Site icon Spoudase.gr

Οδηγός Σπουδών: Μεταπτυχιακά και Προπτυχιακά στην Μεγάλη Βρετανία

Σπουδές στο εξωτερικό

Μεγάλη Βρετανία γνωστή απλώς και ως Βρετανία. Μαζί με τα υπόλοιπα βρετανικά νησιά, με εξαίρεση τα πέντε έκτα της Ιρλανδίας, συγκροτούν το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας, ένα από τα 50 ανεξάρτητα κράτη της Ευρώπης. Όλα καλά με την κρατική σύνθεση και τα γεωγραφικά στοιχεία. Στη συνέχεια θα ασχοληθούμε με το επίπεδο των Σπουδών στο νησί, όπου και είναι το αντικείμενο έρευνάς μας.

Κάθε χρόνο χιλιάδες νέοι είτε ως απόφοιτοι προπτυχιακών, είτε ως απόφοιτοι της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κυρίως το πρώτο, συνεχίζουν τις Σπουδές τους στα πανεπιστήμια  της Μεγάλης Βρετανίας με σκοπό την διεύρυνση των ακαδημαϊκών τους εφοδίων αλλά κυρίως για να συνδεθούν με καλύτερες θέσεις στην αγορά εργασίας.

Το παρακάτω αφιέρωμα θα χωριστεί σε δύο επίπεδα, πράγμα το οποίο ορίζεται από την πραγματικότητα. Το πρώτο επίπεδο είναι σπουδές στην Μεγάλη Βρετανία ως απόφοιτος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, και το δεύτερο είναι ως απόφοιτος Προπτυχιακού κύκλου Σπουδών Ελληνικού Πανεπιστημίου.

Το κύρος των σπουδών στα πανεπιστήμια της Βρετανίας είναι αξεπέραστο και για τους Έλληνες η χώρα αυτή είναι «βολική» για σπουδές τόσο λόγω της μικρής απόστασης – ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Για απόφοιτους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Δεν είναι απαραίτητη η συμμετοχή σου στις Πανελλήνιες εξετάσεις εφόσον πριν την εισαγωγή σου και την έναρξη των σπουδών σου στο Βρετανικό Πανεπιστήμιο ολοκληρώσεις με επιτυχία: 

– Πρόγραμμα Recognized Foundation Yea
– Πρόγραμμα ΙΒ (International Baccalaureate)
– τις Παν-Βρετανικές εξετάσεις GCE A-Levels

Στην περίπτωση ενός από τα παραπάνω κριτήριο Εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο ΔΕΝ είναι το Απολυτήριο (με ή χωρίς Πανελλήνιες) αλλά η βαθμολογία σου στο Foundation Year, ή στο ΙΒ, ή στα A-Levels, σε συνδυασμό με την πιστοποίηση Αγγλικής γλώσσας (πχ IELTS)

Πόσα είναι τα δίδακτρα των Κρατικών Πανεπιστημίων στη Μ. Βρετανία;

Η Βρετανική κυβέρνηση σε συνεννόηση με τα Πανεπιστήμια έχουν αναγκαστεί, λόγω του αυξημένου κόστους, από το 2012 και μετά να χρεώνουν μεγαλύτερη συμμετοχή διδάκτρων σε κάθε φοιτητή/ρια. Το νέο αυξημένο ποσό διδάκτρων όμως μπορεί είναι το μέγιστο έως 9.000 λίρες Αγγλίας ετησίως. 

Είναι επίσης στην κρίση κάθε Πανεπιστημίου πόσα ακριβώς δίδακτρα θα χρεώνει και πόσο η χρέωση αυτή θα προσεγγίζει το μέγιστο των 9,000 λιρών. Στις περιπτώσεις των Βασιλείων της Ουαλίας και της Σκωτίας, τα εκεί Πανεπιστήμια χρεώνουν πολύ χαμηλότερα ετήσια δίδακτρα από τα δίδακτρα του κεντρικού Βασιλείου της Αγγλίας. 

