Loading...
Ενημέρωση

Ίδρυση Ερευνητικής Ομάδας Δικαίου & Πληροφορικής από τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ

bookmark
Share

 

Η Νομική Σχολή του ΑΠΘ αποφάσισε την ίδρυση Ερευνητικής Ομάδας Δικαίου & Πληροφορικής

Η Γενική Συνέλευση της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ενέκρινε στη Συνεδρίαση της 21ης Ιανουαρίου 2020, την ίδρυση της Ερευνητικής Ομάδας Δικαίου & Πληροφορικής, με επιστημονικά υπεύθυνο τον Καθηγητή Ιωάννη Δ. Ιγγλεζάκη.

H ερευνητική ομάδα έχει ως αντικείμενο έρευνας τα ποικίλα, διατομεακού χαρακτήρα ζητήματα που αφορούν τη σχέση δικαίου και πληροφορικής. Καλύπτει, έτσι, θεωρητικά ζητήματα που αφορούν την εφαρμογή των τεχνολογιών στη Νομική Επιστήμη και τις δυνατότητες αυτοματοποίησης των νομικών διεργασιών, αλλά και νομικά ζητήματα που αφορούν την προστασία προσωπικών δεδομένων, ζητήματα δικαίου πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας, ηλεκτρονικό εμπόριο και ηλεκτρονικό έγκλημα.

Επίσης αντικείμενο έρευνας της ομάδας είναι οι επιπτώσεις της τεχνολογίας σε ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η ελευθερία της έκφρασης και η προστασία της παιδικής ηλικίας στο διαδίκτυο.

Επιδίωξή της ομάδας είναι η δυνατότητα ανάπτυξης συνεργασιών με άλλες ερευνητικές ομάδες και άλλα ερευνητικά κέντρα δικαίου και πληροφορικής στην Ευρώπη και διεθνώς, τα οποία βρίσκονται στην αιχμή της ερευνητικής δραστηριότητας, σε έναν τομέα, όπως αυτός του δικαίου των νέων τεχνολογιών, που είναι ιδιαίτερα κρίσιμος, καθώς στον 21ο αιώνα, οι νέες τεχνολογίες αποτελούν εργαλεία μετασχηματισμού της κοινωνίας και επιτάχυνσης της οικονομικής ανάπτυξης.

Η ανάπτυξη ερευνητικής δραστηριότητας στον τομέα αυτό έχει νευραλγική σημασία για κάθε ενδιαφερόμενο ερευνητή και η Νομική Σχολή της Θεσσαλονίκης μπορεί να διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στη διάδοση της έρευνας, στην επιστημονική εκλέπτυνση και τη διϊδρυματική και διακρατική εδραίωση των δικτύων έρευνας.

Η ερευνητική ομάδα συνεργάζεται με το Εργαστήριο Μελέτης για τη Διαφάνεια, τη Διαφθορά και το Οικονομικό Έγκλημα (Ε.Μ.Δ.Δ.Ο.Ε.) της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και άλλους φορείς, με μέλη ΔΕΠ από τη Νομική Σχολή, αλλά και άλλα Τμήματα εντός και εκτός του ΑΠΘ, καθώς και με μεταδιδακτορικούς ερευνητές, υποψηφίους διδάκτορες και μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Σημειώνεται ότι υπάρχει συνεργασία με το Ιnstitut für Rechtsinformatik της Νομικής Σχολής του Ανοβέρου, στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος IT–Recht & Recht des geistigen Eigentums (LL.M.).

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε τον ιστότοπο της Ερευνητικής ομάδας Δικαίου & Πληροφορικής: ictlaw.law.auth.gr

Ενημέρωση
0

Διάλεξη στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος: “Η Θάμαρ της Γεωργίας & η αυτοκρατορία της Τραπεζούντας”

Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος διοργανώνει την Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020 και ώρα 17:00 διάλεξη με τίτλο ‘Η Θάμαρ της Γεωργίας (1184-1213) και η αυτοκρατορία της Τραπεζούντας’ με ομιλήτρια την Eka Tchkoidze, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας του Ilia State University της Τιφλίδας η οποία επισκέπτεται το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος στα πλαίσια του Erasmus+. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην ελληνική γλώσσα και […]

arrow
Ενημέρωση
0

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο ζητά στάση μετρό και κτηνιατρική σχολή

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο μπορεί να μεγάλωσε, αλλά δεν… γέρασε. Φέτος συμπλήρωσε τα 100 χρόνια λειτουργίας του και το γιορτάζει έχοντας στόχο, μεταξύ άλλων, να κάνει γνωστό σε ολόκληρη την κοινωνία το εκπαιδευτικό – επιστημονικό του έργο και, φυσικά, την τεράστια συμβολή του στην αναδιάρθρωση και την ανάπτυξη της γεωργικής παραγωγής της Ελλάδας επί πολλές δεκαετίες. […]

arrow
Ενημέρωση
0

ΚΕΑΕ: Πρόσκληση ερευνητικών προτάσεων μεταδιδακτορικού επιπέδου προς χρηματοδότηση

6η Δημόσια Πρόσκληση για την υποβολή ερευνητικών προτάσεων μεταδιδακτορικού επιπέδου προς χρηματοδότηση για το έτος 2021. Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με την επωνυμία «Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες», εκπληρώνοντας τον βασικό καταστατικό σκοπό της που είναι η οικονομική ενίσχυση της έρευνας στις ανθρωπιστικές επιστήμες, προσκαλεί ερευνητές να υποβάλουν για χρηματοδότηση μία ερευνητική τους […]

arrow
Ενημέρωση
0

Η Νομική Σχολή ΑΠΘ κέρδισε τον εθνικό γύρο του Διεθνούς Διαγωνισμού Εικονικής Δίκης

Η Νομική Σχολή ΑΠΘ κέρδισε τον εθνικό γύρο του Διεθνούς Διαγωνισμού Εικονικής Δίκης στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο και πάει στην Ουάσινγκτον για τον τελικό! Η Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κέρδισε τον εθνικό γύρο του Διεθνούς Διαγωνισμού Εικονικής Δίκης στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο «Philip C. Jessup International Law Moot Court», που έλαβε χώρα στην […]

arrow