https://www.spoudase.gr/arthra/?p_asid=6&p_asp_data=Y3VycmVudF9wYWdlX2lkPTM3NTg0JnF0cmFuc2xhdGVfbGFuZz0wJmZpbHRlcnNfY2hhbmdlZD0xJmZpbHRlcnNfaW5pdGlhbD0wJmFzcF9nZW4lNUIlNUQ9ZXhhY3QmYXNwX2dlbiU1QiU1RD10aXRsZSZhc3BfZ2VuJTVCJTVEPWNvbnRlbnQmdGVybXNldCU1QmthdGVnb3JpZXNfYXJ0aHJvbl8lNUQlNUIlNUQ9NTQwOSZjdXN0b21zZXQlNUIlNUQ9YXJ0aHJh
Συμβουλές

Είσαι φοιτητής; 11 Ιδέες για να κάνεις οικονομία!

bookmark

 

Ο Σεπτέμβριος είναι πια προ των πυλών, και για πολλούς από εμάς αυτό σημαίνει “τα κεφάλια μέσα”. Και πουθενά δεν ισχύει περισσότερο αυτό από τους φοιτητές. Μπορεί να είστε φρέσκο “πρωτάκι” που ετοιμάζεστε για πρώτη φορά να ζήσετε την φοιτητική εμπειρία, ή μπαρουτοκαπνισμένος “πάλιουρας” που παλεύει να περάσει επιτέλους εκείνο το καταραμένο μάθημα που σας στοιχειώνει από το 2ο εξάμηνο.

Σε κάθε περίπτωση όμως, έχετε καταλάβει ότι η φοιτητική ζωή είναι πολύ πιο ακριβή από τα παιδικά χρόνια του σχολείου. Τα μαθήματα σας απαιτούν πολλά περισσότερα από ένα μολύβι και τετράδιο, είστε κάθε μέρα στους δρόμους με τις συγκοινωνίες, και ας μην αναφέρουμε τις συνεχείς βόλτες στις καφετέριες και τις βραδυνές εξόδους (είστε πια ενήλικοι, περάσατε στην σχολή, το αξίζετε!).

Όλα αυτά όμως κάνουν το εβδομαδιαίο χαρτζιλίκι σας να φαίνεται αστείο, και αν μιλάμε και για σχολή σε άλλη πόλη…

Αν λοιπόν το πορτοφόλι σας κάνει να κλαίτε όποτε το ανοίγετε, ορίστε μερικές ιδέες για να απαλύνετε τον πόνο σας.

Φοιτητικό σπίτι
Εάν η σχολή σας είναι σε διαφορετική πόλη από αυτή που μένατε, και δεν επιλέξετε την λύση της φοιτητικής εστίας, τότε αυτομάτως η διαμονή σας γίνεται το πιο μεγάλο και σημαντικό έξοδο σας. Και αν πολλοί φοιτητές νοιώθουν τυχεροί που θα μείνουν μακρυά από τους γονείς τους για πρώτη φορά, σύντομα καταλαβαίνουν ότι τα χρήματα που μπορούν να εξοικονομήσουν από νοίκι-κοινόχρηστα-λογαριασμούς θα τους είναι διαθέσιμα για πιο ευχάριστα έξοδα.

1. Ψάξτε νωρίς, επιλέξτε έξυπνα – Καλό είναι να ξεκινήσετε να κοιτάζετε σπίτια το νωρίτερο δυνατόν, για να έχετε μία καλύτερη εικόνα για τις διαθέσιμες επιλογές και τις τιμές, και να παζαρέψετε καλύτερα. Οι ιδιοκτήτες σπιτιών κοντά στις σχολές ξέρουν πολύ καλά πότε ανοίγουν οι σχολές, και αν πάτε τελευταία στιγμή θα σας εκμεταλλευτούν. Δεν είναι ανάγκη να πληρώσετε μεσίτη, αφού το internet και εδώ σας δίνει όλες τις επιλογές στην οθόνη σας.
Επίσης μην διστάσετε να ψάξετε και λίγο πιο μακρυά από την σχολή σας, εάν διαπιστώνετε σημαντική διαφορά στις τιμές. Και τέλος, μην διστάσετε να ξαναψάξετε για νέο σπίτι μετά από λίγο καιρό, αφού θα έχετε μάθει την περιοχή που μένετε λίγο καλύτερα.