Αγγλία (Φοιτητικό Κρατικό Δάνειο/Χρηματοδότηση):  Υπενθυμίζουμε εδώ συνοπτικά ότι παρά την αύξηση των διδάκτρων των Βρετανικών Πανεπιστημίων της περιοχής της Αγγλίας, οι σπουδές εκεί είναι ακόμη συμφέρουσες και ο συνολικός προϋπολογισμός εξόδων μέχρι την απόκτηση του Πτυχίου δεν διαφέρει από το συνολικό προϋπολογισμό σπουδών σε κάποια πόλη της Ελλάδας.

Ουαλία (Φοιτητικό Κρατικό Δάνειο & Μερική Επιδότηση):  Τα περισσότερα Πανεπιστήμια στην Ουαλία διατηρούν ακόμη αμετάβλητα τα χαμηλά δίδακτρα προσφέροντας επιδότηση για το μεγαλύτερο μέρος του ποσού, αλλά ταυτόχρονα δίνουν και τη δυνατότητα του φοιτητικού Κρατικού Δανείου για το υπόλοιπο ποσό.
Σκωτία (Πλήρης Επιδότηση Διδάκτρων):  Η Σκωτία όπως πάντα δεν χρεώνει δίδακτρα γιατί προσφέρει πλήρη επιδότηση διδάκτρων με αποτέλεσμα οι Πανεπιστημιακές Σπουδές εκεί να είναι ΔΩΡΕΑΝ (με συνολική όμως διάρκεια σπουδών 4 έτη αντί τα 3 έτη που διαρκούν οι σπουδές πρώτου πτυχίου στην Αγγλία και την Ουαλία).

Τι είναι το φοιτητικό δάνειο

Το Βρετανικό κράτος δίνει ως χρηματοδότηση πολύ χαμηλότοκα δάνεια σε κάθε πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξόφληση των διδάκτρων όλων των ετών. Η αποπληρωμή του φοιτητικού αυτού δανείου αρχίζει μόλις κάθε σπουδαστής/ρια αρχίσει να εργάζεται και το αποπληρώνει σε πολύ μικρές δόσεις ανάλογα με τα ετήσια έσοδά του/της. Το δάνειο καταβάλλεται κάθε χρόνο για το τρέχον έτος φοίτησης.

Χρηματοδότηση/Φοιτητικό Δάνειο (για την αποπληρωμή του 100% των Διδάκτρων όλων των ετών): Κάθε σπουδαστής μπορεί να πάρει Φοιτητικό Δάνειο (Student Loan, σχεδόν άτοκο, χωρίς εγγυητή ή υποθήκη ακινήτου, παρά μόνο με το Διαβατήριο και τη Φοιτητική του ιδιότητα) για να καλύψει το κόστος όλων των διδάκτρων οποιουδήποτε Πανεπιστημίου. Το Φοιτητικό Δάνειο μπορεί να αρχίσει να αποπληρώνει κάθε σπουδαστής/ρια, όταν και μόνο όταν αποφοιτήσει και εργάζεται και αφού οι προσωπικές ετήσιες αποδοχές του/της ξεπεράσουν ένα ποσό αντίστοιχο των €24,000 το χρόνο (σημ. το κράτος στο οποίο ζει και εργάζεται μετά τις σπουδές δεν παίζει κανένα ρόλο). 

Όταν ξεπεραστεί το επίπεδο των €24,000 το χρόνο, το Βρετανικό κράτος απαιτεί την καταβολή του 10% (9% για την ακρίβεια) του πλεονάσματος των εσόδων πάνω από τις €24,000.
Παράδειγμα:   Αν κάποιος/α κάθε χρόνο έχει αποδοχές €30,000 (δηλ. €2,500/μήνα), καλείται να πληρώσει κατά τη διάρκεια του επομένου έτους συνολικό ποσό που υπολογίζεται ως εξής: 
€30,000-€24,000= €6,000 x 10% = €600.  Άρα το ετήσιο ποσό αποπληρωμής του Φοιτητικού Δανείου θα είναι συνολικά €600/χρόνο (δηλαδή €50/μήνα μόνο !!! από τα €2,500/μήνα που τυχόν εισπράττει).

Οριακά:  Αν τυχόν οι αποδοχές δεν ξεπεράσουν ποτέ τις €24,000 το χρόνο, τότε το Φοιτητικό Δάνειο δεν θα αποπληρωθεί ποτέ ούτε αυτό αντίστοιχα.

