https://www.spoudase.gr/arthra/?p_asid=6&p_asp_data=Y3VycmVudF9wYWdlX2lkPTM3NTg0JnF0cmFuc2xhdGVfbGFuZz0wJmZpbHRlcnNfY2hhbmdlZD0xJmZpbHRlcnNfaW5pdGlhbD0wJmFzcF9nZW4lNUIlNUQ9ZXhhY3QmYXNwX2dlbiU1QiU1RD10aXRsZSZhc3BfZ2VuJTVCJTVEPWNvbnRlbnQmdGVybXNldCU1QmthdGVnb3JpZXNfYXJ0aHJvbl8lNUQlNUIlNUQ9NTQxMSZjdXN0b21zZXQlNUIlNUQ9YXJ0aHJh
Ενημέρωση

Τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου για Μηχανικούς

bookmark

 

Δείτε αναλυτικά τις κατατάξεις ανά κλάδο

Κατατάξεις Πανεπιστημίων: Μια λέξη κλειδί για υποψήφιους προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών. Πόσο σημαντικά είναι και σε τι βαθμό οφείλει ο υποψήφιος να βασίζει τις επιλογές και αποφάσεις του σε αυτά;

Τα rankings μας δίνουν μία πρώτη εικόνα για το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα και, συνήθως, είναι το πρώτο στοιχείο που εξετάζουν οι υποψήφιοι ώστε να επιλέξουν τα πανεπιστήμια που τους ενδιαφέρουν. Οι συγκεκριμένες κατατάξεις συντάσσονται βάσει κριτηρίων που θεσπίζει ο οργανισμός που τις δημοσιεύει (π.χ. οικονομικά περιοδικά και εφημερίδες διεθνούς εμβέλειας), σύμφωνα με τα οποία βαθμολογείται το κάθε πανεπιστήμιο.

Τα κριτήρια συνήθως καλύπτουν μεταβλητές όπως ο μισθός μετά την αποφοίτηση, το ποσοστό γυναικών φοιτητριών, το ποσοστό καθηγητών με διδακτορικό τίτλο, η ερευνητική δράση του πανεπιστημίου κ.ά.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μπορούμε να πληροφορηθούμε και να καταλάβουμε πολλά από τα rankings. Ωστόσο, η τελική επιλογή του υποψηφίου για τα ακαδημαϊκά ιδρύματα στα οποία θα στείλει αιτήσεις δεν θα πρέπει να βασίζεται αποκλειστικά στις κατατάξεις, καθώς δεν περιλαμβάνουν παραμέτρους όπως η εμπειρία της φοιτητικής ζωής στον κάθε οργανισμό, ή οι διασυνδέσεις που θα κάνει ο φοιτητής για το υπόλοιπο της ζωής του, ούτε καλύπτουν παράγοντες όπως οι ατομικές επιδιώξεις και ανάγκες σε ακαδημαϊκό και επαγγελματικό επίπεδο.

Είτε ψάχνετε για σπουδές στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, χρήσιμο θα ήταν, σε συνδυασμό με τις κατατάξεις των Πανεπιστημίων, να αναζητάτε πάντα τη γνώμη φίλων και γνωστών, αποφοίτων, καθώς και ανθρώπων από την αγορά εργασίας, ώστε να πάρετε μια πιο ολοκληρωμένη απόφαση για τις πιο κατάλληλες σπουδές σύμφωνα με τις δικές σας ανάγκες και προτεραιότητες. Οι υπηρεσίες ενός συμβούλου εκπαίδευσης μπορούν επίσης να σας φανούν χρήσιμες στη λήψη της καταλληλότερης απόφασης.

Σήμερα, 8 Μαρτίου 2017, δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα της QS World University Rankings by Subject 2017 και θα εξετάσουμε ποια είναι τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου ανά κλάδο.

Ας ξεκινήσουμε με τον κλάδο των μηχανικών!

engineering

Top 10 universities for the Engineering and Technology subject area

1. Massachusetts Institute of Technology (MIT), United States
2. Stanford University, US
3. University of Cambridge, United Kingdom
4. Nanyang Technological University (NTU), Singapore
5. ETH Zurich – Swiss Federal Institute of Technology, Switzerland
6. Imperial College London, UK
7. National University of Singapore (NUS), Singapore
8. University of California, Berkeley (UCB), US
9. University of Oxford, UK
10.Tsinghua University, China 

ΤΟ MIT κατέχει την κορυφαία θέση στο κλάδο των μηχανικών και της τεχνολογίας και αυτή τη χρονία! Είναι η 5η κατά σειρά χρονιά που συμβαίναι αυτό. Το MIT έχει συνδεθεί με 87 Νομπελίστες και έχει στη λίστα των αποφοίτων του και άλλες εξέχοντες προσωπικότητες, όπως ο Buzz Aldrin. 

