https://www.spoudase.gr/arthra/?p_asid=6&p_asp_data=Y3VycmVudF9wYWdlX2lkPTM3NTg0JnF0cmFuc2xhdGVfbGFuZz0wJmZpbHRlcnNfY2hhbmdlZD0xJmZpbHRlcnNfaW5pdGlhbD0wJmFzcF9nZW4lNUIlNUQ9ZXhhY3QmYXNwX2dlbiU1QiU1RD10aXRsZSZhc3BfZ2VuJTVCJTVEPWNvbnRlbnQmdGVybXNldCU1QmthdGVnb3JpZXNfYXJ0aHJvbl8lNUQlNUIlNUQ9NTQxMSZjdXN0b21zZXQlNUIlNUQ9YXJ0aHJh
Ενημέρωση

Πέντε πρωτοποριακές λύσεις οι νικητές του βραβείου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας

bookmark

 

Με την ευκαιρία των Ευρωπαϊκών Ημερών Έρευνας και Καινοτομίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες τους νικητές του βραβείου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (EIC), στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων», για την οικονομικά προσιτή τεχνολογία αιχμής στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το συγκεκριμένο βραβείο ανταμείβει τις καλύτερες οικονομικά προσιτές τεχνολογικές λύσεις στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας σε πέντε κατηγορίες: καταφύγιο και σχετική βοήθεια· ύδρευση, υγιεινή και αποχέτευση· ενέργεια· υγεία και υγειονομική περίθαλψη· καθώς και μια ανοικτή κατηγορία. Οι νικητές, ένας ανά κατηγορία, έλαβαν 1 εκατομμύριο ευρώ ο καθένας.

Οι καινοτομίες που ξεχώρισαν φέτος:

Καταφύγιο και σχετική βοήθεια
LHP: Mια λύση χαμηλού κόστους που παρέχει ειδοποιήσεις σε ολόκληρη την κοινότητα για πυρκαγιές σε οικισμούς όπως παραγκουπόλεις ή καταυλισμούς προσφύγων. Αναπτύχθηκε από την εταιρεία Lumkani.

Ύδρευση, υγιεινή και αποχέτευση
LORAWAN: Λύση για απομακρυσμένη παρακολούθηση δεξαμενόπλοιων και δεξαμενών σε πραγματικό χρόνο, για τον καλύτερο έλεγχο και προγραμματισμό της μεταφοράς νερού σε όλον τον κόσμο. Δημιουργήθηκε από τον οργανισμό United Nations High Commissioner for Refugee.

Ενέργεια
BRIGHT: Παρέχει στους πρόσφυγες φως και ενέργεια χάρη σε μια προσιτή, ανακυκλώσιμη και ταχέως αναπτυσσόμενη συσκευή φόρτισης τηλεφώνου σε συνδυασμό με ένα ηλιακό φανάρι. Από την νορβηγική Bright Products AS.

Υγεία και υγειονομική περίθαλψη
TeReFa: Yψηλής ποιότητας προσθετικά μέλη, που παράγονται μέσω ψηφιακών τεχνολογιών και 3D Printing. Aπό τη γαλλική Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση Handicap International.

Ανοικτή κατηγορία
Odyssey2025: Drones που μπορούν να βελτιώσουν την απόδοτικότητα αλλά και την ασφάλεια κατά τις εκκαθαρίσεις ναρκοπεδίων, εξασφαλίζοντας χαμηλότερα κόστη και βιωσιμότητα καθώς επιτρέπουν την εκ νέου χρήση του εδάφους που ‘απελευθερώνεται’. Δημιουργήθηκαν επίσης από την γαλλική Μη Κερδοσκοπική Οργάνωη Handicap International,

Η Μαρίγια Γκαμπριέλ, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας δήλωσε σχετικά:
«Οι καινοτομίες αυτές καταδεικνύουν σαφώς τον τρόπο με τον οποίο υλικές τεχνολογίες όπως οι αισθητήρες, οι ηλιακοί συλλέκτες ή οι προσθετικές κατασκευές μπορούν να συνδυαστούν με ψηφιακές τεχνολογίες, για να βοηθήσουν όσους έχουν επείγουσες ανάγκες, να τους ενδυναμώσουν και να βελτιώσουν την ανθεκτικότητά τους. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που απονέμω το βραβείο αυτό τόσο σε καθιερωμένες ανθρωπιστικές οργανώσεις όσο και σε καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις, που έχουν δεσμευτεί να βελτιώσουν την καθημερινή ζωή.».

Ο Γιάνες Λέναρτσιτς, Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, πρόσθεσε:
«Η καινοτομία μπορεί να μας βοηθήσει να προσφέρουμε καλύτερη και πιο αποτελεσματική βοήθεια σε όσους τη χρειάζονται περισσότερο. Οι τεχνολογίες που αναγνωρίζονται σήμερα αποτελούν απόδειξη αυτού του γεγονότος. Είναι ενθαρρυντικό να βλέπει κανείς το ευρύ φάσμα φορέων και νέων συμπράξεων καινοτομίας, από νεοφυείς επιχειρήσεις ως τις υφιστάμενες ανθρωπιστικές οργανώσεις. Ελπίζω ότι το βραβείο αυτό θα χρησιμοποιηθεί για να στηρίξει την επέκταση και την ευρύτερη χρήση αυτών των καινοτομιών στο ανθρωπιστικό έργο σε ολόκληρο τον κόσμο.».

Share on Facebook Tweet Pin it Share on LinkedIn Send email