To Bachelor πτυχίο στην Μεγάλη Βρετανία αποκτιέται μόνο σε 3 χρόνια

Ποιά περιοχή να επιλέξω;

Οι μεγάλες πόλεις προσφέρουν αρκετά θετικά πλεονεκτήματα όπως διασκέδαση, εμπορικά κέντρα, πολλούς Έλληνες φοιτητές και εύκολη πρόσβαση σε μέσα μετακίνησης. Από την άλλη πλευρά όμως, η ζωή είναι αρκετά πιο ακριβή (ειδικότερα στην περιοχή του Λονδίνου), υπάρχει μεγαλύτερη εγκληματικότητα, κυρίως σε μεγάλες βιομηχανικές πόλεις και φυσικά οι ρυθμοί είναι πολύ πιο έντονοι. Υπάρχουν βέβαια και οι ενδιάμεσες καταστάσεις που ίσως να είναι προτιμότερες.

Αίτηση-Εισαγωγή

Οι αιτήσεις για πτυχιακές σπουδές στα βρετανικά πανεπιστήμια συντονίζονται από τον κεντρικό φορέα UCΑS (Universities and Colleges Αdmissions Service, www.ucas.com). Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά. Ιδανικά οι αιτήσεις υποβάλλονται από τις 15 Σεπτεμβρίου έως και τις 15 Ιανουαρίου της προηγούμενης ακαδημαϊκής χρονιάς. Για τα πανεπιστήμια του Cambridge και Oxford καθώς και για τις ιατρικές σχολές, η τελευταία ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης είναι η 15η Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι ο UCΑS απλά και μόνο συντονίζει τη διαδικασία των αιτήσεων προς τα πανεπιστήμια. Την απόφαση για επιλογή ή απόρριψη παίρνουν τα ίδια τα πανεπιστήμια.

O υποψήφιος μπορεί να επιλέξει από 1 έως 5 προγράμματα σπουδών και αντίστοιχα πανεπιστήμια στα οποία επιθυμεί την εισαγωγή του, χωρίς το δικαίωμα της προτεραιότητας ή της υπόδειξης. Όσοι επιθυμούν σπουδές σε Ιατρική ή Οδοντιατρική έχουν 4 επιλογές.

Τμήμα της αίτησης αποτελεί η συστατική επιστολή που ο υποψήφιος πρέπει να πάρει συνήθως από καθηγητή του στο Λύκειο καθώς και το personal statement. Το personal statement (ας την πούμε «προσωπική δήλωση») είναι η ευκαιρία που έχετε να απευθυνθείτε προς τα πανεπιστήμια που επιλέξατε και να εξηγήσετε γιατί θα πρέπει να σας προτιμήσουν.


Το πανεπιστήμιο του Cambridge

Μεταπτυχιακές σπουδές

Τίτλοι σπουδών
Οι μεταπτυχιακοί τίτλοι που χορηγούν τα βρετανικά πανεπιστήμια είναι γενικά οι εξής:

Ρostgraduate Diploma / Certificate: Είναι 9μηνο πρόγραμμα και απευθύνεται σε φοιτητές που είτε δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για Μaster ή που απλά επιθυμούν ένα λιγότερο εντατικό πρόγραμμα.

Μaster: Απαιτούνται σπουδές διάρκειας 12 μηνών. Η δομή του προγράμματος περιλαμβάνει συνήθως 9μηνη παρακολούθηση μαθημάτων, εξετάσεις (Μάιο ή αρχές Ιουνίου) και τέλος την υποβολή εργασίας (Dissertation) έκτασης 15-20.000 λέξεων. Οι κυριότερες διακρίσεις: ΜΑ (Μaster in Αrts), ΜSc (Μaster in Science), ΜΒΑ (Μaster of Βusiness Αdministration) και LLΜ (Μaster of Laws)

Μaster of Ρhilosophy (ΜPhil): Είναι διάρκειας δύο χρόνων και συνδυάζει παρακολούθηση μαθημάτων και έρευνα. Συνήθως αποτελεί προκαταρκτικό στάδιο για Ρh.D.

