https://www.spoudase.gr/arthra/?p_asid=6&p_asp_data=Y3VycmVudF9wYWdlX2lkPTM3NTg0JnF0cmFuc2xhdGVfbGFuZz0wJmZpbHRlcnNfY2hhbmdlZD0xJmZpbHRlcnNfaW5pdGlhbD0wJmFzcF9nZW4lNUIlNUQ9ZXhhY3QmYXNwX2dlbiU1QiU1RD10aXRsZSZhc3BfZ2VuJTVCJTVEPWNvbnRlbnQmdGVybXNldCU1QmthdGVnb3JpZXNfYXJ0aHJvbl8lNUQlNUIlNUQ9NTQwOSZjdXN0b21zZXQlNUIlNUQ9YXJ0aHJh
Συμβουλές

Φοιτητικό Networking: Η συνταγή για την πρώτη σου δουλειά!

bookmark

 

Ο όρος networking παραπέμπει στη δημιουργία και τη διατήρηση κοινωνικών επαφών που μπορούν να μας βοηθήσουν στην ικανοποίηση των αναγκών μας. Μία από αυτές τις ανάγκες αφορά και την εύρεση εργασίας που όπως είναι ήδη γνωστό, απαιτεί μεγάλη υπομονή και γερά νεύρα. Τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο όταν μιλάμε για ένα άτομο που είναι «φρέσκο» στην αγορά εργασίας και ψάχνει τη πρώτη του δουλειά. Το networking επομένως δεν αποτελεί χάσιμο χρόνου, αντιθέτως, είναι απαραίτητο, ήδη από τα πρώτα εξάμηνα των σπουδών.

«Πως θα κάνω αποτελεσματικό networking;»

Δεν είναι πολύ παράλογο να σκεφτεί κάποιος ότι το αποτελεσματικό networking ξεκινάει από μία αίθουσα διδασκαλίας. Οι συμφοιτητές αλλά και οι καθηγητές μας είναι πιθανοί βοηθοί μας σε οποιαδήποτε μελλοντική προσπάθεια εύρεσης εργασίας. Για αυτό το λόγο η ανάπτυξη σχέσεων μαζί τους είναι απαραίτητη. Από εκεί και πέρα, όμως, η αποτελεσματικότητα κάθε προσπάθειας networking εξαρτάται από τη κοινωνικότητα και τη κινητικότητα του ατόμου που τη κάνει. Υπάρχουν πολλές επιλογές κοινωνικοποίησης μέσα στο χώρο των πανεπιστημίων. Για να το εξηγήσουμε πιο απλά, η ένταξη ενός φοιτητή/μίας φοιτήτριας σε μία ομάδα, όπως η θεατρική, προσφέρει τη δυνατότητα να γνωρίσει νέους ανθρώπους.

Το networking, από την άλλη, δεν επιτυγχάνεται αποκλειστικά μέσα στους τοίχους του πανεπιστημίου. Η καθημερινή ζωή είναι γεμάτη από εκδηλώσεις, συνέδρια, ημέρες καριέρας, γενικότερα από events που συγκεντρώνουν φοιτητές και επαγγελματίες. Δε χρειάζεται networkingνα αναλύσουμε το γιατί η παρουσία σου σε αυτά τα events είναι πολύτιμη για τη δημιουργία επαφών και σχέσεων που θα σε οδηγήσουν σε μία πρόσληψη. Ούτε χρειάζεται να αναλύσουμε ιδιαιτέρως τον αδιαμφισβήτητο -για τα δεδομένα της εποχής μας- ρόλο που έχουν τα social media προς αυτή τη κατεύθυνση. Η “παρουσία” σου στο LinkedIn αλλά και σε ομαδικά groups του facebook, είτε αυτά είναι φοιτητικά είτε επαγγελματικά, θα σου φανεί πολύ χρήσιμη. Τέλος, μία ακόμη ευκαιρία για την απόκτηση πολύτιμων διασυνδέσεων, αποτελούν και τα προγράμματα πρακτικής άσκησης.

Μερικές συμβουλές σχετικά με το networking

Είναι προφανές ότι οι επικοινωνιακές δεξιότητες αποτελούν τη προϋπόθεση για να προσεγγίσεις αποτελεσματικά νέους ανθρώπους. Κατά κάποιο τρόπο, η προσέγγιση ενός επαγγελματία απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και στόχο στην networkingπροκειμένη περίπτωση αποτελεί πρόσληψη ή γενικότερα μία επαγγελματική επιτυχία. Η παρουσίαση του εαυτού μας στους γύρω μας είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για να κερδίσουμε τη προσοχή και την εκτίμησή τους. Πέρα από μία περιποιημένη εξωτερική εμφάνιση, είναι κρίσιμο να σκεφτόμαστε πως θα περιγράφαμε τον εαυτό μας σε κάποιο άγνωστο άτομο για να του κεντρίσουμε το ενδιαφέρον, ώστε να θελήσει να συζητήσει μαζί μας. Η συζήτηση οδηγεί στο παιχνίδι των ερωτήσεων-απαντήσεων. Γι’ αυτό είναι χρήσιμο να γνωρίζεις από πριν, ποιο είναι το άτομο με το οποίο μιλάς, για να ξέρεις τι θα το ρωτήσεις ή τι θα του απαντήσεις ανάλογα. Είναι χρήσιμο, επίσης, να διατηρήσεις την επαφή μαζί του μετά την πρώτη σας συνάντηση, χρησιμοποιώντας τα social media και τις επαγγελματικές κάρτες.

Σε κάθε περίπτωση, η δημιουργία αλλά και η διατήρηση των κατάλληλων διασυνδέσεων, αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για όποιον/α ψάχνει τη τύχη του/της στην αγορά εργασίας. Γι’ αυτό μη χρονοτριβείς. Ενημερώσου για τα δρώμενα και τις εξελίξεις του χώρου σου, ανέπτυξε τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες και ξεκίνα το παιχνίδι του networking!

Πηγή: Μάριος Αναστασίου για το citycampus.gr

 

Share on Facebook Tweet Pin it Share on LinkedIn Send email