10 τρόποι για να δικτυωθείς και να βρεις δουλειά
Στις μέρες μας, το να βρει κάποιος δουλειά φαντάζει δύσκολο, ειδικά αν είναι η πρώτη του δουλειά ή είναι άνω των 50 ετών.
Ρίξε μια ματιά στις τοπικές εφημερίδες και τα online job boards πόσοι άνθρωποι κάνουν αιτήσεις καθημερινά στον τομέα ειδίκευσης σου. Όλοι αυτοί οι υποψήφιοι είναι οι ανταγωνιστές σου για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας. Πώς θα δώσεις στον εαυτό σου την ευκαιρία να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό και να κερδίσει τις εντυπώσεις? – Ξύπνααα…Δικτυώσου!!!
Ο κάθε άνθρωπος που γνωρίζεις μπορεί να γίνει σπόνσορας, υποστηρικτής ή συνάδελφος σου και να σου δώσει την ευκαιρία που περιμένεις, δίχως να το γνωρίζεις. Δες παρακάτω κάποιες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να δικτυωθείς επαγγελματικά και να βρεις τη δουλειά που τόσο καιρό ψάχνεις:
1. Συμβουλεύσου γραφεία εύρεσης εργασίας
Μπορείς να συναντήσεις και να μιλήσεις με ανθρώπους ειδικούς στον τομέα της εύρεσης εργασίας για επαγγελματικές ευκαιρίες που ταιριάζουν στο προφίλ σου. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν δικούς τους ανθρώπους και εταιρίες που μπορούν να σου εξασφαλίσουν μια θέση εργασίας μέσω ενός recruiter που ψάχνει ανθρώπους σαν κι εσένα για την εταιρία του.
2. Χρησιμοποίησε το LinkedIn
Ανέδειξε το προφίλ σου στην αγορά εργασίας χρησιμοποιώντας το μεγαλύτερο social network για επαγγελματίες, το LinkedIn. Αύξησε τον αριθμό των επαφών σου ζητώντας τους να πατήσουν endorse στις δεξιότητες σου, να σε συστήσουν σε πιθανούς εργοδότες ή εταιρίες και να σου προτείνουν νέες επαφές που μπορούν να σε βοηθήσουν στο επαγγελματικό σου ταξίδι προς μια νέα θέση εργασίας.
3. Χρησιμοποίησε γραφεία διασύνδεσης σχολών, συγγενείς, φίλους και γνωστούς
Όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι μια πολύ καλή πηγή πληροφοριών, καθώς μπορούν να δουν μια επαγγελματική ευκαιρία που σου ταιριάζει και να σου προτείνουν στους κύκλους γνωριμιών τους.
4. Εξέτασε την τριτοβάθμια εκπαίδευση
Η εξειδικευμένη εκπαίδευση ενός κολεγίου/πανεπιστημίου μπορεί να σου δώσει χρήσιμα εργαλεία στον επαγγελματικό σου τομέα και να σε κάνει να ξεχωρίσεις από τον ανταγωνισμό. Πολλές εταιρίες χρησιμοποιούν τα Career Fairs σε διάφορα κολέγια/πανεπιστήμια για να συλλέξουν τα ταλέντα που θα ξεχωρίσουν στην αγορά εργασίας.
5. Πάρε μαθήματα επαγγελματικής κατάρτισης
Αυτά τα μαθήματα που εξειδικεύονται σε συγκεκριμένο αντικείμενο στον κλάδο σου αποτελούν πολύ καλή ευκαιρία δικτύωσης με καθηγητές και επαγγελματίες του χώρου που μπορείς να εκμεταλλευτείς ως γνωριμίες και μετά το πέρας των μαθημάτων.
6. Συμμετοχή σε οργανισμούς επαγγελματικής δικτύωσης
Δες από κοντά τους οργανισμούς επαγγελματικής δικτύωσης όπως το Εμπορικό Επιμελητήριο ή κάποια παρεμφερή ένωση, καθώς αποτελούν εξαιρετική ευκαιρία για γνωριμίες και παρακολούθηση των εξελίξεων στον τομέα σου. Επίσης, μπορείς να συναντήσεις ιδρυτές εταιριών και CEO μεγάλων εταιριών και να ανταλλάξεις απόψεις, καθώς και business cards για πιθανή συνεργασία και μελλοντική επαφή.
7. Συμμετοχή σε κοινωνικούς οργανισμούς
Υπάρχουν πολλοί οργανισμοί και clubs για κάθε επάγγελμα ή ενδιαφέρον που τυχόν έχεις, τα οποία μπορούν να σε φέρουν σε επαφή με ανθρώπους όλων των επαγγελματικών ειδικοτήτων. Μπορείς να τα εκμεταλλευτείς και να αδράξεις την ευκαιρία να κάνεις νέες γνωριμίες, και γιατί όχι, μπορεί εκεί να βρεις τη θέση εργασίας που αναζητάς.
8. Συμμετοχή σε clubs
Μπορείς να συμμετέχεις σε κάποιο club προκειμένου να κάνεις νέες γνωριμίες και να βρεις το πάθος σου. Sports clubs, golf clubs, tennis clubs, ski clubs, social clubs, yacht clubs ή ό,τι μπορεί να σε εκφράζει αποτελούν μια πολύ καλή ευκαιρία για να βρεις μια θέση εργασίας. Εκεί υπάρχουν άνθρωποι που καθημερινά παίρνουν εταιρικές αποφάσεις και συνομιλούν με πολύ κόσμο για προσλήψεις και νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Έτσι λοιπόν, join the club, και είμαι σίγουρος πως κάποια επαγγελματική πρόταση θα έρθει αργά ή γρήγορα στα αυτιά σου.
9. Βρες ένα μέντορα
Συνεργάσου με έναν μέντορα ο οποίος θα σε επιβλέπει, θα σε καθοδηγεί και θα μπορεί να σε συστήσει σε έναν εργοδότη για τις ικανότητες σου. Ένας μέντορας μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις αυτό που ψάχνεις μέσω του δικτύου γνωριμιών του και τις επαφές αυτών.
10. Εντυπωσίασε τους πελάτες σου
Δούλεψε σκληρά και εντυπωσίασε τους πελάτες σου. Μπορεί κάλλιστα αυτοί να είναι οι μελλοντικοί εργοδότες σου.
Μπορεί να είναι δύσκολο να βρεις μόνος σου τη δουλειά των ονείρων σου, αλλά αν εκμεταλλευτείς το δίκτυο επαφών σου σωστά και κρατάς ενήμερο το κοινό σου για την αναζήτηση εργασίας σου, καθώς και για τις δεξιότητες σου, είμαι σίγουρος πως η επόμενη δουλειά θα φτάσει πολύ γρήγορα στα χέρια σου.