Doctor of Ρhilosophy (Ρh.D.): Το διδακτορικό χορηγείται έπειτα από πρωτότυπη έρευνα που κάνει ο φοιτητής/ερευνητής για διάστημα 3 έως 5 συνήθως ετών. Ο υποψήφιος εργάζεται μόνος του υπό την εποπτεία ενός καθηγητή, ο οποίος ελέγχει την πρόοδο της διδακτορικής διατριβής μέχρι την τελική υποβολή και υποστήριξή της.
Αίτηση-Εισαγωγή
Η συνεννόηση και οι αιτήσεις πρέπει να γίνονται απευθείας με και προς το πανεπιστήμιο της προτίμησης του υποψηφίου. Η τυπική προϋπόθεση εισαγωγής σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα είναι το πτυχίο ελληνικού πανεπιστημίου ή ΤΕΙ, δεν είναι λίγα όμως τα πανεπιστήμια που δέχονται και αποφοίτους κολεγίων.

Απαιτείται επίσης κάποιο αποδεικτικό γνώσης της αγγλικής γλώσσας όπως το IELTS (International English Language Testing System, www.britishcouncil.org/gr/greece-exams-ielts-what-is-ielts). Οι εξετάσεις του IELTS διεξάγονται δύο φορές το μήνα από το British Council.


(Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης)

Κόστος

Στα μεταπτυχιακά οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα. Σε γενικές γραμμές ξεκινούν από 3,900 ευρώ και ανεβαίνουν ανάλογα με το επιστημονικό αντικείμενο.
Περισσότερο ακριβά είναι τα δίδακτρα στις οικονομικές επιστήμες ή στις ιατρικές. Στα πτυχία ΜΒΑ τα δίδακτρα φτάνουν σε αστρονομικά ποσά, γύρω στα 23.000 ευρώ το χρόνο.

Το κόστος ζωής σε κάθε πόλη διαφέρει. Όπως είναι αναμενόμενο για το Λονδίνο τα ποσά αυξάνονται και ανέρχονται περίπου στα 1.200-1.400 ευρώ το μήνα.
Στις υπόλοιπες πόλεις πρέπει να υπολογίζετε ελαφρώς χαμηλότερες τιμές δηλαδή κοντά 900-1200 ευρώ το μήνα για το δωμάτιο, το φαγητό, τη διασκέδαση, τις μετακινήσεις και τα βιβλία, που αποτελούν και τις βασικές ανάγκες.

Τα minimum entry criteria είναι ένας καλός βαθμός στο πρώτο σας πτυχίο (κάθε Πανεπιστήμιο έχει τα δικά του κριτήρια ανάλογα το τμήμα που θέλετε να ακολουθήσετε), και ένα επίπεδο αγγλικών συνήθως IELTS minimum 6.5-7 (average, κάθε Πανεπιστήμιο επίσης έχει τα δικά του κριτήρια)


University of St. Andrews (Σκωτία)

Υπάρχουν 2 ημερομηνίες έναρξης, και Σεπτέμβριο και Ιανουάριο/Φεβρουάριο κάθε έτους, και αυτό εξαρτάται από την σχολή που σας ενδιαφέρει, και προτείνουμε για την κάθε περίοδο έναρξης που σας ενδιαφέρει να φροντίσετε να κάνετε την αίτησή σας 9 μήνες πρίν. Χρειάζεστε το πτυχίο σας μεταφρασμένο, και 2 συστατικές επιστολές.

Χρήσιμα Link: https://www.prospects.ac.uk/postgraduate-study ( πληροφορίες για τις περισσότερα από 55,000 σχολές /επιλογές σπουδών στην Μεγάλη Βρετανία )