2. Βρείτε συγκάτοικους – Μπορεί για κάποιους να ακούγεται αμήχανο να μοιραστούν το ίδιο σπίτι με έναν ή περισσότερους αγνώστους, αλλά τα οφέλη του συγκάτοικου είναι πάρα πολλά, και όχι μόνο οικονομικά. Μπορείτε να περιμένετε λίγο καιρό μέχρι να γνωρίσετε τους συμφοιτητές σας, για να διαλέξετε με ποιους προτιμάτε να μοιραστείτε τον κοινό σας χώρο. Εκτός από το μοίρασμα των εξόδων, θα έχετε την ευκαιρία να νοικιάσετε κάτι μεγαλύτερο και πιο όμορφο από μία μικρή και στενάχωρη γκαρσονιέρα. Και ένα μεγάλο σπίτι συνήθως γίνεται και το επίκεντρο της φοιτητικής παρέας!

3. Έπιπλα & είδη σπιτιού – Πολλά φοιτητικά σπίτια νοικιάζονται επιπλωμένα, κάτι που μπορεί να σας γλιτώσει από πολλά ψώνια και αξίζει το υψηλότερο ενοίκιο. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να σκεφτείτε ποια είδη θα χρειαστείτε πραγματικά από την πρώτη στιγμή. Μην βιαστείτε να εξοπλίσετε το διαμέρισμα με πλήρη οικοσκευή, αλλά αρχίστε με τα βασικά και στην πορεία θα δείτε τι άλλο πρέπει να πάρετε. Ψάξτε για ευκαιρίες, μεταχειρισμένα από αγγελίες, ή ακόμα και από παλιότερους φοιτητές που φεύγουν από την σχολή.

Φοιτητικά προνόμια

4. Κερδίστε με το πάσο σας – Η στιγμή που παίρνετε για πρώτη φορά το φοιτητικό πάσο σας είναι σημαδιακή, όχι μόνο επειδή νοιώθετε πια επίσημα και με το νόμο φοιτητής, αλλά επειδή αναβαθμίζει για τα καλά το πορτοφόλι σας. Πολλοί ίσως νομίζουν ότι αφορά μόνο τις συγκοινωνίες, αλλά δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το πάσο σας δίνει έκπτωση για ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Πολλά καταστήματα διαφημίζουν προσφορές για φοιτητές, ειδικά τον Σεπτέμβριο, και με λίγο ψάξιμο είναι σίγουρο ότι θα εκπλαγείτε με αυτά που μπορείτε να πληρώσετε φθηνότερα με το πάσο σας.

5. Επιδόματα και παροχές – Εκτός από τις εκπτώσεις στα καταστήματα, ο φοιτητής δικαιούται και πολλές άλλες οικονομικές παροχές. Οι κυριότερες είναι το στεγαστικό επίδομα για όσους νοικιάζουν σπίτι, η δωρεάν στέγαση στην εστία της σχολής τους, η δωρεάν σίτιση στην λέσχη της σχολής, οι υποτροφίες από διάφορα ιδρύματα και οργανισμούς, ακόμα και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όσους δεν έχουν οικογενειακή ασφαλιστική κάλυψη. Με λίγο ψάξιμο και μερικές αιτήσεις, μπορείτε να εξοικονομήσετε αρκετά χρήματα στο budget σας.

Φοιτητική ζωή

6. Μάθετε να μαγειρεύετε – Εάν είναι η πρώτη σας σας φορά μακρυά από την οικογένεια, το να μην έχετε έτοιμο φαγητό στο σπίτι κάθε μέρα είναι ένα μικρό (ή μεγάλο) σοκ. Οι πεινασμένοι φοιτητές συνήθως καταφεύγουν στην εύκολη λύση του ντελιβερά ή του εστιατορίου της σχολής, όμως αυτό κάνει κακό και στο πορτοφόλι σας, αλλά και στο στομάχι σας! Ακόμα και οι πιο άσχετοι μπορούν να έχουν στην κουζίνα τους ότι χρειάζονται για καφέ, σάντουιτς, μακαρόνια και σαλάτα, και με λίγη υπομονή μπορείτε να ανεβείτε στο επόμενο level μαθαίνοντας μερικές απλές συνταγές. Και αν καλείτε και άλλους να τρώτε παρέα, θα γίνετε αυτομάτως ο σταρ όλης της σχολής!

7. Βγείτε… με μέτρο – Εντάξει, φοιτητική ζωή σημαίνει βόλτες και πάρτι (τουλάχιστον μέχρι την ώρα της εξεταστικής), αυτό περιμένατε τόσο καιρό να κάνετε… αλλά δεν χρειάζονται υπερβολές. Αντί να βρίσκεστε με την παρέα σας κάθε μέρα σε καφετέριες και μπαράκια, οργανώστε βραδιές στο σπίτι με ταινίες, επιτραπέζια ή videogames. Επίσης βρείτε τα μαγαζιά της περιοχής σας με τις πιο χαμηλές τιμές, με φοιτητικές βραδιές, happy hours ή ladies’ nights.

