας για υποβολή αιτήσεων σε μεταπτυχιακά του εξωτερικού μπορεί να είναι μεγάλος. Πηγές πληροφοριών μπορεί να είναι:

Συνήθεις προϋποθέσεις εισαγωγής

Παράγοντες οι οποίοι συνήθως λαμβάνονται υπόψη κατά την αξιολόγηση των υποψηφίων μπορεί να είναι:

Πληροφορίες: career.uop.gr

Exit mobile version