https://www.gov.uk/student-finance

https://www.gov.uk/government/organisations/ofqual
 
http://www.saas.gov.uk/

https://www.gov.uk/government/organisations/ofqual

SITE ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

http://www.aberdeen.ac.uk    The University of Aberdeen
http://www.abertay.ac.uk/  University of Abertay Dundee
http://www.aber.ac.uk    The University of Wales, Aberystwyth
http://www.apu.ac.uk     Anglia Polytechnic University
http://www.aston.ac.uk/    Aston University
http://www.bangor.ac.uk    University of Wales, Bangor
http://www.bham.ac.uk    The University of Birmingham
http://www.bournemouth.ac.uk    Bournemouth University
http://www.bradford.ac.uk   The University of Bradford
http://www.bradfordcollege.ac.uk   Bradford College
http://www.brighton.ac.uk   University of Brighton
http://www.bris.ac.uk    University of Bristol
http://www.uwe.ac.uk   University of the West of England, Bristol
http://www.brunel.ac.uk   Brunel University
http://www.cam.ac.uk University of Cambridge
http://www.cardiff.ac.uk Cardiff University
http://www.uce.ac.uk University of Central England in Birmingham
http://www.uclan.ac.uk University of Central Lancashire
http://www.city.ac.uk City University
http://www.coventry.ac.uk Coventry University
http://www.dmu.ac.ukDe Montfort University
http://www.derby.ac.uk University of Derby
http://www.dudleycol.ac.uk Dudley College of Technology
http://www.dundee.ac.uk University of Dundee
http://www.dur.ac.uk The University of Durham
http://www.uea.ac.uk  University of East Anglia
http://www.uel.ac.uk University of East London
http://www.ed.ac.uk The University of Edinburgh
http://www.essex.ac.uk The University of Essex
http://www.exeter.ac.uk University of Exeter
http://www.glam.ac.uk University of Glamorgan
http://www.gla.ac.uk University of Glasgow
http://www.gcal.ac.uk Glasgow Caledonian University
http://www.glos.ac.uk The University of Gloucestershire
http://www.goldsmiths.ac.uk Goldsmiths College (University of London)
http://www.gre.ac.uk University of Greenwich
http://www.hw.ac.uk Heriot-Watt University, Edinburgh
http://www.herts.ac.uk   University of Hertfordshire
http://www.hud.ac.uk  The University of Huddersfield
http://www.hull.ac.uk  The University of Hull
http://www.imperial.ac.uk  Imperial College London (University of London)
http://www.keele.ac.uk Keele University
http://www.ukc.ac.uk The University of Kent
http://www.kiad.ac.uk Kent Institute of Art and Design
http://www.kcl.ac.uk King”s College London (University of London)
http://www.kingston.ac.uk Kingston University
http://www.lamp.ac.uk The University of Wales, Lampeter
http://www.lancs.ac.uk Lancaster University
http://www.leeds.ac.uk University of Leeds
http://www.lmu.ac.uk Leeds Metropolitan University
http://www.le.ac.uk University of Leicester
http://www.lincoln.ac.uk University of Lincoln
http://www.liv.ac.uk The University of Liverpool
http://www.livjm.ac.uk Liverpool John Moores University
http://www.londonmet.ac.uk London Metropolitan University
http://www.lse.ac.uk London School of Economics and Political Science (University of London) http://www.sbu.ac.uk London South Bank University
http://www.lboro.ac.uk Loughborough University
http://www.luton.ac.uk University of Luton
http://www.man.ac.uk The University of Manchester
http://www.mmu.ac.uk The Manchester Metropolitan University
http://www.mdx.ac.uk Middlesex University
http://www.napier.ac.uk Napier University, Edinburgh
http://www.ncl.ac.uk University of Newcastle Upon Tyne
http://www.northumbria.ac.uk  Northumbria University
http://www.nottingham.ac.uk  The University of Nottingham
http://www.ntu.ac.uk  Nottingham Trent University
http://www.ox.ac.uk  Oxford University
http://www.brookes.ac.uk Oxford Brookes University
http://www.paisley.ac.uk University of Paisley
http://www.pms.ac.uk Peninsula Medical School
http://www.plymouth.ac.uk University of
http://www.port.ac.uk University of Portsmouth
http://www.qmul.ac.uk Queen Mary, University of London
http://www.rdg.ac.uk The University of Reading
http://www.rgu.ac.uk The Robert Gordon University
http://www.rhul.ac.uk Royal Holloway, University of London
http://www.rvc.ac.uk Royal Veterinary College (University of London)
http://www.salford.ac.uk The University of Salford
http://www.sheffield.ac.uk The University of Sheffield
http://www.shu.ac.uk Sheffield Hallam University
http://www.soton.ac.uk University of Southampton
http://www.st-and.ac.uk University of St Andrews
http://www.sghms.ac.uk S George”s Hospital Medical School (University of London)
)http://www.staffs.ac.uk Staffordshire University
http://www.stir.ac.uk The University of Stirling
http://www.strath.ac.uk The University of Strathclyde
http://www.sunderland.ac.uk University of Sunderland
http://www.surrey.ac.uk   University of Surrey 
http://www.sussex.ac.uk University of Sussex
http://www.swan.ac.uk University of Wales Swansea
http://www.tees.ac.uk University of Teesside
http://www.tvu.ac.uk Thames Valley University
http://www.ucl.ac.uk University College London (University of London)
http://www.warwick.ac.uk The University of Warwick
http://www.wmin.ac.uk University of Westminster
http://www.wlv.ac.uk University of Wolverhampton
http://www.york.ac.uk The University of York 