8. Μετακινήσεις – Εάν δεν ανήκετε στους υπέρ-προνομιούχους που οι γονείς τους αγόρασαν ήδη αμάξι ή μηχανή, θα πρέπει να μάθετε καλά τα μέσα μεταφοράς της περιοχής σας. Καλό είναι να προμηθευτείτε μία κάρτα πολλαπλών διαδρομών, που ισχύει για όλα τα ΜΜΜ και σας συμφέρει εάν παίρνετε πάνω από 1-2 μέσα την ημέρα. Επίσης το ποδήλατο μπορεί να σας λύσει τα χέρια (ή τα πόδια;) και μπαίνει και σε όλα τα μέσα μεταφοράς. Το ταξί καλό είναι να το χρησιμοποιείτε μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις ή μαζί με 3-4 φίλους ταυτόχρονα, αλλά ακόμα και εδώ μπορείτε να βρείτε προσφορές.

Όσο για τις μεγαλύτερες μετακινήσεις σας για εκδρομές ή επίσκεψη στους γονείς, χάρη στο φοιτητικό πάσο δικαιούστε εκπτώσεις στα εισιτήρια για πλοία και ΚΤΕΛ, ενώ για τα αεροπορικά ισχύει το “όσο πιο νωρίς, τόσο πιο φτηνά”, οπότε αν προγραμματίστε 1-2 μήνες νωρίτερα το ταξίδι σας θα δείτε μεγάλη διαφορά στις τιμές.

9. Προσοχή στη μόστρα! – Το πανεπιστήμιο είναι πολύ διαφορετικό περιβάλλον από το σχολείο, και ο κόσμος που θα γνωρίσετε εκεί σίγουρα θα διαφέρει από τα παιδιά της παλιάς γειτονιάς σας. Πολλοί όμως κάνουν το λάθος να προσπαθούν να εντυπωσιάσουν τις νέες γνωριμίες τους αγοράζοντας συνεχώς καινούργια ρούχα, κινητά, αξεσουάρ ή gadgets. Μπορεί να είστε τώρα ενήλικος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ανταγωνιστείτε όσους πατάνε στις πλάτες των εύπορων γονιών τους.
Περιορίστε τα ψώνια σας στις περιόδους των εκπτώσεων και μόνο στα απαραίτητα που θα χρησιμοποιήσετε για αρκετό καιρό. Δεν θα σας παρεξηγήσει κανείς, στο κάτω-κάτω οι έννοιες “πλούσιος” και “φοιτητής” είναι εξ’ ορισμού αντίθετες!

Φοιτητικό πορτοφόλι

10. Βρείτε μία part-time δουλειά – Παλιότερα η ιδέα αυτή μπορεί να φαίνονταν ασύμβατη με το πρότυπο του χαλαρού φοιτητή, ή να παρέπεμπε σε ακραία οικονομικά προβλήματα, αλλά σήμερα πια κανείς δεν θα σας παρεξηγήσει εάν συνδυάζετε το διάβασμα σας με μία απασχόληση που θα σας δίνει ένα έξτρα εισόδημα. Οι γονείς σας θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα την υπευθυνότητα σας (και θα τους βοηθήσει να σας αντιμετωπίζουν πιο πολύ ως ενήλικο…), και εσείς δεν θα χρειάζεστε να τους δίνετε αναφορά για όλα τα έξοδα σας.
Το θετικό είναι ότι οι δουλειές για φοιτητές σήμερα δεν περιορίζονται μόνο σε ντελίβερι και σερβιτόρους, αλλά μπορείτε να κάνετε μικρο-εργασίες επί πληρωμή από τον υπολογιστή σας, και μάλιστα στο αντικείμενο που σπουδάζετε.

11. Κάντε το πρώτο σας budget – Είτε σπουδάζετε σε άλλη πόλη, είτε όχι, είστε πια ενήλικος φοιτητής και έχετε πολλά περισσότερα έξοδα και υποχρεώσεις. Και αυτό σημαίνει ότι… θα αρχίσετε να ξεμένετε από χρήματα στις 20 κάθε μήνα, και θα τα σταματάτε όλα μέχρι να έρθει το επόμενο χαρτζιλίκι.

Αυτή λοιπόν είναι η καλύτερη στιγμή για να βάλετε στη ζωή σας έναν προσωπικό προϋπολογισμό, με βάση τον οποίο θα μάθετε σταδιακά να διαχειρίζεστε τα έξοδα σας. Και πιστέψτε μας, το μάθημα αυτό θα σας φανεί πολύ πιο χρήσιμο στο μέλλον, από μερικά μαθήματα του πτυχίου σας…

 

Share on Facebook Tweet Pin it Share on LinkedIn Send email