Και ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά τις κατατάξεις ανά κλάδο μηχανικών:

Top universities for chemical engineering

chemical

1. Massachusetts Institute of Technology (MIT), United States
2. Stanford University, US
3. University of California, Berkeley (UCB), US
4. University of Cambridge, United Kingdom
5. California Institute of Technology (Caltech), US

Φέτος, στη κατάταξη της QS για τον κλάδο των χημικ΄πων μηχανικών τα ιδρύματα των Ηνωμένων Πολιτειών κατέχουν εξέχουσες θέσεις και μάλιστα καταλαμβάνουν τις 73 από τις 300 θέσεις της κατάταξης. Η επόμενη χώρα που έχει πολύ έντονη παρουσία στην κατάταξη είναι η Κίνα, με κορυφαίο το Tsinghua University που βρίσκεται στην 11η θέση (από την 15η που βρισκόταν πέρσυ).

Ακόμα, η Νότια Κορέα έχει πολύ καλή παρουσία στην κατάξη, με 19 σχολές χημικών μηχανικών, από τις οποίες οι 5 συμπεριλαμβάνονται στις κορυφαίες 50. Επίσης, η Ιαπωνία αποτελεί κορυφαίο προορισμό για τους χημικούς μηχανικούς με 15 εκπροσώπους, από τους οποίους 2 είναι στους κορυφαίους 10 – Kyoto University (6η) and the University of Tokyo (10η).

Top universities for civil and structural engineering

civil

1. Massachusetts Institute of Technology (MIT), United States
2. University of California, Berkeley (UCB), US
2. University of Cambridge, United Kingdom
4. Imperial College London, UK
5. National University of Singapore (NUS), Singapore
5. Tsinghua University, China

Στην κατάταξη των πολιτικών μηχανικών, το MIT είναι και πάλι το κορυφαίο πανεπιστήμιο και αποτελεί έναν από τους 37 συνολικά εκπροσώπους των ΗΠΑ στην κατάταξη για το συγκεκριμένο αντικείμενο. Επίσης, η Αυστραλία έχει 14 εκπροσώπους στη λίστα με το University of New South Wales (UNSW) να έχει την κορυφαία θέση την 16η. Στην Ασία, η Κίνα παρουσιάζεται Also represented 14 times is China, with Tsinghua φορές στην κατάταξη και η Νότια Κορέα 9 φορές. 

Στον Καναδά βρίσκονται 11 πανεπιστήμια από την κατάταξη, συμπεριλαμβανομένων και των University of British Colombia και  University of Toronto που βρίσκονται και στα κορυφαία 50. Τέλος, στην Ευρώπη, η Γερμανία έχει τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση με 7 πανεπιστήμια στη λίστα και έχοντας ως κορυφαίο το Technische Universität München στην 48η θέση.

Top universities for electrical engineering

electrical

1. Massachusetts Institute of Technology (MIT), United States
2. Stanford University, US
3. University of California, Berkeley (UCB), US
4. University of California, Los Angeles (UCLA), US
5. University of Cambridge, United Kingdom

Στην λίστα με τις κορυφαίες σχολές για ηλεκτρολόγους μηχανικούς βρίσκονται φέτος 72 πανεπιστήμια από τα συνολικά 400. Εντυπωσιακή άνοδο έκανε το Seoul National University (SNU) που σκαρφάλωσε 9 ολόκληρες θέσεις από πέρσυ και κατέλαβε την 20η θέση παγκοσμίως.

Top universities for mechanical, aeronautical and manufacturing engineering

aeronautical

1. Massachusetts Institute of Technology (MIT), United States
2. Stanford University, US
3. University of Cambridge, United Kingdom
4. Harvard University, US
4. University of California, Berkeley (UCB), US

Σε αυτό τον τομέα, παρ’ όλο που και πάλι η Αμερική έχει τους πιο πολλούς (77/400) εκπροσώπους η Ασία είναι εκείνη που έχει κάνει τρομερή πρόοδο σε σχέση με τα περσινά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, στην Κίνα το Tsinghua University σκαρφάλωσε από τη θέση 15 στην 10η θέση, στην Ιαπωνία το Kyoto University ανέβηκε 6 θέσεις και βρίσκεται στην 22η θέση και το Malaysia’s Universiti Malaya ανέβηκε από την δεύτερη 50άδα στην οποία βρισκόταν στη θέση 33. 

Top universities for mineral and mining engineering

mining

1. Colorado School of Mines, United States
2. Curtin University, Australia
3. The University of Queensland (UQ), Australia
4. Pennsylvania State University, US
5. The University of New South Wales (UNSW), Australia

Ο τομέας αυτός είναι σχετικά πρόσφατος σε αυτή την κατάταξη αφού μόλις πέρσυ δημιορυγήθηκε για πρώτη φορά. Όπως πέρσυ έτσι και φέτος το Colorado School of Mines κατέχει την πρώτη θέση. Τα πανεπιστήμια της Αυστραλίας έκανα τρομερή πρόοδο φέτος με το Curtin University να κάνει “άλμα” από τη θέση 19 στη 2η. Πλέον, όλοι οι εκπρόσωποι της Αυστραλίας σε αυτό τον κλάδο βρίσκονται στα κορυφαία 50. 

Για την Ευρώπη, κορυφαία θέση κατέχει το γερμανικό Technische Universität Bergakademie Freiberg που ανέβηκε από τη θέση 26 στην 9η θέση της συνολικής κατάταξης, ενώ και από τη Ρωσία έχουμε εκπρόσωπο στην 15η θέση με το  St.Petersburg Mining University.

Share on Facebook Tweet Pin it Share on LinkedIn Send email