Τα πρώτα 5 καλύτερα πανεπιστήμια στην Μεγάλη Βρετανία

1. Πανεπιστήμιο της Οξφόδρης
2. Πανεπιστήμιο του Κεϊμπριτζ
3. Πανεπιστήμιο Imperial
4. UCL
5. London School of Economics and Political Science (LSE)

UK rank 2017    World University rank 2017    University

1    1    University of Oxford
2    4    University of Cambridge
3    8    Imperial College London
4    15    University College London
5    =25    London School of Economics and Political Science
6    27    University of Edinburgh
7    =36    King’s College London
8    55    University of Manchester
9    71    University of Bristol
10    =82    University of Warwick
11    88    University of Glasgow
12    =96    Durham University
13    109    University of Sheffield
14    =110    University of St Andrews
15    =113    Queen Mary University of London
16    =121    University of Southampton
17    =126    University of Exeter
18    129    University of York
19    130    University of Birmingham
20    133    University of Leeds
21    =137    Lancaster University
22    147    University of Nottingham
23    149    University of Sussex
24    158    University of Liverpool
25    =165    University of East Anglia
26    172    University of Leicester
27    =173    Royal Holloway, University of London
28    =180    University of Dundee
29    =182    Cardiff University
30    =188    University of Aberdeen
31    =190    Newcastle University
32    =192    University of Reading
=33    201-250    Birkbeck, University of London
=33    201-250    Queen’s University Belfast
=33    201-250    St George’s, University of London
=36    251-300    University of Bath
=36    251-300    University of Surrey
=38    301-350    Aberystwyth University
=38    301-350    Anglia Ruskin University
=38    301-350    Bangor University
=38    301-350    Brunel University London
=38    301-350    University of Essex
=38    301-350    Goldsmiths, University of London
=38    301-350    University of Kent
=38    301-350    Loughborough University
=38    301-350    Royal Veterinary College
=38    301-350    University of Stirling
=38    301-350    Swansea University
=49    351-400    Aston University
=49    351-400    City University London
=49    351-400    Plymouth University
=52    401-500    Heriot-Watt University
=52    401-500    Keele University
=52    401-500    The Open University
=52    401-500    Oxford Brookes University
=52    401-500    University of Portsmouth
=52    401-500    Soas, University of London
=52    401-500    University of Strathclyde
=59    501-600    University of Hertfordshire
=59    501-600    University of Hull
=59    501-600    Liverpool John Moores University
=59    501-600    Middlesex University
=59    501-600    Ulster University
=64    601-800    University of Bedfordshire
=64    601-800    Bournemouth University
=64    601-800    University of Bradford
=64    601-800    University of Brighton
=64    601-800    University of Central Lancashire
=64    601-800    Coventry University
=64    601-800    De Montfort University
=64    601-800    University of East London
=64    601-800    Edinburgh Napier University
=64    601-800    Glasgow Caledonian University
=64    601-800    University of Greenwich
=64    601-800    University of Huddersfield
=64    601-800    Kingston University
=64    601-800    Leeds Beckett University
=64    601-800    University of Lincoln
=64    601-800    London Metropolitan University
=64    601-800    Manchester Metropolitan University
=64    601-800    Northumbria University
=64    601-800    Nottingham Trent University
=64    601-800    University of Roehampton
=64    601-800    University of Salford
=64    601-800    Teesside University
=64    601-800    University of the West of England
=64    601-800    University of the West of Scotland
=64    601-800    University of Westminster
=89    801+    London South Bank University
=89    801+    Robert Gordon University
=89    801+    Sheffield Hallam University

Exit mobile version