https://www.spoudase.gr/arthra/?p_asid=6&p_asp_data=Y3VycmVudF9wYWdlX2lkPTM3NTg0JnF0cmFuc2xhdGVfbGFuZz0wJmZpbHRlcnNfY2hhbmdlZD0xJmZpbHRlcnNfaW5pdGlhbD0wJmFzcF9nZW4lNUIlNUQ9ZXhhY3QmYXNwX2dlbiU1QiU1RD10aXRsZSZhc3BfZ2VuJTVCJTVEPWNvbnRlbnQmdGVybXNldCU1QmthdGVnb3JpZXNfYXJ0aHJvbl8lNUQlNUIlNUQ9NTQwOSZjdXN0b21zZXQlNUIlNUQ9YXJ0aHJh
Συμβουλές

Η έλλειψη ταλέντων από τις επιχειρήσεις

bookmark

 

Συμβουλές καριέρας

Ως τον κορυφαίο επιχειρηματικό κίνδυνο αξιολογούν οι επιχειρήσεις, παγκοσμίως, την έλλειψη ταλέντων και την εξεύρεση των κατάλληλων εργαζομένων για τη στελέχωση βασικών θέσεων εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο οι εταιρείες, σε διεθνές επίπεδο, βρίσκονται ήδη υπό έντονη πίεση, καθώς καλούνται να αντιμετωπίσουν έναν πραγματικό “πόλεμο ταλέντων”, που απειλεί να αποδυναμώσει τόσο την αναπτυξιακή τους στρατηγική όσο και την ίδια την επιβίωσή τους. Έρευνα της Gartner δείχνει ότι η παγκόσμια έλλειψη ταλέντων ήταν κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2018 ο κορυφαίος κίνδυνος, που αντιμετώπισαν οι επιχειρήσεις. Μάλιστα, η έλλειψη του κατάλληλου προσωπικού έχει κλιμακωθεί τους τελευταίους τρεις μήνες, εξελισσόμενη στον κορυφαίο παράγοντα επιχειρηματικού κινδύνου έναντι της τρίτης θέσης που κατείχε στην προηγούμενη αντίστοιχη μελέτη. Σύμφωνα με την έρευνα “Emerging Risks Monitor Report” της Gartner, η έλλειψη ταλέντων αναδεικνύεται πλέον σε ισχυρότερο παράγοντα ανησυχίας για τις επιχειρήσεις ακόμη και έναντι των φόβων για την αυξανόμενη ρύθμιση και το cloud computing. Από την έρευνα της Gartner προκύπτει συγκεκριμένα ότι το 65% των εταιρειών, παγκοσμίως, δηλώνει ότι η έλλειψη ταλέντου αποτελεί βασική μέριμνα για τη λειτουργία και την οργάνωσή τους. Οι τομείς των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, της βιομηχανίας, των υπηρεσιών προς τους καταναλωτές, του Δημοσίου τομέα, των μη κερδοσκοπικών οργανισμών, του κλάδου του λιανεμπορίου και της φιλοξενίας επέδειξαν ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα ανησυχίας για την έλλειψη ταλέντων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πλέον πρόσφατο “Emerging Risks Monitor Report” περισσότερα από τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων σε κάθε κλάδο δήλωσαν ότι η έλλειψη ταλέντων είναι ο κορυφαίος παράγοντας ανησυχίας τους. “Οι εταιρείες αντιμετωπίζουν τεράστιες προκλήσεις από το ρυθμό των επιχειρηματικών αλλαγών και ως εκ τούτου επιταχύνουν την πορεία ψηφιοποίησης τους. Ο κοινός παρονομαστής για την αντιμετώπιση των κορυφαίων επιχειρηματικών προκλήσεων είναι η προσέλκυση νέων ταλέντων” αναφέρουν οι αναλυτές.

Προσλήψεις
Η έρευνα της Gartner καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι εταιρείες πρέπει να στραφούν από τις εξωτερικές στρατηγικές προσλήψεων για την ενίσχυση του εργατικού δυναμικού τους σε εσωτερικές διεργασίες εκπαίδευσης του υφιστάμενου προσωπικού. Συγκεκριμένα επισημαίνουν ότι οι μέχρι σήμερα στρατηγικές δεν επαρκούν πλέον για να καλύψουν τις ανάγκες σε ένα ταχύτατα μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον. Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει η μελέτη, η εύρεση των κατάλληλων ταλέντων μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός αντιμετώπισης των περισσοτέρων από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες σήμερα. Να σημειωθεί ότι η έρευνα της Gartner διενεργήθηκε σε δείγμα 137 υψηλόβαθμων στελεχών κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2018.

career.gr

Share on Facebook Tweet Pin it Share on LinkedIn Send email