Τι επάγγελμα να ακολουθήσω; Θα έχει ικανοποιητικές, για τα δικά μου κριτήρια, οικονομικές απολαβές; Θα με κάνει ευτυχισμένο/η, ώστε να θέλω να συνεχίσω και να αισθάνομαι πληρότητα; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα ταλανίζουν συνεχώς τις σκέψεις μας από μικρή ηλικία. Στο μέλλον οι επιλογές που θα έχουν οι νέοι στη διάθεσή τους θα περιλαμβάνουν καινούργια επαγγέλματα, που θα απαιτούν διαφορετικές γνώσεις και εξειδίκευση.
Η διαρκής επιμόρφωση και η σκληρή δουλειά, ως βασικά όπλα για το άγνωστο αύριο, δεν σταματούν ποτέ. Οι οικονομικές-επιχειρηματικές εξελίξεις, οι ταχύτατοι ρυθμοί ανάπτυξης της τεχνολογίας, οι καινούργιες ανάγκες που γεννιούνται διαρκώς στον συναισθηματικό μας κόσμο οδηγούν στην αναθεώρηση των παλαιότερων επαγγελματικών απαιτήσεων και αλλάζουν κατά 180 μοίρες το σκηνικό της παγκόσμιας αγοράς.
Διαβάζοντας επιστημονικές αναλύσεις και άρθρα για το ποια μπορεί να είναι τα καλύτερα εργασιακά πεδία στο μέλλον, κατέληξα σε ένα συμπέρασμα. Είναι αρκετά οξύμωρο το γεγονός ότι, από την μια πλευρά, ο αυτοματισμός και η τεχνητή νοημοσύνη θα έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο, εγκαθιδρύοντας έναν ακόμη πιο ορθολογιστικό τρόπο εργασίας και ζωής, ενώ, από την άλλη πλευρά, η ανάγκη για αγάπη, ασφάλεια και φροντίδα δεν θα φύγει από το προσκήνιο. Όσο και να παρέμβει η τεχνολογία -αρκετά επιθετικά, επιτρέψτε μου να πω- στη ζωή του μέλλοντος, όσο και αν ο άνθρωπος θα βιώνει μια ακόμη εντονότερη μηχανική, σχεδόν ρομποτική, καθημερινότητα, κατά βάθος η ανθρώπινη, πιο συναισθηματική φύση του δεν θα τον εγκαταλείψει τόσο εύκολα. Και χαίρομαι για αυτό και το ελπίζω, αγαπητοί αναγνώστες!
Μερικά επαγγέλματα του μέλλοντος και γνώσεις που θα αποτελούν τα απαιτούμενα εφόδια για την άσκησή τους.
Εξειδικευμένες γνώσεις data
Οι αυριανοί εργοδότες θα έχουν πιο εξειδικευμένες απαιτήσεις, επικεντρωμένες σε νέες πτυχές του αυτοματισμού. Οι εξειδικευμένες ικανότητες μετάφρασης, ανάλυσης και διατύπωσης επιχειρηματικών προτάσεων με βάση τη συλλογή δεδομένων θα έχουν ακόμη πιο μεγάλη απήχηση στο επαγγελματικό πεδίο. Οι «αρχιτέκτονες δεδομένων» μεταφράζουν πληροφορίες σε συγκεκριμένες λύσεις βάσεων δεδομένων. Θα απαιτούνται, λοιπόν, εξειδικευμένες γνώσεις προγραμματιστικών συστημάτων και data.
Στην ίδια κατηγορία μπορούμε να εντάξουμε και ένα ακόμη εξειδικευμένο επάγγελμα του μέλλοντος, τον διευθυντή ανάπτυξης επιχειρήσεων τεχνητής νοημοσύνης. Το συγκεκριμένο επάγγελμα αφορά σε υποθετικές εταιρείες υπολογιστικών συστημάτων, οι οποίες βασίζονται εξ’ ολοκλήρου στην τεχνητή νοημοσύνη. Η συμβολή του διευθυντή, όμως, είναι απαραίτητη, καθώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, ωστόσο χρειάζεται το ανθρώπινο στοιχείο για να οργανώσει τις πωλήσεις.
Φροντίδα ηλικιωμένων
Σε πρόσφατο άρθρο διάβασα ότι, σύμφωνα με την κατάσταση αναθεώρησης του 2019, τα στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι το 2050 ένας στους έξι ανθρώπους θα είναι άνω των εξήντα πέντε ετών. Αυτό σημαίνει ότι με την αύξηση των ηλικιωμένων ατόμων, θα ανθίσουν επαγγέλματα που αφορούν τη φροντίδα τους.
Σημαντικά επαγγέλματα θα είναι οι περιπατητές και οι συνομιλητές των ηλικιωμένων ανθρώπων. Ειδικευμένοι επαγγελματίες που θα στηρίζουν αυτήν την ηλικιακή ομάδα θα συζητούν, θα βγαίνουν για περίπατο μαζί τους και θα τους κάνουν συντροφιά. Η ενσυναίσθηση, η αγάπη και η ανάγκη για προσφορά είναι χαρακτηριστικά που μπορούν να μείνουν αναλλοίωτα στον χρόνο.
Εναλλακτικές πηγές ενέργειας
Το μέλλον της Γης βρίσκεται στην «πράσινη ενέργεια», γι’ αυτό και εξειδικευμένες γνώσεις και εκπαίδευση πάνω σε θέματα εναλλακτικών πηγών ενέργειας, όπως αιολική, γεωθερμική, ηλιακή και ενέργεια του υδρογόνου, αποτελούν σημαντική επαγγελματική προϋπόθεση. Στους επαγγελματικούς χώρους της πώλησης, του μάρκετινγκ, αλλά και της μηχανολογίας, η «πράσινη» ενέργεια είναι το στοιχείο που θα κάνει τη διαφορά και θα πάει παραπέρα τα επιχειρηματικά πλάνα οργάνωσης. Θετική κίνηση, καθώς θα μπορέσει να επιβεβαιώσει την ανθρώπινη πλευρά μας και την φροντίδα για το περιβάλλον.
Εξειδικευμένοι τομείς υγείας
Στο μέλλον θα συνεχίσουν να έχουν τεράστια ζήτηση τα επαγγέλματα του γιατρού, του νοσοκόμου, του φαρμακοποιού, των φυσικοθεραπευτών και των ανθρώπων που παρέχουν πρώτες βοήθειες.
Όμως, πέρα από αυτά τα επαγγέλματα υγείας, η εξειδίκευση θα στραφεί αρκετά προς την κλινική γενετική, τη μοριακή βιολογία, τα υπολογιστικά συστήματα υγείας, την κλινική φαρμακευτική.
Ενώ, περνώντας στον τομέα της ψυχολογίας, ο κεντρικός άξονας θα είναι η κοινωνική κλινική ψυχολογία των εξαρτήσεων. Αυτά είναι μερικά παραδείγματα επαγγελμάτων του μέλλοντος, σύμφωνα με έρευνα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.
Μια ακόμη μεγάλη επαγγελματική καινοτομία είναι o διευθυντής γονιδιωματικού χαρτοφυλακίου. Αφορά την τεχνολογία επεξεργασίας των γονιδίων, που παίζει καθοριστικό ρόλο στους τομείς της βιοεπιστήμης και της βιοτεχνολογίας. Στόχος η δημιουργία και παροχή φαρμάκων για νέες θεραπείας σε προνομιακές τιμές. Υπό τη διεύθυνση του συγκεκριμένου επαγγελματία, θα αποφασίζεται ποια φαρμακευτικά προϊόντα θα δημιουργηθούν και πώς θα πωληθούν.
Πηγή: flowmagazine.gr